Sommerlig vinfestival med lokale aktører på Bakklandet

Visste du at fire av importørene som leverer viner til Vinmonopolet og serveringsbransjen i Norge har hovedkontor i Trondheim? Nå benytter tre av dem anledningen til å vise frem vinene sine på «hjemmebane», på Bakklandet Vinfestival som 19. og 20. juli arrangeres på parkområdet som kalles Krana på Nedre Bakklandet. Flere andre vinimportører med tilknytning til Trondheim stiller også, slik at publikum får anledning til å velge blant flere hundre viner de kan smake på. I tillegg blir det matboder og underholdning på denne todagers-festivalen som er årets sommernyhet i trønderhovedstaden.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. juli 2023

De tre trondheimsimportørene som stiller på Bakklandet Vinfestival er BAP Import, Aparte Vin og VinItalia Norge. I tillegg kommer det også vinutstillere med forretningsadresse utenfor Trondheim, men som har faste, egne representanter i byen.

Festivalen, som Adresseavisen omtalte først, er kommet i gang på svært kort tid etter et initiativ fra vinimportør Thomas Wiggen i Aparte Vin. Anders Kristiansen ved Vinbaren NB6 på Bakklandet står bak søknaden om skjenkebevilling på utearealet, mens Julie Dalheim er hentet inn som prosjektleder. Bakklandsbeboer og entusiast Øyvind Brandtzæg og Rabarbrateateret underholder, det samme gjør musikkartisten Isabelle Bjørneraas. Flere lokale serveringssteder vil sørge for at det vil bli mulig å kjøpe seg en matbit på festivalen.

Billetter til festivalen finner du på Hoopla.no. VinPuls-medlemmer får mail med tilbud om billetter til redusert pris.

Oppsto spontant, kan bli et årlig arrangement

Kun fire uker etter de kom på ideen om en vinfestival blir den nå til virkelighet på området som kalles «Krana» på Bakklandet. Den 19. og 20. juli håper arrangørene at det vil bugne av liv på det lille friområdet ved Nidelven. Det legges ut maks 300 billetter til hver dag.

–Det er en helt ny idé. Da de tok kontakt med meg var det bare å hive seg rundt for å få tak i vinimportører og innhente alle tillatelser fra diverse instanser. Nå har vi allerede fått flere importører, matservering og musikalske og kulturelle innslag på plass, forteller prosjektleder Julie Dalheim til Nidaros, som også har omtalt festivalen. Selv om den oppsto spontant i år, er det meningen at denne festivalen kan bli en årlig begivenhet.

Anders Kristiansen forteller til Nidaros at han lenge har savnet mer liv på Bakklandet. Da ideen om en vinfestival kom opp, visste han at han måtte ta sjansen.

– Jeg har savnet Bakklandsdagene som ble arrangert her før i tiden og har lenge tenkt på at noe mer burde skje her, sier han.

De har allerede fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som bor på Bakklandet og næringslivet rundt. Arrangørene forteller at flere av naboene har gitt uttrykk for at de kommer på festivalen.

– Vi ønsker å få med oss hele bakklandssamfunnet. Flere av restaurantene i området har sagt at de vil sette opp egne festivalmenyer, sier Dalheim.

Ville importere viner fra mindre produsenter
Fattoria Le Fonti i Toscana er en av produsentene BAP Import har avtale med. Dette er et lite boutique-vinhus som kun lager 40-50 000 flasker i året. Foto: Le Fonti.

Bak BAP Import står Bernt Malvik, Arne Otto Vedvik og Per og Peder Grøtte. Firmanavnet er satt sammen av forbokstavene deres. Importøren er spesielt sterk på italienske viner, fra områder som Piemonte, Toscana, Alto Adige, Dolomiten, Friuli og Valdobbiadene Prosesso. Men BAP har også spennende viner fra Burgund og Rhône i Frankrike, Rioja i Spania og Moravia i Tsjekkia.

BAP Import ble stiftet i mars 2017 av fire vinentusiaster fra Trøndelag. De ønsket å importere kvalitetsvin fra utvalgte små produsenter som har en produksjon på maks ca 100.000 flasker pr år.

