ÅRETS IL mimo selges bare kassevis

Onsdag 2.april slipper importøren Moestue årets utgave av den overhypete rosévinen Il Mimo fra produsenten Antichi Vigneti di Cantalupo i Ghemme i Piemonte. Vinen er igjen plassert i tilleggsutvalget, noe som betyr at den må bestilles enten i butikk eller via Polets kundeservice. Den kan altså ikke bestilles fra Vinmonopolets nettsider. Enda mer spesielt er det at minstebestilling er satt til 12 flasker.

Foto: Moestue Grape Selections

Ønsker du å skaffe deg noen flasker av Il Mimo årgang 2024, som nå er klar for lansering i Norge? Da må du enten være så heldig at ditt favorittpol har bestilt inn vinen til sitt lokale utvalg, eller du må selv handle i stort volum.

Totalt er det i år hentet hjem rundt 64 000 helflasker og 5800 magnumer av 2024-årgangen av Il Mimo.

ENTEN 12 FLASKER ELLER TRE MAGNUM

-Kundene våre har førsteprioritet, og kan bestille i dag ved å kontakte kundesenteret vårt. Butikkene våre må vente til i morgen med å bestille varen inn til hyllene sine. Og i morgen torsdag er det satt en maksgrense per butikk på 36 flasker. Dette gjør Vinmonopolet for å sikre geografisk spredning, slik at kunder over hele landet har mulighet til å finne produktene i sine lokale polhyller, opplyser Trond Erling Pettersen, leder Varefag og Faghandel hos Vinmonopolet.

Han opplyser videre at fra og med fredag kan butikkene bestille inn flere flasker ved behov, uten en gitt maksgrense.

-Da oppfordrer vi butikkene til å vise måtehold, slik at det blir en mest mulig jevn fordeling blant butikker rundt om i Norge.  Når en gitt butikk har fått inn flaskene i hylla, kan kundene handle som normalt fra butikkens beholdning, sier Pettersen.

Finnes den i butikken du oppsøker, har altså antall flasker du vil kjøpe ikke noe volumkrav. Men er den ikke å finne i butikk, stiller importøren Moestue krav om du må bestille minst 12 flasker i vanlig størrelse, eller minst tre flasker hvis du velger magnumutgave.

Trenger du ikke et helt dusin av rosévinen, mener Moestue at du kan spørre i butikken om de vil overta de overskytende flaskene!

-Det er tredje gang vi slipper Il Mimo på akkurat denne måten – altså i TU med minstebestillingskvanta – så dette burde ikke lenger være så nytt eller annerledes for verken polansatte eller kunder, skriver Kristin Alsvik, Head of Marketing and Communications hos Moestue Grape Selections i en mail til VinPuls.

Hun mener også at overskriften i VinPuls-artikkelen er misvisende, for vinen selges ikke kun i kassevis så snart den er ankommet butikkene.

VinPuls har vært i kontakt med butikksjefer hos Vinmonopolet som rister lett på hodet over "kravet" fra importøren. Men sier samtidig at de kommer til å ta inn vinen til egen butikk, for erfaringsmessig er det alltid noen kunder som absolutt MÅ ha Il Mimo hvert år, selv om jevnlige rosévinstester i vinpressen indikerer at mange andre roséviner på markedet smaker bedre og gir mer valuta for pengene.

“BE BUTIKKEN OVERTA RESTEN”

I et nyhetsbrev fra Moestue Grape Selections skriver importøren:

Følgende minstebestillingskvanta er satt:

Il Mimo 2024 (helflaske): min. 12 flasker (varenr. 19286701)
Il Mimo 2024 (magnum): min. 3 flasker (varenr. 19286605)

At Moestue har valgt å slippe den etterspurte rosévinen i TU i stedet for i BU er nok at mengden av mindre kundeordrer ved BU-slipp ville blitt svært høy, noe som da ville innebære ekstra plukkostnader for importøren på mange hundre tusen kroner, ettersom Vinmonopolet sender alle flaskebestillinger individuelt.

I beskrivelsen på Vinmonopolets tilleggsutvalg har importøren lagt inn denne omtalen av årets Il Mimo-utgave: "Tørr og lett bitter. Frisk og fruktig, lang avslutning."

Prisen er satt til 225,10 kroner. For fem år siden kostet 2019-årgangen 189,90 kroner, en prisøkning på like under tyve prosent.

Moestue har også en anbefalt løsning til kunder bare skal ha en eller to-tre flasker:

“Hvis du ønsker å bestille færre flasker enn minstebestillings-kvantumet, kan du eventuelt avtale med butikken at de setter resten i hylla (under forutsetning at butikken selv ønsker dette)”.

-Det med at kundene må «spørre i butikken om de vil overta de overskytende flaskene» er jo i praksis en ikke-problemstilling, all den tid så godt som alle butikker kommer til å ønske å ha Il Mimo i hyllene. Denne formuleringen er kun ment som en ren formalitet for å forklare at bestillingen må være i overenskomst med butikken hvis man skulle være så uheldig å befinne seg i en butikk som i utgangspunktet ikke ønsker å ta inn Il Mimo og man selv ikke ønsker å kjøpe så mange som 12 flasker, forklarer Alsvik hos Moestue i mailen til VinPuls.

FRA GHEMMES STØRSTE PRODUSENT

Produsenten Antichi Vigneti di Cantalupo disponerer ifølge Moestue Grape Selection i dag over ca 100 ha vinmark og vokser stadig i areal. Druematerialet til firmaets viner kommer fra terrasseanlagte åssidevinmarker på 250-300 meters høyde med en karrig og lite fruktbar miks av grus, sand og leire, som ble dannet etter prehistoriske elveløp i kombinasjon med moreneansamlinger etter at Monte Rosa-isbreen trakk seg tilbake mot slutten av siste istid.

Generelt sett er jordsmonnet i Ghemme mer karrig enn hva tilfellet ellers er i Langhe. Historisk sett er Ghemme et gammelt område for produksjon av vin, arkeologiske utgravinger viser at det har vært dyrket druer og produsert vin i regionen i mer enn to tusen år. Arlunno-familien, dagens eiere av Antichi Vigneti di Cantalupo, ervervet vinmarker i Ghemme og omegnen rundt 1800. Familien har imidlertid hatt sin virksomhet i regionen siden 1500-tallet. Først i 1977 fikk eiendommen dagens navn.

“NORGES ROSA KULTVIN NUMERO UNO”

Moestue kaller Il Momi for "Norges rosa kultvin numero uno". Navnet på vinen kommer fra en gammel romersk mimemaske som ble funnet ved foten av Ghemme-åsen, i nærheten av vinmarkene hvor druene til vinen kommer fra. Munnen på masken er lukket, ettersom mimekunstnerne utelukkende uttrykte seg gjennom kroppsbevegelser og øyne (og masken har derfor to store åpninger til øynene for å sikre at skuespilleren fikk kommunisert budskapet tydelig ved hjelp av øyebevegelsene sine). Dette funnet har hatt svært stor betydning for Ghemme, ikke minst siden teateret var hellig for vinguden Bacchus.

Druene til årets Il Mimo ble høstet i første halvdel av oktober 2024 og gjæret langsomt i temperaturkontrollerte ståltanker med en maserasjonstid på én natt, hvilket er nok til å trekke ut litt farge og de karakteristiske roséaromaene. For å beholde en mest mulig fersk, energisk og ripspreget frukt har den ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Til slutt er vinen stabilisert på naturlig vis på lav temperatur.

Neste
Neste

TiDenes største April-salg på polet