Når de lokale druene gir best resultat

På jakt etter viner som gir deg helt nye opplevelser, som introduserer deg for druer du knapt har hørt om tidligere? Prøv da ut vinene fra Celler del Roure, en Valencia-produsent som jobber med lokalt utviklede, men nesten utdødde vindruer som mandó, verdil, tortosina, meseguera og arcos de miguel. Nå er fem viner fra Pablo Calatayud, eier og vinmaker ved Celler del Roure, lansert i Norge. En tiltalende, morsom musserende, en litt «rar» hvitvin og tre røde som er spenstige og fruktige. Viner som viser at fremtiden ligger i fortiden.

Av Ulf Dalheim, publisert 15. august 2022

Du visste kanskje ikke at Valencia-regionen har noen av Europas lengste tradisjoner når det kommer til vin, rundt 2400 år, og med bruk av amforaer – lokalt kalt tinajas – i 2300 av disse årene. Det er derfor jeg skriver at fremtiden ligger i fortiden, for Celler del Roure-eier Pablo Calatayud har funnet 97 nedgravde tinajas i sine gamle kjellere. Disse tar han nå i bruk når han lager vin.

Kjellerne kan ha vært utgravd allerede 400 år før Kristus, da Via Augusta, romernes vei fra Spania til Romerriket, gikk gjennom landsbyen der Celler del Roure holder til, Mogente, eller Moixent på det lokale valensianske språket.

Fant 97 nedgravde tinajas

Helt spesielle kjellerganger hos Celler del Roure, med nedgravde amfora-krukker på rekke og rad. Foto: Celler del Roure

Vi befinner oss en times kjøretur sør-vest for byen Valencia, med vinmarker 550-650 m.o.h. og med et ganske så skrint jordsmonn. Og det er her Pablo nå har tatt i bruk over 20 av de 97 amfora-krukkene han har funnet nedgravd. På sikt er målet å renovere og gjenoppbygge alle. Krukkene tar fra 600 til 2800 liter med vin. Pablo Calatayud hevder at bruk av tinajas til gjæring og lagring gir svært friske og fruktige viner, spesielt på mandó-druen.

Calatayud-familien har bakgrunn fra møbelindustrien, men Pablo Calatayud tok sin agronomutdannelse før han og pappa Paco (Francisco) kjøpte en 10 hektar stor eiendom og startet sitt vinprosjekt med Celler del Roure i 1996. De første vinene kom på markedet i 2000, men de første ti årene var det mye prøving og feiling for Pablo.

Droppet de vanlige, kjente druene

Først fikk han råd om å satse på utprøvde og kjente vindruer som tempranillo, merlot og cabernet sauvignon. Men de fungerte faktisk ikke i det hele tatt i en region som frem til da var mest kjent for saftige, mørke rødviner på monastrell og garnacha tintorera (alicante bouchet). Etter besøk hos solide produsenter i Bordeaux og Priorat skjønte Pablo Calatayud at han hadde satset på feil druetyper. Det var Sara Perez i Priorat som til syvende og sist fikk overbevist Pablo til å satse på lokale druer som naturlig hadde tilpasset seg klima og jordsmonn i området.

Etter først å ha laget noen gode, men ikke alt for originale viner på monastrell, kom han over den lokale druen mandó. Fra da av ble det en intens jakt på enda flere lokale druer, kombinert med mer gjennomtenkt bruk av tinajas og endatil fottråkking for deler av de innhøstede druene. Resultatet ble viner som gikk fra å være kraftige og tanniske, til å bli mer elegante, balanserte, friske og ikke minst særpregede. Robert Parker har beskrevet dem som solide fruktpakker som kan minne litt om de kraftigste Beaujolais-vinene.

Tinajas tar vare på friskheten i vinene

Også vinmarkene til Celler del Rouro i Valencia-regionen er helt spesielle. Foto: Celler del Roure

-Jeg har i hvert fall funnet ut at bruk av tinajas (amfora-krukker) hjelper til med å beholde druenes naturlige friskhet, slår Pablo Calatayud fast. Han påpeker at størrelsen på kjellerne du kan finne rundt om på gårdene i området klart indikerer at tinajas har vært i bruk hos mange av dem gjennom generasjoner. For på de aller fleste gårdene har familiene i hundrevis av år laget egne viner på tinajas.

