Når Årets kokk Christian André Pettersen skal i ilden i Bocuse d’Or Europe 12. juni skal fatretten være en hyllest til det italienske kjøkkenet, hovedråvarene i tallerkenretten er osten Castelmagno DOP og egg.
Startrekkefølgen i konkurransen er også klar og Team Norway skal i aksjon på konkurransens andre dag.
– I to måneder har commis Håvard André Josdal Østebø, coach Gunnar Hvarnes og jeg stått på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotell og øvd på fatretten. Vi har blitt kjent med råvarene og jobbet med å få fram de beste smaksopplevelsene, så det blir spennende å begynne på nye utfordringer, sier kandidat Christian André Pettersen i en pressemeldng fra Bocuse d’Or Norge.
Råvarene til fatretten skal være kjøtt fra Fassona Piemonte-okse, kalvebrissel og Sant’ Andrea som er en spesiell type risottoris fra Piemonte.
– Fatoppgaven er lagt opp til å hedre den italienske måten å lage og servere mat på. Samtidig er den geografiske identiteten veldig viktig så Christian André Pettersen setter sitt personlige og nasjonle preg i sine retter, forteller coach Gunnar Hvarnes.
Råvarene til tallerkenretten skal være osten Castelmagno DOP og egg. I tillegg skal 50 prosent av retten bestå av frukt eller grønnsaker.
– Vi er veldig fornøyd med oppgaven. Osten blir en veldig spennende utfordring og vi er i full gang med å utvikle retten, sier Hvarnes.
Både tallerkenretten og fatretten skal serveres til konkurransens 15 dommere.
Bocuse d’Or Europe arrangeres i Torino i Italia 11. og 12. juni. Team Norway, med kandidat Christian André Pettersen i spissen, skal i aksjon som nummer fem på konkurransens andre dag.
Team Norway består av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes. Bent Stiansen er president for teamet, og også Norges dommer under europafinalen.
Fakta om Bocuse d’Or–konkurransen
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon med 24 land, neste i 2019. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, Americas og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.
Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 13 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser siden 1987.
Fakta om Bocuse d’Or Norge
Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.
Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.