Vinmonopolet har åpent som vanlig torsdag 30.12 og fra kl. 10-15.00 på nyttårsaften. Det betyr at det fortsatt er tid til å skaffe seg god musserende vin i siste liten. VinPuls har valgt ut noen viner som viser bredden i utvalget av musserende vin her i Norge, og som skal finnes i hyllene i de fleste polbutikkene. Her finner du alt fra cava til 144,90 kroner til luksus-champagne til kroner 1829,90. Og mye forskjellig mellom disse to prisnivåene. Alkoholfrie tips har vi også!
Av Ulf Dalheim, publisert 30. desember 2021
Jeg ble intervjuet av nettavisen nidaros.no onsdag om nettopp temaet bobler på nyttårsaften. Da svarte jeg følgende:
«Klart du skal ha bobler i glasset på nyttårsaften! Det skulle bare mangle! Nå må vi bare gjøre stas på oss selv, familien og våre venner. Vi har tross alt kommet gjennom oss et nytt tøft koronapreget år.
Om det trenger å være champagne? Nei, så visst ikke! Men som nevnt, det må være en vin med bobler, altså en musserende. Kanskje helst som velkomstdrink. Skjønt stadig flere har funnet ut at riktig musserende passer godt til det meste av mat».
Så da er det på plass! Spørsmålet er bare hva du skal servere – og når på kvelden. Til Nidaros slo jeg fast at du ikke må vente til klokken rundt 24.00 med å åpne den mest eksklusive flasken. Den bør du ha servert tidligere på kvelden, når alle er opplagte og virkelig kan sette pris på kvalitetsboblene du har valgt å kjøpe inn.
Om det å “drikke stjerner”
Kjapp info om musserende: Det finnes flere måter å lage musserende vin på. Den mest kjente måten kalles «La méthode traditionnelle» eller champagne-metoden. Da lager man først en vanlig hvitvin, også lar man denne få en ny runde med gjæring (annengangsgjæring) på flaske. Gjerne i mange, mange år. Der skapes boblene. Og jo flere bobler det er i flasken, jo bedre er kvaliteten.
Kom så fort du kan, jeg drikker stjerner, sies det at Dom Pierre Pérignon, som mange tilskriver æren for å ha «oppdaget» champagne, skal ha uttalt da han første gang oppdaget en vin som hadde fått ettergjæring og plutselig hadde fått bobler.
I tillegg til champagne, så lages både cava og crémant etter champagne-metoden. Det gjøres også de beste utgavene av tysk sekt og naturligvis også de mange spennende engelske sparkling-vinene som er blitt så populære i Norge de siste årene. Den viktigste forskjellen på champagne og de andre vinene laget på samme måte er først og fremst voksested og druemiks. Jordsmonn, klima, hvilke druer som brukes og tiden vinene tilbringer på flaske er alle faktorer som påvirker sluttresultatet.
Den andre og mye brukte fremstillingsprosessen for å produsere musserende drikke er kalt charmat-metoden. Her foregår alle ettergjæring på store ståltanker. Dette er en produksjonsteknikk som først og fremst brukes i Italia for å lage prosecco. Her er det ikke snakk om annengangsgjøring på flaske, og da får man heller ikke de mer komplekse vinene.
Musserende fra mange land
Her er VinPuls-tipsene til musserende viner du kan finne i de fleste av Vinmonopolets butikker i dag og i morgen – altså produkter som er tatt inn i basisutvalget.
Men vær obs på at Vinmonopolet delt opp basisutvalget i kategorier, hvor de minste butikkene bare vil ha et begrenset utvalg (kategori 1), mens de største (kategori 6) vil ha alle produktene i basisutvalget, og gjerne også noen ekstra listeføringer som er tatt inn lokalt av butikksjefen.
Spania:
Anders Jektviks Cava No1 Brut Nature
kr. 144,90 – varenr. 12345501
Hvorfor? Jo, fordi dette er en rimelig, men god spansk cava som den trønderske musikeren Anders Jektvik har fått laget i Penedes med litt hjelp av meg. Han har bl.a. skrevet sangen «Cava», inspirert av hans egne opplevelser under en cava-søndag på utestedet Barmuda på Solsiden i Trondheim. Dette er en cava som er ypperlige som aperitiff, gjerne mens sangen «Cava» spilles på steroanlegget. Garantert stemning!
Gramona La Cuvée Corpinnat Brut 2017
kr. 258,50 – varenr. 12290001
Hvorfor? Cava er ikke lenger bare cava. Begrepet Corpinnat er skapt av en gruppe kvalitetsprodusenter som meldte seg ut av appellasjonen DO Cava fordi de mente at kvalitetskravene der var for slappe. De ønsker å vise at spansk musserende kan konkurrere med de beste på det internasjonale markedet.
Italia:
Zanni Blanc de Noirs Brut
kr. 149,00 – varenr. 13043801
Hvorfor? Fordi det finnes rimelige italiensk vin laget etter Metodo Classico, altså med annengangsgjæring på flaske. Denne har fått 24 måneder med slik modning. Dette er noen knepp opp fra prosecco, selv om den prismessig ligger i det lavere sjiktet.
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
kr. 319,90 – varenr. 3310601
Hvorfor? Jo, fordi her får du Italias svar på champagne. Franciacorta er betegnelsen Lombardia nordvest i Italia er området. Og druene er som i Champagne, 80% chardonnay, 18% pinot noir samt 2% pinot blanc som er den italienske «vrien». Basevinen har fått syv måneder på eikefat, deretter er det hele 42 (!) måneder modning på bunnfall på flaske.
