Tre generasjoner tusler rundt i kjelleren og ute i vinmarkene hos Weingut A. Christmann i tyske Pfalz. Bestefar på 92 år legger seg ikke lenger borti så mye, men han liker å se sønnen Steffen og ikke minst barnebarnet Sophie føre tradisjonene videre. Sophie er 8. generasjon som lager vin i en familie som har dyrket druer siden 1508, laget egen vin siden 1798 og som har tilhold i et nydelig lite hus oppført i 1575 i landsbyen Gimmeldingen rett ved Neustadt an der Weinstraße. Mye historie, men mer aktuelle enn noen gang. Christmann-vinene regnes nemlig som noen av Tysklands aller beste.
Av Ulf Dalheim, publisert 27. januar 2023
Det sjarmerende gamle huset med bindingsverk og mye blomster i hage og på terrasser ser trangt og lite ut for en vinprodusent, og er det også. Kjelleren fra 1575 er heller ikke så alt for praktisk. Frem til Christmann kjøpte det hadde beboerne griser og kyr. Men så viser det seg at eiendommen bestefaren i sin tid kjøpte hadde plass til å bygge et større, moderne anlegg i hagen bak det gamle huset. Der lager Sophie nå viner som vekker oppsikt blant vinentusiaster. Om mulig har hun løftet vinene som pappa Steffen erobret verden med enda et hakk opp.
11 Christmann-viner i spesialbutikkene
Superelegante, delikate, intrikate, friske, mineralske og ikke minst aromatisk balanserte viner kan være stikkord for Christmann-vinene. Volumet er så lite at det som kommer til Norge gjerne går rett til spesialbutikkene. Akkurat nå ligger det noen få flasker av 11 forskjellige Christmann-viner i hyllene til noen av spesialpolene. Ikke så mange flasker av hver vin, men mulig å skaffe seg om man er rask på labben og har en spesialbutikk i nærheten.
I tillegg er det tre Christmann-oppføringer i bestillingsutvalget, men det er av de enkleste vinene fra Christmann, om man kan kalle viner fra en slik kvalitetsprodusent som «enkle». Selv har de gitt disse introduksjonsvinene navnet «Aus den Lagen» (fra vinmarkene).
-Dette er vel viner som ville fått betegnelsen «andrevin» om de hadde kommet fra et kjent Bordeaux-slott. Våren 2022 tok vi beslutningen om at vi kun skulle lage to typer vin. Enkeltvinmarksviner (fra Erste Lage og Grosses Lage-vinmarker) skulle være hovedfokus, men så ville vi også ha en rimeligere serie som vi nå kaller «Aus den Lagen». Dette er viner som er en blend av druer fra de samme vinmarkene, forteller Sophie Christmann.
Umulig å være god hvis du skal lage «alt»
Hun sammenligner det å være vinprodusent med det å drive en restaurant. Har du absolutt «alt» på menyen, vil gjestene lett bli skeptisk. Det er umulig å lage alt og være god nok.
-Vi ønsker å konsentrere oss om det vi kan gjøre best mulig, og så øve og øve. Vi må holde oss strikt til det som er regionens fortrinn. Derfor lager vi helst viner på riesling og spätburgunder, selv om vi også har en vin på pinot blanc.
«Oppryddingen» som ble satt i gang da hun i 2017 begynte å jobbe sammen med sin far, resulterte i at de reduserte antall forskjellige viner fra Weingut A.Christmann fra 28 til 13. I tillegg kvittet de seg med vinmarker de syntes ga for dårlig kvalitet på druene. Aus den Lagen-vinen de nå har erstattet det som tidligere var tre landsbyviner og en regionalvin.
Måtte gå noen runder med pappa Steffen
Sophie startet å jobbe sammen med sin far som 24-åring i 2017. Han var da 52 år. De to har nå laget seks årganger sammen. Hun innrømmer litt motvillig at det ikke har vært så helt enkelt, men at de nå har funnet tonen, og at hun får mer og mer kontroll over hva som produseres og oftere gjennomslag for sine «nye» ideer. Samtidig vet hun jo at pappa Steffen Christmann er viden kjent for gjennom mange år å ha laget regionens beste tørre riesling, en Grosses Gewächs fra vinmarken Idig ved byen Königsbach. Så det er viktig å lytte til han også…
-Han var ikke klar for å pensjonere seg i en alder av 52, så vi måtte bli enige. Om hva vi likte, og hva vi ikke likte. Om størrelsen på virksomheten. I en tid hvor alt bare blir større og større, bestemte vi oss for at vi ikke ville bli stor. Vi ønsket å fortsette å være vinmakere, ikke bli direktører.
Alt er Erste Lage og Grosse Lage
Weingut A.Christmann har bare 14 hektar med vinplanter totalt, i vinmarker spredt rundt Gimmeldingen og de nærmeste landsbyene. Og samtlige er klassifisert Erste eller Grosses Lage. Erste lage-vinmarkene er Gimmeldinger Kapellenberg, Ruppertsberger Reiterpfad, Gimmeldinger Schlösser, Königsbacher Ölberg og Gimmeldinger Biengarten. Grosse Lage-vinmarkene er Meerspinne, Ölberg-Hart, Vogelsang og Idig.
I dag har Christmann fire hektar i Grosse Lage-vinmarken Idig. Det er 20% av hele vinmarken som ar vørt eid av tre familier siden 1300-tallet. Christmann fikk kjøpt seg opp gjennom oå overta en parsell fra Von Buhl for noen år tilbake. Sophie mener vinmarken har mange likhetspunkter med Côte Nuits i Burgund.
En vinmark de hadde i Deidesheim er avhendet. Den lå for langt unna. Totalt har de 48 parseller i 12 forskjellige vinmarker i og rundt Gimmeldingen. Noen av parsellene befinner seg bare 300 meter fra det gamle huset, den som er lengst unna ligger i en avstand på 3,5 kilometer.
-Det er noe merkelig med Pfalz. Klimaet er kjøligere jo lenger sør du kommer. Og de beste vinmarkene ligger i nærheten av skogbeltet. Vår tolkning av Pfalz som vinregionen er viner som ikke er for fruktige. Vi går for det friske, saftige uttrykket med god mineralitet. Dessuten liker vi at vinene ikke har for høy alkohol. 12-12,5 prosent er perfekt. Og ikke for høy syre. Balanse er et viktig stikkord. De siste 15-20 årene har vi kun brukt naturlig gjær. Fermenteringen skjer i store eikefat, fra 600 til 2400 liter, forteller Sophie Christmann.
Lavere alkoholnivå enn for tyve år siden
-Hvordan klarer dere å holde alkoholnivået nede?
-Blant annet ved å høste tidlig og fjerne alle druer med edelråte (botrytis). Pappa og jeg diskuterte dette her forleden. Vi må være fleksible på hvordan vi jobber i vinmarken. Vi tar f.eks. ikke bort så mye blader som det ble gjort tidligere. Vi har faktisk et lavere alkoholnivå i vinene våre nå enn for tyve år siden. Vi har aldri hatt så rene og sunne druer som i de siste årene. Når de ble høstet for sent før, kunne de smake som chardonnay, lett kremete. Men riesling skal være frisk, slår Sophie fast.
-I tillegg til de flotte rieslingvinene, lager du en svært god spätburgunder?
-Pinot noir har en lang og god tradisjon i området her. På 1200-tallet kom det burgundkloner fra Burgund, først til Kloster Eberbach, deretter til søsterklosteret Königsbacher som lå her. Bestefar var svært glad i å jobbe med pinot noir. Men pappa «glemte» den da han overtok. Jeg har tatt det tilbake. Jordsmonnet her, med mye limestone, egner seg godt for pinot. Og det klimaet burgund hadde på 90-tallet er svært likt det vi har her i Pfalz nå. Jeg dro til Baden for å lære. De er best på pinot her i Tyskland. Jeg ønsker å lage elegante, delikate røde viner uten for mye tanniner. Derfor får de ikke for lang fatlagring og bare 10-15% ligger på ny eik.
