Hva gjør du når du har en av verdens mest kjente merker innen vin i porteføljen din? Jo, du utvikler stadig nye viner, naturligvis! Spør bare winemaker Domingos Franco Soares.
Han har hatt hovedansvaret for vinene hos José Maria da Fonseca i Portugal siden 1988. Men for Domingos har det ikke vært nok å surfe videre på suksessen til Periquita, et meget sterkt merkenavn innen vin i mer enn 150 år.
Hviler ikke på laurbærne
Noen mener at Periquita er et like kjent merkenavn innen vin som Coca Cola er det innen mineralvann. Domingos har svart opp utfordringen med å bygge ut Fonseca-porteføljen med stadig nye viner. Han hviler så visst ikke på laurbærene.
-Vi har nå totalt 35 forskjellige viner under Fonseca-navnet, forteller Domingos Soares Franco som er sjette generasjon i det kjente portugisiske familiefirmaet som hadde sin start i 1820. Mange av vinene som Fonseca har suksess med nå er det Domingos som har skapt. Men fortsatt er Periquita hjertebarnet for både Domingos og de andre ansatte hos Fonseca. Skulle bare mangle!
-Vi må være forsiktig med hva vi gjør med Periquita. Samtidig må også denne vinen fornye seg, uten å miste sitt særpreg, det folk har satt pris på ved Periquita i så mange år. Internt i Fonseca har det vært noen som underveis har foreslått større endringer, men det er jeg har hatt kontrollen og jeg har sørget for at vi har beholdt stilen, dog med noen små justeringer, sier Domingos.
Må ha winemaker fra familien
Han leder et team på seks winemakere, han selv og fire andre ved hovedanlegget i Setúbal og en i Alentejo. Etter nærmere 30 år i sjefsstolen trådte han litt til side i fjor, for å slippe til syvende generasjon. En nevø, en niese samt en av Domingos sønner er alt involvert i familiebedriften. Men ingen av dem er ønologer.
-Akkurat det ansvaret hviler nå på min yngste sønn. Han er vår siste sjanse til at det kommer en winemaker fra familien på plass også fra syvende generasjon. Jeg har sagt fra: «En av dere må ta ansvar»! Han er interessert og har allerede unnagjort jordbruksstudier ved universitetet. Nå skal han jobbe åtte måneder i Chile for å få praksis, og så er han innstilt på å starte med ønologistudier.
Domingos er klar på at han synes en fra familien skal være tett på og ha ansvar for vinene som lages hos Fonseca. For som han uttrykker det:
-Ingen av de andre store familieeide portugisiske vinhusene har en fra familien som sjefsønolog. Det vil være viktig for Fonseca å kunne ha det fremover.
Aktivitet i fem regioner
Vinhuset José Maria da Fonseca har sitt hovedkvarter på Setúbal-halvøya, ikke langt sør for Lisboa. Men Domingos overvåker aktiviteter i fem forskjellige appellasjoner (regioner) i Portugal: Setúbal, Alentejo, Vinho Verde, Dão og Douro. I Setúbal og Alentejo er alt egeneid og egendrevet. I Douro har man kjøpt vinmarker, men leier et produksjonsanlegg, mens man fra Vinho Verde og Dão kjøper inn vin i bulk.
-Vi tapper all Fonseca-vin ved hovedanlegget i Setúbal. Men nå har myndighetene i Douro pålagt alle som lager vin der at vinen skal flasketappes på stedet, så da må vi bygge opp kapasitet til det, selv om vi ikke helt forstår hvordan alle som driver med vin i Douro skal kunne oppfylle disse kravene, sier Domingos.
Den norske importøren Engelstad har lansert og lagerfører tolv forskjellige Fonseca-viner i Norge. Fonseca er en stor aktør på verdensmarkedet, men likevel er Norge det sjette viktigste markedet. Størst er Fonseca i Italia, ikke minst fordi italienerne kjøper store mengder portugisisk rosévin. Sverige og Brasil er de to neste store markedene for Fonseca.
Periquita er som før nevnt et meget sterkt navn på verdensbasis, med et salg på fire millioner liter i året (flaske og bag). Bare til Brasil går det årlig 960 000 liter Periquita.
-Vi er kanskje litt for avhengig av Periquita i firmaet. Vi bør forsøke å byge opp to-tre andre merke som kan bli like sterke, mener Domingos.
Eksperimentvinmark med 540 ulike druetyper
Som nevnt innledningsvis jobber Domingos & Co aktivt for å utvide porteføljen. I dette arbeidet eksperimenteres det med en rekke «nye» druetyper.
