Tilbake til alle arrangementer

Vinmessen Vår-VinPuls 2025

  • Quality Hotel Prinsen 30 Kongens gate Trondheim, Trøndelag, 7012 Norway (kart)

- ARRANGEMENTET ER UTSOLGT -


Gjør deg klar for vårens absolutt største vinarrangement i Trondheim:

Velkommen til en ny utgave av den tradisjonsrike vinmessen Vår-VinPuls som denne gangen avholdes på Quality Hotel Prinsen mandag 31. mars 2025.



NB! Husk at du må ha kjøpt messebillett for å kunne delta på Master class!

Nærmere femti av Norges beste vinimportører er påmeldt og de vil stille med i overkant av 700 forskjellige viner innen kategoriene musserende, hvite, røde, rosa, dessert og oransjevin som du kan velge fritt blant på hva du vil smake. Med glasset du får utlevert ved ankomst i hånda vandrer du rundt i messehallen og smaker på det du synes er mest spennende og interessant.

I tillegg inviterer VinPuls deg til å møte kjente, internasjonale produsenter personlig på Master classes (spesialseminarer) som varer rundt en time og hvor du i tillegg til historien om vinhusene og regionene de kommer fra også får en guidet smaking i 4-5 utvalgte viner.

De berømte produsentene som er klare for Master class på årets messe er:

Kl. 16.30 Monte Antico, Toscana, Italia

Smak noen av de mest ikoniske super-toscanere på markedet, laget på druer høstet i Maremma samt i de tre områdene Colline Pisane, Chianti Classico og Colli Fiorentini. Begrunnelsen bak blenden er at man vil sette sammen de beste mulige viner av druer på sangiovese grosso-klonen samt mindre andeler av cabernet sauvignon og merlot. Grunnlaget for hvordan vinene skulle fremstå ble lagt av den geniforklarte vinmakerkonsulenten Franco Bernabei som står bak bl.a. Fontetodi’s Flaccianello og Felsina’s Fontalloro.

Vinhuset Monte Antico har tatt navnet sitt etter en middelalderby med samme navn. Den historiske eiendommen er omgitt av vinmarker, skogområder, olivenlunder og jaktområder. Vinhuset ble etablert i begynnelsen av 1970-tallet, med de amerikanske vinhandlerne Neil og Maria Empson som eiere. Siden 2019 har vinhuset vært styrt av datteren Tara Smeralda Empson som av magasinet Wine Enthusiast er kåret som en av de mest innflytelsesrike unge (under 40 år) i vinbransjen.

Kl. 16.45 Mendieta Osaba Wines, Rioja, Spania

Mendieta Osaba Wines er blant de nye stjernene i Rioja, drevet av det unge ekteparet Juanxtu Mendieta og Carmen Osaba. De arvet begge svært flotte og gamle vinmarker fra sine besteforeldre, og hadde et supert utgangspunkt da de begynte å lage egne viner.

Både bestefaren og faren til Juantx laget vin, men den ble solgt til lokale kooperativer. Den første vinen som Juantxu kunne sette sitt eget bumerke på laget han i 2005. Den ble kalt Riolan, som var en forkortelse for Rioja og Lanciego. Senere bestemte han seg for merkenavnet «Mendi», som var kallenavnet han gikk under blant vennene i oppveksten.

Ekteparet bak Mendieta Obasa Wines legger vekt på at de er et lite familiefirma med håndlagde kvalitetsviner. På sine 13 hektar høster Juantxu Mendieta druene tempranillo (85%), mazuelo (10%) og viura/malvasia (5%). Total produksjon er 80 000 flasker.

Hvitvinen sin har han bare laget i syv år, men den har allerede oppnådd å få over 90 poeng fra kjente vinskribenter. Rødvinene får enda høyere poengsummer og er premiert i en rekke større vinkonkurranser.

Alle vinene kommer fra vinmarker på egen eiendom, og Mendieta Osaba Wines understreker at noen av dem er enkeltdrueviner fra en og samme vinmark. Det er viktig for Juantxu at de reflekterer det helt spesielle «terroiret» som vinene kommer fra – les: vinmarken, druene, alderen på vinstokkene, måten vinen lages på og tradisjonene i området. Mange av vinstokkene er over 70 år gamle, få under 30 år, og de vokser i vinmarker på rundt 500-600 m.o.h. All drift i vinmarkene er økologisk.

Kl. 17.15 Schug Winery, California, Carneros

Møt Claudia Schug fra ett av USA mest berømte vinhus, Schug Winery, som helt siden etableringen i 1980 har vært en av de fremste produsenter av pinot noir-viner i USA, dog med en slags europeisk stil. Det skyldes bakgrunnen til grunnlegger Walter Schug, som vokste opp i Rheigau i Tyskland, der hans far allerede på 1920-tallet laget bemerkelsesverdige pinot noir (spätburgunder)-viner i den historiske vinmarken Assmannshausen Höllenberg, beplantet allerede på 1200-tallet.

Walter Schug utdannet seg som ønolog ved det anerkjente Geisenheim-universitetet, og havnet så litt tilfeldig i California for en praksisperiode i 1959. Der utmerket han seg så mye at han ble tilbudt jobb som senior winemaker ved Delano. Året etter dro han tilbake til Tyskland og fridde til sin barndomskjæreste Gertrud, som gjerne ville flytte til USA med Walter.

