Supre viner til vinterens vilt

Vinter og mørketid betyr gjerne vilt eller solide kjøttretter på tallerkenen. Og gode viner i glasset! De får vi garantert fra Rhône, som fortsatt leverer mye kvalitet for pengene. En sikker vinner for mange er viner fra Châteauneuf-du-Pape, en av de mest legendariske appellasjonene i Frankrike. Ett av de nyeste stjerneskuddene der er familien Sabon som står bak vinene fra Domaine de la Janasse.

Av Ulf Dalheim, publisert 30.12. 2020

Helt frem til unge Aimé Sabon i 1967 vendte hjem fra militæret for å ta over farens vingård, hadde Sabon-familien gjennom generasjoner gjort som mange andre druedyrkere – solgt druene sine til det lokale kooperativet. Laget de vin var det kun for eget forbruk.

Aimé ville det annerledes. Med tro og visshet om at han egentlig satt på en liten gullgruve av gode vinmarker, bestemte han seg for å bygge egen vinkjeller, utvide vinmarksarealet og lage viner for salg til det store publikum. Dermed ble Domaine de la Janasse etablert. Navnet tok Aimé Sabon etter stedet der familien hadde sin gård.

Les også: Tedeschi-familien lager flotte Valpolicella-viner:

Begge barna er ønologer

Isabelle og Christophe Sabon er begge utdannet som ønologer. De har tatt over ansvaret for Domaine de la Janasse som deres far Aimé Sabon startet for rundt 50 år siden.
Foto: Domaine de la Janasse

50 år senere fører hans to barn Christophe og Isabelle Aimé Sabons drøm og visjoner videre. Begge er utdannet ønologer (vinmakere). Nylig inviterte de VinPuls til en digital smaking av fem utvalgte viner fra Domaine de la Janasse. Smakingen bekreftet høy kvalitet, fra de rimeligste Côtes du Rhône-vinene til viner laget på spesielt selekterte druer fra gamle vinmarker i Châteauneuf-du-Pape.

Ved åpningen av det digitale møtet falt det naturlig å starte med å spørre om hvordan korona-året 2020 har påvirket livet på vingården og salget av vinene.

-Heldigvis er det ingen, hverken blant familien eller arbeiderne som har fått påvist Covid-19 smitte. Så arbeidet både i vinkjelleren, på kontoret og ute i vinmarkene har gått rimelig greit. Vi måtte pga smittevernet justere en del på hvordan vi skulle legge opp øktene, så det ble naturligvis noe mer komplisert enn til vanlig. Når det gjelder salget, så har eksporten vært bra. Totalt er vi vel ned 20 prosent, mest i USA og Frankrike. Men det gjør ingen ting, for vinene våre har bare godt av å få noe ekstra lagring, svarer Isabelle Sabon.

Les også: “Norske” Bibi Graetz fikk 100 poeng

Fra kooperativ til eget vinhus

Fra årets høsting ved Domaine de la Janasse. Koronaåret 2020 har bydd på visse utfordringer, mest for å organisere arbeidet slik at man unngikk smitte.
Foto: Domaine de la Janasse

Da hennes far begynte arbeidet med å skape et eget vinhus av betydning i 1967, var han i den heldige situasjonen at begge besteforeldrene satt på vinmarker. De solgte druene til et kooperativ, og hadde egentlig ikke så stor interesse for selve vinmarksarbeidet.

Aimé Sabon fikk derfor en stor jobb med å restrukturere og rydde opp. Blant annet ble det nødvendig å rive opp en del trær og plante vinstokker. Egen kjeller fikk han bygget i 1973, men først i 1975, åtte år etter at han startet arbeidet, kunne Ainé lansere sine første viner under navnet Domaine de la Janasse. Det var en Côtes du Rhône og en Châteauneuf-du-Pape. Underveis har familien økt vinmarksarealet fra 15 til 90 hektar.

Det heter gjerne at om man skal finne ut hva en vinprodusent egentlig står for, så skal man starte med å smake vedkommendes «entry level»-viner. Da vil man få en pekepinn på hvor produsenten har lagt listen. Domaine de la Janasse består denne lakmustesten til fulle, for deres rimelige Côtes du Rhône-utgave gir strålende valuta for pengene!

Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2019
Rødvin
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
Basis – nr. 3241501
Kr. 157,00, 0 – 4 år
Et virkelig godt Rhône-kjøp i basisutvalget! 2019 er en flott årgang, på noen områder sammenlignes den med 2016. Noe mindre volum, men flott struktur og fruktighet i vinene. Det har denne også. Samtidig er det flott balanse mellom frukt, kraft og tanniner. Druer fra forskjellige vinmarker, kort maserasjon for å unngå for tøffe tanniner. Det er frukten som imponerer, røde og mørke bær, mest mørk frukt. Innslag av marsipan, lakris, tørket frukt, lær, urter og krydder. Passer utmerket til langtidskokte kjøttretter. Laget på en blend av 50% grenache, 15% syrah, 15% mourvedre, 5% carignan og 5% cinsault.
Produsent: Domaine de la Janasse
Importør: Hans A. Flaaten

Domaine de la Janasse Terre d’Argile Côtes du Rhône Villages 2018
Rødvin
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône Villages
Bestilling – nr. 6251901
Kr. 249,90, 0 – 5 år
Navnet Terre d’Argile henspiller på jordsmonnet, med mye leire og rullesteiner, ikke ulikt det man finner i vinmarkene i Châteauneuf-du-Pape. Vinstokkene er 50-60 år gamle. Merkbart krydderpreg, blend med 25% grenache, 25% carignan, 25% mourvedre og 25% syrah. Sistnevnte har vært ett år på store eikefat, de resterende samme tid på sementtanker. Tappet på flaske etter 18 måneder. Frukt mot mørke bær, noe kirsebær, mineraler, hint av lakris, pepper og fat.
Produsent: Domaine de la Janasse
Importør: Hans A. Flaaten

Mindre berørt av klimeendringene

På grunn av varmen er plukkingen av druene, som naturligvis foregår for hånd, ofte lagt til tidlig morgen, nesten før sola har rukket å stå opp.
Foto: Domaine de la Janasse

Underveis i smakingen snakker vi litt om årgangsforskjeller og utfordringen med klimaendringer, høyere gjennomsnittstemperaturer og mer alkohol i vinene. Isabella sier at høy alkohol har viner fra Châteauneuf-du-Pape og delvis også hele Rhône-dalen hatt lenge allerede, så det er en utfordring man er kjent med, og som man mener er under kontroll, enn så lenge.

-I de siste ti årene har det vært mer vanlig med 15% alkohol eller 14% for vinene herfra. Men fortsatt synes jeg vi har viner med god balanse og nødvendig friskhet. Jeg føler ikke at Rhône har hatt de samme utfordringer med klimaendringer som i mange andre regioner og land, vi har vært mindre berørt av det. 2020 har for eksempel vært et helt vanlig år når det gjelder vær og klima her, mener Isabelle Sabon.

Hennes bror Christophe stikker også hodet inn foran skjermkameraet og hilser på. Han kom inn i familiefirmaet og fikk nøklene til kjelleren med 1991-årgangen, som betegnes som en skrekkelig, dårlig årgang. Siden har han opplevd flere strålende årganger, som 2001, 2005, 2007, 2010 og nå sist 2016. Det faller naturlig å spørre om en vurdering av de etterfølgende årgangene.

Har forventninger til 2019-årgangen

-2017 ga mindre kvanta, med en kald vår og en litt senere innhøsting enn normalt. Men kvaliteten ble gjennomgående bra, får vi høre. 2018 var også en utfordrende årgang rent værmessig om våren, med mye regn. Det ble behov for å jobbe mye i vinmarkene gjennom modningssesongen. Mange tapte store deler av volumet sitt på grunn av været. Domaine de la Janasse fikk bare 80% av normalt volum. 2019 er en årgang man har forventninger til, for mye var likt 2016. Denne årgangen ser ut til å ha gitt viner med fin struktur og god dybde. 2020 føler man enda litt på. Druene til hvitvinene modnet tidlig. Utover høsten ble det mer normalt for de røde, så modningen ble god. Grenache-druene var alkoholrike, mourvedre ble høstet etter at man hadde fått noe regn. Generelt synes vinene å ha god kompleksitet, oppsummerer Isabella og Christophe.