Mandó-druen er i bruk noen andre steder i Spania også, viser det seg. Bodegas Abadal i Spanias minste vinregion Plà de Bages har en mandó-basert vin, og noen produsenter i Bierzo har også små mengder av mandó i vinmarkene sine. Der kaller de den mandón, eller faktisk også valenciano tinto. Ikke tvil om hvor den har sitt opphav altså.

Druen trenger litt ekstra tid på å bli moden, noe som gjør at den vil tåle klimaendringer godt, også fordi den tåler høye temperaturer. Celler del Roure har høstet den tidlig, men fullmoden, og klart å holde alkoholnivået nede på 12 prosent. Vinene laget på mandó beskrives gjerne som friske og elegante, noe florale, med undertoner av granateple, johannesbrød, krydder, lakris og ikke minst moden bærfrukt.

Celler del Roure har i dag 50 hektar med vinmarker, hvor vinstokkene er fra 15 til 70 år gamle. De lokale druevariantene man har funnet er ofte podet på nytt på tempranillo- og merlot-stokker. Vinmarkene ligger på 550-650 m.o.h. og jordsmonnet er sammensatt av sand, sandstein, forskjellige typer leire og kalk. Området er også kjent som Valle Les Alcusses, med Bastida de les Alcusses, et arkeologisk område datert til år 400 før Kristus. Vingården som ble kjøpt i 1996 har en over 300 år gammel kjeller, men gården ble fraflyttet på 1930-tallet, så det ble en del arbeid med å sette den i stand.

Dette er Celler del Roure-vinene lansert i Norge 7. september:

Celler del Roure Les Danses 2019
Musserende
Spania, DOP Valencia
Bestilling – nr. 14586401
Kr. 279,90, 0 – 4 år
En kjempemorsom rosa PetNat laget på 100% mandó-druer. Har hatt 28 måneders lagring, og det er bare laget 5000 flasker. Lett reduktiv i starten, tåler noe luftig. Deilig rødbærfrukt, lett vegetal med grønne urter. Frukt mot syrlige jordbær, noe sitrus, lett kryddertone. Vil matche mye forskjellig mat. Fikk 91 poeng hos Wine Advocat for 2019, årgangen, mens 2018 fikk 92 poeng.
Produsent: Celler del Roure
Importør: Signature Wines

Celler del Roure Cullerot 2021
Hvitvin
Spania, Valencia
Bestilling – nr. 14641601
Kr. 199,90, 0 – 3 år
Denne er laget på druene 30% pedro ximénez, 30% macabeo, 10% verdil, 10% meseguera, 10% malvasia og 10% chardonnay. Mitt første inntrykk er at den spriker for mye, den har ikke funnet balansen. Lett urtebitt, noe fersken, sitrus. Relativt aromatisk. Cullerot er for øvrig det spanske ordet for rumpetroll, og skal symbolisere at noe lite kan vokse seg stort.
Produsent: Celler del Roure
Importør: Signature Wines

Celler del Roure Les Alcusses 2018
Rødvin
Spania, Valencia
Bestilling – nr. 14641401
Kr. 199,90, 0 – 6 år
Produsent: Celler del Roure
Importør: Signature Wines

Celler del Roure Vermell 2020
Rødvin
Spania, Valencia
Bestilling – nr. 7365501
Kr. 190,50, 0 – 6 år
Både fruktig, saftig og bløt frukt, men også noe bitt. Smak av granatepler og kirsebær, noe jordlige tanniner. 70% garnacha tintorera, 30% mandó. Gjæret på stål, deretter fire måneder på amfora.
Produsent: Celler del Roure
Importør: Signature Wines

Celler del Roure Safrá 2020
Rødvin
Spania, Valencia
Bestilling – nr. 7367501
Kr. 229,90, 0 – 6 år
Spesiell og interessant vin. Hoveddruen er mandó, her i kombinasjon med den enda mer lokale druen arcos de miguel. Modne mørke bær, bjørnebær og kirsebær, noe plomme. God lengde, innslag av krydder og urter, lett vegetal, underliggende friskhet fra rødbærfrukt. Har ligger seks måneder på bunnfall. Kun 2800 flasker produsert. Druer fra en fire hektar stor vinmark med rundt tyve år gamle planter. Safrá er det spanske ordet safran, som er mye brukt i Valencia-regionen.
Produsent: Celler del Roure
Importør: Signature Wines

Anlegget til Celler del Roure i nærheten av landsbyen Mogente/Moixent. Foto: Celler del Roure