-Vi bruker i dag bare 30 av de rundt 260 ekte, portugisiske druetypene som finnes. I tillegg har vi her ved Setúbal-anlegget et levende laboratorium, dvs vinmarker hvor vi planter og prøver ut hele 540 ulike druer fra hele verden. 130 av dem er portugisiske, men vi har også plantet druer fra Russland, Italia og Georgia.
José Maria da Fonseca har rundt 500 hektar med egne vinmarker på Setúbal-halvøya, i tillegg til at de leier rundt 100 hektar. Volumet er altså kjempestort. I Alentejo har de hatt egne vinmarker siden 1986, mens de øvrige områdene har de gått inn i i nyere tid.
Tok patent på Periquita
Det er den røde Periquita som er «verdensberømt». Den var i sin tid (ca. 1850) Portugals første flasketappede vin. Så berømt var den en stund at andre produsenter også forsøkte å skrive periquita på etikettene, under henvisning til at også vinene deres var laget på druen periquita som er et annet navn som har vært brukt på druen castelão. I 1941 sørget Fonseca for å registrere Periquita som merkenavn, og i dag er Periquita et navn bare Fonseca kan bruke på en vin.
-I 1999/2000 reduserte vi andelen castelão i Periquita. Nå er jeg i ferd med å øke det igjen. Da blir den mer lik den originale. Problemet med Periquita er så visst ikke kvaliteten på vinen, det er kanskje navnet som begynner å bli «trøtt», mener Domingos.
Vi smaker på 2015-årgangen sammen. Vinen fremstår som saftig, ren og fruktig. Tett og god. Domingos nikker. Han er fornøyd med 2015-utgaven, som for øvrig kommer fra en flott årgang i Portugal. Drueblandingen er her 52 prosent castelão, 38 prosent trincadeira og 12 prosent aragonês. Sistnevnte er i Portugal også kjent under navnet tinta roriz, i nabolandet Spania er dette nasjonaldruen tempranillo.
Verdelho kontra verdejo
Fonseca har i nyere tid også lansert en hvit Periquita (Branco),som i aller nyeste utgave er laget mest på druene verdelho og verdejo.
Jeg spør Domingos Soares Franco om ikke portugisiske verdelho er identisk med det vi kjenner som den spanske verdejo. Men da rister han iltert på hodet.
-Det er ikke mange som vet det, eller vil innrømme det, men 95 prosent av det som lages og selges som verdelho i Portugal er faktisk laget på druen verdejo. Verdelho, som opprinnelig kommer fra Madeira, er vanskelig på jobbe med. Den gir lavt utbytte, høy sure og er mer floral enn verdejo som har mer tropisk frukt og lavere alkohol. Derfor har verdejo fått så stor utbredelse. Skal vi ha gode nok verdelho-planter må vi hente dem fra Madeira, der er de virusfrie.
I den hvite Periquita Branco har det vært varierende druetyper opp gjennom årene. Akkurat nå er det 62 prosent verdelho/verdejo, 33 prosent viognier og fem prosent viosinho. Moscatel er tatt helt ut. Det har gitt vinen en friskere og mer fruktig stil, ifølge Domingos er den også blitt mer anvendelig.
Laget en superutgave av Periquita
I «original-serien» av Periquita finnes også en rosévin laget på castelão (52%) aragonês (26) og trincadeira (22). Så har Domingos laget og lansert også Periquita Reserva, fra starten i 2006 kun laget i et volum på rundt 12 000 flasker.
-Så ble jeg spurt om å komme opp med en toppvin under Periquita-etiketten. Det ble Periquita Superyor, introdusert første gang med 2011-årgangen. Druene her er spesielt utvalgt, og fottråkket. Så langt er den bare lansert i årgangene 2011, 2014 og 2015. 2012 og 2013 laget vi den ikke, heller ikke i 2016. Men det vil komme Periquita Superyor fra 2017-årgangen, sier Domingos som røper at han i denne vinen har tatt med en liten andel cabernet sauvignon, for å gi den litt ekstra «backbone», som han uttrykker det.
Hovedmengden av druer er imidlertid castelão og aragonês. Men Domingos Franco Soares var ikke helt fornøyd før han fikk med en liten andel også av Douro-druen tinta francisca. Den tilførte vinen det lille syrestikket hanfølte den manglet. Nå er Periquita Superyor blitt akkurat den supervinen han så for seg at porteføljen manglet.
