Han ryddet i kjelleren på Voss
Søndag vant italienske Francesco Marzola NM for vinkelnere i Oslo. Frafør er han også nordisk mester. Nå er han tilbake på Voss, hvor han bestyrerNorges absolutt største og beste vinkjeller ved Park Hotel Vossevangen. Dersitter han og lurer på hvor gode viner vi kan forvente fra Grower Champagne-produsentersom Suenen, Dhondt-Grellet eller Etienne Calsac i årene fremover.
Francesco Marzola havnet i Norge og til slutt på Voss på grunn av kjærlighet (hva annet?). Han er født i Messina på Sicilia, og vokste opp i Palermo. Så traff han altså ei norsk jente, og dermed ble det Vestlandet. Francesco er en naturlig gjest i vår faste spalte her på VinPuls, hvor vi spør vinfolk i bransjen om deres forhold til vin.
Francesco er nr. 16 i enqueten blant vinkelnere i Norge
Se hva andre vinfolk har svart på VinPuls-spørsmålene her:
Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros
Liora Levi, sjef for Sommelier Liora Levi AS og president i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)
Martin Haraldsen, vinansvarlig ved Røst Teaterbistro
Kjærligheten brakte Francesco til Norge
Men nå tilbake til den nybakte norgesmesteren som gikk til topps i knivskarp konkurranse med 13 andre vinkelnere:
-Jeg flyttet til Norge i januar 2011 fordi min kjæreste,som i dag er min kone og som jeg møtte i Italia, er norsk, fra Voss. Vi boddecirka ett år i Oslo, og så flyttet vi til Bergen hvor jeg jobbet først påJacob's Bar & Kjøkken (som var et legendarisk sted, og Norges førstenaturvinrestaurant med Joseph di Blasi som sommelier). Deretter, etter atJacob's stengte i slutten av 2013, har jeg jobbet på Colonialen restaurant, densom i dag er Colonialen 44, men som på den tiden var fine-dining med 12-rettersmeny osv. I 2016 jeg flyttet til Voss fordi vi har et barn og vi ville at hunskulle vokse opp nærmere familien til min kone. Da begynte jeg å jobbe påFleischer's hotel, inntil Jan Bruse Andersen ved Vossevangen "head-hunted"meg i begynnelsen av 2017, forteller Francesco Franzola.
Den gangen visste alle at det var flust av godbiter i kjelleren hos den lidenskapelige vinsamleren Jan Bruse Andersen, eier av Park Hotel Vossevangen. Men hva som var av vin i denne kjelleren var den ikke mange som hadde oversikt over, for å si det litt mildt.
Ryddet i kjelleren ved Vossevangen
Den jobben har Francesco nå fullført, så innholdet i kjelleren registrert og katalogisert, så vinkartet ved Vossevangen er nå helt ajour. Til stor glede for vinelskere fra inn- og utland som gjerne tar turen til Voss kun for å nyte en flaske eller to av alle godbitene som ligger lagret der.
Francesco har fått smake mange av de eksklusive vinene somgjester har bestilt og han har åpnet for dem siden han kom til Park Hotel Vossevangeni 2017. Men det er likevel en flaske – Château Cos d’Estournel 1989 - som handelte med en venn i Italia, som står frem som hans største opplevelse med vinfrem til dags dato. Og før han forlater denne verden skulle ha svært gjerne hasmakt på Château Lafite-Rothschild 1961, eneste årgang hvor man kun bruktecabernet sauvignon-druer.
Navn/Alder:
Francesco Marzola (35)
Arbeidssted:
Park Hotel Vossevangen
Stilling:
Wine director
Utdannet vinkelner:
Ja
Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva varanledningen, og hvor var det?
Første vin jegsmakte var COS sin Cerasuolo di Vittoria 2000. Jeg smakte den ved middagsbordethjemme på Sicilia og jeg var 17 år gammel. Husker at det var mitt første offisielleglass som jeg drakk med min familie, og det er fremdeles en av de to eurekaopplevelsenejeg har hatt i forbindelse med vin!
Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvorfikk du smake den?
Med tanke på detstedet jeg jobber ved nå, Park Vossevangen, hvor jeg smaker noen av de besteviner i verden, vil jeg svare med en vin jeg har faktisk drukket, og ikke noejeg smakte bare et lite glass fra en gjest sin flaske. Så min beste opplevelsehittil av viner jeg har drukket på fritid er en flaske Chateau Cos d'Estournel1989 som jeg drakk med en venn i Italia.
Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?
Litt usikkert hvisdet kan beregnes som vinbar, siden de fleste kjøp er flaske og ikke så mye påglass, men Palais Coburg sin bar er et must når jeg er i Wien!
Hva slags vin/fra hvilket land - drikker du mest av for tiden?
Jeg har en "soft spot" for Sør-Afrika for tiden, spesielt på Burgund-druer som chardonnay og pinot noir. Mye spennende, med stor kvalitet i forhold til pris og med et stort lagringspotensial! Ellers drikker jeg høykvalitets methode traditionelle-viner både fra Champagne og andre steder i verden.
Favorittdrue – og hvorfor?
Chardonnay! I segselv ganske nøytral, men kanskje det er derfor jeg elsker den så mye, fordi denvirkelig viser hvor vinen kommer fra. Og så har den flere sider som gjør det mulig å drikke kun viner på denne druen fleredager i strekk og få forskjellige opplevelser på grunn av dens foranderligeegenskaper!
Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?
Min bestekombinasjon jeg har hatt gleden av å oppleve er en rett jeg fikk servert til gala-middag for Ruinart Nordic Challenge i 2017 i Helsinki: indrefilet av svin medpastinakkpurre, spinat og favabønner servert med Dom Ruinart Rose 2002...himmelsk!
Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innenvin akkurat nå?
Grower Champagne: Enhelt ny generasjon av produsenter som tar over i familien og kommer seg ut avleiekontrakter fra de store husene. Jeg ser i dag i Champagne litt av det sammesom skjedde i Burgund for en 20-ish år siden. Det blir spennende å se hvordan produsentersom f.eks Suenen, Dhondt-Grellet eller Etienne Calsac blir i fremtiden...
Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?
1961 ChateauLafite-Rotschild, den eneste årgangen i historien til denne produsenten hvorden ble laget av 100% Cabernet Sauvignon!