Verdensberømte produsenter er booket for Høst-VinPuls 2022, Trondheims største og mest tradisjonsrike vinmesse som mandag 7. november arrangeres for 20. år på rad. Møt bl.a. vinhus som Mazzei fra Toscana, med historie tilbake til 1435, Weingut Maximin Grünhaus fra Mosel, Arianna Occhipinto fra Sicilia og Speri Viticoltori fra Veneto. Dessuten presenteres viner fra verdens eldste vinland, Georgia, som har en 8000 år lang historie med vin. Champagne-seminar blir det også!
Av Ulf Dalheim, arrangør av VinPuls-smakinger siden 2000. Publisert 8. august 2022.
Her får du kjøpt billetter til vinmessen Høst-VinPuls mandag 7. november:
Som VinPuls-gründer og arrangør av smakinger for VinPuls-medlemmer (og andre) siden 2000, tillater jeg meg å være litt stolt over høstens messe og de produsentene som kommer for å presentere sitt vinhus og sine viner. I tillegg er som vanlig de største og beste norske vinimportørene på plass med et bredt utvalg av sine viner. Det blir vinøse høydepunkter på rekke rad, uansett som du liker musserende, hvitt, rosa, rødt eller søtt. Noen for enhver smak med andre ord.
Billetter til messen og spesialseminarene (Master class) er allerede lagt ut for salg, og de første seminaret (med viner fra Arianna Occhipinti) er faktisk utsolgt. Til flere av de andre seminarene er det kun noen få billetter igjen. Til messen er 2/3 av billettene solgt, så det kan fort bli som ved Vår-VinPuls-messen i mars, da også selve messen var utsolgt i forkant.
NB! Husk at du må ha kjøpt messebillett for å kunne delta på Master classes (spesialseminarene). Beregn 1,5 time mellom hvert seminar hvis du har tenkt å kjøpe billetter til flere, Hvis ikke vil de kollidere i tid!
Dette er årets Master class–produsenter:
Arianna Occhipinto, Sicilia, Italia
Sicilia er i skuddet som aldri før, og en av vinpersonlighetene det snakkes mest om er Arianna Occhipinti. Derfor er det en glede å ønske velkommen Emanuele fra Agricola Arianna Occhipinti for en eksklusiv Master class med Occhipinti-viner.
Hun løp rundt i onkelens vinkjeller som småjente, deltok på vinmesser som 16-åring og startet eget vinhus rett etter fullførte studier. 24 år gammel lanserte Arianna Occhipinti sin første vin. Nå er hun i slutten av 30-årene og regnes som en slags «førstedame» i en ny generasjon unge, entusiastiske vinskapere på Sicilia som står på barrikadene for naturlig vin, fri for kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler.
De tilhører en slags back to nature-bevegelse. De fleste er økologiske, mange følger også Rudolf Steiners biodynamiske prinsipper. Vinene de lager er annerledes. Friske og smakfulle, men samtidig med en tiltalende letthet. Arianna Occhipinti bruker ordet eleganse når hun skal beskrive egne viner.
Hennes første vin ble laget fra druer hun fant i en gjengrodd vinmark bak huset der hun vokste opp. Ti år etter at den første vinen var lansert i 2004 bygget hun eget, moderne vinanlegg. Da hun skulle starte på egen hånd med vin reiste hun rundt på hele Sicilia for å lete etter spennende vinmarker. Men endte opp «hjemme» i Vittoria. Og valgte å satse fullt og helt på den lokale druen frappato. Dessuten var hun overbevist at de beste vinene skulle ha sementtanker til gjæring og fat bare for lagring. For noen år siden lanserte hun en rekke super-viner fra mindre enkeltvinmarker.
Champagne Delouvin Nowack, Champagne, Frankrike
Velkommen til et meget eksklusivt champagne-seminar, med utvalgte champagner fra vinhuset Delouvin Nowack – et ekte «Grower Champagne»-hus, det vil si en produsent som kun lager vin fra egendyrkede druer og i et svært begrenset volum. Noen av vinene tappes det kun 300 flasker av!
Delouvin Nowack har 7,5 hektar med egne vinmarker i Cru de Vandières i Marne-dalen. De er lidenskapelig opptatt av gamle vinstokker, økologisk produksjon og ikke minst å rendyrke spesial-cuveer på pinot meunier-druer. Men i vinmarkene har de også chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris og petit meslier, altså alle seks druene som er tillatt brukt i Champagne.