-Vi har personlig besøkt våre produsenter og inspisert vinmarkene, vinkjellerne og sett produksjonsutstyret. Dette gir oss trygghet for at de vinene vi tilbyr er laget med stor fokus på kvalitet fra vinranke til glass. Flere av produsentene er økologiske og jobber utrettelig med å bli enda bedre. Det ligger opptil flere hundre års vinmakertradisjoner i veggene til dem, skriver BAP Import på sin hjemmeside.

Importerer viner fra Svartehavsområdet
Viner fra Ion Luca, Milestii Mici, Castel Mimi og Aurelia Visinescu er blant vinene som Aparte Vin vil vise frem på sin stand på Bakklandet Vinfestival. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Aparte Vin har spesialisert seg på viner fra Svartehavsområdet, fra Ukraina, Moldova og Romania. Blant vinene de har i porteføljen sin er den mye omtalte «Freedom Blend», laget av Château Purcari i Moldova på druer hentet fra tre av landene som trues av Putin og Russland; Ukraina, Georgia og Moldavia.

Aparte Vin er den største importøren av rumensk og moldovsk vin til Norge. Firmaet ble stiftet i 2005 av en rumener bosatt i Norge, men ble nylig kjøpt opp av Bjørn Olav Aunegjerdet og Thomas Martin Wiggen som flyttet selskapet til Trondheim. De arrangerte i mai i år to store vinmesser i Oslo og Trondheim under mottoet “Eastern Winds, Eastern Wines”. Der deltok 15 produsenter fra Ukraina, Moldova og Romania og tilbakemeldingene fra publikum var at nivået på vinene var overraskende høyt.

Blant produsentene Aparte Vin har i sin portefølje er Beykush Winery i Ukraina, Château Purcari, Castel Mimi, Milestii Mici, Carlevana, Fautor, Gitana og Ion Luca/Carpe Diem i Moldova og Aurelia Visinescu/Sahateni, Carastelec, DFR og The Iconic Estate i Romania.

Fra kokk til vinimportør

VinItalia Norge er et firma drevet av italienske Fabricio Bianchi dos Santos. Han er utdannet kokk og har jobbet hos Gordon Ramsey før han kom til Norge og Trondheim, hvor han har vært – og er – kokk ved flere hotell- og restaurantkjøkken ved siden av virksomheten som vinimportør. VinItalia Norge er naturlig nok spesielt sterk på italienske viner, men har også spennende produsenter fra Tyskland, Frankrike (bl.a. Champagne) og Østerrike i sin portefølje.

Fabricio Bianci er også medeier i Brøske & Bianchi Wine Import, som står bak Gullvåg-vinene fra Piemonte-produsenten Pelassa.

Importeres av Vini Veri: Viner fra den biodynamiske produsenten Manincor i Alto Adige. Foto: Manincor

En annen utstillere med sterk tilknytning til Trondheim og Trøndelag som også deltar på Bakklandet Vinfestival er importøren Vini Veri. Største eier der er Eli Anne Langenn Refstad, opprinnelig fra Røros, men mest kjent fra vinhuset Tenuta il Sogno i Piemonte som hun drev sammen med ektemannen Frode Refstad. Tenuta il Sogno ble solgt til Vino Piemonte. Nå har Frode og Eli Anne startet med vinproduksjon igjen under firmanavnet Vigne degli Alpi i Aosta-dalen i de italienske alper. Eli Anne driver også som eiendomsmegler i Italia. Styreleder i Vini Veri er Karl Erik Øvergård som er bosatt i Trondheim.

Vini Veri har, ikke overraskende, en sterk italiensk portefølje av spennende viner, fra Piemonte, Toscana, Umbria, Pugli og Alto Adige. Men de importerer også viner fra Champagne og Burgund i Frankrike, fra Ribera del Duero, Campo de Borja, Rueda og Castilla la Mancha i Spania samt viner fra Østerrike.

Representert på vinfestivalen er også en av Norges største vinimportører, Solera Beverage Group. Emil Kringhaug, som mange trøndere kjenner fra hans tid som restaurantsjef på NordØst på Solsiden, og som nylig også er sett bak bardisken på Spontan Vinbar, jobber nå for Solera fra Trondheim, og kommer altså som Solera-utstiller med en bred portefølje viner til Bakklandet Vinfestival. Collective Wines er også påmeldt.

Til info: Prosjektleder Julie Dalheim er datter av VinPuls-gründer og redaktør av nettstedet vinpuls.no, Ulf Dalheim.