For andre gang skal mesterkokken Christian André Pettersen representere Norge i verdensfinalen av Bocuse d’Or. I 2019 tok han bronse i Lyon-finalen, mens han i 2018 og 2020 gikk til topps og erobret gull i Bocuse d’Or Europa, som er kvalifisering til verdensfinalen. Årets konkurranse går av stabelen i Lyon i Frankrike 26. og 27. september. Norge topper medaljestatistikken med totalt 11 pallplasseringer i det som regnes som verdens desidert vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Av Ulf Dalheim, publisert 19. august 2021
Christian André Pettersen er en av landets mest meritterte konkurransekokker gjennom de siste 15 årene, og er en vinnerskalle av rang. Både i 2017 og i 2019 ble han kåret til “Årets kokk” i konkurransen som er den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or.
Våren 2018 vant Pettersen deretter Bocuse d’Or Europe i Torino, og fulgte så opp med bronse i verdensfinalen Bocuse d’Or Lyon i 2019. I Bocuse d’Or Europe i Tallinn 2020 vant han igjen gull, med Danmark og Sverige på 2. og 3.plass. Igjen var han VM-kvalifisert, og Pettersen deltar dermed i den prestisjefylte verdensfinalen for andre gang.
Verdensfinalen skulle vært avholdt i januar 2021, men på grunn av Covid-19 har den vært utsatt hele to ganger, og skapt en ekstraordinært lang og krevende forberedelsesprosess for Pettersen og Team Norway.
Skal servere tre-retters takeaway
Tradisjonen tro avholdes verdensmesterskapet Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. Det er 23 land som har kvalifisert seg til mesterskapet, og konkurransen går over to dager – søndag 26. og mandag 27.september.
Nytt av året er at tallerkenretten er byttet ut med enn tre-retters takeaway-meny, mens den tradisjonelle fatretten er lik forutgående år, med unntak av at alle land må bruke samme type fat.
Team Norway konkurrerer på dag 1, og skal levere takeaway-retten kl. 12.55 og den klassiske fatretten kl. 13.30. Medaljeseremonien starter kl. 18.00 på dag 2.
Innovasjonen med takeaway er en hyllest til bransjens utfordringer under Covid-19, og skal bidra til å peke retning for hvordan takeaway kan løses med gastronomi i verdensklasse. Denne endringen i konkurransen og reglene skaper selvsagt særskilte utfordringer for alle deltakerne, og øker spenningen i konkurransen.
Det er fastsatte råvarer fra Lyon, og i alle de tre rettene i takeaway-oppgaven – forrett, hovedrett og dessert – skal det anvendes tomat, mens det er valgt ut et utfordrende bogstykke fra storfe (blade of beef) til fatretten.
Europa- og verdensmester er coach
Coach for Team Norway 2021 er Bocuse-vinner Geir Skeie, som selv ble europamester i samme konkurranse i 2008, og deretter verdensmester i 2009. Geir Skeie har siden 2009 rådgitt flere lands team, spesielt i Asia, og er en sentral tillitsvalgt i det norske Bocuse-akademiet der han blant annet er styrerepresentant i Stiftelsen Norsk gastronomi.
Skeie er i det daglige en aktiv gründer innen serveringsnæringen, og driver blant annet sjømatrestauranten Brygga 11 og sitt eget vinagentur. Skeie tok over stafettpinnen etter coach Gunnar Hvarnes, som på grunn av andre forpliktelser måtte trekke seg som følge av utsettelsene teamet har opplevd knyttet til Covid-19.
Pettersens viktigste medhjelper og commis (assistent) er Even Sørum (23). Han deltok som commis også i europafinalen 2020. En commis er et ungt talent under 23 år som står i konkurransekjøkkenet sammen med kandidaten og kan delta i og gjennomføre alle operasjoner under konkurransen. Sørum har bakgrunn fra flere norske stjernerestauranter, og har sin sterke matinteresse etter oppveksten ved familiebedriften Valdresporten Kro.
23 nasjonale team deltar i finalen
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i Lyon. De 23 teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser (Årets Kokk), og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia Pacific, Americas, Europe og Africa. I Norge er det etablert en forening for tidligere deltakere i Bocuse d’Or, Foreningen Årets kokk Akademiet, også kjent som det norske Bocuse-akademiet.
Stiftelsen Norsk Gastronomi organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen arrangerer også ungkonkurransene Årets unge kokk og Årets kokkespire, og har som formål å dele kunnskap om mat og matlaging, samt å styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.
Konkurransearena er Eurexpo Lyon. Den ligger 20 minutter fra Lyon-Saint Exupéry International Airport, midt mellom bysenteret Lyon og flyplassen.