Etter først å ha jobbet hos giganten E & J Gallo, deretter hos Joseph Phelps i Napa Valley (Walter sto bak deres Insignia-vin som fikk 99 poeng av Robert Parker), bestemte Walter Schug seg for at det var pinot noir han ville jobbe med fremover. Da måtte han flytte til Carneros i Sonoma Counry som har et kjølig klima som passer denne druen – og chardonnat – perfekt. I 1980 etablerte han Schug Winery og resten er – som det heter – historie. Schug Winery ble en ledestjerne for alle som ville lage pinot noir-viner i klassisk europeisk stil.

Schug Winery er fortsatt et familiefirma, men etter at Walter Schug gikk bort i 2015, er det tyske Johannes Scheid som har hovedansvaret for vinene. Johannes Scheid ble «oppdaget» av Walter Schug en gang han var tilbake som foreleser ved Geisenheim-universitetet, der Johannes den gangen var elev.

Kl. 18.30 Nik Weis, Mosel, Tyskland

Viner fra vinhuset Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof i Mosel og Saar, både de søte og de tørre, rangeres blant de aller beste av de ypperste tyske riesling-vinene. Nå kommer Nik Weis personlig til VinPuls for å røpe bakgrunnen for at vinene hans skiller seg ut: Nemlig at familien hans siden 1947, gjennom tre generasjoner, har forsket på og dyrket frem kloner av riesling-planter som Nik Weis tryller frem fantastiske druer og viner fra.

Nikolaus (Nik) Weis disponerer rundt 45 hektar med vinmarker, ikke minst har han gode parseller i fem Grand Cru-klassifiserte vinmarker (Grosses Gewächs). Druene fra Ockfener Bockstein (Saar) gir rundt 5-6000 flasker i året. Piesporter Goldtröpfchen (Mosel) leverer druer til 5000 flasker, Leiwener Laurentiuslay (Mosel) 3000 flasker, Mehringer Layet (Mosel) 1500 flasker og Schodener Saarfeilser (Saar) 3500-4000 flasker årlig. Volumet er altså lite, og prisene på de mest ettertraktede vinene ganske høye. Totalt lager Nik Weis 300 000 flasker i året, fordelt på 35 ulike etiketter.

Kl. 18.45 Artelium Wine Estate, Sussex, England

Hør historien om ett av de nye stjernehusene innen engelsk vin. Artelium er et helt spesielt prosjekt drevet av ekteparet Julie Bretland og Mark Collins. Navnet Artelium tok utgangspunkt i ordet artelier, og er satt sammen av arte (kunst) og ium som beskriver et sted som kan være et akvarium eller et planetarium. «Wine, Art, Nature» er mottoet for Artelium-gründerne.

De startet opp i East Sussex med sine første vinmarker i 2018. Men begge er oppvokst i området, Julie i nærheten av Chapel Down Winery, Mark ved Ridgeview Winery. Så det var naturlig at de begge ville begynne med noe innen vin. Men like viktig for dem var det å kombinere dette med andre ting som kan gi besøkende spesielle opplevelser. Ved Artelium er det faste kunstutstillinger, en skulpturpark og masse kulturarrangementer.

På vinsiden startet de med druene chardonnay, pinot noir og pinot Meunier, de klassiske champagne-druene. Vinporteføljen teller allerede fem forskjellige musserende viner. Men Artelium har også satset stort på «stille» viner, på chardonnay, pinot noir, pinot gris – samt mindre kjente druer som cabernet noir og divico.

Til å lage vinene ved Artelium har Julie og Mark knyttet til seg flere av Englands mest kjente vinmakere, spesielt Owen Elias, men også Dermot Sugrue, Ian Kellet og Felix Gabilett. Druene hentes fra vinmarket både i east og West Sussex hvor Artelium nå har plantet nærmere 100 000 vinstokker. Målet er 150 000 totalt.

Kl.19.00 Giovanni Rosso, Piemonte, Italia

Møt Andrea Delpiano fra en av Norges mest populære italienske vinhus, Giovanni Rosso i Piemonte. Noen benevner vinhuset Giovanni Rosso som» Kongen av Serralunga d’Alba», som mange mener er det absolutt beste området for å dyrke nebbiolo-druer i hele Piemonte. Når dagens eier og vinmaker, Davide Rosso, dessuten gjennom arv har skaffet seg størsteparten av den berømte vinmarken Vigna Rionda, så er grunnlaget lagt for å lage stooore Barolo-viner. Men Giovanni Rosso imponerer også med andre druer, hans barbera kalt Donna Margherita er blant de mestselgende i Norge.

Davide Rosso studerte ønologi og fikk uvurderlig erfaring i Frankrike. I 2001 tok han, 27 år gammel, ansvaret for vinifisering av sine vinmarkers viner med et mål i tankene: “Vin skal være en perfekt refleksjon av sitt terroir”. Og terroiret i Serralunga d’Alba er blant verdens fineste.

Davide Rosso er i dag en legende i Piemonte. Fra hans vinkjeller i Serralunga kommer noen av regionens mest berømte Barolo og Barolo cru-viner. Han produserer også en unik Langhe Nebbiolo, den før nevnte Barbera d’Alba (Donna Margherita) og nylig også en sitrende hvit Roero Arneis, “the white lady of Piedmont”.

Siste tilskudd på stammen er en allerede ikonisk og svært begrenset produksjon av Etna Rosso og Etna Bianco, fra en nylig ervervet pre-phylloxera vinmark Davide kjøpte på midten av 2010-tallet, nær Randazzo på Etnas nordside.

Forrige
Forrige
18. mars

VinPuls-kveld med Bibi Graetz

Neste
Neste
2. juni

VinPuls-tur til England