Smaking av Fonseca-viner:
JMF Branco 2016
Hvitvin
Portugal, Setúbal
Bestillingsutvalget – nr. 8134901
Kr. 119,90, Drikkes nå
Aromatisk og saftig, ganske tørr stil. Smak av gule plommer, tropisk frukt, sitrus og urter. Laget på druene fernão pires 80% og moscatel branco 20%.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Periquita Branca 2015
Hvitvin
Portugal, Terras do Sado
Bestillingsutvalget – nr. 4264401
Kr. 136,90, 0-2 år
Frisk og fruktig vin, ungdommelig, med smak av epler, aprikos, blomster, tropisk frukt og sitrus. Lett mineralsk.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Periquita Rosé 2016
Rosévin
Portugal, Terras do Sado
Bestillingsutvalget – nr. 5777901
Kr. 128,90, 0-1 år
Tiltalende lys, lakserosa farve, litt provençalsk. Smak og duft av jordbær, bringebær, solbær, urter og blomster. Noe restsødme (15,2 gr/l), men fin syresnert.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
JMF Tinto 2016
Rød bagvin
Portugal, Setúbal
Bestillingsutvalget – nr. 7799106
Kr. 399,90, Drikkes nå
3-liters bagvin. Fruktig, Ganske bløt stil med smak av mørke bær, søte frukter, lakris, krydder og urter. Laget på castelão 79% og aragónez 21%.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Fonseca Terras Altas 2015
Rødvin
Portugal, Dão
Bestillingsutvalget – nr. 8134801
Kr. 125,90, 0-3 år
Druene her er touriga nacional 65%, alfrocheiro preto 20% og jaen 15. Saftig, ren frukt, lette tanniner, tørr stil. Smak av røde bærfruktter, sedertre og vanilje. En vin som solgte i bøtter og spann på 1980-tallet, men som nå laget i kun 12-15000 flasker i året. En litt ukjent Fonseca-godbit.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Ripanco Private Selection 2016
Rødvin
Portugal, Alentejo
Bestillingsutvalget – nr. 1816301
Kr. 131,90, 0-4 år
Ripanco betyr bordet der druene renses for stilker, og indikerer at det er det som skjer med denne vinen der druene er håndplukket og så avstilket for hånd. Hoveddruen er syrah (48%), kjøpt fra en vinbonde med en tolv år gammel vinmark. Øvrige druer brukt her er aragónez og alicante bouschet (20%). Smak av modne solbær og bringebær, innslag av kaffe, sauerkraut og vanilje. Svært mørk på farve.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Periquita Original 2015
Rødvin
Portugal, Setubal
Bestillingsutvalget – nr. 67001
Kr. 119,90, 0-5 år
Dette er en av de lengstlevende rødviner på Vinmonopolet. Finnes i alle flaskevarianter, fra halvflaske (37,5 cl), helflaske (75 cl), magnum (1,5 l), dobbeltmagnum (3 l) og ni-liter (!). Og den skuffer ikke. Ren og tiltalende, fersk frukt, bra konsentrasjon. Smak av bringebær og solbær, urter og krydder.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Periquita Reserva 2015
Rødvin
Portugal, Terras do Sado
Basisutvalget – nr. 5578701
Kr. 129,90, 0-8 år
Smak både som 3-liters bag og på flaske. Veldig bra priset. Flaskevarianten har noe tettere, renere og friskere frukt. Bringebær, modne kirsebær og solbær, urter, krydder og vanilje. Druenblandingen er castelão 50%, touriga nacional 30% og touriga franca 20%.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Periquita Superyor 2014
Rødvin
Portugal, Setúbal
Bestillingsutvalget – nr. 9028901
Kr. 399,90, 0-10 år
Heftig, fyldig og ganske kompleks vin, men fint balansert mellom frukt, syre og fat. Bærfrukt mot blåbær og solbær, hint av plommer, krydder, eukalyptus og fat. Fortsatt ganske ungdommelig og tett.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Alambre Moscatel de Setúbal 2012
Sterkvin
Portugal. Setúbal
Bestillingsutvalget – nr. 3035401
Kr. 198,90 – 0-20 år
Det slår meg alltid når jeg smaker denne dessertvinen at den er svært gunstig priset. Her får du mye for pengene! Fem år har gjort den godt, men denne kan fortsatt leve lenge. Delikate aromaer mot tørket frukt, aprikos og karamelliserte appelsiner, honning, karamell og nøtter.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad
Domingos Soares Franco Coleccâo Privada Moscatel de Setubal 1998
Sterkvin
Portugal, Setúbal
Bestillingsutvalget – nr. 9264201
Kr. 306,90, 0-25 år
Winemaker-veteranen Domingos Soares Francos egen utvalgte dessertvin. Konsentrert, tiltalende frukt- og aromabilde, med smak av honning, karamelliserte frukter, aprikos, søte sitroner, quince og fat. Har vært lagret på brukte cognac-fat.
Produsent: José Maria da Fonseca
Importør: Engelstad