Tyskland:
Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2018
kr. 179,90 – varenr. 449701
Hvorfor? Tysk sekt blir bare bedre og bedre, og stadig flere produsenter som kun lager musserende kommer på banen. Bruken av «nasjonaldruen» riesling gjør at du får en vin med større friskhet enn mange av konkurrentene, men fruktsødme er stadig der. Dette er en musserende som også går godt til mat. Jeg har med hell servert den til lutefisk.
Frankrike:
Bastoney Crémant de Bordeaux
kr. 179,90 – varenr. 10835401
Hvorfor? Fransk musserende trenger ikke komme kun fra Champagne. Det lages gode varianter etter samme oppskrift i mange områder, som her i Bordeaux. Dessuten kommer denne fra et vinhus, Château Bastoney, som er norskeid, av ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen. De lager gode «value for money»-viner.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Extra Brut 2011
kr. 225,00 – varenr. 10836701
Hvorfor? Fordi du her får veldig mye for pengene. Dette er en årgangs-crémant som nå har fått ti år på baken. Det gir en moden, rikere stil, med aromaer som går i retning av det finner i champagne. Laget på 100% pinot noir, altså hvit musserende vin på blå druer.
England:
Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2018
kr. 389,00 – varenr. 11051401
Hvorfor? Engelsk musserende er i skuddet! Klimaendringene gjør at forholdene absolutt ligger til rette for å lage gode «champagne-kopier» i sør-England, Kent og Sussex. Jordsmonnet er nemlig preget av kimmeridge-kalk, som du finner igjen i Champagne og Chablis. Druene er som i Champagne, chardonnay og pinot noir. Har fått (minst) 18 måneders flaskelagring på bunnfall.
Ekte champagne – forskjellige prisklasser!
A.D. Coutelas Origin’ Brut
kr. 329,90 – varenr. 5972301
Hvorfor? Bare champagne er champagne, man kommer ikke bort fra det! Dette er en av de rimeligste på Vinmonopolet, men den gir absolutt valuta for pengene. Druemiks på de tre mest brukte druene i Champagne; chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Og hele fem års lagring på bunnfall før omkorking (degosjering).
Philipponnat Royal Réserve Brut
kr. 459,90 – varenr. 5647301
Hvorfor? Philipponnat er annerledes enn mange konkurrenter på flere områder. Vinmarkene høstes for hånd og pløyes med hester. Men mest spesielt er arbeidet i kjelleren, der base/reserve-vinene lagres etter solerasystemet, på små eikefat. Dessuten gir Philipponnat full informasjon på etikettene om hver enkelt vin. På denne Royal Réserve Brut kan vi lese at hovedmengden av druer er fra 2017, dosage er 8 gr/l og degosjeringen skjedde i juli 2021. Altså først etter nesten fire år på bunnfall.
Pol Roger Brut Vintage 2015
kr. 625,00 – varenr. 256101
Hvorfor? Når Winston Churchill kunne drikke Pol Roger, kan også vi gjøre det! (han elsket nettopp denne produsenten, som nå lager en egen Cuvée Winston Churchill). Pol Roger er også kongelig hoffleverandør til dronning Elisabeth. Druer fra 20 Grand Cru og 1er Cru vinmaker i Montagne de Reims og Côte des Blancs. 60% pinot noir, 40% chardonnay.
Krug Grande Cuvée Brut
kr. 1829,90 – varenr. 354501
Hvorfor? Du får ikke noe bedre eller mer eksklusivt av champagne enn Krug. Få, om noen, lager champagne på samme måte, med bl.a. lagring av basevinen på eikefat før den får lang flaskegjæring på bunnfall. Det skaper en helt egen «Krug-stil», kompleks, dyp, elegant. Denne har fått hele syv år på flaske før degosjering.
For de intime selskaper
Det er ikke alltid man har mange gjester, eller har behov for å skjenke en helflaske. Derfor har jeg funnet frem noen eksempler på nyttårsbobler på små flasker (0,375 cl). Perfekt om du bare har behov for å servere 2-3 glass.
De fire jeg har valgt er to franske crémant (fra Burgund og Alsace), en champagne (James Bond-favoritten Bollinger) og en god spansk cava:
Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Perle de Vigne Grand Réserve
kr. 109,90 – varenr. 13145402
Pedregosa Reserva Millésime Brut Nature 2016
kr. 123,90 – varenr. 10644002
Wolfsberger Cremant d’Alsace Brut
kr. 124,00 – varenr. 7391202
Bollinger Spécial Cuvée Brut
kr. 317,50 – varenr. 87902
Alkoholfritt skal også være på bordet!
Alkoholfrie alternativer hører også med når du skal planlegge nyttårsaften-feiringen. Her er to svært gode eksempler, begge med sterk tilknytning til Sverige:
Himmelstund Äppelcider
kr. 59,00 – varenr. 1077401
Laget på epler og kullsyreholdig kildevann. Morsom alkoholfri variant dette, med god smak av epler, men kanskje i søteste laget (75 gr/l restsukker). Men mange vil like den!
Richard Juhlin Oddbirds Blanc de Blancs
kr. 92,50 – varenr. 1807901
Dette er det nærmeste du kommer champagne, uten alkohol. Laget på 100% chardonnay-druer. Fine, lette bobler, smak av epler og pære, kanskje også gule plommer. Har fått noe gjæring på eikefat. Svenske Richard Juhlin er omtalt som en av verdens beste champagne-smakere, så han vet hva det dreier seg om..