En tysk magiker i Spania

To av de spanske vinregionene som tradisjonelt leverer de mest intense, alkoholsterke og mektigste røde er Priorat og Montsant i Katalonia. Men så finnes det noen som ikke nødvendigvis synes at alt skal være som før også der. Tyske Dominik Huber kom til Priorat i 2001. Siden har han tryllet frem den ene elegante, delikate og komplekse (!) vinen etter den andre. Viner som ligger nærmere Burgund enn Rioja.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. januar 2021

Dominik Huber er ikke bare blitt bejublet etter at han for tyve år siden, sammen med sør-afrikanske Eben Sadie, etablerte seg med vinhuset Terroir al Limit i landsbyen Torroja del Priorat, en erketypisk Priorat-landsby der husene nærmest henger i fjellveggene.

Ville sprenge grenser

Vinmarkene i Priorat – og Montsant – ligger ofte i stupbratte åssider der esel og håndmakt er det eneste som gjelder under arbeidet med vinplantene. Foto: Terroir al Limit

Al Limit kan oversettes som «til det ytterste», og det er nettopp det Dominik & Co ville praktisere, de ønsket å sprenge inngrodde forestillinger. Etter at Eben Sadie i 2011 bestemte seg for å konsentrere seg om aktivitetene i hjemlandet Sør-Afrika, har Dominik Huber både utviklet Terroir al Limit og også gått inn i naboregionen Montsant for å jobbe på samme måte. i Montsant har vinhuset fått navnet Terroir sense Fronteres (=uten grenser).

Dominik og Eben hadde nye tanker og ideer som «gamlingene» i Torroja ikke syntes så mye om: Høste tidlig, jobbe økologisk og biodynamisk, kun bruk av naturgjær, bruke sement i stedet for eikefat osv. Det gikk så langt at noen en kveld, mens Dominik Huber og samboer var på kino, brøt seg inn i lagringskjelleren og tømte såpe i vintankene. Ren sabotasje. Flere tusen liter vin måtte tømmes ut!

Delikate, men også komplekse

I løpet av tyve år har Terroir al Limit uansett satt nye standarder for viner fra Priorat, regionen som var den andre etter Rioja til å få høyeste kvalitetsklassifisering i Spania i 2009, DOCa (Denominación de Origen Calificada), eller DOCQ på katalansk (Denominació d’Origen Qualificada).

Noen av Spanias aller beste viner lages stadig i Priorat, men fortsatt lager mange av vinbøndene i Priorat også overekstraherte, alkoholsterke, svært mørke, tette og fyldige viner med alt for mye eik. Terroir al Limit-stilen har fått mange tilhengere. Viner som er delikate, dog komplekse, finessepregede, med god lengde og fulle av deilige aromaer.

Naboregioner, en “rik”, en “fattig”

Vi ser det samme i vinene fra Montsant også. Regionen grenser opp mot Priorat, men har ikke hatt samme status som Priorat. Vi kan kanskje sammenligne med Bordeaux, hvor Sauternes er «juvelen» og områder som Barsac og Monbazillac mer den «fattige» naboen, med viner mer for hvermannsen. Montsant fikk faktisk ikke egen DO-status før i 2002, før det var den en del av DO Tarragona.

Dominik Huber kom til Priorat i 2001 og snudde opp med på manges oppfatning av hva Priorat-viner skulle være, Nå har han gått inn i naboregonen Montsant og gjør det samme der. Foto: UD

Men det er mye som er likt i Priorat og Montsant. Jordsmonnet, klimaet, druevariantene og gamle vinstokker. Forskjellen er at mens Priorat på 1970-tallet kom ut av kooperativenes skygge gjennom at store vinpersonligheter kom dit og begynte å levere strålende viner som skapte fornyet interesse for regionen, så har Montsant ventet på at noe lignende skulle skje der.

Dominik Huber er kanskje mannen som kan løfte Montsant det siste steget mot en slags stjernestatus. Sine første viner fra Montsant lanserte han i 2017, så dette er ferskt for markedet. Tre av fire viner er nå å få i Norge, en hvit og to røde. Den fjerde er en 100 prosent garnacha negra fra vinmarker med planter som er 40-75 år gamle. Volumet er kun 25 hektoliter per hektar, og vinen har fått både maserasjon (farveuttrekk) og lagring på amfora. Kun 1200 flasker ble laget i første årgang.

Begrenset volum, spesielle viner

Volumet er begrenset også for de tre vinene som er gjort tilgjengelig i Norge. Vinmarkene som druene er hentet fra ligger i et landskap som er preget av bratte dalsider, olivenlunder og skogkledte åser, med et jordsmonn med bl.a. kalkholdig rød leire og forvitret granitt.

Mens Priorat har mer grå leire, sand og skifer. Som i Priorat er det også mye terrasser i vinmarkene. Det spesielle er at Montsant på en måte «beskytter» Priorat, ettersom regionen omslutter priorat som en slags hestesko. Enkelte steder er det vanskelig å trekke grensene mellom de to. Ved byen Falset har enkelte vinhus faktisk vinmarker både i Priorat og Montsant.

Garnatxa negre (garnacha/grenache) og cariñena (carignan/mazuelo) er de to røde hoveddruene i Montsant, med garnatxa blanca og macabeo som hvite hoveddruer. Men det er også tillatt med cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay og moscatel, som i Priorat. Dominik Huber har valgt å holde seg strengt til garnatxa negre, cariñena, garnatxa blanca og macabeo.

Terroir sense Fronteres Brisat de Montsant 2017
Hvitvin
Spania, Katalonia, Montsant
Bestilling – nr. 10292001
Kr. 289,90, 0 – 4 år
En vin som trenger litt luft etter åpning, så dekanter den gjerne. Så kommer frukt og blomster og urter i skjønn forening. Fersken, gravensteinepler, aprikos og sitrus. Kamille, oliven og ikke minst en lett mineralsk undertone. Fin alkoholprosent (12%). Laget på 75% garnatxa blanca og 25% macabeo. Vinstokker som er 15-35 år gamle, planet i sand og leirholdig jord.
Produsent: Terroir sense Fronteres
Importør: Autentico

Terroir sense Fronteres Montsant Negre 2018
Rødvin
Spania, Katalonia, Montsant
Bestilling – nr. 10291801
Kr. 289,90, 0 – 6 år
Drueblenden er 75% garnatxa negre og 25% cariñena. Lett reduktiv duft, åpner opp med rød frukt, moreller og plommer, noe skogsbær. Bløt, aromatisk, fin syre, god lengde og milde tanniner, hint av lakris. Sterk 5’er!
Produsent: Terroir sense Fronteres
Importør: Autentico

Terroir sense Fronteres Vertebra de la Figuera 2017
Rødvin
Spania, Katalonia, Montsant
Bestilling – nr. 10291901
Kr. 389,90, 0 – 10 år
Feiende flott vin, hvor man nesten tenker seg at det kunne ha vært fra Burgund. Kun 4000 flasker laget i 2017 (6200 flasker i 2018). 100% garnatxa negre, hele klaser, spontanfermentering, seks måneder på sement. Vinmarkene (2 ulike) ligger i Figuera-fjellene, på 7-800 m.o.h. i jordsmonn med rød leire og kalkholding sand. Floral og lett krydret duft, fine rødbæraromaer mot bringebær, kirsebær og jordbær, lakris, urter og blomster. Utrolig elegant og delikat.
Produsent: Terroir sense Fronteres
Importør: Autentico