Inge Johnsen ved Lian Restaurant åpner i januar en «folkekafé» i de tidligere Gjest Baardsen-lokalene i Folkebiblioteket. Navnet blir Arvesølvet, og den norske matarven skal spille hovedrollen.
Mesterkokken har lenge vært svært opptatt av å ta vare på matarven etter generasjonene før oss. Tidligere i år ble han på Fagdagen 2017 tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, en utmerkelse som henger svært høyt.
Åpner 20.1.2018
Og som ikke det var nok: Under et døgn senere mottok Inge Johnsen på vegne av LianTunet fire millioner kroner fra Gjensidigestiftelsens kostholdssatsing. Nå tar han sin interesse for gamle mattradisjoner til byens sentrum gjennom sin nye folkekafe i Kongens gate 2, rett innenfor hovedinngangen til Trondheim Folkebibliotek. Arvesølvet Folkekafe skal åpne lørdag 20.januar 2018.
Nina Moen Sælø og Alfred Kristiansen skal ta seg av henholdsvis servering og kjøkken i den nye folkekafeen. Som noen kanskje husker stakk Kristiansen av med tre av fem mulige titler da årets NM i grøt ble arrangert under Dyrsku’n i Seljord tidligere i år. Kristiansen vant både i kategorien «Hverdagsgrøt med melk» og «Nyskapende grøt». Han ble også kåret til Årets Grautgrams.
Grøt fra morgenen av
-På Arvesølvet skal vi servere ekte hjemmelaget mat. Jeg tror mange har lyst på noe annet enn kaffe og pizza. Vi skal starte dagen med å servere ekte grøt om morgenen, og kjøtt og fisk laget etter gamle oppskrifter på dagtid. En skikkelig vegetarrett skal også stå på menyen, sier Inge Johnsen som nevner ordentlig laget plukkfisk som en av rettene Arvesølvet vil ha på menyen.
Grøtmester Alfred Kristiansen lover grøt på tirsdag, onsdag og torsdag. Dessuten vil grøtkonseptet inneholde lørdagsgrøt for hele familien.
-Jeg kan ikke love at jeg vil servere vinnergrøten fra NM i grøt, til del var det for avansert. Men en variant av vinnerresepten skal jeg nok gjøre bruk av, lover Kristiansen.
Dyrker gamle matkulturer
Inge Johnsen har i mange år arbeidet aktivt for å spre kunnskap om og interesse for gamle matkulturer. Gjennom LianTunet, som er et ikke-kommersielt selskap har han gjennom samarbeid med både offentlige og private aktører fremmet god matkultur, der skoleelever og ansatte i skole, barnehager og SFO har kunnet lære og praktisere hvordan en kan lage god hverdagsmat av lokale råvarer.
Målsettingen for Liantunet er å sørge for at hvermansen får tilgang på lokalmat – i tillegg til å fremme måltidets betydning som kulturbærer.
Inge Johnsen arrangerer også årlig en Kokarkjerringdag, og deler ut prisene for Årets Kokarkjerring og Ambassadør for taus kunnskap. Dette bidrar sterkt til at gamle tradisjoner blir tatt vare på og formidlet til yngre generasjoner, og det skaper oppmerksomhet rundt lokale råvarer og mattradisjoner, het det i jurybegrunnelsen for Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
Menyen følger årstidene
-Vi ønsker å hedre norsk matkultur. Maten her skal ikke ha kafeteria eller kantinepreg, men vi skal heller ikke konkurrere med a la carte-restaurantene. Og alt skal være tuftet på norske mattradisjoner. Vi tar utgangspunkt i det norske, og henter inspirasjon utenfra, i stedet for omvendt. Alfred har laget sin egen variant av Boeuf Bourgogne, nemlig småsteik i rødvinssaus. Arvesølvet skal skifte meny etter årstidene, og vi markerer naturligvis begivenheter som feittirsdag, fårikålens dag og skrei, lever og rogn-sesongen, sier Johnsen.
De tradisjonelle skillingsbollene dukker også opp, med trondheimsrose. Det blir en trønderkrans med mandler, krem og sukker – tinnvedkrem, naturligvis! Tre forskjellige sildevarianter servert på en trefjøl, hører med, og på smørbrødsiden skal det bli en slags dansk krofølelse. Marmeladene som skal brukes vil være hjemmelaget på Lian.
-Vi skal tørre å være norske, og vi skal gjøre det ordentlig, lover de tre.
Lei din egen restaurant
Arvesølvet skal bare ha åpent fra morgenen av til frokost, samt til lunsj/middag fra 11-18.00. Da er konseptet gryte- og pannemat, i to størrelser samt en ta med-variant for kunder som vil ta med seg mat inn på biblioteket. Driverne ønsker ikke at gjestene skal sitte med pc’ene sine på folkekafeen, men heller ta med maten inn på biblioteket og jobbe der.
-Vi kjører tre hovedretter fast, kjøtt fisk og tomatbasert vegetarrett. Også innen øl og vin vil vi ha tre varianter. Men vi skal ha et godt utvalg av akevitter, lover Inge Johnsen som allerede har hatt god dialog med skaperen av Arvesølvet akevitt, tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik.
Men lokalene til Arvesølvet skal kunne brukes også på kveldstid, til private selskaper. Da vil man tilby folk som leier lokalene å «kjøpe» seg sin egen restaurant, dvs at det følger både kokk og servitør med i grunnleien på 4000 kroner for lokalene. Så bestiller man mat etter eget ønske og betaler for det.
Omfattende oppussing gjøres
Lokalene i Trondheim Folkebibliotek i Kongens gate 2 eies av Trondheim kommune, og det vil bli foretatt en omfattende oppussing hvor både kommunen og Inge Johnsen investerer i oppgraderingen av lokalene. Når vinpuls.no er på besøk er kjøkkenet delvis på plass og veggene er ferdig malt. De går i to varianter av grønt samt rosa. Veggmaleriene fra 1938 er på plass. Det var den gangen seks lokale kunstnere som fikk 2000 kroner på deling for å levere sine bidrag. En av dem var Roar Matheson By, men hans bidrag er det eneste som ikke lenger er på veggen.
Inge Johnsen har som før nevnt vært opptatt av norsk matkultur og gammel tradisjonsmat i mange år. Allerede i 2009 var mange blitt oppmerksom på Inge Johnsen som pådriver for ekte norsk mat. Da ble han utnevnt til Norges Bondelags nye bondelagskokk. Det var en tittel han overtok etter Mikael Forselius som i dag er hotelldirektør ved det rehabiliterte Britannia hotell som skal åpne igjen i 2019.
Møbler fra Britannia
Et morsomt apropos til dette er at møblene som skal brukes kommer fra nettopp Britannia. De er pusset opp, de også. Vaskene kommer fra beste vestkant i Oslo, mens lampetter er fra Fosen. Det er mye gjenbruk i Arvesølvet Folkekafe, ikke bare på matsiden. Bygningen som huser Folkebiblioteket var frem til 1933 byens rådhus, og samtidig har deler av lokalene vært brukt som fengsel. Derfor vil det bli bilder av Gjest Baardsen og Hans Nilsen Hauge på toalettene. I bedre selskap når man «stenger» seg inne på toalettet går det vel ikke an å få…
-Vi har tenkt mye og jobbet lenge med dette konseptet. Men vi har ikke funnet det riktige lokalet før nå. Her følte vi at alt falt på plass, sier Inge Johnsen.