Norskeide Cantine Nervi i Gattinara i Piemonte er solgt til den italienske superprodusenten Roberto Conterno. Kun ekteparet Erling og Katrine Astrup blir igjen på eiersiden, med en eierpost på ti prosent.
Erling Astrup har solgt 80 prosent av sin eierpost på 56 prosent i Azienda Vitivnicola Nervi Societa Agricola til Conterno. De øvrige norske eierne har solgt alle sine aksjer. Det er Roberto Conterno, som er sønn av legenden Giovanni Conterno (døde i 2004), og regnes som verdens beste Barolo-produsent, som nå har overtatt aksjemajoriteten.
Målet er å være blant topp fem i Italia
-Vi har gjort alt vi kan for å øke kvaliteten på Nervi-vinene. De siste årgangene har vært stabilt blant de 50 beste vinene i Italia. For å bli fast blant topp fem måtte vi gjøre en ytterligere satsning. Vi innså at det ville bli et for langt steg for oss partnere. Da jeg fortalte dette til Roberto, sa han at hvis ikke vi ville gjøre det, så måtte han komme inn. Så unik mener han at Nervi er. Og da var konklusjonen enkel: Vi kunne ikke stå i veien når en av Italias aller beste ville ta Nervi til neste nivå. Roberto var klar på at han ville gjøre denne jobben, sier Astrup.
-Hvorfor kommer salget nå?
-Fordi dette er riktig tid på året for en som vil overta. Nå kan Roberto følge opp vinmarkene gjennom hele sesongen, og kan kan lage sin første årgang allerede denne høsten. Det er nå 2018-sesongen starter, svarer Erling Astrup.
Forelsket seg i Nevi og Gattinara
Erling Astrup smakte sin første Nervi-vin da han studerte i Milano i 1995. Det ble et møte med en vin og en vinregion han ikke kunne gi slipp på senere. Så da den tidligere sjefen for Danske Bank i Norge fikk høre at Nervi-eieren, en stålmagnat, hadde gått konkurs bestemte Astrup seg for å iverksette en redningsaksjon for vinhuset.
Fra høsten 2009 til våren 2011 jobbet han intenst med å få ordnet opp i pantsettelser og gjeld. Underveis passet han på at vinansvarlig, ønologen Enrico Fileppo og den 73 år gamle vinmarksbestyreren Hector holdt virksomheten ved Nervi i gang.
– Det var et møysommelig arbeid jeg ikke tror det ville vært mulig å nå frem med om det ikke var for at jeg både snakker og skriver italiensk flytende. Hele 18 banker hadde pant i Nervi, så det ble mange møter og diskusjoner. Men i april 2011 var det meste på plass, fortalte Astrup til undertegnede i 2013.
Totalt fire norske investorer kjøpte Nervi
I 2012 fikk han med seg tre andre norske investorer på kjøpet av Nervi, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og vinimportøren og vineksperten Christopher Moestue som i utgangspunktet ble bedt om å komme ned til Gattinara for å gi en uttalelse om kvaliteten på det store volumet av vin som lå på fat i Nervi-kjelleren. Moestue skrev ingen rapport, han ba istedet om å få bli med på å kjøpe Nervi, så imponert var han over vinene.
Selv om området Gattinara nord i Piemonte er en lillebror sammenlignet med de mer kjente Barolo og Barbaresco, mener Astrup, og mange med ham – at Gattinara er en viktig del av nebbiolo-verdenen. Astrup fremhever at Gattinara-vinene er noe for seg selv på grunn av et helt unikt jordsmonn og sin nærhet til Alpene og fjellkjeden Monte Rosa.
Kjøpesummen er hemmelig
-Kan du røpe hva Roberto Conterno måtte betale for Nervi-aksjene?
– Nei, alt rundt det økonomiske ved transaksjonen er noe som forblir mellom partene.
-Hvor mye vin ligger i kjelleren som Conterno nå overtar.
-Det handler vel om ca 250 000 liter med vin fra de siste årgangene, vin som fortsatt ligger på fat og venter på å bli flasketappet-
Vinhuset Nervi har en over hundre år gammel historie, og det er spesielt kjelleren som sårt trenger til fornyelse. Det er en kjempeprestasjon at ønologen Enrico Fileppo har klart å lage vin på det kvalitetsnivået som vi har sett de siste årene under det forholdene han har der. Roberto Conterno må nok investere noen millioner euro får å løfte kjeller og produksjonsutstyr til det nivået han må ha for å løfte Nervi til nye høyder. Men det er en investering han altså er innstilt på å ta.
VinPuls-gjeng de siste som får besøke Nervi
Roberto Conterno har som prinsipp at han ikke tar i mot besøk på sine vingårder. Erling Astrup er klar på at det nok blir vanskelig for nordmenn å få besøksavtaler i tiden fremover. Det aller siste besøket av en større gruppe blir faktisk av en gruppe VinPuls-medlemmer på 30 personer som skal til Nervi 18.mai.
-Ja, det blir nok det siste besøket det. Men ettersom du var den første som kom på besøk da vi hadde kjøpt Nervi, så passer det bra at du kommer hit som den siste også, sier Erling Astrup til undertegnede. Han lover å hente frem noen riktig gamle godbiter fra Nervi-biblioteket til VinPuls- besøket, bl.a. Nervi Gattinara 1967. Ved forrige VinPuls-besøk i 2014 åpnet han to flasker fra 1964, så han er en spandabel vert når nordmenn kommer på besøk.
-Et siste spørsmål, Erling, hvor lengde blir du med Roberto Conterno videre ved Nervi?
-For både Kathrine og meg har dette vært livet vårt fullt og helt de siste årene. Personlig har jeg et evighetsperspektiv på dette. Men fra og med i dag er dag er det Roberto Conterno som er den nye sjefen ved Nervi!