Alle anmeldelser: Her spiser og drikker du godt!

Les de ferskeste anmeldelsene av restauranter jeg har besøkt i inn- og utland. Mat og vin er det som vektlegges mest.

NB! De fleste spisestedene som er vurdert er besøkt flere ganger.

Slik bedømmes restaurantene
Poengene jeg gir relaterer seg til følgende:
Mat/meny (0-20 poeng)
Vinliste/vinmeny (0-20 poeng)
Service (0-10 poeng)
Lokale/miljø (0-10 poeng)
Prisnivå (0-10 poeng)
Totalt oppnåelig: 70 poeng

Trykk her for å gå direkte til omtaler av restauranter i utlandet.

Restauranter i Norge:

På topp akkurat nå:
1) Restaurant Fagn, Trondheim – 63 poeng
2) Restaurant Credo, Trondheim, 60 poeng
3) Restaurant Kontrast, Oslo – 58 poeng 
4) To Rom og Kjøkken, Trondheim – 55 poeng
5) Røst Teaterbistro, Trondheim – 54 poeng
5) NordØst Food & Cocktails, Trondheim – 54 poeng
7) Rot Vin & Brød, Trondheim – 53 poeng 
7) Bula Neobistro, Trondheim – 53 poeng

(Trykk på lenkene for å lese full omtale fra restaurantene)

BODØ

Restaurant Nyt, Bodø (48 av 70 poeng)

HARSTAD

De 4 Roser, Harstad (49 av 70 poeng)

KRISTIANSUND

Bryggekanten Brasserie, Kristiansund (40 av 70 poeng)

OSLO

Restaurant Kontrast, Oslo (58 av 70 poeng)

Le Benjamin, Oslo (46 av 70 poeng)

Kolonialen, Oslo (42 av 70 poeng)

TRONDHEIM

Restaurant Fagn (63 av 70 poeng)

Restaurant Credo (60 av 70 poeng)

To Rom og Kjøkken (55 av 70 poeng)

NordØst Food & Cocktails (54 av 70 poeng)

Røst Teaterbistro (54 av 70 poeng) 

Rot Vin & Brød (53 av 70 poeng)

Bula Neobistro (53 av 70 poeng)

Spontan Vinbar (52 av 70 poeng)

Sabrura Bakklandet (32 av 70 poeng)

Restauranter i utlandet:

ITALIA

FIRENZE

Pitti Gola e Cantina i Firenze. Entusiastiske unge folk, mye vin (også gammel). Foto: UD

Enoteca Pitti Gola e Cantina, Firenze
(51 av 70 poeng)

Adresse: Piazza Pitti, 16, 50125 Firenze. Telefon: +39 055 212704
Webside: www.pittigolaecantina.com

Knøttlite, uformelt sted, men du verden for hvilke mat- og vinopplevelser du kan få her. Har kun fire bord inne (10 sitteplasser), i tillegg til uteservering hvor du kan sitte og studere turiststrømmen som oppsøker Piazza Pitti og det store palasset med en flott hage bakenfor.

Pitti Gola e Cantina drives av unge, delvis nerdete vinentusiaster som naturlig nok fokuserer på viner fra Toscana, men som også byr på spennende viner fra hele Italia. Spør gjerne etter noen av de spennende naturvinene de har på luringa.

Vinflasker og glassbeholdere fylt med jordsmonn fra vinmarker er en del av interiøret i Pitti Gola e Cantina. Foto: UD

Veggene inne i vinbaren/restauranten er dekorert av (tomme) flasker, vinplakater og vaser med forskjellige jordsmonn. Og tar du en tur på toalettet en etasje ned går du gjennom et lite smakerom og deler av vinkjelleren.

Vinreisen gjennom tre tiår i Chianti kan by på gamle rariteter som driverne har hentet ut fra vinhusenes egne kjellere. Foto: UD

Noe av det mest spennende på Enoteca Pitti Gola e Cantina er de forskjellige smaksreisene de byr på, for eksempel tre forskjellige italienske musserende eller tre røde chiantier fra tre forskjellige tiår. Jeg testet ut sistnevnte to ganger, og endte opp med å få to viner fra 60-tallet den ene gangen, og to fra 70-tallet den andre gang, samt vin fra 90-årene og 2000-tallet. Ble altså servert fire viner, i stedet for tre, uten tillegg i prisen, som er latterlig billig (20-25 euro for hele pakken!).

