Vinene er naturligvis helspanske, men med vinmarker som ligger bare noen få kilometer fra den franske grensen, er det naturlig at vinene fra Celler Perelada har en touch av Frankrike over seg. For i den lille vinregionen DOP Empordà brukes franske druer, i samspill med spanske monastrell, garnatxa og cariñena. Kvaliteten på vinene har gitt Perelada stempelet som stjerneprodusenten i en av Spanias aller minste vinregioner, med nydelig beliggenhet ved Costa Brava helt nordøst i Catalonia. Vinhuset er berømt for sine musserende viner som leverer veldig bra i forhold til pris. Men Perelada imponerer mest med sine røde enkeltvinmarksviner.
Av Ulf Dalheim, publisert 17. oktober 2023
I landsbyen Peralada har familien Suqué Mateu i og rundt slottet Castello de Peralada etablert både et vinmuseum, en av verdens største samlinger av historiske bøker, bilmuseum, kasino, 5-stjerners spahotell med 1* Michelin-restaurant og golfbane samt en årlig anerkjent internasjonal musikkfestival.
Dessuten har de bygget og nylig innviet et produksjonsanlegg (Celler Perelada) som betegnes som det mest bærekraftige og miljøvennlige vinhus i Europa. Og for ordens skyld: Landsbyen og slottet heter altså Peralada, mens vinhusets navn er Perelada, et krav myndighetene stilte for å unngå misforståelser.
Morsomt er det å møte den daglige leder ved Celler Perelada, som er Eugeni Llos Norenberg, som tar imot meg på velklingende norsk. Og så viser det seg at han faktisk er halvt norsk!
Ordfører og ambassadør kjøpte slottet
Fotos: VinPuls/Ulf Dalheim
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Det var da Miguel Mateu kjøpte middelalderslottet Castillo de Peralada i 1923 at eventyret Peralada/Perelada igjen fikk kraft. Bygningene omfattet et tidligere fort, et palass og et kloster. Alt er renovert og tatt vare på, med perfeksjon. Miguel Mateu var en betydningsfull person i Spania, både som ordfører Barcelona, spansk ambassadør i Paris og ikke minst som forretningsmann. Han sto bak etableringen av bilmerket Hispano Suiza som bilentusiaster vil kjenne som en av de mest eksepsjonelle luksusbiler på markedet. Fabrikken produserte også flymotorer og våpen.
Sønnen Arturo, sammen med kona Carmen, overtok ansvaret for Castillo de Peralada og vinproduksjonen da Miguel døde i 1972. Og i dag er det tredje generasjon ved Javier Suqué Mateu som er ansvarlig for familiens aktiviteter, med et stort hjerte for spesielt utviklingen av vinsatsningen ved Celler Perelada i Empordà.
VinPuls fikk ble med på en imponerende omvisning under et besøk til Empordà i mars i år. Først på det innholdsrike Castello de Peralada, dernest i det imponerende nye vinanlegget for Celler Perelada. Og ikke minst var det sjarmerende å vandre i slotthagen, med skulpturer, dam med svaner, omgitt av høye trær hvor flere par storker hekket. Det å få storkene til å komme tilbake til slottshagen har vært et prioritert prosjekt for Mateu-familien. I dag er de blitt en egen turistattraksjon.
Besøker Høst-VinPuls for Master class
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Når Leonora Saavendra fra Celler Perelada kommer til vinmessen Høst-VinPuls i Trondheim for å holde en egen Master class mandag 6. november, har hun med seg et knippe av Pereladas mest ettertraktede viner. Det gjelder både den flotte cavaen Gran Claustro, men først og fremst «Vinos de Finca» (enkeltvinmarksviner) som Finca Malaveïna, Finca Espolla og Finca La Garriga. Viner som Pereladas sjefsønolog gjennom mange år, Delfi Sanahuja, bruker til å gjengi Empordà-terroiret på en måte ingen andre i regionen klarer.
For å gi vinmaker Sanahuja og hans team av vinmarksarbeidere og ønologer de best mulige arbeidsforhold til å komponere supre viner, har familien Suqué Mateu, med utgangspunkt i en tidligere fasjonabel storgård, bygget det som skal være ett av verdens mest bærekraftige vinanlegg. Millioner av euro er investert i et enormt imponerende vinhus hvor bærekraft og miljø er viktige bærebjelker, sammen med det beste man kan få av utstyr for vinproduksjon.
Vinproduksjon 500 år før Kristus
Empordà er historisk sett ett av de eldste vinområdene på den iberiske halvøy. Historien sier at fønikerne var i Empordà og beskjeftiget seg med dyrking av vindruer rundt 500 år før Kristus. Senere kom så romerne, og med dem benediktinermunkene som vi vet var ivrige vinbønder. Navnet Empordà er ellers utledet av ordet Empúries, som betyr «markedene». Siden 1936 har regionen, som tilhører Gironda-provinsen, vært delt i to, en øvre og en nedre del, på katalansk Alt Empordà og Baix Empordà. Mot nord og Frankrike grenser Empordà mot de franske vinområdene Banyuls og Côtes du Roussillon.
Offisiell klassifisering som DOP Empordà (Denominación de Origen Protegida) ble gjort gjeldende fra 1972. Det buktende og innbydende landskapet har tre elver som renner ut i Middelhavet; Muga, Llobregat og Manol. De er svært viktige for jordbruket i regionen, naturligvis. Jordsmonnet er gjennomgående mørkt, med mye jern, granitt, rød leire, grus og sandstein.