Geoffrey Delouvin er 11. generasjon i en familie som alltid har drevet med dyrking av vindruer og som tønnemakere. Men frem til like før andre verdenskrig leverte de alle druene/vinen sin til de store champagnehusene. Men på 1930-taller startet Georges Delouvin og Fernand Nowack å lage vin for egen hånd, begge med vinmarker rundt Vandières. I 1949 giftet så Éliana Nowack og Pierre Delouvin seg, og dermed ble Champagnehuset Delouvin Nowack skapt, med vinmarker som de begge arvet i porteføljen.
Sønnen Bertrand Delouvin overtoki 1976, og nå styres vinhuset av sønnesønnen Geoffrey. Han har spesielt gjort seg bemerket med en 100% pinot Meunier som ifølge vinanmeldere viser at vin på denne druen «can go beyond its limits».
Mazzei, Toscana, Italia
Når en av dine forfedre var den første som i 1398 brukte navnet Chianti på en vin fra et spesifikt område i Toscana, og familien din gjennom 25 generasjoner siden 1435 har hatt tilhold på det berømte slottet Castello di Fonterutoli, forstår du at Mazzei-familien er legendarisk innen italiensk vin.
Nå kommer Giovanni Mazzei, yngste generasjon i Mazzei, til Trondheim med fem årganger av deres eksklusive og spesielle sangiovese-vin Concerto di Fonterutoli. På dette spesialseminaret blir det derfor en vertikal-smaking av Concerto i årgangene 2011, 2013, 2015, 2016 og 2018. En unik mulighet til å forstå det siste tiåret i Toscana, og hvordan en vin utvikler seg gjennom lagring.
Mazzei-familien har i dag fire vingårder i Italia. Hovedsetet er den historiske eiendommen Castello di Fonterutoli ved Castellina di Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico-sonen. I tillegg eier Mazzei-familien også vinhusene Belguardo i Maremma/Toscana, Villa Marcello i Veneto og Zisola i Noto på Sicilia.
Druene for Concerto di Fonterutoli kommer fra en enkeltvinmark hvor man har plantet 36 ulike kloner av sangiovese. Da man diskuterte hvilket navn man skulle sette på etiketten på denne vinen, sa Giovannis bestemor: «Den vinmarken er jo som en hel symfoni. Da må jo vinen fra den kalles en konsert». Og slik ble navnet Concerto unnfanget!
Domaine de la Senche, Minervois, Frankrike
Mange har nok en drøm om å bosette seg i et vinprodusende land og begynne å lage sin egen vin. Trondhjemmerne Arnstein og Tove Hernes har realisert denne drømmen. Og ikke bare det – de lager viner som høster stor anerkjennelse og har erobret medaljer på store vinmesser.
Vinhuset deres heter Domaine de la Senche og tidligere i år ble en av vinene fra Domaine de la Senche, Hibou 2019 (AOP Minervois), tildelt gullmedalje i den store “Concours General Agricole 2022” i Paris, samt også gullmedalje i Concours Vigneron Independant i Paris. Så det er klart at Arnstein og Tove måtte inviteres til VinPuls for å fortelle sin historie og presentere sine viner!
Arnstein Hernes vokste opp i det som benevnes «Blomsterbyen» på Nardo i Trondheim. I ungdomsårene var han aktiv innen fotball, og spilte både gutte- og juniorfotball for Rosenborg. Ja, han hadde til og med ett år i A-stallen samme år som Nils Arne Eggen kom tilbake for sin andre trenerperiode i RBK i 1976.
Yrkesmessig har han vært innom både Oljedepartementet og hatt flere jobber innen oljebransjen nasjonalt og internasjonalt. Han jobbet også for Kverneland som hadde en fabrikk som produserte utstyr til vinindustrien. Med fransk som arbeidsspråk var det naturlig å lete etter en vingård i Frankrike da han og kona bestemte seg for å bli tidlig-pensjonister og begynne å lage vin.
Som et ledd i forberedelsene til å bytte ut de hektiske dagene i oljebransjen med et roligere liv på en vingård, hadde Arnstein begynt på «vinutdannelse» gjennom å ta WSET Diploma i London og deretter kurs ved universitetet i Bordeaux.
Etter å ha sett på rundt 20 forskjellige eiendommer falt de i 2019 for vingården Domaine de la Senche som ligger nesten midt i landsbyen La Livinière, med kort vei å gå til det meste de ønsker å ha i nærheten av seg. Eiendommen, med et hovedhus fra 1854, var i full drift, så det norske ekteparet kunne flytte rett inn, uten å måtte foreta renovering eller oppussing. 3,6 hektar med vinmarker, fordelt på seks forskjellige parseller, fulgte med gården.