Økologisk siden 2002, biodynamisk fra 2015
Bestefar Christmann drev vingården etter økologiske og biodynamiske prinsipper alt fra 70-tallet. Dette ble fulgt opp av sønnen Steffen og fra og med 2002 har produksjonen vært økologisk sertifisert, mens den biodynamiske sertifiseringen kom på plass i 2015. I dag ser Steffen og Sophie at tyve år med biodynamisk drift har gitt vinplanter med røtter som går dypere og at det generelt er blitt mer balanse i vinmarkene.
-Vi er opptatt av å motvirke monokultur, blant annet ved å la det gro gress, blomster og urter mellom vinradene. Der vokser det kløver, koriander, sennep, dill, ryllik og kamille. Jordsmonnet er blitt løsere, vi ser at meitemark trives der og det er en generell økt frukbarhet. I utkanten lar vi det vokse hekker og trær. For det å ha fugler og «gode» insekter i nærheten av vinplantene gir biologisk mangfold og er nyttig for oss, mener Sophie.
Pappa Steffen Christmann praktiserte juss før han valgte å ta over som vinmaker etter sine far. En av hennes to yngre brødre er som sin far utdannet advokat. Med Sophie utdannet innen både vitikultur (vinmarksarbeide) og ønologi (vinmaking) er Weingut A. Christmann sikret at generasjoners tradisjoner og historie i Pfalz føres videre.
Tre viner fra A. Christmann i bestillingsutvalget
A. Christmann Riesling Trocken 2021
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestillingsutvalget – nr. 2018501
Kr. 189,90, 0 – 4 år
Frisk, delikat syre, smake av gule og grønne epler, lime og tropisk frukt. Skifer og mineraler, hint av honning, god balanse.
Produsent: Weingut A. Christmann
Importør: Hans A. Flaaten
A. Christmann Aus den Lagen Weissburgunder 2021
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestillingsutvalget – nr. 14961801
Kr. 299,90, 0 – 4 år
Delikat og flott utgave av weisser burgunder-druen (pinot blanc). Slank, mineralsk (flint og røyk), modne epler, hvit fersken, lett floral, supertørr, hint av kvede og stjernefrukt, lett kryddertone.
Produsent: Weingut A. Christmann
Importør: Hans A. Flaaten
A. Christmann Aus den Lagen Spätburgunder 2019
Rødvin
Tyskland, Pfalz
Bestillingsutvalget -nr. 14190701
Kr. 299,90, 0 – 6 år
Saftig og delikat rødbærfrukt, fin modenhet, helt uten grønne undertoner. Smak av lyse kirsebær, hint av blåbær, urter, noe eik i avslutningen, pent integrert. Milde tanniner.
Produsent: Weingut A. Christmann
Importør: Hans A. Flaaten
Følgende Christmann-viner finnes det noen få flasker igjen av på enkelte spesialpol:
Köningsbacher Riesing Trocken 2019 (292,80)
Königsbacher Ölberg Riesling Erste Lage 2019 (364,80)
Ölberg-Hart Königsbach Grosses Gewächs 2020 (599,40)
Königsbacher Idig Spätburgunder Grosses Gewächs 2018 (714,80)
Gimmeldinger Meerspinne Riesling Grosses Gewächs 2018 (534,30)
Königsbacher Riesling Trocken 2018 (279,10)
Königsbacher Ölberg Riesling Erste Lage 2018 (338,70)
Vogelsang Neustadt Grosses Gewächs 2020 (599,40)
Idig Königsbach Grosses Gewächs Riesling Trocken 2020 (644,80)
Meerspinne Grosses Gewächs Riesling Trocken 2020 (599,40)
Sophie Christmann sier at mange av disse vinene kan/bør lagres fra 5-20 år.