Når vin blir musikk – eller omvendt…

Onsdag 1. mars 2023 er det 50 år siden en av rockens aller viktigste plater, Dark Side of the Moon, ble utgitt. Jubileumsboka er allerede på plass i bokhandlerne. Albumet har vel de fleste musikkelskere skaffet seg, ettersom det er solgt 45 millioner eksemplarer av det på verdensbasis. Og så finnes det naturligvis også en egen Dark Side of The Moon-vin! Den er laget av vin-, musikk- og fotballentusiastene ved Claymore Wines i Clare Valley i South Australia. Og den er tilgjengelig på Vinmonopolet. Så finn frem albumet og vinglass, skjenk opp vinen og trykk play på musikkanlegget!

Av Ulf Dalheim, publisert 24. februar 2023

La oss ta historien om vinen og folkene bak den først: Claymore Wines ble etablert i 1996 da legen og professoren Anura Nitchingham kjøpte et 16 hektar stort jordstykke i nærheten av Penwortham i Clare Valley for å dyrke vindruer. To år senere lanserte han Claymores første vin.

Nitchingham hadde i mange år bodd, studert og arbeidet i Liverpool, der han naturligvis hadde blitt Liverpool-fan. Hjemme i Australia ville han kombinere sine tre store lidenskaper ved siden av jobben. Musikk, fotball og vin. Hvilken herlig kombinasjon!

Han hentet inn unge, entusiastiske vinfolk som delte hans interesser til å bygge opp vinsatsningen. De to første vinene som ble laget var på grenache og riesling, fra en enkeltvinmark Nitchingham hadde kommet over. Senere utvidet vinhuset både vinmarksarealet og produksjonen. Drøyt 25 år senere har Claymore hele 57 hektar med vinmarker, der vinstokkene er fra 30-80 år gamle. Og totalproduksjonen har passert 420 000 flasker i året.

Claymore-anlegget i Clare Valley. “A passion for great reds” er et av slagordene for vinhuset. Men ikke bare store, rødviner – praten går også om musikk og fotball både blant gjestene og de som jobber der. Foto: Claymore Wines

Masse artister har fått sin egen vin

Det er ikke bare Pink Floyd som har fått en vin oppkalt etter ett av sine album eller en enkeltsang. Hør bare på denne rekken av viner: Blackbird Sangiovese (Beatles/McCartney), Whole Lotta Love Rosé (Led Zeppelin), Joshua Tree Riesling (U2), Losing My Religion Montepulciano (R.E.M.), London Calling Malbec (The Clash), Purple Rain Sauvignon Blanc (Prince), We Are Family Pinot Grigio (Sister Sledge), Voodoo Chile Shiraz (Jimi Hendrix) og To Pimp a Butterfly Shiraz Mataro (Kendrick Lamar).

Hva med fotball og vin? Jo, som nevnt har gründeren bak Claymore Wines, Anura Nitchingham, studert og arbeidet i Liverpool. Og Liverpool ble laget med stor L! Så det var naturlig for Claymore å bli Official Partner for Liverpool FC i Australia og også Official Match Sponsor.

Og da kom You’ll Never Walk Alone-vinene naturlig. De finnes nå i forskjellige utgaver, en musserende YNWA Sparkling Blanc de Blancs, dessuten YNWA Sauvignon Blanc, YNWA Shiraz Grenache Mataro samt YNWA Premiership Cabernet Sauvignon. To av dem finnes på Vinmonopolet, sammen med London Calling-utgivelsen. Av alle polbutikker i Norge finnes sistnevnte kun på ett pol; Inderøy. De har muligens en rocka butikksjef der.

Vinmarker i Clare Valley. Foto: Claymore Wines

«A piece for assorted lunatics»

Pink Floyd hadde jobbet lenge med musikken som til slutt ble samlet til et konseptalbum under tittelen Dark Side of The Moon. Det var enighet i gruppen at man (les: Roger Waters) måtte skrive tekster som var meningsfylte, og at de på dette albumet skulle de handle om personlige konflikter, grådighet, tid, stress, press, død og mentale problemer. Noe omhandlet dem selv og deres hverdag, noe gikk mer spesifikt på ex-medlem Syd Barrett. Men mest om ting som gjør at folk «tørner». Selv beskrev de albumet som «A piece for assorted lunatics».

Mye av musikken ble prøv ut på turneer verden over i 1971 og 1972, mens innspillingen ble gjort i to faser, i mai-juli 1972 og januar-februar 1973. Alan Parsons var engasjert til å styre knappene i kontrollrommet i det som den gangen het EMI Studios, men som i dag er kjent som Abbey Road Studios.

Forskjellige musikere var innom for å legge på ekstra instrumenter, mens vokalisten Clare M. Torry ble hentet inn for å improvisere en ordløs vokal på Great gig in the sky. Noe hun gjorde på en fenomenal måte. Clare skal ha fått vanlig timepris for studioarbeid (30 pund) for «jobben» i 1973. Senere syntes hun innsatsen var verdt mer enn det og gikk i 2004 til sak mot EMI og gruppen. Hun vant frem og fikk både en ekstrabetaling, samt at hun ble kreditert som en av komponistene av sangen.

Albumet Dark Side of The Moon ble utgitt 1. mars 1973 i USA, og sluppet 16. mars samme år i England. 50 år senere er det solgt i ufattelige 45 millioner eksemplarer. Medlemmene i Pink Floyd brukte noe av inntektene til å kjøpe seg gedigne engelske «mansions» ute på landet, samt at de investerte i filmen «Monthy Python and the Holy Grail». Nick Mason valgte å investere noen titalls millioner pund på å bygge opp en stor samling av luksusbiler. Albumet Dark side of the moon har i skrivende stund ligget totalt 970 uker på Billboard-listen i USA.

Skål og god lytt!

Claymore Dark Side of The Moon Shiraz 2020
Rødvin
Australia, South Australia, Clare Valley
Bestilling – nr. 15110001
Kr. 269,90, 0 – 10 år
Mørk blårød på farve. Klar mørk frukt på nese, mot bjørnebær, solbær og sorte plommer. Rene, konsentrerte fruktaromaer, milde tanniner, tett og lang smak. Innslag av eukalyptus, krydder (pepper), lakris og fataromaer. Absolutt en vin og sette seg ned med og lytte til magisk musikk!
Produsent: Claymore Wines
Importør: Einar A. Engelstad

P.S. Coveret på Dark Side of The Moon var designet av Storm Elvin Thorgerson, som var norskættet, men oppvokst i Middlesex. Han gikk på skole sammen med Syd Barrett og Roger Waters, spilte rugby med sistnevnte, og var venn med David Gilmour siden tenårene. Thorgerson var forlover da Gilmour i 1994 giftet seg med Polly Samson.
Han var involvert i designbyrået Hipgnosis som laget cover for mange kjente artister fra 70-tallet og utover. På egen hånd designet Thorgerson også album- og singlecover for artister som 10 CC, Alan Parsons Project, Paul McCartney/Wings, Peter Gabriel, AC/DC, Mike Oldfield, Moody Blues, Black Sabbath, Queen, Yes og Led Zeppelin. D.S.