Markant vinprofil går fra Vinmonopolet til privat vinimportør
En av Norges mest fremtredende vineksperter, Per Mæleng, har pensjonert seg fra jobben som senior produktsjef i Vinmonopolet, hvor han de siste årene har hatt ansvaret for innkjøp til spesialbutikkene. Men bare dager etter 70-årsdagen 9. mars er han plass i en ny jobb på den andre siden gjerdet, i det private importselskapet Viva Vino. Der skal Mæling ha produktutvikling som hovedansvar. Til høsten gir han dessuten ut sin fjerde bok om vin.
Av Ulf Dalheim, publisert 20. mars 2024
Per Mæleng har vært en markant skribent og meningsformidler siden han introduserte sin egen spalte i vinmagasinet Vinforum i 1980. Han har også utgitt tre bøker. «Hvit vin – helt enkelt» på Aschehoug i 2005, «En vingurus guide til himmelen» (2012) og «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund» (2016) på Kagge Forlag.
Til VinPuls røper Mæleng at han kommer med en ny bok i september, og at også denne vil handle om vin, med fokus på utfordringene vinbransjen nå møter med den globale oppvarmingen. Han sier boken blir veldig personlig, uten å være privat, og at han har hatt det gøy med å skrive den. Da det først løsnet ble det meste av skrivingen unnagjort på fem uker.
Snakkes for lite om utfordringene
-Vinbransjen er nok opptatt av global oppvarming, og det er mange problemstillinger å diskutere her. Men jeg synes det snakkes for lite om det, for det kommer til å påvirke alt innen vin; stiler, kvalitet, frukt, drikkbarhet. Noen områder vil få store utfordringer, andre igjen kan oppleve å få flere gode årganger enn tidligere. Det gjelder ikke minst i Tyskland. Produsenter i Loire-dalen vil også få positive opplevelser, mens det vil bli veldig varmt i Languedoc og sør i Spania, sier Per Mæleng.
Mæleng er utdannet språkviter fra Universitetet i Oslo (1986) og har også en doktorgrad i norsk språk og litteratur fra NTNU (2001). Før han i 2005 ble informasjonsdirektør hos Moestue Grape Selections, var han informasjonssjef ved Nasjonalbiblioteket og før det infosjef for Konkurransetilsynet. Han begynte i Vinmonopolet som produktsjef i 2009, og hadde en tid ansvar for vinauksjonene som avvikles i samarbeid med Blomqvist.
Skal jobbe for firma i Furset Gruppen
Men nå er han altså klar for et nytt kapittel i sitt liv med vin, i importselskapet Viva Vino som er eid av Dindeli Import som er et selskap i Furset Gruppen, en stor utelivsaktør med drift av totalt 25 restauranter i Oslo.
Viva Vino ble etablert i 2006 av Anders Christiansen som tidlig på 1990-tallet sammen med kona Ida Palmer stiftet selskapet Palmer & Co. Dette firmaet var forløperen til det som dag er kjent som Palmer Group, en av Norges største aktører innen vin og brennevin.
-Jeg hadde 5-6 jobbtilbud da det ble kjent at jeg skulle avslutte i Vinmonopolet. Det var rett og slett et luksusproblem å velge. For meg var det viktig å finne noe som var innen interessefeltet mitt. Det ville være for dumt å parkere kunnskapen jeg har tilegnet meg om vin. I Viva Vino skal jeg se på den nåværende porteføljen selskapet har, samt bygge opp nytt, rett og slett drive produktutvikling. Så vil jeg også jobbe mot Vinmonopolet og de utvalgene det har. Det handler om å identifisere og finne kvalitet, og så få tak i den, sier Mæleng.
Lukker døra til flere generasjoner
-Du er godt kjent for din interesse for viner fra Bordeaux og Burgund. Vil det være der du skal lete etter disse godbitene?
-Det er vel stort sett andre steder som er mer interessant akkurat nå. Og «alle» leter vel etter «the next great thing». Burgund er det ikke så lett å selge lenger, der er prisene blitt for høye. Dessverre kan det bety at de lukker døra til to generasjoner som ikke har råd til å kjøpe vinene deres. Det kan bli skummelt, for da har man ingen rekrutterende kundegruppe.
-Hva blir viktig for deg i jakten på viner for Viva Vino?
-Å finne god kvalitet til rett pris. Det er nok av bra vin der ute til fornuftige priser. Languedoc og Savoie i Frankrike er f.eks. områder hvor det lages veldig bra vin til gode priser.
Ikke problematisk å skifte beite
-Hva blir utfordringen ved å gå fra Polet til den "andre siden" i bransjen, til en importører som også leverer til Vinmonopolet?
-Jeg ser ingen spesielle utfordringer ved å flytte til det private, det er bare en annen posisjon i markedet.
-Hva med å skrive artikler for Vinforum igjen?
-Jeg har allerede snakket med Vinforum-folk, så det er meget sannsynlig. Som ansatt i et importselskap vil jeg fortsatt være litt bundet. Men jeg mener at jeg klarer godt å manøvrere i det. Har lært å balansere på en bra måte. Og nå kan jeg anbefale en vin også, svarer Per Mæleng.
Det er blitt hevdet at den markante vinpersonligheten er så ekstrem i sin vin- og matinteresse at han bruker å ha med seg egne glass når han blir invitert bort, og at han, om han ikke har med egen mat, også kan overta matlagingen. Dette er ikke bekreftet. Men i et intervju med Aftenposten for noen år tilbake innrømmet Mæleng at han kunne finne på å vaske og gnikke glass hvis han så at glassene som skulle brukes ikke var rene nok. Setter man frem en flott vin på bordet, så må også det man skal servere den i være på samme nivå.
Bildet øverst i artikkelen t er tatt av Sturlason/Kagge Forlag