Natt til 28. februar 1943 gjennomførte norske sabotører tungtvannsaksjonen på Vemork. I år er det 80 år siden dette berømte anslaget mot tyskerne fant sted. Jubileet markeres på en rekke ulike måter. 1. mars lanserte Myken destilleri sin Sabotørwhisky #2 «Gunnerside».
Av VinPuls-redaksjonen, publisert 9. mars 2023
-Dette er en ekte arktisk whisky – produsert og lagret nord for polarsirkelen – 32 km fra fastlandet. Myken har allerede gitt ut én sabotør-whisky, i sammenheng med at det ble gitt ut et tegneseriealbum om Tirpitz-senkingen. Dengang var det bare ca. 80 flasker (en single cask). Vi har prøvd å øke volumet endel denne gangen, basert på etterspørselen sist, sier Roar Larsen som står bak whiskyen.
Etikettene er illustrert av John S. Jamtli, som har blitt kjent som en utmerket tegneseriekunstner, og de siste årene mest som mannen bak “Sabotør”-serien, som tar for seg forskjellige aksjoner i Norge under 2. verdenskrig. -Koblingen er selvsagt ikke tilfeldig, men vi har lovet forlaget hans at vi ikke skal gjøre for mye ut av akkurat den, for å unngå at de kan beskyldes for alkoholreklame.
Basert på egetbrygget maltøl
Whiskyen er en ekte single malt whisky, produsert etter samme regler som i Skottland (dvs. kun med maltet bygg, gjær, og vann). Produsenten har selv brygget utgangspunktet, et maltøl, som så destilleres sakte to ganger i kobberpanner over levende flammer, før spriten går på eiketønner i minst tre år. Denne spriten har først ligget på 200-liters fat av amerikansk eik som før har inneholdt bourbon, i fire år, for så å ligge på fat av samme type, men av bare 40-liters størrelse i ett ekstra år. Total alder på whiskyen er derfor fem år.
-Vannet i denne whiskyen er jo noe av det spesielle. Alt vannet i prosessen vår er havsaltet sjøvann – rett fra Norskehavet, bare skviset gjennom et filter, da det ikke finnes ferskvannskilder på øya. I tillegg har vi jo her aspektet med at det faktisk er tilsatt ekte tungtvann (99,99% D2O) under prosessen med å justere spritstyrken ned fra fatstyrke (63 % alkohol) til drikkestyrke (47 % alkohol). Dette må være det dyreste vannet som finnes: 12 tusen kroner per liter. I denne sammenhengen er det viktig for “storyen” så klart, men det er greit å påpeke at tungtvann er helt ufarlig å få i seg (det finnes allerede litt i vanlig vann også), og det veier bare 10% mer enn vanlig vann. Som gammel fysiker, var det ekstra moro for meg å kunne ta bruk tungtvann her – det er jo en myteomspunnet substans, sier Larsen.
Gin og single malt whisky siden 2014
I følge produsenten er Tungtvanns-whiskyen rund og harmonisk, med tydelig vaniljepreg og hint av fløtekarameller, samt en bakenforliggende sitrusnote fra den amerikanske eika. God munnfølelse, en antydning til salt (fra det maritime lagringsmiljøet?) som etter hvert ebber ut i en lang ettersmak, med litt “chili på halen”. En utmerket whisky å nippe til mens man leser krigshistorie. Whiskyen kommer i halvlitersflasker.
Myken destilleri er verdens første arktiske whiskydestilleri og en av Norges største whiskyprodusenter som siden 2014 har drevet håndverksmessig produksjon av gin og single malt whisky etter gamle tradisjoner. Daglig leder er Roar Larsen, tidligere professor i kjemi fra SINTEF i Trondheim.
Også boklansering og sabotørtur
27.februar var det også boklansering i Tungtvannskjelleren på Rjukan. Da ble boken «Tungtvannsaksjonen» av forfatter og illustratør John S. Jamtli presentert. Boken er en del av serien Sabotør. I forbindelse med lanseringen ble det også vist en utstilling med utvalgte verk av Jamtli og tar for seg alle av Jamtlis Sabotør-tegneseriebøker.
Sabotørturen «Retretten» startet 28. februar. Den ble gjennomført med veteraner fra USA og Storbritannia som deltakere, og Øivind Tangstad som norsk guide. Turen ble arrangert i regi av SOE Expeditions. Tangstad er både mangeårig soldat i Innsatsstyrke Gunnerside og var hentet inn fordi han er en av to som har gått alle turene til tungtvannssabotørene.
Gruppen startet med to dager med trening og innføring i norsk vinter på Skinnarbu hotell. Der ble det trening med ski, pulk og å grave nødgrop. Hardangervidda i februar mars kan by på værutfordringer. Kartrekk og mye historie om sabotørene ble det også. Under Tungtvannsaksjonen var de fire fra forpartiet til Grouse født på Rjukan og det er ikke tilfeldig at det var de som dro sammen og først.
Årets tur gikk nøyaktig rute og distansen pr dag som sabotørene gjorde over Hardangervidda. Dagsetappene var på litt over 20 km, men de nøyer seg med pulker på litt over 40 kg derav ca 12-15 liter drikke/vann. Fra Dagali ble det transport med bil (grunnet tid) til Rena før de siste ca 78 km til riksrøys 106. Overnatting var i hytter og deretter i biuvakk fra Rena til riksrøys 106. Det skal også lages en dokumentarfilm fra turen.