De har tastingmeny med viner både til lunsj og på kveldstid, men også en ikke alt for omfangsrik a la carte-meny. Men her er less more, for rettene byr på delikate, kreative smaker – alt fra pasta i forskjellige varianter til den klassiske kalvetartaren og den obligatoriske ostetallerkenen. Du går verken tørst eller sulten fra Pitti Gola e Cantina, og viser du interesse for vinene havner du lett i en givende samtale med entusiastiske vinkelnere som kan sitt fag og som på fritiden gjerne reiser rundt til både eksisterende og nedlagte vingårder på jakt etter nye vinøse godbiter som de kan tilby sine gjester på enotecaen.

P.S. Pitti Gola e Cantina har også en egen vinklubb hvor du kan bestille sjeldne viner og få dem tilsendt hjem.

Mat/meny: 13, Vin: 16, Service: 8, Lokale/miljø: 7, Prisnivå: 7.
Totalt 49 av 70 poeng

La Buchetta Food & Wine, Firenze, Italia
(38 av 70 poeng)

Adresse: Via dei Benci 3/3A, Firenze. Telefon: +39 055 217833
Webside: www.labuchetta.com

Lite, intimt og spennende dekorert lokale hos La Buchetta ved Ponte alle Grazie. Foto: UD

Den lille, fargerike og hektiske La Buchetta ligger i gata som ender opp i Ponte alle Grazie, så det er relativt enkelt å finne frem hvis man går langs elva fra turistmagneten Ponte Vecchio. Basilica di San Croce og Verdi Theatre er også i nærheten.

Få med deg detaljene på veggene hos La Buchetta, og følg med på TV-skjerm at kokkene på kjøkkenet legger opp nettopp din matrett. Foto: UD

La Buchetta er ganske nyåpnet, og drives av et ungt team som tidvis kan ha problemer med å håndtere strømmen av kunder som dumper innom.

 

 

Med et ikke alt for stort lokale, selv om man har et større selskapslokale i bakkant, kan det godt være du må sitte i baren og vente på bord hvis du ikke har bestilt på forhånd.

Men ventetiden vil gi uttelling, for er du først benket kommer et godt komponert spisekart og et brukbart vinkart på bordet. Så kan du studere disse, og samtidig få med deg mange morsomme detaljer i innredningen, der kork og tre er hovedelementer. Bordene er så nært plassert at du også lett kommer i prat med nabobordet, eller kan få med deg hva som diskuteres der.

Bistecca alla Fiorentina veies først ved bordet, deretter grilles kjøttet på kjøkkenet før kelneren «parterer» den enorme T-bonesteika ved bordet. Foto: UD

Tradisjonell antipasta og varierte pastaretter finnes i fullt monn på menyen, men det er biffkjøttet du absolutt må prøve på La Buchetta! Bistecca alla Fiorentina får en ny mening etter at kelneren først har kommet med en digital kjøkkenvekt til bordet ditt, og deretter slengt på en T-bonesteik på 7-800 gram. Du må bekrefte at du ønsker denne mengden av kjøtt før han tar den med tilbake til kjøkkenet for grilling. Arbeidet på kjøkkenet kan du forresten delvis følge med på mens du nyter vinen du har fått skjenket opp og dere venter på at rettene du har bestilt skal bli bragt inn. Restauranten har nemlig satt opp kamera som filmer anretningsbenken, slik at du på en TV-skjerm inne i restaurantlokalet kan følge med på siste finpuss på rettene før de sendes inn til gjestene. Fiffig sak!

Mat/meny: 11, Vin: 10, Service: 5, Lokale/miljø: 6, Prisnivå: 6.
Totalt 38 av 70 poeng.

