Sveitsisk artist i Argentina

Ett av Argentinas mest renommerte vinhus, Bodega y Cavas de Weinert, feirer i år sitt 45-årsjubileum og husets sveitsiske vinmaker Hubert Weber benytter anledningen til å lansere en hvit «søster» til en av Polets aller beste rødvinskjøp, den Bordeaux-inspirerte Carrascal. Carrascal Chardonnay er også europeisk i stil, men heller mer mot det sørlige Burgund.

Når koronapandemien gjør at det umulig å reise til Europa for personlig å møte folk og presentere vinene sine for utvalgte vinjournalister, valgte Weinert-arving Iduna Weinert og vinhusets «ønologiske ingeniør» Hubert Weber å invitere meg på en digital smaking av både hvit og rød Carrascal. I tillegg ville de gjerne servere en spennende ny og rimelig rødvin, Pedro del Castillo 2018, som er laget på 70% bonarda og 30% malbec.

Kom fra Brasil, kjøpte spansk/italiensk i Argentina

Men litt historie først: Det var i 1975 at far til Iduna, brasilianske Bernardo C. Weinert, dro til Mendoza i Argentina, fant et nedlagt spansk-italiensk vinanlegg og herskapshus fra 1890 og bestemte seg for å starte innen vin. I Brasil hadde han bygget opp et større transportselskap som blant annet drev med frakt av vin, nå ville han gå dypere inn i hvordan produktene han hadde fraktet rundt ble laget. Lidenskap for god vin hadde han hatt lenge.

Alt fra dag én var Bernardo C. Weinert krystallklar på at man ikke skulle ta noen snarveier eller følge eventuelle trender. Vinene fra Bodega y Cavas de Weinert skulle være i den europeiske skole, ikke som mye annet av det som ble laget av vin i den nye verden på 70-tallet.

Weinert-familien samlet i vinkjelleren: Fra venstra Iduna, pappa Bernardo og André Weinert.

Første årgang ble laget i 1977

Første årgang av Weinert-viner ble lagt på fat i 1977, med winemaker Don Raul de la Mota ved roret. Ennå i dag er Weinert Malbec 1977 holdt for å være en av de beste vinene noen gang laget i Argentina. Året etter ble første årgang av Carrascal lansert. Den var en blend av druer brukt i Bordeaux; cabernet sauvignon, merlot og malbec. Og slik er det fortsatt.

Dagens sammensetning med 40% malbec, 35% cabernet sauvignon og 25% merlot har vært beholdt siden 2004. Eneste endringene er at vinstokkene som druene plukkes fra er blitt eldre. De er for øvrig upodede franske røtter. Og at dagens ansvarlige ønolog, Hubert Weber, plukker druer fra flere ulike vinmarker for å finne den best mulige utgaven av hver årgang. For 2017-årgangen hentet han inn malbec-druer fra 15 forskjellige vinmarker.

-Det blir som et stort puslespill å sette de ulike elementene sammen til det endelige resultatet, sier Hubert Weber.

Kom som læregutt, ble sjef

Hovedhuset på Weinert-anlegget i Mendoza ble bygget i 1890 og er inspirert av både spanske og italienske innvandrere.

Han er husets andre vinansvarlige siden starten i 1977. Don Raul de la Mota var vinmaker fra 1977 til 1996. Da hadde Hubert Weber kommet som ferdigutdannet ønolog fra Sveits for å ha et studieopphold hos ett av sine favorittvinhus. Året etter ble han anmodet om å ta over etter Raul de la Mota. Hubert svarte ja, og siden 1997 har Hubert hatt styringen med utviklingen av Weinerts vinportefølje. I dag har han tittelen ønologisk ingeniør ved Bodega y Cavas de Weinert og er etablert med argentinsk kone og barn i Mendoza.

-Vi har hatt to artister her gjennom disse årene, understreker Iduna Weinert og uttrykker med det hvor takknemlig familien er og har vært over det lage ubrutte samarbeidet med de to anerkjente ønologene. Hun mener sveitsiske Hubert var en perfekt match med Weinert. Han har klart å forbedre kvaliteten på vinene, uten å endre stilen.

-Weinert ønsker fortsatt å være forskjellig fra alle andre, sier Iduna.

Mendoza er fortsatt region nr. 1

Weinert-kjelleren er som et museum over gamle vintønner , eiketanker og fat. Her får vinene ligge lenge før de flasketappes.

Han jobber i en region som står for 70 prosent av Argentinas totale vinproduksjon. Klimaet er kontinentalt, sterkt påvirket av de høye Andesfjellene som skiller Mendoza fra Chile. Det er 420 kilometer til Stillehavets kyst, og 1600 kilometer til Atlanterhavet. Vinmarkene ligger i gjennomsnitt fra 650 til 1500 m.o.h. med stor variasjon i jordsmonn og mikroklima. I de siste tiårene er det også plantet vinmarker på høyder over 2000 meter. Mye av området har preg av ørkenlandskap, så vanning er nødvendig for all jordbruksproduksjon.

