Det måtte en engelskmann til for å få fokus på røde kvalitetsviner fra vest i Andalucía, fra Cádiz-provinsen, i et område som er mest kjent for sherry og brandy. Men Richard Golding er en mann som ikke gir seg. Han kom til Spania på 70-tallet for å få spanjolene til å bruke produkter fra Schweppes som blandevann i drinkene. Noe han lyktes voldsomt med. Nå er han i ferd med å få suksess også som vinprodusent med tre røde viner fra Bodega Tesalia, en imponerende eiendom mellom de to hvite andalusiske byene Arcos de la Frontera og Grazalema.
Av Ulf Dalheim, publisert 26. september 2023
Med pensjonistlivet foran seg, bestemte Richard Golding, hans spanske kone og datteren Natalie seg for nærmere drøye 15 år siden at en gård i Sør-Spania ville være et passende sted å investere i. Planen var primært å drive med oppdrett av galopphester, for både kone og datter hadde vært konkurranseryttere og hestesport var fortsatt en viktig del av deres hverdag.
Eiendommen de fant etter grundig research var på 106 hektar, med et ganske nedslitt, men i utgangspunktet staselig hovedhus som i dag er pusset opp og fremstår som en nydelig herskapsvilla, et hus som i Frankrike ville fått betegnelsen «château». Dessuten er det bygget stall for et knippe hester som enten har hatt en galoppkarriere eller føll som kan se frem til det når de vokser opp.
Ble raskt en «snakkes» i vinverdenen
Da VinPuls kommer på besøk til Bodega Tesalia denne sommeren, er også et hypermoderne vinanlegg ferdig bygget inn i en av åssidene nedenfor hovedbygningen. Her lages de tre røde vinene som på kort tid har gjort Tesalia og Golding til en «snakkis» i vinverdenen.
Hovedvinen Tesalia oppnådde 92 poeng fra Robert Parkers tidligere spanske ekspert Antonio Galloni, nå kjent for sin egen Vinous, allerede i sin første årgang. Den kjente spanske vinguiden Guía Peñin ga samme vin 91 poeng. I tillegg har Parkers Wine Advocat gitt andrevinen Arx 90 poeng. Den tredje røde fra Bodega Tesalia er kalt Iceni.
Alle navnene har tilknytning til området eller Golding-familien. Tesalia er i gresk mytologi linket til hester. Arx Arcis var romernes navn på Arcos de la Frontera, mens Iceni er navnet på en britonsk stamme i Norfolk øst i England der Richard Golding kommer fra. Boudicca, en kvinnelig stammeleder for ikenerne, skal ha slått romerne tilbake i to slag.
Måtte finne på noe for ikke å gå på veggen
-Iceni er valgt for å hedre min tre sterke kvinner, smiler Richard og nevner sin kone, sin datter og vinhusets kvinnelige vinmaker. Og fortsetter:
-Det var min kone som pushet meg til å vurdere å bygge opp en vinbodega her. Jeg har alltid reist mye og hatt mange jern i ilden, så hun var redd for at jeg skulle gå på veggen hvis jeg ikke hadde noe eget å involvere meg i her ved gården, utover det å støtte opp under oppdrettsvirksomheten. Så da fant vi ut at det å begynne med vin kunne være aktuelt. Jeg er naturligvis glad i vin selv, men hadde lite kunnskap om hvordan man bør lage den, forteller Richard Golding.
Han fant ut at han måtte støtte seg på folk som var bedre enn ham på alle områder. Spørsmålet var: Er det mulig å lage vin med eiendommen Golding hadde kjøpt som utgangspunkt? Et team av innleide eksperter satte i gang med omfattende analyser av jordsmonn, årlig nedbør, temperaturer og klima generelt.
-Svarene jeg fikk var positive. Tross beliggenheten helt i syd, og ofte svært varme somre, viste det seg at de nærliggende fjellkjedene Sierra de Grazalema og Sierra del Pinar, med fjellene torreón (1654 m.o.h.) og San Cristóbal (1555), er blant områdene med mest gjennomsnittlig nedbør i hele Spania. Det betyr at det til tross for tørre sommere er godt med grunnvann her. Dessuten teller det positivt at vinmarkene ligger ganske høyt, opp mot 800 m.o.h. Men vi måtte likevel være spesielt oppmerksomme på en del ting, ikke minst hvilke typer av vinplanter vi skulle planter, forteller Golding.
Fant ut hva andre hadde gjort alt
Før han begynte å bygge selve vinanlegget, reiste han rundt til ett tyvetalls kjente produsenter, både i Spania og internasjonalt. Snakket med ingeniører som hadde bygget vinhus i 13 land. Spørsmålet han stilte under besøkene var: Hva gjorde dere feil, hva ville du gjøre annerledes hvis dere skulle bygget på nytt? Slik lærte han av andres feil. I tillegg hentet Richard Golding inn den spanske ønologikonsulenten Ignacio de Miguel og den nederlandske Master of Wine, Cees van Casteren, sistnevnte for å se på etableringen i et internasjonalt perspektiv. Van Casteren er internasjonal dommer innen vin, underviser ved WSET-utdannelsen, er utnevnt Champagne-ambassadør og anerkjent Rioja-ekspert. Han har dessuten utgitt ti bøker om vin og vinlaging.
-Vi plantet ti hektar i årene 2008-2009. Anbefalingen fra ekspertene var å bruke den gamle, lokale rødvinsdruen tintilla de rota, i tillegg til petit verdot som har vist seg å levere svært gode resultater her i sør-Spania. Dessuten plantet vi noe tempranillo, syrah og cabernet sauvignon. For tre år siden utvidet vi med nye 2,5 hektar. Vi har søkt myndighetene om å få utvide enda litt mer, men egentlig vil vi ikke beplante særlig mye mer enn det vi har, opplyser Golding.
Hovedvinen Tesalia er bygget rundt petit verdot-druen (65%), supplert med tintilla, syrah og cabernet sauvignon. Arx har 60% syrah, 30% tempranillo, 8% petit verdot og 2% cabernet sauvignon. Mens Iceni har 50% tintilla de rota og 50% syrah. Tintalla-druene har en lang historie i området, kanskje kom de dit med fønikerne alt 1000 år før Kristus. Det er en drue som modner sent, har høy syre, mye farve og – mest spesielt – inneholder bare en druestein, i motsetning til 2-3 som er det vanlige. Det betyr gjerne mindre tanniner i vinene.
Vil forsøke å skape et eget mikroklima
Vi tar en rundtur i vinmarkene med Richard Golding som guide. Plantene er høyt oppbundet, i motsetning til det vi ser mest av i store deler av Spania – buskvekster. Golding forklarer det med at man vil utnytte sjø- eller fjellbrisen som ofte kommer inn over området og «lufter ut» i vinmarkene, samt at bladene som henger øverst blir som et slags mot solen, og dermed gir skygge til druene.
-Håpet er at vi kan skape et eget mikroklima her som gir modne, men ikke overmodne druer. Blandingen av leire og kalk i jordsmonnet er også positivt, leiren holder på fukten. Vi vet at romerne var her for mer enn to tusen år siden. Kanskje dyrket de også vindruer her. Vi har riktignok ikke funnet dokumenter som bekrefter det, men…
Da Richard Golden kjøpte gården på 106 hektar fremsto eiendom som ganske ugjestmild, med lite vegetasjon, faktisk bare tre trær totalt. Hovedhuset var til forfalls, og ingen bodde der. I dag vokser det 6500 nyplantede trær, og med grønne, frodige vinmarker er eiendommen blitt en liten oase i et goldt landskap. Under trærne er det til og med funnet spor av trøffel.
-Egentlig var ikke denne gården til salgs, så jeg måtte jobbe noe med å få hånd om den. Av de 106 hektarene, er 22 hektar i bruk for hestene, 22 hektar er gått med til vinanlegget og vinmarkene, mens seks hektar er med skog. Da vi skulle opparbeide vinmarkene brukte vi først lokale gårdsarbeidere. Men de insisterte på å gjøre det på «gammelt vis», slik de var vant til, og ikke slik vi villa at det skulle gjøres. Så disse arbeiderne måtte vi skifte ut, for å få det som vi ønsket. Vi trente opp et nytt team som fungerer helt topp nå, sier Richard Golding.
Ble ledd av blant de lokale
Innhøsting av druer foregår om natta eller tidlig om morgenen, gjerne med bruk av hodelykter. Dette for å unngå at temperaturen blir for høy. I tillegg oppbevares alle druene et døgn i kjølerom før de presses. Og Richard Golding røper at han ikke satte i gang bygging av vinanlegget før plantene var vokst noen år og de første vinene var laget. Han ville være sikker på at de kunne lage gode nok viner. 50 prosent av bygningen er under jorda.