Restaurantomtaler som kommer:

La Bussola Ristorante Pizzeria, Firenze

Dei Frescobaldi Ristorante and Wine Bar, Firenze

 

SPANIA

MALAGA

Los Patios de Beatas Vinoteca Restaurante
(49 av 70 poeng)

Adresse: Calle Beatas, 43, Malaga. Telefon: +34952210350
Webside: www.lospatiosdebeatas.es

Flasker langs alle veggene hos Los Patios de Beatas i Malaga. Foto: UD

Dette er en liten perle for vinelskere som vil utforske både viner fra Malaga-provinsen og fra resten av Spania. Baren, restauranten (og butikken) inneholder det meste som er verdt å smake av spansk vin.

Los Patios de Beatas ligger litt tilbaketrukket i forhold til den største turiststrømmen som periodesvis overbefolker den meget sjarmerende gamlebyen i Malaga. Likevel er den bare et steinkast fra attraksjoner som Picasso-museet og tapaslegenden El Pimpi.

Både tapas/vinbaren og restauranten har sjarm. Foto: UD

Restauranten/vinbaren/museet er delt i tre-fire avdelinger, der du først kommer inn i et Mekka av en vinbar, med tusenvis av flasker i hyller og skap langs alle vegger. Du vil garantert finne spennende godbiter fra alle Spanias mange vinregioner her, om du bare tar deg tid til å lete.

Tenk å sitte blant tusenvis av flasker og smake vin by the glass. Foto: UD

Det beste er å sitte rundt vintønnene i tapasbaren, bestille noen utvalgte tapas (av meget høy kvalitet!) og be vinkelnerne finne frem interessante viner til deg. Du kan få velge selv hvor mye du vil ha i hvert glass, og betale deretter. Jeg klarte å smake på ni forskjellige viner, på ni forskjellige druer, da jeg ba sommelieren «kjøre løpet» på et lunsjbesøk! Akkompagnert av blant annet en utrolig artig torskevariant (black cod/bacalao negro) og langtidskokte svinekjaker. Noen varianter med foie gras ble det også plass til. Det ble en lunsj man sent glemmer!

Ønsker du å tilbringe en hel kveld på Los Patios de Beatas, er det kanskje mer aktuelt for noen å be om bord i restaurantdelen, men igjen er det mer avslappet og uhøytidelig å benke seg ved en vintønne. Bestiller du fra a la carte-menyen, skal du vite at porsjonene er solide, så det kan anbefales at man deler på rettene. Det er for øvrig et godt råd samme hvor man spiser i Spania, for det spares sjelden på mengden om man er på rett sted.

Fra restaurantavdelingen hvor du kan få en liten patio for deg selv om dere ikke er en for stor gruppe. Foto: UD

Los Patios de Beatas tilbyr også vinsmakinger til grupper, og de har selskapslokaler ovenpå som kan ta relativt store selskaper.

Og så skal du vite at om du finner en spesielt god eller interessant vin som du tviler på kan skaffes annetsteds fra, så kan du kjøpe med seg flasker fra Los Patios de Beatas. Er du vininteressant, kan du ikke forlate Malaga uten å ha vært en tur innom denne godbiten av en vinbar/restaurant.

Mat/meny: 11, Vin: 16, Service: 7, Lokale/miljø: 8, Prisnivå: 7.
Totalt 49 av 70 poeng.

ALMUÑECAR (La Herradura)

Restaurante No. 20, La Herradura
(46 av 70 poeng)

Adresse: Paseo Andres Segovia, 20. Telefon: +34 634 090 207
Webside: Ikke egen side, men sjekk her: https://restaurantguru.com/Restaurante-No-20-La-Herradura

No.20 i La Herradura har perfekt beliggenhet på Paseo Andres Segovia ved den flotte stranden og La Herradura-bukten. Foto: UD

Den engelske stjernekokken Mark Parris, som over flere år har bygget opp et lojalt publikum som deleier og kjøkkensjef ved anerkjente Los Laureles i Almuñecar og som kjøkkensjef ved boutique-hotellet La Tartana i La Herradura, har startet sin egen restaurant sammen med en fransk sommelier i La Herradura.

No. 20 er navnet på restauranten som raskt har inntatt posisjonen som det beste og mest spennende stedet for fine dining i den lille spanske badebyen La Herradura (hvor Andres Segovia i sin tid bodde og nå hedres med en årlig internasjonal gitarfestival).