Mye har skjedd i Mendoza siden Bernardo C. Weinert kom dit i 1975. Men fortsatt er Argentina et ungt vinland. Iduna Weinert beskriver landet som en «boiling pot» når det kommer til det å lage vin og utforske mulighetene. Mange nye og mer spesifiserte vinområder, og vinmarker på over 2000 m.o.h. gjør at nye muligheter har dukket opp.

Vinmarker i Mendoza med Andesfjellene i bakgrunnen.

Weinert og Hubert Weber har i alle år valgt å samarbeide tett med et femtitalls lokale vinbønder, spredt over store deler av Mendoza-regionen, men mest i underområdet Luján de Cuyo. Dette gjør at han hvert år kan kjøpe inn kun det beste druematerialet han trenger for å skape viner i den spesielle Weinert-stilen. Mange av rødvinene lagres i en årrekke på store gamle eikefat. Å vandre gjennom kjellergangene hos Weinert er som å være på et levende eikefatmuseum. Det eldste fatet fortsatt i bruk tar 44 000 liter og er drøyt hundre år gammelt.

Naturlig å hente frem chardonnay igjen

Produksjonen har vært overveiende røde viner, så det blir naturlig å spørre Hubert Weber om hvorfor det nå kommer en Carrascal Chardonnay på markedet?

-Vi har laget en chardonnay-vin tidligere, rundt 2004. Når vi nå skulle utvide Carrascal-rangen med en hvitvin, var det naturlig å hente frem igjen chardonnay. Jeg ville ikke gjøre som mange andre, lansere nok en sauvignon blanc-vin. Dette er ikke en new world-style hvitvin, svarer Hubert.

Druematerialet er hentet fra et område ikke langt fra vannkanalene som bringer vann fra Andesfjellene ned til jordbruksarealet i Mendoza. Jordsmonnet er 2-3 meter dypt, med mye kalsiumkarbon.

-Det er blitt en klassisk chardonnay, synes jeg, med likhetspunkter til europeisk chardonnay. Det er det vi ønsker å lage hos Weinert. Rødvinene våre har alltid vært europeisk-inspirerte. Til og med amerikanerne har akseptert det, og sier de liker at vinene våre er slik. Jeg ønsket dessuten å lage en hvitvin uten eikekarakter, så fatene som er brukt er av akasia. Litt sør-burgund muligens, kanskje mot Macon, sier Hubert.

Det legges alltid unna en god del flasker av de beste vinene og de beste årgangene av Weinert-vinene. Derfor er det mulig å få tak i eldre årganger også i Norge.

2020 blir uansett historisk

2019-årgang av Carrascal Chardonnay laget han 5800 liter. Nå i 2020 rakk vinhusene i Argentina akkurat å fullføre innhøstingen før koronaepidemien kom for fullt i mars. Volumet ble øket til 13 000 flasker.

-Det blir en årgang vi kommer til å huske, en historisk årgang på grunn av korona-pandemien, fastslår Hubert.

Også i Sør-Amerika ble det nedstenging av skoler og virksomheter. Og folk måtte holde seg hjemme. Mange trengte penger, som ikke kom. Bankene åpnet igjen først i begynnelsen av juni.

-Det ble kaotisk. Jeg måtte jobbe døgnet rundt i kjelleren. Hadde 17 forskjellige tanker som gjæret samtidig. Ikke mye søvn i en periode da, nei. Også salget vårt til flere markeder stupte. Fra februar til april ble alt utsatt. Onlinesalget var det eneste som hadde økning, rapporterer Hubert.

Norge er favorittlandet

70 prosent av produksjonen hos Weinert går til Europa, der Norge er det største markedet. Ikke rart Iduna Weinert er glad i Norge og de norske vinkjøperne.

Bodega y Cavas Weinert eksporterer 84 prosent av produksjonen sin på rundt 400 000 flasker. 70 prosent går til Europa, hvor Norge igjen tar halvparten av dette volumet. «We love Norway», sprudler Iduna.

En annen lansering Iduna og Hubert har forventninger til i det norske markedet er rødvinen Pedro del Castillo Red Blend 2018. Hubert beskriver den som en easy-drinking ueiket rødvin, men han forteller at det ble brukt litt eikestaver sammen med druemosten. Figuren Pedro del Castilla fremstår med strittende hårmanke og solid skjeggprakt på etiketten. Dette kan trekke et yngre, hipsterpublikum, håper Hubert Weber. Men Pedro del Castillo er faktisk en viktig historisk person i Argentinas historie, som grunnlegger av byen Mendoza 2.mars 1561. Han var fra Villalba de Riojo, hvor han ble født i 1521. Som conquistador, en av de spanske erobrerne, var han med og koloniserte flere land i Sør-Aerika, først Chile, så Argentina og Peru før han endte opp i Panama, der han døde i 1569. Det er en statue av han i Logroño i Rioja, faktisk.

