E. C. Dahls lanserer nå to nye fatøl for utebransjen fra sitt mikrobryggeri på Lade. «Svartlamon» blir et engangsbrygg i begrenset volum, mens «NIPL» er en videreføring av det første ølet som ble brygget ved den nye mikrobryggeriet i 2016.
NIPL står for Norwegian India Pale Lager. Bryggerimester Wolfgang Lindell nærmer seg nå 30 mikrobrygg siden han kom til Trondheim for drøye to år siden. Med NIPL ser han litt tilbake på starten.
Viderefører NIPL
-Det første ølet vi brygget var litt som en test av det nye anlegget her. En av de ansatte hadde tatt vare på noe münich malt som vi gjorde bruk av. Dessuten brygget vi helt og holdent etter renhetsloven som hadde 500-årsjubileum nettopp i april 2016. Den første NIPL var litt likt Dahls-ølet, men maltet var helt forskjellig. Det første ølet som ble brygget her i gamle dager var en bayer. Men det vi har brygget er verken en bayer eller en IPA, men rett og slett en lager. Derfor ble navnet som det ble, forklarer bryggerimester Lindell.
Den første NIPL som ble lansert fant raskt et stort publikum. Ølfolket syntes det var et riktig så bra øl, så det lå i kortene at Wolfgang & Co måtte komme med en «oppfølger». Denne gangen er det brukt en annen malt og også variert litt på andre måter. Alkoholen nå er seks prosent, men den første NIPL var på 6,9 prosent. Den første utgaven var filtrert, det er ikke den NIPL som lanseres nå.
-Dette blir et øl som lanseres på fat til utebransjen og som får lansering over hele Norge i løpet av denne uken, sier bryggeriambassadør Kristian Berger som opplever at NIPL er et øl som funker fantastisk godt til kjøttretter. Han opplyser videre at NIPL på en måte nå erstatter Pepra Saison på fat, men understreker at Pepra Saison vil leve videre på flaske.
En heder til Svartlamon
Svartlamon er en «tribute» til bydelen ved samme navn, miljøet og folkene der. Og så er de jo nærmeste nabo til bryggeriet.
-Da Wolfgang kom hit til E. C. Dahls var det naturlig å vise han rundt i nærmiljøet. Han ble utrolig fascinert over Svartlamon og Ramp. Ja, alle Brooklyn-folka som har vært her har uttrykt begeistring for Svartlamon, sier Berger.
Wolfgang Lindell forklarer at Svartlamon er tysk i stil, som en schwarzbier, eller svartøl som vi bruker som betegnelse i Norge. Men den har også en touch av amerikansk innflytelse, ved at Wolfgang har brukt cascade humle (cascadian hop). Ølet har både et merkbart røykpreg og solid bitterhet.
-For meg er dette et øl som er rent og drikkevennlig, men med mye smak, sier Wolfgang.
Kun 4000 liter – på fat
Vi tar en slurk selv, og kan konstatere at Svartlamon er et øl som starter med et smell, men som roer seg ned midtveis og som avslutter med en fin balanse mellom røyk og bitterhet.
Wolfgang Lindell forteller at det er brygget rundt 4000 liter av Svartlamon, kun på fat for utebransjen. Og alt er allerede gått ut fra lageret hos E. C. Dahls, til utesteder i Trondheim, naturligvis, men det er også på plass ved skjenkesteder i Oslo, Stavanger, Bergen, Sandefjord og Bodø.
Bryggerfestival i april
-Og hva blir nå din neste lansering, Wolfgang?
-Vi kommer med en ny Pale Ale til dagligvarebutikkene i mai. Det er et øl vi har store forhåpninger til. Også det er et drikkevennlig, friskt øl. Det kommer på 0,33-liters flasker. Jeg har også begynt å tenke på et nytt eksperimentelt øl, som skal følge opp lanseringene Kyoto og CCCP. Men før det skal vi ha vår neste bryggerikonferanse her ved E. C. Dahls i april. Det er en samling kun for bryggere. I fjor var det deltakere fra rundt 30 norske bryggerier som deltok. Vi jobber nå med de siste detaljer, bl.a. med å få på plass internasjonale kapasiteter som foredragsholdere. «For brewers, by brewers», sier Wolfgang Lindell.