Konfektsjokolade fra Klæbu

Hva gjør du når du synes hverdagene hjemme i Nederland begynner å bli for hektiske og barna i familien utvikler allergi og plages med økende forurensning? Jo, du flytter til Klæbu i Norge og starter din egen sjokoladefabrikk!

Richard Kleijnen hadde gjort karriere i næringslivet iNederland og levde etter forholdene et spennende liv med kone og tre barn. Menhan følte stadig sterkere at ikke alt var som han ønsket det. Tanken om å «rømme»fra Nederland ble stadig sterkere og sterkere.

-Vi ville rett og slet bort fra en hverdag med stress, forurensning og en kultur vi ikke lenger følte oss helt hjemme i. Ønsket var å finne et sted hvor vi kunne få oppleve en annen kultur og komme tettere på naturen, forteller Richard.

Hollandske Richard Kleijnen tok med familien til Norge for å komme bort fra forurensning, stress og allergier i Nederland. I Klæbu har familien funnet et nytt hjemsted og Richard har startet som sjokolademaker. Foto: UD

Vi treffer han i et næringsbygg nærmest midt i Klæbusentrum. Tidligere har det vært både håndverksbakeri og spinneri der, nå lagerRichard Kleijnen konfektsjokolade som allerede har fått mange liebhabere. I tilleggtil egen sjokoladeproduksjon, tar han også i mot grupper og familier som ønskerå komme på besøk for å lage egen sjokolade.

Måtte dra nordover i Europa

At Richard og familien skulle havne i Klæbu, hvor de har kjøptseg hus på Tanem, var ikke planlagt. Da avgjørelsen om å flytte fra Nederland,begynte letingen etter familiens neste oppholdssted. En ting ble de raskt enigeom, Richard og kona, og det var at de måtte dra nordover i Europa.

-Vi tenke først på Baskerland i Nord-Spania, men vurderte detslik at en god økonomisk fremtid for barna kanskje ikke ville bli den besteder. Så det måtte bli Norden. Vi dro først til Sverige, men fikk ikke heltgodfølelsen der. Det ble for mye skog og for lite sjø, smiler Richard.

Så fikk han tips om at han måtte forsøke Norge. Familien droderfor til Norge - på ferietur. Reiste rundt litt på måfå langs kysten fra Kristiansandog nordover. Både Kristiansand («mer svensk enn norsk»), Stavanger («fant ossikke til rette») og Bergen («for mye regn») ble nedstemt. Ålesund fikk manegentlig en godfølelse for, men det viste seg å være vanskelig å finne seg husder. Dessuten ville de litt nærmere en større by. Og da ble det Trondheim.

Tre barn som allerede snakker norsk

-Vi følte straks at det var et godt valg. Ikke minstopplever vi at Trondheim har en god internasjonal tilnærming. Familien Kleijnenville helst bo utenfor bysentrum, litt landlig. Og fant «drømmehuset» på Tanem,drøye 15 kilometer fra Torvet i Trondheim. Der har hele familien funnet seg tilrette. De tre barna på henholdsvis ni (tvillinger) og 11 år snakker alleredegodt norsk, halvannet år etter at de flyttet hit.

Og både Richard og kona har funnet seg nye jobber. Etter 30 år i ulike større selskaper innen internasjonal business valgte Richard å starte med noe han aldri hadde prøvd tidligere, nemlig å lage konfektsjokolade. Oppstarten var i april 2019.

Kun de beste smaker og de beste ingredienser holder når Richard Kleijnen skal komponere sine konfektsjokolader. Han ønsker å bruke mest mulig lokale ingredienser og jakter på den femte smaken, umami. Foto: UD

-Jeg har alltid vært svært interessert i smak. Det være seg innenmatvarer eller vin. Jeg har vel smakt mer enn de fleste, og har lang erfaring iå spise sjokolade. Hjemme i Nederland dro jeg gjerne til Amsterdam for å kjøpede beste sjokoladene som var på markedet, sier 54-åringen.

Vi er storspisere, men har få aktører

En analyse av det norske sjokolademarkedet fortalte Richard atnordmenn er storspisere av sjokolade, vi er faktisk nr. fem i verden med 7,5kilo per person i året. I Nederland og Belgia er volum til sammenligning ca femkilo per person. Men aktørene (produsenter) er langt færre her.

 -I Belgia finnes detvel rundt 2000 sjokoladeprodusenter. I Norge er det ikke så mange flere enn ti,selv om flere mindre produsenter har dukket opp de siste årene.Trondheim/Trøndelag er faktisk lengst fremme når det gjelder antallsjokoladeprodusenter, sier Richard.

Han liker å lage sjokolade fordi det er en kombinasjon avteknikk og smakssammensetning. Allerede har han eksperimentert med myeforskjellige lokale frukter og bær, bl.a. åkerbærsirup som han har fått fra enav naboene i Klæbu.

Går for den femte smak, umami

- Jeg ønsker å bruke mest mulig lokale ingredienser. Det finnesegentlig ingen begrensninger. Så lenge det smaker godt kan jeg bruke det! Det ålage sjokolade er ekte håndverk. Her gjør jeg absolutt alt selv. Og brukeringen konserveringsmidler. Det må være ekte og friskt!

Richard Kleijnen har allerede funnet frem til noen oppskrifterpå sjokolade som har slått an hos publikum. Han har satt sammen esker avforskjellig størrelse med utvalgte konfektsjokolader i.

-Så jobber jeg videre med en ny serie med mer komplisertesmaker. Målet langt der fremme er å lage den absolutt beste sjokoladen jeg kan fåtil. Jeg kommer ikke til å fire på kvalitet. Kun den aller beste råsjokoladenog de beste ingrediensene blir valgt. Umami er hva jeg går for, den femte smaksom gir dybde og bredde, slår Richard Kleijnen fast.

Forrige
Forrige

Supert "julesalg" på Polet

Neste
Neste

Gulating opp i 1.etasje