Du må ikke nødvendigvis spise lammelår i påska. Her gir kjøkkensjef Mette Beate Evensen ved Røst Teaterbistro deg oppskrift på en ekte påskekylling.
Alle snakker om lam og hvilke rødviner man helst skal drikke til nå som påskedagene nærmer seg. Her på VinPuls ser vi i en helt annen retning. Det trenger ikke være tungt og rødt det vi skal spise eller ha i glasset. Fjærkre og hvitvin er mer enn godt nok.
Og her får du en ekspertanbefaling på hvordan du både skal tilberede og servere kyllingen. Ikke fra hvem som helst, heller.
Mette Beate Evensen er sjefen på kjøkkenet hos det som ble “Årets restaurant 2017 i Trondheim”, nemlig Røst Teaterbistro, stemt frem av Adresseavisens lesere til seier på UT-Awards. Hun hadde sin læretid på ærverdige Britannia, og dro deretter ut for å høste erfaring på kjente Oslo-restauranter som Lofoten fiskerestaurant, Ylajali og Maaemo (Norges første og eneste restaurant med tre Michelin-stjerner) før hun vendte nesen hjem igjen.
Høsten 2015 var hun tilbake i Trondheim hvor hun sammen med samboer Martin Hovdal (souschef på Røst Teaterbistro) fikk ansvaret for maten på nyetableringen Røst Teaterbistro.
Her er hennes kylling-oppskrift:
Påskekylling (4 personer)
Til denne retten trenger du:
2 stk vårkylling
1 stk kepaløk
4 stk jordskokk
1 stk gulrot
1/2 kålrot
Kyllingkraft
Kyllingskrog
4 dl vann
2 ss eddik
1 stk finhakket sjalottløk
0,5 fedd hvitløk
100 gram smør
Ben ut vårkyllingene.
Hakk bein, gi dem god karamellisering i panna før du heller over vannet. La dette småkoke i to timer før du siler den.
Svett sjalottløk, ha på eddiken, la dette `tørke`i panna før du heller over kyllingkraften.
Kok inn til halvparten og rør inn smør.
Stek brystene i panna, legg dem så videre på brett og i ovn på 60 grader til kjernetemperatur er på 60 grader.
Del løken i to og karamelliser den. Når den er gyllen kutter du av ´bunnen´ og baker den i ovnen i fem minutter.
Flak løken slik at du får fine skåler.
Skrell og kutt jordskokk, gulrot og kålrot. Jeg liker å kutte dem i litt forskjellige former for syns skyld.
Kok alle grønnsakene separat til de er møre, men har tyggemotstand. Vend dem i smør og finhakket persille før du danderer dem pent i den karamelliserte løken før servering.
Dette er den anbefalte vinen
Vi skal naturligvis ha noe godt drikke til påskekyllingen. Min utvalgte vin denne gangen er amerikansk, en chardonnay fra den meget anerkjente produsenten Wente Vineyards.
Wente Morning Fog Chardonnay 2016 (varenr. 796301 – kr. 169,00 i basisutvalget) er akkurat det vi trenger til denne smakfulle kyllingretten. Vi vet alle hvor rik og mektig en amerikansk chardonnay kan smake, av og til kan de faktisk være helt uten eleganse og med alt for mye eik. Denne balanserer det meste svært godt, med en aroma preget av moden frukt, sitrus, eple og tropefrukt, og med innslag av smør, nøtt og fat med vanilje.
Wente Vineyards er ifølge Wikipedia det eldste, sammenhengende drevet familieeide vinhuset i USA, etablert av Carl Wente i 1883. Det er i dag registrert som California Historical Landmark.