I 1531 sendte lensherre Eske Bille en flaske aquavite fra Bergenshus festning til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim. 490 år senere gjorde destillatør Ivan Abrahamsen den samme reisen, også han med akevitt i bagasjen. Denne gangen var det «Meir Snavvel Aquavit» som tok sjøveien til Trondheim i anledning 100-årsjubileet for Olav Tryggvason-statuen. Bak Snavvel-akevitten står bl.a. Thomas Patay, oldebarn til industrimannen Dyre Halse som i 1921 finansierte statuen som troner på Torvet i trønderhovedstaden.
Av Ulf Dalheim, publisert 20. september 2021
-Jeg følte at jeg gjorde en historisk reise. Det var følelsesladet å hente ut akevittkisten på Bergenshus og entre Hurtigruten-skipet MS Kong Harald med den for denne transportetappen. Det var mange tanker som gikk gjennom hodet midt da skipet seilte oppover kysten. Ved utseilingen fra Molde fikk jeg til og med oppleve nordlyset over himmelen. Det har vært mye snakk om forsendelsen fra Eske Bille til Olav Engelbrektsson i 1531. Når har jeg gjort den samme reisen, og det var stor stas å overrekke en flaske til Olav Engelbrektsson i Are Hembres skikkelse i Erkebispegården da reisen var gjort sier en stolt, rørt og ydmyk destillatør Ivan Abrahamsen i selskapet Rebel Spirits som har laget Snavvel-akevitten.
Marvin etterspurte jubileumsfeiring
Historien om Meir Snavvel Aquavit, som ble lansert på Vinmonopolet i 5000 nummererte eksemplarer 1. september, startet med en bemerkning fra Marvin Wiseth til Evento-sjef Rolf Teigen i fjor høst: «Det bør vel gjøres noe rundt 100-årsjubileet for Tryggvason-statuen neste år!». Da Teigen senere leste om Thomas Patay og hans slektskap med giveren av statuen, Dyre Halse, tok han kontakt med Patay. Sistnevnte er styreleder i Rebel Spirits som i fjor lanserte sine første akevitter, og da var det naturlig at en ny akevitt kunne bli jubileumsmarkeringen.
Lørdag kom altså det endelige produktet til «hjembyen» Trondheim. Akevittflaskene er lansert omkranset av en sylinder med et spesiallaget maleri av kunstneren Ståle Gerhardsen, der det til og med er brukt akevitt i malingen.
Da Ivan Abrahamsen og Rolf Teigen fraktet akevittkisten ned leideren fra MS Kong Harald ventet Thomas Patay med hesteskyss for å bringe den videre opp til Torvet. Der ble en flaske av akevitten overrakt til byen, med varaordfører Mona Berger som representant for de folkevalgte.
Gjenskapte overrekkelsen i Erkebispegården
Deretter gikk turen videre til Erkebispegården hvor man gjenskapte overrekkelsen slik den kunne ha skjedd i 1531, med operasangeren Are Hembre utkledd som erkebiskop Olav Engelbrektsson. Are Sende Osen, som akkurat nå har en TV-serie gående om den norske kongerekken, var også med på det «teatralske» i Herresalen. Senere på kvelden feiret de involverte begivenheten med fiskesuppe, slaktebiff, dessert og utvalgte øl og akevitter på Baklandet Skydsstation.
-Det var en kjempeide Rolf Teigen kom opp med. Senere ble det koblet på mange andre, og slik ble den opprinnelige ideen bare utviklet videre og videre til noe som underveis blir bedre og bedre. Når man skal finne frem til en smak så må det komme ut av en ide, altså tilpasset konseptet, sier destillatør Ivan Abrahamsen som sammen med Rune Laugen har hatt hovedansvaret for å utvikle Snavvel.
Navnet som ble valgt sier mye om hva man ønsket å finne frem til – rett og slett noe som smaker veldig godt – rett og slett «snavvel» som det heter på ekte trøndersk.
Snavvel blant de beste han har skapt
Ivan Abrahamsen jobbet i en årrekke som destillatør hos Arcus, og har vært med på å utvikle 100 forskjellige akevitter gjennom årene. Han mener Snavvel er en av de beste de hittil har laget. Og så synes han det har vært dritkult å jobbe med en kunstner som Ståle Gerhardsen for å utforme kunstprosjektet rundt akevitten.
-Det finnes ikke noe brennevin på markedet som ser slik ut. Jeg synes dette er en fin hyllest til statuen, byen Trondheim og hele Trøndelag, sier Ivan Abrahamsen.
For å sette sammen smaksprofilen til Meir Snavvel Aquavit har Abrahamsen i tillegg til fatlagret akevitt brukt hetvin (=sherry), nøttesmør blandet med sprit, frosset ned og så filtrert, samt boisé, et konsentrat som brukes i konjakkproduksjon, med smak av brente fat, kaffe, mørk sjokolade, toffee og vanilje.
-Jeg er opptatt av å lage akevitter som kan brukes i andre settinger enn bare til mat. Her ville vi lage en nytelsesakevitt. Ønsket med å bruke sherry var å bringe inn mer vinøsitet. Uten at den er søt, så ville vi få frem sødme og bløthet i smaken. Så har akevitten i tillegg ligget lagret på madeirafat. Jeg føler den har ett bein i tradisjonen og ett i fremtiden, forteller Abrahamsen.
-Vi jobber for publikum, ikke for oss selv
-Hvordan har mottakelsen vært?
-Tilbakemeldingene har vært fantastiske (Vinpuls ga akevitten terning 6 – red. anm.). Det har vært helt utrolig moro. Målet er jo alltid at folk skal være fornøyd. Å lage en akevitt til ekspertene er lett, det vanskelige er å lage noe som «folk flest», de som drikker akevitten, liker. Mange i bransjen skjønner ikke at vi jobber for publikum, ikke for oss selv, svarer Ivan Abrahamsen.
Thomas Patay og folkene i Rebel Group diskuterer nå hva de skal gjøre med originalmaleriet som Ståle Gerhardsen laget for Snavvel-akevitten. Maleriet er som nevnt brukt på pappsylinderen som omkranser akevittflasken. Du får altså også et kunstverk med på kjøpet her.
-Vi tenker på at vi kanskje skal arrangere en veldedighetsauksjon med maleriet. Det ville vært for egoistisk å henge det opp på kontoret mitt. Kanskje kan vi få til et stipend som kan bidra til å skape noe positivt for byen, gjerne noe innen drikke og mat, sier Thomas Patay.
Hva Ståle Gerhardsen mener om en slik tanke?
-Det vil jeg ikke blande meg borti, svarer Gerhardsen.
P.S. Meir Snavvel Aquavit er lansert i bestillingsutvalget på Vinmonopolet (varenr. 13413601 – kr. 578,00). Men den finnes i hyllene i ti butikker rundt om i Trøndelag, samt på Fagernes.