Bodegas Horacio Calvente, Granada, Spania
Når en av vinene dine blir tatt med i Neil Becckett og Hugh Johnsons bok «1001 Wines You Must Try Before You Die!», som en av få spanske vinhus representert i boka, så har du på en måte skrevet deg inn i vinhistorien. Horacio Calvente er mannen som klarte det, med en tørr hvitvin laget på druen Mosatel de Alejandria, som vanligvis er mest brukt til søte viner. Vinen er Calvente Guindalera Blanco, som har betegnelsen Mountain Wine, og som også den legendariske restauranten El Bulli (kåret til verdens beste flere år på rad) hadde på vinlisten sin.
Bodegas Horacio Calvente holder til i den knøttlille landsbyen Jete ved Costa Tropical i Andalucía. Der er klimaet helt spesielt, benevnt subtropisk, og preget av nærheten til både Middelhavet og ikke minst fjellkjeden Sierra Nevada der høyeste topp, Mulhacén, er på 3479 meter. Selv på glohete dager merker du en frisk bris om du besøker Calventes vinmarker som ligger fra 800 til 1300 m.o.h.
Han lager både musserende vin, hvite viner og røde viner, der Castillejos er den mest ettertraktede røde, fra en enkeltvinmark etablert i et område hvor maurernde dyrket frukt og grønnsaker for 1000 år siden. Vinen er laget på cabernet sauvignon, tempranillo, syrah og merlot.
Denne Master classen blir holdt av Horacio Calventes datter Judiht Calvente Pérez. Det er første gang hun eller noen fra vinhuset er i Norge for å presentere vinene fra Bodegas Calvente.
Bodegas Arzuaga Navarro og Bodegas Hermanos Sastre, Ribera del Duero, Spania
Dette blir et helt unikt seminar, med to av stjerneprodusentene i Spanias «hotteste» kvalitetsregion akkurat nå, Ribera del Duero, nemlig Bodegas Arzuaga Navarro og Bodegas Hermanos Sastre.
Arzuaga Navarro er på topp både når det gjelder viner og turisme. På eiendommen La Planta ved landsbyen Quintanilla de Onésimo, har de både et luksushotell og en 1* Michelin-restaurant – Taller Arzuaga. Der kan du sitte og nyte spennende matretter med utsikt til både vinmarkene og vinkjellerne!
Vinene fra Bodegas Arzuaga Navarro kommer fra en stor eiendom kalt La Planta som Florentino Arzuaga kjøpte i 1990. Totalt er den på 1400 hektar, med 210 hektar beplantet med vinstokker. Rundt vinmarkene vokser det furutrær, eiketrær og einer. Der kan man jakte både villsvin og hjort.
80 prosent av vinplantene er over tyve år gamle, med vindruene tinto fino (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. Uttaket i vinmarkene er begrenset til maks 4000 kilo per hektar, og stjernen blant druene er naturligvis den spesielle klonen av tempranillo som kalles tinto fino i Ribera del Duero.
Bodegas Hermanos Sastre er som navnet sier også et familieprosjekt. Hermanos er spansk for brødre. Vinhuset ble etablert i 1992, og har i dag 23 hektar med vinmarker ved La Horra, på 800-840 meters høyde over havet, mellom de to elvene Duero og Gromejón. Også Sastre satser først og fremst på druen tinto fino.
Felles for begge disse kvalitetshusene er viner som beskrives som «rike, intense, elegante, distinkte, rene og friske».
Gvino og Baia’s Wine fra Georgia
VinPuls har lenge hatt planer om å presentere viner fra Georgia skikkelig. Det var jo her verdens vinmugge sto, for rundt 8000 (!) år siden. Den gangen laget man vinene i leirkrukker, kalt qvevri i øst- og churi i vest-Georgia. Denne metoden ble forbudt under Sovjet-tiden, da de sovjetiske myndighetene også tillot vinbønder å bare dyrke fire forskjellige vindruer, til tross for at det i Georgia finnes over 500 ulike, lokale druesorter.
Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 har Georgia igjen både tatt opp tradisjonen med qvevri-viner, men også satset stort på tradisjonell vindyrking, med bruk av ståltanker for gjæringsprosessene. De lager fantastiske oransje-viner, men også «vanlige» hvite og røde viner, med særpreg, naturligvis.
Georgisk vin har aldri vært bedre eller mer interessant enn akkurat nå! Qvevri-tradisjonen kom før øvrig på UNESCO’s verdensarvliste i 2013.
Vi hadde en stand med georgisk vin på Vår-VinPuls i mars, men denne gangen slår vi til med et spesialseminar (Master class) hvor vi får besøk av georgiske Natia Kurua og Baia Abuladze.
Natia bor i Norge og driver importfirmaet Gvino. På spesialseminaret vil hun både snakke om og presentere den unike vinhistorien i Georgia, samt servere viner fra Øst-Georgia.