I denne vinen mikser Hubert Webert bonarda med malbec. Bonarda er en drue med store bær som trenger varme for å bli moden. Men druer yter veldig bra i Argentina, mye frisk frukt (bjørnebær) og et merkbart pepperpreg. Mens malbec som alltid gir sorte kirsebær og sorte plommer-frukt.

-Jeg ville ikke ha for mye ekstraksjon, så det er kort maserasjonstid. Druene er avstilket før pressing. Gjæring fant sted i epoxymalte sementtanker. Jeg synes jeg har fått frem fløyelsmyke tanniner fra begge druetypene. Forvent en lett fruktsødme og litt krydder, mot kanel. En vin som vil gå perfekt til pasta og pizza og tradisjonelle italienske retter. En hverdagsvin til hverdagsmat, mener Hubert Weber.

Carrascal er egentlig entry level-vinen til Bodega y Cavas Weinert. Men vinen har vist seg å ha svært god lagringsevne. Den er ett av de beste kjøp på Vinmonopolet.

Mangler eldre Carrascal i egen kjeller

-Hva med Carrascal 2017?

-Det er jo en typisk matvin, da! Vi hopper rett fra 2015 til 2017-årgangen, for 2016 ble et vanskelig år med mye regn og fruktighet, så jeg fant ikke druemateriale godt nok til å lage Carrascal i den årgangen. Vi ønsker ikke sopp og antydning til oksidasjon.

-Jeg har smakt 1978-årgangen i overraskende god form, så det virker som om Carrascal lagrer godt?

-Ja, selv om ikke alle tåler så mange år som 1978-årgangen gjorde, så er ikke 10-15 år, kanskje enda noen år til, noe problem for Carrascal. Vi har dessverre ikke lagt unna nok Carrascal fra tidligere årganger opp gjennom årene. Malbec og Cavas de Weinert Gran Vino har vi derimot mye av i kjelleren. Jeg smakte Carrascal 1985 nylig, og den hadde absolutt tålt å ligge så lenge. Det er jo litt rart at den gjør det så bra etter mange år i kjelleren, for Carrascal har egentlig alltid vært entry level-vinen vår. Vi tapper 100 000 flasker av den i 2017-årgangen. Vi ser at etterspørselen etter den øker i mange markeder, så den har tydeligvis fått et visst publikum og et godt rennommé.

-Weinert har lansert en del spesialtapninger fra eldre enkeltfat de siste årene. Har du noen nye overraskelser i ermet?

-Det kommer en Tonnel Unico Malbec 2006. Druene fra den ble hentet fra en vinmark som ikke eksisterer lenger. Vi hadde planlagt å lansere den på Prowein-messen i Düsseldorf, men det ble det dessverre ikke anledning da den ble avlyst pga koronasituasjonen. Vi har tappet denne både på 0,75, magnum og dobbelmagnum-flasker, avslutter Hubert Weber.

Iduna, Bernardo og André Weinert.

Smaksnotater på tre nye årganger fra Weinert

Weinert Carrascal Chardonnay 2019
Hvitvin
Argentina, Mendoza, Luján de Cuyo
Bestilling – nr. 11474201
Kr. 149,90, 0 – 4 år
Mye vin for pengene dette! Druemosten har fått seks uker på bunnfall (on the lees). Kremet, lett saftig stil, god lengde. Smak av gule epler, hvite blomster, honning, mineraler og sitrus. God fedme. Druer fra upodede vinstokker i vinmarken El Carrizal del Medio, plantet på 640 m.o.h. Sandholdig med kornet siltjord.
Produsent: Bodega y Cavas de Weinert
Importør: Momentum Wines

Pedro del Castillo Red Blend 2018
Rødvin
Argentina, Mendoza
Bestilling – nr. 11151201
Kr. 139,90, 0 – 3 år
En herlig, saftig og bærpreget vin med smak av friske røde bær, mot kirsebær, bjørnebær og plommer. Innslag av krydder, sjokolade og eik. Pent avrundet, helt tørr stil (1,8 gr/l restsukker). Ikke fatlagret, men forsiktig bruk av eikestaver. Laget på 70 prosent bonarda og 30 prosent malbec.
Produsent: Bodega y Cavas de Weinert
Importør: Momentum Wines.

Weinert Carrascal 2017
Rødvin
Argentina, Luján de Cuyo
Basis – nr. 3240401
Kr. 179,90, 0 – 15 år
Dette er fortsatt ett av de absolutt beste rødvinskjøp på Vinmonopolet. Holder imponerende kvalitet år etter år, og 2017-årgangen er en av de beste utgavene totalt siden lanseringen i 1978. Elegant og småkompleks, med smak av solbær, søte moreller, urter, krydder, røyk, kaffe/mocca, lakris og fat. Har vært lagret 24 måneder på franske eikefat (2000-6000 liter), deretter på sementtanker. Drueblenden er 40% malbec, 35% cabernet sauvignon og 25% merlot. Ikke mange – om noen – Bordeaux-viner smaker så bra i denne prisklassen. Kjør frem grillen!
Produsent: Bodega y Cavas Weinert
Importør: Momentum Wines