Trønderske vinimportører og lokale mat- og kulturaktører fikk et fint møte med sitt publikum under første dag av nykommeren Bakklandet Vinfestial onsdag. Alle billettene til begge dager var utsolgt for en uke siden, og det var lang kø utenfor inngangen til “Krana-parken” på Nedre Bakklandet da festivalen åpnet. -Strålende gjennomført arrangement. Vi deltar også neste år, sier Peder Grøtte hos vinimportøren BAP Import.
Av Ulf Dalheim, publisert 20. juli 2023
Idéen om en sommerlig festival på Bakklandet ble unnfanget for bare noen uker siden. Men Anders Kristiansen fra den lokale vinbaren NB6 og prosjektleder Julie Dalheim kastet seg rundt med god tro på at det var mulig å få dette til. Søknadsprosessen om utvidet skjenkebevilling og tillatelse til å arrangere festivalen gikk tilnærmet smertefullt gjennom de forskjellige organer. Ideen var en sommerlig og uhøytidelig vinfestival med innslag av matservering, kultur og musikk, også der med lokale aktører.
Engasjert publikum, fin stemning
-En strålende dag med et engasjert publikum, tida gikk fort i ett prikkfritt arrangement, mener Peder Grøtte fra BAP Import.
-Fantastisk stemning, folk koste seg, både vær, vin og musikk spilte på lag. Flott bruk av hele området, tight arrangement hvor alt fungerte overraskende godt – spesielt med tanke på at dette var første gang – også for arrangørene, sier Thomas Martin Wiggen fra vinimportøren Regala.
Også VinItalia Norge, med forretningsadresse Trondheim, deltok på festivalen med et bredt utvalg av sine viner.
-It was a great day. So many happy people, and so many people who liked our wines, rapporterer eier Fabricio Bianchi.
Peder Grøtte på utstillerstanden for vinimportøren BAP Import, etablert i Trondheim i mars 2017 av fire vinentusiaster fra Trøndelag. Foto: Johanne Kristin Ysland
Også kultur og mat fra lokale bidragsytere
I tillegg til de vinimportørene som har forretningsadresse i Trondheim, hadde arrangørene også invitert nasjonale importører med egne representanter i Midt-Norge, så det ble et bredt utvalg viner å velge blant for deltakende publikum.
Rabarbrateateret ved Øyvind Brandtzæg serverte kulturelle teatralske smakebiter og årets festivalartist, Bakklandsjenta og tidligere voicedeltager Isabelle Eberdean fremførte soulfylte låter, sammen med Eskild Okkenhaug på kontrabass og Odin Kristian Fiskvik på gitar. På matsiden bidro den lokale delikatessebutikken Alma Mater med spekemat og NB6 serverte fiskesuppe. Også galleributikken The Rabbit Hole var blant utstillerne.
I tillegg til selve vinfestivalen på “Krana” ble det også avviklet to Master class-smakinger på vinbaren NB6, en med vinwhiskyer og en med Svartehavs-viner.
VinPuls har spurt trondheimsimportørene om hva de synes om at de ble foretrukket som utstillere:
-Flott at det ble satt fokus på lokale importører og at vi fikk vist frem noen av våre viner, svarer Peder Grøtte i BAP.
-Flott med fokus på oss med tilhold i byen, artig å «gi noe tilbake». Super kollegial stemning, sier Thomas Wiggen.
En festival som var ønsket velkommen
-Hvordan var publikums reaksjoner?
-Vi fikk gode tilbakemeldinger på vinene og publikum syns det var interessant med viner fra små produsenter. Mange var også interessert i BAP sin historie. De var overrasket over at vi gjennomførte våre produsentbesøk på sykkel. Årets sykkeltur går til Burgund, så neste år lanserer vi flere spennende nyheter derfra, svarer Peder Grøtte. Strålende gjennomført arrangement. Vi deltar neste år også, slår han fast.
-Vi opplevde at dette var noe som virkelig ble ønsket velkommen av de som var der, og utrolig spesielt å oppleve dette på historisk grunn ved bredden av Nidelva. For vår del ga dette mersmak, og ikke minst fungerte dette som en reminder på hva som er så spesielt med vin og den atmosfæren et slikt arrangement skaper – “wine bring people together”, svarer Thomas Wiggen fra Regala.
Må vurdere å utvide, kanskje bringe Bakklandsdagene tilbake
Prosjektleder Julie Dalheim er veldig glad for tilbakemeldingene fra utstillerne:
-Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med første dag. Det har utelukkende vært positive tilbakemeldinger fra deltagere på festivalen som har savnet at noe sånt skjer i byen og ikke minst at det er mer liv på Bakklandet.
-Hva har vært tanken rundt sammensetningen av deltakere og konseptet?
-Tanken rundt denne festivalen var/er å skape noe for folket, både de som er vininteresserte og de som er nysgjerrig. Det skal være et konsept med lave skuldre og god stemning, men også en plass man kan komme for å lære seg nye ting om vin og finne ut hva man liker.
-Det var lang kø da dere åpnet og festivalen var utsolgt en uke før. Hva synes du om det?
-Vi er veldig glad og takknemlig for responsen og at det ble utsolgt så raskt.
-Blir det ny festival neste år og hva blir eventuelt annerledes der?
-Neste år må vi nok kanskje både utvide med en dag og kanskje å få tilbake de gode, gamle Bakklandsdagene og slik gjøre arrangementet til noe alle aktørene på Bakklandet kan være en del av. En Bakklandsfestival rett og slett!
-Hvilke lokale aktører bidro og var utstillere?
-NB6 stilte med salg av fiskesuppe og Mark Hall fra Alma Mater solgte skinketallerken. Kalas og Canasta har ordnet med egen to-retters festivalmeny og et barkart med viner fra utstillerne på glass, forteller prosjektleder Julie Dalheim.
Info: Prosjektleder Julie Dalheim er datter av artikkelforfatteren. VinPuls-medlemmer ble tilbudt billetter til redusert pris til festivalen.