Baia Abuladze er vinmaker og eier (sammen med søsteren Gvanca) Baia’s Wine i Vest-Georgia, nærmere Svartehavet. Der dyrker hun de tre hvitvinsdruene tsiska, tsolikouri og krakhuna, samt otskhanuri, ojaleshi og aladasturi for røde viner. Baia Abuladze, som lærte vitikultur og ønologi av sin bestefar, laget sine første viner (5000 flasker) i 2015, 22 år gammel. I dag er hun en av de ledede vinpersonlighetene i Georgia. Vinuset Baia’s Wine ligger i byen Obcha i Imereti-regionen.
Speri Viticoltri, Valpolicella (Veneto), Italia
Når familien din har laget vin i syv generasjoner, begynner du å få en viss posisjon i din region. Speri Viticoltori er blant de store navnene i Valpolicella Classico-sonen, ikke minst på grunn av sine fremragende amarone-viner. Har du glemt hvor godt ekte, autentiske amarone-viner kan smake, så får du sjansen her, også med noen eldre årganger.
Da Luca Speri var på en VinPuls-kveld for noen år tilbake, var begeistringen for vinene han presenterte så stor at vi endte opp med å få sette en spesialbestilling til VinPuls-medlemmer på 120 flasker av hans Amarone fra årgang 1995. Det var utrolig populært at vimklarte å hente ut disse flaskene eksklusivt fra familiens egen kjeller.
Speri Viticoltori har vært et foregangsfirma innen Amarone-produksjon fra dag en. Den første Speri Amarone så dagens lys i 1958, mange år før andre produsenter i Valpolicella begynte å lage Amarone. I 1974 var Speri Amarone Vigneto Monte Sant’Urbano den første enkeltvinsmarks-Amarone som var lansert. Familien har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få et offisielt kvalitetsstempel på Amarone-vinene. Som president i Consorzio Tutela Vini Valpolicella fra 1984 til 1993 lyktes Carlo Speri i 1990 med å få anerkjent Amarone som en egen vinstil, ikke som en tørr utgave av de mer kjente søte Recioto-vinene.
Med 60 hektar beplantet i de beste delene av Valpolicella Classico, kan Speri lage gode viner med druer kun fra egne vinmarker. Og de dyrker først og fremst de berømte lokale druevariantene corvina, corvinone, rondinella og molinara. Alle vinmarkene har vært økologisk sertifisert siden 2015.
Speri Amarone Valpolicella Classico og enkeltvinmarksvinen Monte Sant’Urbano lages kun i de beste årgangene. I tidsrommet 1958 til 2016 er det hele ti år at denne vinen ikke er blitt flasketappet og lansert (i stedet ble den blandet inn i Valpolicella Classico Superiore-vinene). I det samme tidsrommet er 11 av årgangene betegnet som excellent, i nyere tid er det 2015, 2012, 2010, 2006, 2004 og 2000, samt 1997, 1995, 1990, 1988 og 1983. Det er store muligheter for at du får smake en av disse eldre årgangene på Speri-seminaret.
Weingut Maximin Grünhaus, Mosel, Tyskland
Få vinhus i Mosel-dalen kan vise til en vinhistorie tilbake til 966, og enda færre har i dag monopoleierskap til tre av regionens beste vinmarker. Weingut Maximin Grünhaus, drevet av familien von Schubert siden 1882, har dette og lager fra vinmarkene Abtsberg (14 hektar), Herrenberg (19 hektar) og Bruderberg (1 hektar) noen fenomenale Riesling-viner som har en enestående lagringsevne.
De blir liksom bare bedre og bedre. Vinmarken Abtsberg er stupbratt (opp mot 75 graders helning) og består av blåskifer som gir en flott mineralitet til vinene. Herrenberg har rødsskifter, mens Bruderberg ligner jordsmonnet i Abtsberg.
Det er en ære for VinPuls å kunne presentere dagens eier, Maximin von Schubert, på et spesialseminar. Han han lovet å presentere et bredt utvalg av sine viner. Maximin er sjette generasjon von Schubert som bor på Schloss Grünhaus, sammen med kona Amelie og sønnene Maximin Richard og Carl-Gustav. Schloss Grünhaus er muligens en videreføring av en «villa rustica» bygget under romertiden. De holder til å landsbyen Mertesdorf, ved elva Ruwer, rundtbto kilometer før Ruwer glir inn i Mosel.
En smaking med Maximin von Schubert og vinene fra Weingut Maximin Gråunhaus er en reise i det aller fremste av tysk vinhistorie. Allerede i 1923 ble en fuder (fat på 1000 liter) med 1921er Herrenberger Riesling Trockenbeerenauslese solgt for 100 000 Goldmark.