Bare beliggenheten sentralt på strandpromenaden med fenomenal utsikt ut over stranden og La Herradura-bukta gjør stedet svært attraktivt, og kobler man dette med solid utnyttelse av det beste av de spanske råvarene, med en internasjonal touch, får man en restaurant som utvilsomt fyller et tomrom blant de lokale spisestedene.

Paella (t.v.) eller kamskjell tilberedes tild et perfekte av Mark Parris ved No.20.

På No. 20 fører Mark Parris videre tradisjonen med en seks retters tasting meny på torsdager til under 30 euro (for alle rettene, ja!). Den pleier å være både innovativ og smakfull, ofte med en lett asiatisk touch på noen av rettene. Jeg fikk smake en av de beste blekksprutrettene jeg har hatt der, og kokkene imponerte også med en merluza som var tilberedt til det fullkomne. Ved et annet besøk hadde jeg lammecarre så mør som krem.

Lite lokale innedørs, men intimt og koselig – perfekt for kjølige kvelder når vinteren melder sin ankomst i Andalucia. Foto: UD

Terrassen utendørs er perfekt for en varm sommerkveld, mens liebhabere til Los Laureles vil gjenkjenne det koseloge inventaret fra Los Laureles innendørs når høsten og vinteren melder sin ankomst. Restaurantlokalet er ganske lite, men desstpo mer intimt og sjarmerende, og med oppmerksom og effektiv servering, blir det gjerne en fin stund ved taffelet her.

Dessertene er til å dø for. Som denne varianten av sjokoladefondant.

Noen av dessertene ved No. 20 er for øvrig til å dø for. Pasjonsfruktsouffle eller sjokoladefondant i forskjellige utgaver bare må du prøve om du stikker innom, men generelt er det søte liv absolutt verdt å leve ved No.20.

Mat/meny: 13, Vin: 10, Service: 8, Lokale/miljø: 7, Prisnivå: 8.
Totalt 46 av 70 poeng.

El Chaleco, Almuñecar
(41 av 70 poeng)

Adresse: Avenida Costa del Sol, 37, Almuñecar.
Telefon: +34 958 632 402
Webside: www.elchaleco.com

El Chaleco ligger i et hjørnelokale ved innkjøringen til byen Almuñecar i Granada-provinsen. Foto: CAa

Restauranten feirer sitt 20-årsjubileum i 2017, og har i svært mange av disse årene fått sin Bib Gourmand-utmerkelse i Michelin-guiden (=leverer god mat til rimelige priser – dvs. 3-retters meny til under 25 euro). Drives av belgisk kokk som serverer franskinspirert mat – i Spania!

El Chaleco i Almuñecar, Andalucía. Foto: CAa

Kjøkkensjefens «Ravioli de gambas finas herbas» er en meget smakfull og vellaget forrett, en hit blant mange gjester på El Chaleco. 3-retteren kan ellers kombineres med valg blant syv andre «entradas», 8-9 kjøttretter og fisk etter hva som er tilgjengelig ferskt samme dag. Alt tilberedes på utmerket måte, med gode sauser og velkomponert tlbehør. Men spesielt kreativt eller nyskapende er det ikke.

Lokalet er lite, men koselig – og smakfullt innredet, og rutinert personale (en av servitørene har vært med i alle de tyve årene!) leverer effektiv service. Man kunne nok ønsket at kokken og til avtok noen større sjanser, og at menyen ble noe fornyet fra tid til annen, for her satses det på de gode gamle slagerne år etter år. Men gjestene liker det, for El Chaleco har et trofast publikum blant festboende og tilreisende utlendinger.

En årlig hummermeny til 40 euro er også blant gjengangerne.

Mat/meny: 11, Vin: 10, Service: 7, Lokale/miljø: 6, Prisnivå: 7.
Totalt 41 av 70 poeng.

Restaurantomtaler som kommer:

Restaurante Firmum, Almunecar

Hacienda Señorio de Nevada, Villamena

De la flor Gastrobar y Restaurante, Almunecar

Restaurante Los Geraneos, Almunecar

 

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.