Bibi Graetz går til Rebel Group

Det er fortsatt stor «trafikk» av vinprodusenter mellom de norske vinimportørene. Nå er det klart at norsk-italienske Bibi Graetz flytter sin portefølje fra Gaia Wines & Spirits til Rebel Group. Graetz fikk nylig 100 poeng fra det anerkjente tidsskriftet Decanter for sin Testamatta, og har flere viner i en rimeligere prisklasse som gjør det godt i det norske markedet.

Av Ulf Dalheim, publisert 18. juni 2021

Bibi Graetz har en viss tilknytning til Trondheim ettersom det var hans bestefar, billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, som laget Olav Tryggvason-statuen som ble reist i 1921. Og så viser det seg dessuten at det var oldefar til adm.dir. Thomas Patay i Rebel Group, som i sin tid donerte byen statuen som troner midt på de nyrenoverte Torvet i Trondheim, nemlig den kjente trønderske næringslivsmannen Dyre Halse. Patay og Rebel Group jobber nå med et helt spesielt akevittprosjekt for å markere statuens 100-årsjubileum til høsten.

Ønsker seg en større andel av markedet

Bakgrunnen for Bibi Graetz overgang til det relativt nystiftede importfirmaet Rebel Group er at han ønsker en økt andel av det attraktive norske markedet. Nordmenn elsker som kjent italiensk rødvin, og mange har trykket vinene til Bibi Graetz til sitt bryst. Ifølge en pressemelding fra Rebel Group, er Graetz’ ambisjon nå å styrke posisjonen i det norske markedet ytterligere, særlig med toppvinene Testamatta og Colore.

–En tillitserklæring vi skal forvalte offensivt og ydmykt, sier adm. direktør Thomas Patay.

Rebel Group har den siste tiden også fått inn produsentene Bodegas Conde Valdemar (Rioja) og Albert Bichot (Burgund). Begge var tidligere representert av Arcus/Vingruppen.

Les mer om Bibi Graetz og hans vinprosjekter her:

«Forelsket» seg i rebellene

– Etter å ha møtt folkene i Rebel Group ble vi «forelsket» både i dem og deres innovative syn på hvordan vi kan styrke posisjonen vår ytterligere. Vi tror et nært samarbeid med dem vil resultere i at vår merkevare får en morsom og positiv utvikling i det norske markedet fremover, sier Bibi Graetz i pressemeldingen.

Thomas Patay er svært fornøyd med beslutningen til Bibi Graetz.

Thomas Patay, adm. dir. i Rebel Group. Foto: Rebel

– Det å skulle forvalte denne merkevaren i det norske markedet henger meget høyt, og er en tillitserklæring vi er veldig ydmyke over å bli tildelt. Vi har klokkertro på produktene fra Bibi, og mener det fortsatt er et stort potensial i markedet, spesielt for topp-viner som Testamatta og Colore. Isolert vil dette også innebære en betydelig styrkning av Rebels portefølje. Som et ungt selskap med et erfarent kollegium bekrefter dette konseptet vårt, og på at vi lykkes med å erobre nye posisjoner for etablerte, anerkjente merkevarer, sier Patay.

Folkene bak Rebel Group har alle lang erfaring i den norske vinbransjen gjennom sentrale posisjoner i Arcus-gruppen gjennom flere år.

Anerkjent for «supertoscanere»

Bibi Graetz lager såkalte «supertoscanere» på sangiovese-druen. Alle vinene er økologiske, og er produsert på druer fra gamle, høytliggende vinranker i åssidene rundt Firenze. I 2003 ble hans vin Testamatta kåret til verdens beste vin i Bordeaux. Siden har anerkjennelsen bare økt, både i Italia og i verden for øvrig. Det var 2018-årgangen av Testamatta som ble gitt 100 poeng av Decanter, og mellom 95 og 99 poeng av størrelser som Wine Enthusiast, Wine Advocate og James Suckling. 

Bibi Graetz-viner har hatt en positiv vekst i Norge det siste året. Hans nyeste bag-in-box Bibi

Graetz Rosso er blant Vinmonopolets raskest voksende BIB’er, og er nå en av markedets bestselgere. I tillegg til et sterkere fokus på premium-segmentet, ønsker Graetz samtidig en tydeligere tilstedeværelse i HoReCa-markedet hvor de internasjonalt er kjent for å ha en meget sterk posisjon.

–Det å bli tildelt oppgaven med å forvalte Graertz’ portefølje i det norske markedet er helt i tråd med Rebels ambisjoner ettersom vi i dag hovedsakelig jobber med familieeide vinprodusenter som har kvalitet og bærekraft i fokus, sier Patay.

Bibi Graetz er egentlig døpt Dan Erland Graetz, som den yngste av fire barn av Gideon Graetz og Sunniva Rasmussen. Gideon er en verdensberømt israelsk-sveitsisk metallskulptør, med større verker utstilt i Zurich, Detroit, New York, Los Angeles, Brisbane, Chicago og Berlin (Potzdamer Platz). Mor Sunniva er norsk, utdannet ved Kunst og Håndverksskolen i Oslo. Gideon og Sunniva bodde først i Oslo hvor de to første barna ble født, men flyttet så til Firenze og borgen Vincigliata på en høyde overfor Firenze og Fiesole.

Også Bibi Graetz har kunstutdannelse, fra Accademia delle Belle Arti i Firenze. Alle hans etiketter er malerier/kunstverk fra egen hånd, med unntak av etiketten på den musserende Bollamatta som er laget av hans datter Rosa.

NB! VinPuls kjenner til at også andre vinprodusenter skifter norsk importør denne sommeren. Bodega Garzon fra Uruguay, som har hatt et solid gjennombrudd i Norge, går til Haugen-Gruppen, mens champagnehuset Duval-Leroy relanseres med Crianza som ny norsk importør.