To kokker med bakgrunn fra Speilsalen på Britannia hotel skal hjelpe Norges Bocuse-kandidat, Filip August Bendi, til å nå målet om pallplassering i Bocuse d’Or Europe i 2022 og verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon i 2023. Coach blir Speilsalen-sjef Christopher W. Davidsen og Leon Haarberg Nilsen blir commis. Han hadde læretiden sin ved Speilsalen. Trønderen Sven Erik Renaa er teamets president.
Av Ulf Dalheim, publisert 17. januar 2022
-En kandidat er ingenting uten teamet sitt, og jeg er veldig glad for å ha fått med meg så erfarne, hardtarbeidende og kreative kokker med på laget, sier Filip August Bendi i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Gastronomi.
Trener ved Thon Oslofjord
På treningskjøkkenet ved Thon Hotel Oslofjord er Filip August Bendi og teamet hans allerede i full gang med å eksperimentere med de ulike råvarene, finne ut hvilke teksturer og smaker som harmonerer med hverandre, samt å jobbe frem ideer knyttet til prestasjon og geografisk identitet.
-Christopher W. Davidsen er enormt erfaren. Han vet hva som kreves for å komme på pallen. Leon Haarberg Nilsen er et utrolig kokketalent som allerede har gjort seg bemerket i diverse lærlingkonkurranser, og han har selv ambisjoner om å konkurrere, noe som er viktig, forklarer kandidat Filip August Bendi.
Et faglig sterkt team
-Filip August Bendi er en veldig dyktig, kreativ og faglig sterk kokk, som virkelig har det som skal til for å nå langt i Bocuse d’Or. Jeg gleder meg veldig til å jobbe sammen med ham frem mot Europafinalen i Budapest i mars, og ikke minst mot verdensfinalen i Lyon, sier Davidsen som tok sølv i både Bocuse d’Or Europe i 2016 og i Bocuse d’Or World Final i 2017.
Sven Erik Renaa er styreleder i den norske Bocuse-akademiet, og med det President for Team Norway. En av Renaas mange viktige oppgaver, er å være Norges dommer i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2022 og i verdensfinalen Bocuse d’Or i 2023. Renaa har flere restauranter i Stavanger, bl.a. Matbaren og Re-Naa. sistnevnte har to stjerner i Michelin-guiden.
Stiftelsen Norsk Gastronomi:
Stiftelsen bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet forøvrig. En pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper om økt bærekraft, prestasjon, og deling av kunnskap og inspirasjon.
Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d’Or Norge) omtales som ‘mesterkokkenes olympiatoppen’, og organiserer kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ung-satsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire.
Om Bocuse d’Or:
Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der er de som står igjen etter om lag 70 nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut.
Denne internasjonale konkurransen endrer enhver deltakende mesterkokks karriere. Pallplass er en utrolig prestasjon. Norge leder sammenlagt statistikken siden 1987 med 13 pallplasser.
Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015) har alle vunnet gull i Bocuse d’Or.
I tillegg har Lars Erik Underthun (1991), Tom Victor Gausdal (2005) og Christopher W. Davidsen (2017) tatt sølv, mens Odd Ivar Solvold (1997), Gunnar Hvarnes (2011) og Christian André Pettersen (2019 og 2021) har bronse.
Arne Brimi var den første norske kokken som deltok i konkurransen (1987).