Når det gjelder den interne fordelingen av oppgaver i vinhuset, så er Christophe mer hands on på arbeidet ute i vinmarkene enn Isabelle. Også pappa Aimé og mor Helene er fortsatt litt involvert i driften. Isabelle er mest aktiv ved selve vinhuset og med promotering/smakinger, og ikke så mye ute blant vinplantene.

-Men jeg vet godt hva de gjør av arbeid der, jeg er godt orientert. Fordelen med å ha to søsken som begge er ønologutdannet er at en av oss alltid er her, vi er ikke avhengig av at den ene alltid må være til stede, sier Isabelle.

-Vinmarksarealet er økt fra 15 til 90 hektar gjennom årene. Hvor mye er egne plantninger og hvor mye er kjøp av eksisterende vinmarker?

-Vi har både plantet nytt og kjøpt en del vinmarker. Det handler om å finne den riktige beliggenheten og det riktige jordsmonnet. Per i dag har vi en rekke små parseller med hver sine mikroklimaer og ulikt jordsmonn, så vi har mye å holde styr på. Vi er egentlig der vi ønsker å være når det gjelder størrelsen på vinhuset, men vi vil nok alltid vurdere å kjøpe mer om tilbudet kommer. Men helst i nærheten, svarer Isabelle Sabon.

Fem av 14 viner tilgjengelig i Norge

Domaine de la Janasse lager rundt 300 000 flasker i året, fordelt på 14 forskjellige etiketter. I porteføljen er fire hvite og to roséviner, de øvrige åtte er røde viner, hvorav tre fra Châteauneuf-du-Pape.

Fem av vinene importeres til Norge og er listeført på Vinmonopolet, en i basis, to i bestillingsutvalget og to som spesialbestilling (mest for Horeca-bransjen).

Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape 2017
Rødvin
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Bestilling – nr. 6251801
Kr. 455,00, 5-25 år
Klassisk CNdP. Smak av bjørnebær og solbær, myke tanniner, noe krydder/pepper, lakris, lær og fat. Lette florale toner mot fioler og kløver. Drueblenden er 65% grenache, samt 20% syrah, 10% mourvèdre og 5% cinsault.
Produsent: Domaine de la Janasse
Importør: Hans A. Flaaten

6 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Chaupin 2017
Rødvin
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Spesialbestilling – sap.nr. 9054313
Kr. 645,00, 5- 25 år
En rett ut strålende Châteauneuf-du-Pape. Masse mørk frukt, mot bjørnebær, solbær og sorte kirsebær. Nydelige florale undertoner, mest fioler. Noe tørket frukt, krydder og fat. Pent integrerte tanniner, herlig dybde og lengde. Lagre den gjerne i 20-25 år! Druene ble hentet fra forskjellige jordsmonn på La Grau-platået hvor Janasse-eiendommen ligger. Tilnærmet økologisk dyrket. 100% grenache («kongen av Châteauneuf-du-Pape»). 2/3 er lagret 12 måneder i store eikefat (foudres), resterende på demi-muids (600 liter).
Produsent: Domaine de la Janasse
Importør: Hans A. Flaaten

6 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2018
Rødvin
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Spesialutvalget – sap.nr. 9058335
Kr. 899,90, 5-25 år
Vinen som er flaggskipet fra vinhuset. Dette gir begrepet «gamle vinstokker» en betydning: Druer hentet fra fire ulike parseller, plantet i henholdsvis 1920 (40%), 1965 (40%), 1976 (10%) og 1993 (10%). Smak av krystede, sorte bær, mot bjørnebær og solbær. Herlig finesse og eleganse, merkbare, men integrerte tanniner. Noe blomster og urter, lavendel og salvie. Krydder, lakris, lær, sjokolade og fat. Drueblenden er 65% grenache, 20% mourvèdre, 10% syrah og 5% andre druer.
Produsent: Domaine de la Janasse
Importør: Hans A. Flaaten