Hva er forbindelsen mellom den populære TV-serien «The Julekalender», gruppa Travellin’ Strawberries og Trondheim Aquavit Festival på Quality Hotel Prinsen lørdag 28. oktober? Svaret har med akevitt og musikk å gjøre. For gruppa har fått laget en egen akevitt kalt «Nåsåvitt», og den serveres mens Travellin’ Strawberries forteller om historien bak den, og spiller noen låter på festivalmiddagen som avslutter årets store akevittmønstring i Trondheim. På selve festivalen deltar 23 brennerier/utstillere med godt over 100 (!) forskjellige akevitter som publikum kan velge mellom. Menyen for festivalmiddagen er en helt spesiell fem-retter hvor kokkene har brukt akevitt som smaksforsterker i alle rettene. Den vil du ikke gå glipp av!
Av Ulf Dalheim, publisert 22. oktober 2023
Akevittfestivalen på Prinsen lørdag 28. oktober viser til fulle frem bredden i den norske akevitt-familien for øyeblikket. På Vinmonopolet finner du nå 437 varelinjer under rubrikken akevitt. Da er akevitter som er lansert i forskjellige flaskestørrelsen tatt med, men tallet bekrefter hvor viktig akevitt er blitt for norske brennerier – og forbrukere. Og verdt å merke seg: De absolutt viktigste produktene blant disse vil være å finne på smakebordene under festivalen.
De største aktørene i markedet, Anora (tidligere Arcus) og Det Norske Brenneri, er på plass med svært mye av sin store portefølje. Og så er det premiere på flere av de helt nye spesialakevittene lansert denne høsten. Bare nå i september 2023 ble det lansert 25 nye akevitter på Vinmonopolet. Og enda flere kommer i nyhetslanseringen 1. november!
Møt flere spennende nye, små brennerier
Populære produsenter som Atlungstad og Meir er også påmeldt til Trondheim Aquavit Festival. Men i tillegg kan publikum møte mange spennende mindre og nye brennerier, som de to lokale aktørene By Brenneri på Steinkjer og Inderøy Brenneri fra Inderøya. Listen ellers teller akevittprodusenter som:
Egge Gård, Feddie Distillery, Aurora Spirit Distillery, Brennevinsgrova, Børst og Brennevin, Gullmunn, Viens Spirits, Palmer Brands og Galatea Beverages.
På messen er det også spesialseminarer (Master classes) med følgende tema:
«Damer, bobler og akevitt» (kun for damer) med destillatøren Marthe Bøhn, «Slik ble jeg brennevinsgründer» med tidligere Se & Hør-redaktør Odd J. Nelvik fra Sunndalsøra og «Akevitt & Cocktails» med Britannia-bartender Øyvind Lindgjerdet. Der er det fortsatt noen få plasser ledige.
De to Master classene med tema «Ost og Akevitt» med Ivan Abrahamsen fra Meir Distillery og «Juleakevittens historie fra 1988 til 2023» med akevittambassadør Atle Minothi er begge utsolgt.
Billetter til messen og seminarene finner du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/trondheimaquavitfestival
Festivalmeny med akevitt i alle rettene
Og så avrundes altså messen med en festivalmiddag med en spesialkomponert meny hvor kjøkkensjef Ulf T. Karlsen og fagsjef/kreativ leder Simon A. Eriksson ved Prinsen hotell virkelig har brukt sin kokkekspertise ved komponeringen og sammensetningen av menyen. Det er naturligvis mulig å delta på festivalmiddagen også uten at du er deltaker på selve akevittfestivalen. Billettene selges separat.
Her finner du billetter til festivalmiddagen (mat og drikke inkludert):
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/festivalmiddag-taf2023
-Da jeg fikk utfordringen om å lage en festmeny til akevittfestivalen var min første tanke at det kunne vært artig å inkorporere en akevitt i hver rett. Deretter ble det å tenke litt andre veien: Hva passer til når du bruker akevitt i maten? Da ar det å finne noe som skal stå til brennevinet, uten at det blir for juleaktig, sier Simon A. Eriksson.
-Hva slags erfaring har du med å bruke øl, vin og brennevin i maten?
-Øl er faktisk ikke det enkleste å bruke i mat, det kan ofte bli for mye bitterhet. Vin brukes en del for syren, for syrebalansen i rettene. Men sprit i mat er mer klassisk, som til flambering eller konjakk i skalldyrkraft. Det å flambere er en klassisk teknikk som har forsvunnet litt fra det moderne kjøkkenet, men som fortsatt er aktuelt på mange kjøkken. Det er ofte forbundet med mye show rundt det, men det er fint også. Desserten i festivalmenyen blir flambert, men det skjer på kjøkkenet.
-Hva blir viktig når du skal bruke de forskjellige akevittene i festivalmenyen?
-At jeg bruker akevittene for smakens sin del, ikke koke den bort. Silden blir marinert i akevitt. Andre steder bruker jeg den i sausen, eller til å lage en akevittgele.
-Er dette en ny utfordring, eller har du gjort noe lignende tidligere?
-Jeg laget en meny mot drinker i 2015. Det var artig og annerledes. Denne gangen blir det en ny utfordring, hvor jeg likevel kan tenke tilbake på hva man har likt fra tidligere og så ta det et steg videre. Det er smaker og kombinasjoner her jeg ikke har prøvd meg på før, sier Simon Aune Eriksson.
Dette er menyen på festivalmiddagen:
Øl: Monkey Brew Juleøl 2023
Akevitt: Nåsåvitt
1. servering:
Jomfrusild, blodpannekake, gjærmajones, Arvesølvet Mild Dill-gele og sprøtt brød.
2.servering:
Nypotet i variasjon, sort trøffel og mousselinesaus med Lyng Akevitt.
Akevitt: Lysholm Markens Grøde
3. servering:
Klippfisk, petit pois, soyabønner og sennepssaus med Beitostølen Rakfiskakevitt
Akevitt: Inderøy Brenneri Juleaquavit
4. servering:
Svin «Porcetta», sellerirotpuré, glaserte rødbeter i Arvesølvet Aquavit og kylling- & svinesjy med steinsopp
Akevitt: Gilde Non Plus Ultra 18 år
5. servering:
Karamell-krem og bakt eple med Hellstrøm Juleaquavit
Sjokoladetrøfler smaksatt med Arvesølvet Portvins Aquavit
P.S.
Da VinPuls første gang omtalte By Brenneri Nåsåvitt og trillet terningen til 5, skrev vi at den er en klassisk allround-akevitt. Overraskende lys, lett gyllengul på farve, tiltalende duft hvor karve, anis og sitrus er mest fremtredende. Utover i smakspaletten kommer hint av koriander, dill, høy og fenikkel, mens avslutningen er lang og rund, med søt sitrus, karamell og vanilje. Lett å like, en akevitt som vil fungere godt med mye forskjellige julemat, men er like mye en helårsakevitt.
Info:
Artikkelforfatteren er med som arrangør av Trondheim Aquavit Festival