-Lokalbefolkningen rundt her lo av meg i starten. Nå er det ikke latter mer. Men jeg er enig i at man må være gal for å gå løs på et slikt prosjekt, med å bygge vinanlegg og lansere en helt ny vin herfra. Men jeg er nok litt gal. Jeg har alltid likt utfordringer. Det var også en utfordring på 70-tallet og flytte til Spania og introdusere Schweppes på det spanske markedet. Jeg tenker at skal man lykkes med nye viner i dag så må man skille seg ut. Være forskjellig, gjerne lansere noe fra en «ny» region (Cádiz) og bruke andre druer. Da jeg lot fem Master of Wine-eksperter teste vinene mine på den store messen ProWein, mente flere dem at Tesalia-vinene måtte komme fra Pyreneene, forteller Golding.
Franske fat toastes med lavasteiner
Omvisningen inne i selve produksjonslokalene er imponerende. Her er det tenkt på det meste, for ikke å si alt. Og så er det ekstremt ryddig over alt. Golding smiler da jeg nevner akkurat det. -Se her, sier han og åpner opp en dør på den ene veggen. Bak den står utstyr og verktøy som normalt ville vært plassert rundt om i lokalene. Så slipper arbeidere eller besøkende å snuble i det.
Det meste av utstyr er topp moderne. En vertikal presse skal sørge for at druemosten blir mer delikat og presis. For lagring av vinene handles det franske eikefat fra forskjellige leverandører, for å få litt av det spesielle som de alle har. 25% av fatene skiftes ut hvert år, ingen brukes lenger enn fire år. Og før bruk er de «toasted» (brent innvending) ved hjelp av lavasteiner. Kapasiteten i kjelleren er 100 000 flasker, men foreløpig lages kun halvparten av dette volumet. Med unntak av pandemiåret 2020, er omsetningen doblet hvert år siden starten.
P.S. I tillegg til å ha arbeidet for Schweppes i en årrekke, var Richard Golding de siste årene før han pensjonerte seg sentral i ledelsen i flere landsomfattende spanske kjeder, som dagligvaregiganten Dia% og tannlegekontorkjeden Dental, med over 400 avdelinger. Dessuten har han vært i styret for flere bedrifter innen begravelsesindustrien og underholdingsparker. Innen sistnevnte var selskapet han satt i styret for involvert i driften av Tusenfryd ved Vinterbro og Bø Sommerland i Voss.
Her er smaksnotater på de tre vinene fra Bodega Tesalia:
Iceni 2019
Rødvin
Spania, Andalucía, Arcos de la Frontera (Cádiz)
Bestilling – nr. 13083501
Kr. 229,90, 0- 3 år
Frisk, ungdommelig frukt, men god lengde. Røde og mørke bær med lett syrepreg, noe lakris. Mineraler, blomster og krydder (pepper). Avslutter også med fin friskhet. Laget på tintilla og syrah, ca 47% av hver, og litt andre druer som ekstra smaksforsterker.
Produsent: Bodega Tesalia
Importør: Crianza Vinimport
Arx Tesalia 2019
Rødvin
Spania, Andalucia, Arcos de la Frontera (Cádiz)
Bestilling – nr. 12091201
Kr. 299,90, 0 – 5 år
Mørk, rødblå farve. Drueblenden er 60% syrah, 30% tintilla de rota, 8% petit verdot og 2% cabernet sauvignon. Kraft og mørke bærtoner fra petit verdot, saftighet fra syrah, syre og friskhet fra tintilla. Innslag av kirsebær, bjørnebær og plommer, litt lær og fat. Produsenten anbefaler den prøvd mot tunfisk.
Produsent: Bodega Tesalia
Importør: Crianza Vinimport
Tesalia 2019
Rødvin
Andalucia, Arcos de la Frontera (Cádiz)
Bestilling – nr. 12091101
Kr. 447,70, 2 – 10 år
Dyp, nærmest blåsvart farve. Heftige, intense aromaer på duft, tørket frukt, sorte plommer og blomster. I glasset stor kompleksitet, modne bjørnebær, solbær og mer mørke plommer. Syrlig, merkbare tanniner, avslutning med mørk sjokolade, lakris og fat. Drueblenden er 65% petit verdot, 25% syrah, 5% cabernet sauvignon og 5% tintilla de rota (ikke tempranillo/tinta del pais som Vinmonopolet påstår!). Dette kan bli en ny spansk referansevin, for Andalucia.
Produsent: Bodega Tesalia
Importør: Crianza Vinimport
Fotoglimt fra eiendommen og vinanlegget ved Bodega Tesalia. Fotos: Bodega Tesalia