En av Norges mest populære og lengstlevende listeføringer på Vinmonopolet, Periquita, kan nå smykke seg med Fair’n Green-sertifisering. Vinhuset som står bak Periquita-suksessen, José Maria da Fonseca, er det første selskapet i Portugal som får bærekraftsattesten, etter en grundig analyse- og konsulentperiode.
Av Ulf Dalheim, publisert 12. april 2022
José Maria da Fonseca utvider og bygger nå videre på tidligere aktiviteter innen miljø- og kvalitetsstyring. Sertifiseringen Fair’n Green startet som et prosjekt blant tyske vinprodusenter i 2013, men har siden starten sertifisert nesten 100 selskaper i syv land.
-Bærekraft har vært en del av DNA-et til José Maria da Fonseca i mange tiår. Som et syvende generasjons-selskap, ser vi bærekraft som den eneste måten for de neste generasjonene til familien å ha et levedyktig selskap som administreres ansvarlig innen miljø, samfunn og økonomi, forklarer Antonio Soares Franco, administrerende direktør i den familieeide virksomheten.
Ble lansert alt i 1850
Fonseca-familien introduserte vinen ved navn Periquita alt i 1850. Som varemerke er Periquita regnet som like sterkt innen vin som Coca Cola er blant mineralvann. På Vinmonopolet har den nå vært listeført sammenhengende i 53 år!
Vinfirmaet José Maria da Fonseca er fortsatt 100 prosent familieeid. Grunnleggeren José Maria da Fonseca kom opprinnelig fra byen Nefas i Dão-regionen, men flyttet etter universitetsutdannelse til Vila Nogueira de Azeitao på Setúbal-halvøya, der han i 1834 etablerte vinhuset. Fonseca var en pioner som tidlig introduserte nye ideer, bl.a. det å binde opp vinstokkene og tappe vinene på flaske fremfor fat.
Han var også tidlig ute med å lansere «brands», egne merkeviner. Den første var Moscatel de Setúbal i 1849, deretter altså Periquita året etter. Sistnevnte, som var basert på den lokale vindruen castelao, ble så populær at da andre vinhus senere skulle lansere viner laget på samme drue, så skrev de på etikettene at vinen var laget på en drue kalt Periquita. Fonseca måtte gå rettens vei for å få stoppet dette.
Fair’n Green ble som nevnt grunnlagt i 2013 og ble utviklet som et system for å hjelpe vindyrkere til å bli mer bærekraftige over tid. Ideen er transformasjon, ikke revolusjon.
Sertifiseringen består av et sett med rundt 200 kriterier som brukes til å evaluere selskapets bærekraftsresultater på alle områder av bærekraft. Hvert selskap mottar en rapport om bærekrafts styring og en miljøavtrykksrapport.
Periquita på flaske og bag
Lenge siden du har sjekket ut Periquita? Da kan du prøve nyeste årgang av Periquita Reserva 2019 som finnes både som bag-in-box (kr. 429,90) og på flaske (kr. 139,90). Ifølge importøren representerer Periquita Reserva den sanne Periquita-tradisjonen, d.v.s. at kun lokale druesorter benyttes. Vinen er en blanding av gammel tradisjon og fremtidsvisjon, med druer dyrket på et jordsmonn som er dominert av sand.
Druene gjennomgår vanlig rødvinsvinifikasjon før kaldmaserering. Temperaturkontrollert gjæring ved 28°C i rustfrie ståltanker med skall i 7 dager. Den er lagret i 8 måneder på både nye og gamle eikefat (franske og amerikanske).