Mange gode grunner til å besøke Storbritannia fremover. Michelin-guiden har nemlig hatt sitt stjerne-slipp for øyriket. Og nå er det hele 194 restauranter i England, Wales, Skottland og Irland som har minst én stjerne i guiden. Ved årets utdeling ble det kun én ny 3-stjerners restaurant, L’Enclume i byen Cartmel i The Lake Distict i tidligere Lancashire, nå Cumbria. Men fem nye restauranter fikk to stjerner, og 19 nye kom med på listen over restauranter med én stjerne.
Av Ulf Dalheim, publisert 17.2.2022
Totalt er det nå åtte restauranter med tre stjerner i Storbritannia. Fem av dem hører hjemme i selve London, mens to ligger i Bray, ca en times kjøring ut av hovedstaden. Blant dem er The Fat Duck som tidligere har vært kårets som verdens beste restaurant.
22 restauranter har to Michelin-stjerner, mens 164 er tildelt en Michelin-stjerne.
Årets nykommer i stjernetoppen er altså L’Enclume, i Cartmel, Cumbria – der er Simon Rogan (bildet) kjøkkensjef.
Er du interessert i god mat og drikke, og har planlagt en tur til Storbritannia i tiden fremover, så er det denne listen du skal klippe ut og ta med deg:
Årets nye 3-stjerners Michelin-restaurant:
(hadde to stjerner tidligere)
***L’Enclume, Cartmel, Cumbria – Simon Rogan
Also holds a MICHELIN Green Star.
Disse beholdt sine tre Michelin-stjerner:
Årets nye 3-stjerners Michelin-restaurant:
(hadde to stjerner tidligere)
***L’Enclume, Cartmel, Cumbria – Simon Rogan
Har også Michelin Green Star.
Disse beholdt sine tre Michelin-stjerner:
***Alain Ducasse at The Dorchester, London
*** CORE by Clare Smyth, London
*** Fat Duck, Bray
*** Hélène Darroze at The Connaught, London
*** Restaurant Gordon Ramsay, London
***Sketch (The Lecture Room & Library), London
*** Waterside Inn, Bray
Nye 2-stjerners Michelin-restauranter:
** Chapter One by Mickael Viljanen, Dublin – Mickael Viljanen
** The Clove Club, Shoreditch, London – Isaac McHale
** Ikoyi, St James’s, London – Jeremy Chan
** Liath, Blackrock, Dublin – Damien Grey
** Ynyshir, Machynlleth, Powys – Gareth Ward
Disse beholdt sine to Michelin-stjerner:
** A. Wong, London
** Aimsir, Celbridge, Ireland
** Andrew Fairlie at Gleneagles, Auchterarder
** Claude Bosi at Bibendum, London
** Da Terra, London
** Dinner by Heston Blumenthal, London
** Hand and Flowers, Marlow
** Kitchen Table, London
** La Dame de Pic London, London
** Le Gavroche, London
** Le Manoir aux Quat’ Saisons, a Belmond Hotel, Great Milton
** Midsummer House, Cambridge
** Moor Hall, Aughton
** Patrick Guilbaud, Dublin, Ireland
** Raby Hunt, Summerhouse
** Restaurant Sat Bains, Nottingham
** Story, London
Nye 1-stjerners restauranter:
- The Barn, Aughton, Lancashire – Nathan Cornwell
Bastible, Dublin – Barry Fitzgerald - Bridge Arms, Bridge, Canterbury – Daniel Smith
- Dog and Gun Inn, Skelton, Cumbria – Ben Queen-Fryer
- Evelyn’s Table, Soho, London – Luke Selby
Also Winner of the Young Chef Award. - Frog by Adam Handling, Covent Garden, London – Adam Handling
- The Glenturret Lalique, Crieff, Perthshire – Mark Donald
- Glovers Alley, Dublin – Andy McFadden
- Home, Penarth, Cardiff – James Sommerin
- Jamavar, Mayfair, London – Surender Mohan
- Kol, Marylebone, London – Santiago Lastra
- Meadowsweet, Holt, Norfolk – Greg Anderson
- Pine, East Wallhouses, Northumberland – Cal Byerley
Also awarded a MICHELIN Green Star. - Sollip, Southwark, London – Woongchul Park
- SY23, Aberystwyth, Ceredigion – Nathan Davies
Also Winner of the Opening of the Year Award. - Trivet, Southwark, London – Jonny Lake
Also Winner of the Sommelier Award. - Unalome by Graeme Cheevers, Glasgow – Graeme Cheevers
- Upstairs by Tom Shepherd, Lichfield
- Wild Honey St James, London