Og så har de den forfriskende vinden kalt «tramontana» som bringer med seg kjølig luft fra fjellene innenfor, med det resultat at vinplantene sjelden blir utsatt for meldugg eller andre sykdommer. Det gjør det lettere for de 40-50 produsentene i Empordà og drive økologisk, som mange av dem allerede gjør.
Det er kun i underkant av 2000 hektar beplantet med vinstokker i regionen. 60% er for røde viner, 19% hvite og 17% rosé. Ellers lages mye god musserende under betegnelsen DOP Cava i utvalgte landsbyer. Empordà er fra tidligere av også kjent for fine dessertviner på garnatxa og moscatel.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Lokale druer i kombinasjon med franske
For de røde vinene er lokale druer som samsó (=cariñena) og garnatxa negre (lokalt også kalt lledoner negre) anbefalt brukt. Men landbruksmyndighetene tillater også bruk av cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, monastrell, ull de llebre (=tempranillo) og garnatxa peluda (=garnatxa med «hår»).
For de hvite er garnatxa blanca (lledoner blanc), garnatxa roja, macabeu (viura) og moscatel d’alexandria anbefalt brukt, men tillatt dyrket er også chardonnay, gewurztraminer, sauvignon blanc, malvasia, picapoll, xarel-lo og moscatel de gra petit. Som man ser, er mulighetene mange for vinprodusentene.
Perelada har primært konsentrert seg om cariñena, monastrell, garnatxa, syrah, cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Enkeltvinmarksvinen Finca La Garriga er 100% cariñena, de andre Vinos de Finca har ofte en blend av fire-fem druer.
Eier vinhus også i flere andre regioner
Eierne bak Castillo de Peralada, familien Suqué Mateu, har også kjøpt opp og engasjert seg i flotte vinhus i andre spanske regioner: Casa Gran del Siurana i Priorat, Finca la Melonera i Ronda/Malaga, Bodegas Fin de Siglo og Viña Salceda i Rioja og Grand Feudo og Chivite i Navarra. I tillegg har de cava-produksjonen som tidligere lå i firmaet Alta Alella, men som nå kalles Privat, samt et annet lite Empordà-vinhus kalt Oliver Conti.
Her er smaksnotater på noen utvalgte Perelada-viner som er tilgjengelig i Norge:
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Perelada Cava Gran Claustro Reserva Brut Nature 2016
Musserende
Spania, Empordà, Costa Brava
Bestilling – varenr. 3429301
kr. 359,90, 0 – 5 år
Saftig, leskende åpning. Sprudlende, lette bobler, smak av moden frukt, mot gule epler, fersken, bakt sitrus og urter. Modnet i minst 30 måneder før degosjering. Laget på 43% chardonnay, 43% pinot noir, 14% parellada.
Produsent: Celler Perelada/Castillo de Peralada
Importør: Palmer
Perelada 5 Finques Reserva 2018
Rødvin
Spania, Empordà, Costa Brava
Bestilling – varenr. 3429501
kr. 229,90, 0 – 4 år
Pent sammensatt, fast, intens frukt. Røde og mørke bær, urter som dill, rosmarin og timian, noe lakris, krydder og fat. Drueblenden, hentet fra fem forskjellige vinmarker, er 26% garnatxa negre, 24% cabernet sauvignon, 21% merlot, 16% syrah, 9% samsó (cariñena), 3% monastrell, 1% cabernet franc. Lagret 18 måneder på 50/50 fransk og amerikansk eik.
Produsent: Celler Perelada/Castillo de Peralada
Importør: Palmer
Perelada Finca Malaveïna 2018
Rødvin
Spania, Empordà, Costa Brava
Bestilling – varenr. 5488701
kr. 399,90, 0 – 8 år
En riktig så stilig rødvin, litt Bordeaux i stil, men samtidig original. Intens og elegant, fin balanse mellom friske røde bær, modne mørke bær og milde tanniner. Saftig, nesten kremet konsistens, hint av urter og krydder, balsamico, lakris og fat. Fra en 19 hektar stor vinmark som har klimainnflytelse fra både Pyreneene og Middelhavet. Laget på 63% merlot, 17% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc, 6% garnatxa negre. Gitt 17 måneder på franske fat.
Produsent: Celler Perelada/Castillo de Peralada
Importør: Palmer
Perelada Finca Espolla 2017
Rødvin
Spania, Empordà, Costa Brava
Bestilling – varenr. 5488901
kr. 399,90, 0 – 8 år
Elegant og delikat, med hint av blomster og frisk rødbærfrukt i begynnelsen. Så kommer mørkere bærfrukt, balsamico, mineraler og fat. God lengde. Drueblenden er 31% monastrell, 31% cabernet sauvignon, 19% garnatxa negre, 19% syrah. Lagret 18 måneder på franske fat. Vinmarken Espolla er på 21 hektar og ligger helt nord i Empordà, nesten ved foten av Pyreneene.
Produsent: Celler Perelada/Castillo de Peralada
Importør: Palmer
Perelada Finca La Garriga 2016
Rødvin
Spania, Empordà, Costa Brava
Bestilling – varenr. 5489001
kr. 399,90, 0 – 10 år
Min favoritt av enkeltvinmarksvinene fra Celler Perelada. Laget på 100% cariñena (lokalt kalt samsó) fra 55 år gamle vinstokker. Lagret 19 måneder på amerikanske fat, deretter 24 måneder på flaske før lansering. Friske røde og mørke bær, merkbare, men milde tanniner. Smak av kirsebær, bjørnebær, lakris, balsamico og fat. Litt utviklet, men med godt lagringspotensial.
Produsent: Celler Perelada/Castillo de Peralada
Importør: Palmer
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim