Flere av de største utestedene i Trondheim satte nye omsetningsrekorder i 2017. Men konkurransen i byen er blitt steintøff. For til tross for at totale inntekter til utestedene økte med over 80,7 millioner, gikk tre av 110 utesteder konkurs, mens hele 33 hadde underskudd. Det viser en gjennomgang VinPuls har gjort av over 110 restaurantregnskaper.
De største suksessene er Frati/ØX, Søstrene Karlsen, Egon Tårnet, Graffi Solsiden og To Rom og Kjøkken som alle opplevde god omsetningsøkning og har fine resultater på bunnlinja.
Gjør det godt på Solsiden
Totalomsetningen ved de 110 utestedene vi har gjennomgått regnskapene for er på over 1,4 milliarder kroner. De oppnådde totalt 74,9 millioner kroner i resultat før skatt, en økning på 6,6 millioner fra året før. De fleste av pengemaskinene ligger nå langs restaurantrekken på Solsiden.
Les også saken om regnskapstallene for 2016:
For første gang er det ingen Egon-restauranter blant topp tre. Der finner du Frati/ØX på Torvet samt Una Pizzeria og Søstrene Karlsen på Nedre Elvehavn, tett fulgt av nettopp to Egon-restauranter. Egon i Tyholttårnet er fortsatt den Egon-restauranten som har størst omsetning i kjedens hjemby. Og faktisk den eneste av de fem trondhjemske Egon-restaurantene med økt omsetning i 2017.
Investeringer over drift hos Egon
Nedgangen hos de enkelte Egon-restaurantene har sin forklaring:
-En betydelig del av omsetningsutviklingen og resultatutviklingen kan forklares med investeringer og forbedringsprosjekter som vi har tatt i 2017. Dette har medført nedetid/stengetid, dårligere gjestetilgang til restaurantene, samt at store deler av investeringene er tatt over drift, opplyser Roger Halshamn, eier og daglig leder i Norrein Gruppen som står bak Egon-kjeden.
Dette er prosjektene som har påvirket Egon-omsetningen:
Egon Prinsen: Avsluttet leveranse av frokost til Prinsen Hotell 1. sept. 2016. Utgjør praktisk talt hele utviklingen i omsetning. I tillegg er baren bygget om for 0,5 millioner som er tatt over driften.
Egon Søndre: Stengt i en måned pga oppussing og ombygging. Har tatt fire millioner av investeringene over drift.
Egon Solsiden: Ombygging bar og hulltaking opp til 2. etasje. Restauranten var under ombygging i flere uker, men stengt i en uke. Investeringer på 1,4 millioner som er tatt over drift. Har medført tapt omsetning og dårligere resultater.
Tårnet: Diverse oppussingsarbeider m.m. 0,6 millioner tatt over drift.
-Alle våre trondheimsrestauranter er nå oppgradert/bygget om og godt rustet for fortsatt god restaurantdrift framover. Totalt omsatte vi for kroner 187 millioner eks. mva. i våre restauranter i Trondheim i fjor. I tillegg kommer Prinsen Hotell og deres restauranter, sier Roger Halshamn.
24 av 110 tjente over en million
16 av de 110 restaurantene hadde over to millioner kroner i overskudd før skatt i 2017. Tre av dem tilhører Frati Gruppen, tre er Egon-restauranter.
Tar vi med utesteder med over en million kroner i plussresultat før skatt, øker tallet til 24. Det betyr at hver femte restaurant har en pluss på over millionen.
Men de fleste sliter med å unngå røde tall. Hele 32.7 prosent av stedene hadde underskudd eller ble slått konkurs i 2017. Totalt hadde de 12,8 millioner i underskudd. Mens ytterligere tre gikk konkurs og er ikke med i totaloversikten over omsetning eller resultat. Totalt 36 steder gikk med underskudd eller ble nedlagt i 2017. I 2016 var tilsvarende tall 29 utesteder.
Størst underskudd i 2017
Utested | Omsetning 2017 | Resultat f.sk. 2017 |
Selma Bar & Pizza | 15,0 | -1 455 000 |
Land og Strand | 10,1 | -1 322 000 |
Le Bistro (tidl. Bari) | 12,1 | -1 170 000 |
San Sebastian Solsiden | 17,7 | -1 075 000 |
NordØst Food & Cocktails | 23,5 | -997 666 |
Alma’s Restaurant & Bar | 17,0 | -992 000 |
Kos Bar & Louge | 9,3 | -717 000 |
Szechuan | 6,0 | -694 000 |
Folk & Fe | 10,9 | -680 000 |
Fagn | 5,0 | -476 000 |
Frati Gruppen satte nye rekorder
Minervini & Co i Frati-gruppen setter faktisk to nye rekorder i 2017: Størst omsetning og beste resultat med Frati/Øx Tap Room på Torvet, med 63 millioner i omsetning og 8,2 millioner kroner i resultat. Ingen andre restauranter har vært i nærheten av slike tall tidligere!
-Vi er veldig ydmyke over de resultatene vi har oppnådd. Når jeg ser regnskapstallene så er det nesten at jeg ikke tør snakke høyt om dem, for dette er uvirkelig. Men de gode tallene skyldes først og fremst utrolig god jobbing i alle ledd. Vi har en fantastisk stab, sier Michael Minervini, største eier og leder i Frati Gruppen som driver de to restaurantene som hadde størst omsetning i Trondheim i 2017.
I fjor hadde de forskjellige virksomhetene i Frati Gruppen hele 163 millioner kroner i totale inntekter. «Nye» Frati i Kongens gate satte altså, sammen med ØX Tap Room under samme tak, ny omsetningsrekord for ett serveringssted i Trondheim, med hele 63 millioner kroner. Isolert sett er det imidlertid fortsatt Una Pizzeria på Solsiden som har byens største omsetning, med drøyt 51 millioner. Frati hadde i fjor ca 48 millioner i inntekter, om vi tar bort omsetningen ved ØX Tap Room.
Suksess i nye lokaler
Det spesielle når vi i dag ser at Frati og Una topper listen over restaurantsuksesser i Trondheim, er at begge stedene ble etablert i lokaler som få hadde sett muligheten for å skape suksess i før Minervini & Co etablerte seg der. Una-lokalene på Solsiden var brukt til et medisinsk senter, mens Frati-lokalet i Residence-kvartalet hadde stått ubrukt i seks år da Minervini & Co flyttet virksomheten over fra andreetasjen i Munkegata der Michaels far startet Frati for 45 år siden. Det var samme år som Michael selv ble født (1973).
Disse hadde størst overskudd i 2017
Utested | Omsetning 2017 | Res.f.sk. 2017 |
Frati/ØX Tap Room | 63,0 | 8 182 000 |
Egon Tårnet | 41,1 | 4 895 000 |
Una Pizzeria e Bar | 49,2 | 4 719 000 |
Cafe Løkka | 18,2 | 4 460 000 |
Egon Prinsen | 37,3 | 4 288 000 |
To Rom og Kjøkken | 32,0 | 3 948 000 |
Graffi Solsiden | 37,0 | 3 700 000 |
Søstrene Karlsen | 43,0 | 3 226 000 |
Egon Solsiden | 36,2 | 2 963 000 |
Ai Suma | 21,0 | 2 746 000 |
Bugatti Drive Thru | 11,2 | 2 541 000 |
Studio 26 | 16,0 | 2 527 000 |
Cafe Dublin | 17,7 | 2 148 000 |
SuperHero Burger | 21,7 | 2 140 000 |
Sabrura City Syd | 12,9 | 2 116 000 |
Heidi’s Bier Bar | 14,0 | 2 081 000 |
-Det var vanskelig å se mulighetene som lå i Una-lokalet på Solsiden. Andre så på lokalene, og vi var der og sjekket det ut mange ganger. Jeg var sterkt i tvil om det var fornuftig å satse der. Det så jo ikke ut i måneskinn! Men min kompanjong Thomas (Nilsen) sa en dag: «Dette blir bra, Michael. Vi gjør det.» Og jammen hadde han rett i det! Og ja, det er rart at det siste bygget som ble tatt i bruk som restaurantlokale på Solsiden er blitt den største suksessen, kommenterer Minervini.
Hardt arbeid, ingen tryllestav
-Dere må ha en egen tryllestav når det gjelder restaurantkonsepter, for ved alle stedene dere har startet har det vært fullt hus nærmest fra dag en. Hva er hemmeligheten?
-Vi jobber veldig godt sammen, Thomas (Nilsen) og Bernard (Saverimuthu) og jeg. Vi har lang erfaring i bransjen nå, selv har jeg jo tråkket rundt i restauranter i snart 45 år, og for alle oss tre dreier hele livet seg om restaurantdrift. Når man åpner et nytt sted gjelder det å finne balansen mellom innredning, lys, konsept, stemningen i lokalene og det trønderne liker. Vi forsøker å være litt annerledes, uten å være for mye annerledes. Lokalene skal være hyggelige. Det handler om å skape den riktige atmosfæren. Men til syvende og sist er det folkene som jobber der, sammen med gjestene som kommer dit, som skaper suksessen.
-Viktig å finne riktig personale
-Mange sier at når de besøker restaurantene i Frati Gruppen så blir de imponert over hvor flinke, hyggelige og serviceinnstilte personalet er. Hva er nøkkelen her?
-Den største jobben i restaurantbransjen er personalet, det å plukke de riktige folkene. Vi krever mye – at de skal være faglig dyktige og samtidig jobbe steinhardt. Vi har bra systemer for opplæring. Og så er vi tre ledere som er driftsorientert og til stede hver dag, vi sitter ikke inne på kontorene våre. Vi forsøker også å gi noe tilbake til de ansatte, slik at de trives. Vårt mål er at vi skal være førstevalget for alle som vil jobbe innen restaurant i Trondheim.
Frati Gruppen har vokst og endret seg siden Michaels far startet Frati for 45 år siden. Michel tok over driften i 1995. I dag driver han sammen med sine kompanjonger Frati, ØX Tap Room, Le Bistro, Ai Suma, Una Pizzeria, Banksalen (Sparebank1-bygget) samt cateringvirksomhet. Og det har vært gjort stadige små endringer underveis. Frati har flyttet fra de opprinnelige lokalene i Munkegata, Bari i den samme bygningen ble etter tolv år gjort om til Le Bistro, og akkurat nå er Ai Suma stengt for oppussing og justeringer.
Ai Suma gjenåpner 15.august
-Vi åpner Ai Suma igjen 15.augustmed et noe endret konsept. Da vi startet Ai Suma for ti år siden var det italiensk profil og mest pizza og pasta. Det er det blitt forandret noe på underveis. Nå har vi ristet litt på konseptet igjen, slik at Ai Suma blir en grillrestaurant, med hovedfokus på kjøtt. Vi leker med tanken på å importere kjøtt selv, men akkurat nå får vi leveranser via en slakter i Stockholm som tar inn kjøtt fra hele verden. Vi tror Trondheim trenger en slik type sted. Alt vi gjør trenger ikke være italiensk. Le Bistro er jo en fransk bistrorestaurant, poengterer Michael Minervini.
-Men så mange restauranter, opplever du at de enkelte stedene konkurrerer med hverandre?
-Ja, vi har nok tatt gjester fra et annet sted når vi har åpnet noe nytt. Vi kjenner igjen gjestene og ser at de går mellom de ulike restaurantene, og slik sett konkurrerer vi med oss selv. Men det er nok gjester å ta av i Trondheim. Er du flink nok fyller du opp stolene. 2017 var det beste året i Frati Gruppens historie, tross den økte konkurransen med mange nye steder i byen. Jeg er litt mer skeptisk til 2018. Da kan vi nok oppleve nedgang. Konkurransen er blitt enda tøffere, været har vært helt spesielt og så har vi byggingen av Torvet som påvirker i hvert fall Frati og ØX. Dette vil nok merkes på bunnlinja. Men da får vi satse på å ta det igjen i årene som kommer!
-Har du planer om å åpne enda flere steder?
-Nei, nå skal vi ta vare på de stedene vi har, og gjøre det beste ut av dem. Vi må være på hele tiden, ha gnisten og evnen til å forandre om vi skal lykkes i utebransjen. Jeg er stolt over stedene vi har nå, fastslår Michael Minervini.
Ikke alle har levert regnskap
Flere av de mest kjente utestedene har ikke levert godkjente regnskaper innen fristen til Brønnøysundregistrene. Årsakene er ulike. Graffi-eierne forklarer forsinkelsen for Graffi Solsiden med datakræsj hos forretningsfører. Graffi Nordre ble rammet av brann i november, men lå før dette an til å sette omsetningsrekord i det «nye» Graffi-lokalet. VinPuls har fått de tallene som sendes inn til Brønnøysund. For Graffi Solsiden blir det både økt omsetning og forbedret resultat. Tallene for Graffi Solsiden i tabellen er ikke revisorbekreftet.
-Vi er fornøyd med at det trønderske grillkonseptet står sterkt i markedet og holdes høyt i trønderske hjerter, sier Heidi Gjerdrum, en av tre eiere bak Graffi-restaurantene (og nye Rot Vin & Brød i Adressabygget). Graffi Tromsø åpner forresten i disse dager, som den første utenfor Trondheim.
Nazif Tunc opplyser at Bakgården Bar og Spiseri og Ladejarlen Mat og Vinhus har regnskapene er til revisjon. Bakgården har noe nedgang i omsetning og omtrent samme resultat som året før, mens Ladejarlen har en merkbart vekst og ser ut det ligger på plussiden.
Her er totaloversikten for 2017
Utested | Omsetning 2017-mill. | Omsetning 2016-mill. | Resultat f.sk. 2017 | Resultat f.sk. 2016 |
Frati/ØX Tap Room | 63,0 | 52,4 | 8 182 000 | 3 224 000 |
Una Pizzeria e Bar | 49,2 | 51,1 | 4 719 000 | 5 458 000 |
Søstrene Karlsen | 43,0 | 38,4 | 3 226 000 | 2 076 000 |
Egon Tårnet | 41,1 | 40,2 | 4 895 000 | 5 121 000 |
Egon Prinsen | 37,3 | 39,9 | 4 288 000 | 4 814 000 |
Graffi Solsiden | 37,0 | 33,0 | 3 700 000 | 3 629 000 |
Egon Solsiden | 36,2 | 38,4 | 2 963 000 | 4 480 000 |
To Rom og Kjøkken | 32,0 | 29,5 | 3 948 000 | 3 562 000 |
Egon Søndre | 29,8 | 32,5 | 589 000 | 2 207 000 |
Bare Blåbær/Bær&Bar/Bar Passiar (Dokkhuset) | 24,8 | 27,8 | 312 000 | 1 864 000 |
Tulla Fischer | 24,6 | 24,8 | 0 | -1 307 000 |
Graffi Nordre | 24,0 | 26,6 | 432 811 | 1 268 000 |
NordØst Food & Cocktails | 23,5 | 22,3 | -997 666 | -1 715 000 |
Egon City Syd | 23,1 | 24,4 | 1 940 000 | 5 887 000 |
EC Dahls Pub & Kjøkken | 22,8 | 13,2 | 24 000 | 633 000 |
SuperHero Burger | 21,7 | 18,5 | 2 140 000 | 2 687 000 |
Bror Bar | 21,7 | 18,5 | 294 000 | 361 000 |
Ai Suma | 21,0 | 21,8 | 2 746 000 | 1 682 000 |
Emilies Eld Restaurant & Bar | 20,0 | 13,7 | -239 000 | -1 203 000 |
Lille London | 19,6 | 20,1 | 502 000 | 671 000 |
Cowsea Restobar | 19,2 | 21,2 | 447 000 | -454 000 |
Sushi Bar Ravnkloa/Solsiden | 18,3 | 21,2 | 412 000 | -392 000 |
Cafe Løkka | 18,2 | 16,6 | 4 460 000 | 3 716 000 |
Sot Bar & Burger | 17,9 | 17,6 | 726 000 | 564 000 |
San Sebastian Solsiden | 17,7 | 17,8 | -1 075 000 | -478 000 |
Cafe Dublin | 17,7 | 17,6 | 2 148 000 | 1 653 000 |
Fire Fine | 17,1 | 18,7 | 1 114 000 | 2 181 000 |
Alma’s Restaurant & Bar | 17,0 | 17,6 | -992 000 | 0 |
Trondhjem Mikrobryggeri | 16,6 | 19,3 | 375 000 | 1 197 000 |
TAG Restaurant | 16,1 | 16,7 | 532 000 | -12 000 |
Studio 26 | 16,0 | 16,9 | 2 527 000 | 2 282 000 |
Barmuda | 16,0 | 16,0 | 644 000 | 1 204 000 |
Kvilhaugen | 15,3 | 14,6 | 657 000 | 327 000 |
Selma Bar & Pizza | 15,0 | 10,0 | -1 455 000 | -4 072 000 |
Heidi’s Bier Bar | 14,0 | 0,0 | 2 081 000 | 0 |
Troll | 13,8 | 11,5 | 215 000 | -427 000 |
Røft Rotisseri | 13,4 | 6,9 | 85 000 | -1 406 000 |
Ristorantino Italiano | 13,3 | 14,2 | 242 000 | 742 000 |
Sabrura City Lade | 13,3 | 14,5 | 1 819 000 | 2 786 000 |
Big Horn Steak House | 13,3 | 13,3 | 794 000 | 517 000 |
Sabrura City Syd | 12,9 | 3,8 | 2 116 000 | 324 000 |
Frida | 12,9 | 12,5 | 334 000 | 563 000 |
Røst Teaterbistro | 12,6 | 9,8 | 388 000 | -406 000 |
Three Lions | 12,5 | 11,9 | -191 000 | 3 000 |
Le Bistro (tidl. Bari) | 12,1 | 13,8 | -1 170 000 | -28 000 |
Kalas & Canasta | 11,7 | 12,3 | 352 000 | 900 000 |
O’Learys Trondheim | 11,7 | 12,9 | -62 000 | 74 000 |
Jordbærpikene City Lade | 11,4 | 12,1 | -201 000 | 50 000 |
Bar Circus | 11,3 | 9,3 | 1 941 000 | 307 000 |
Raus | 11,2 | 11,3 | 1 628 000 | 1 858 000 |
Bugatti Drive Thru | 11,2 | 10,9 | 2 541 000 | 2 608 000 |
Ladekaia | 11,0 | 6,1 | -36 000 | 165 000 |
Folk & Fe | 10,9 | 7,0 | -680 000 | 187 000 |
Havfruen | 10,6 | 9,7 | 362 000 | 781 000 |
Baklandet Skydsstasjon | 10,5 | 9,7 | 1 043 000 | 1 097 000 |
Krambua | 10,5 | 9,9 | 886 000 | 622 000 |
Milano Nardo | 10,3 | 9,7 | 171 000 | 22 000 |
Sesam | 10,2 | 11,5 | 665 000 | 586 000 |
Jordbærpikene Torget | 10,1 | 10,1 | 595 000 | 275 000 |
Land og Strand | 10,1 | 0 | -1 322 000 | 0 |
Fresh Fast Food | 10,0 | 3,6 | 424 000 | -831 000 |
Ni Muser | 10,0 | 9,2 | -105 000 | 148 000 |
Kommandanten/Festningen | 10,0 | 9,1 | -105 000 | 153 000 |
Benja Siam | 9,8 | 9,1 | 1 405 000 | 352 000 |
Palermo | 9,7 | 9,9 | 27 000 | 59 000 |
Romantica | 9,4 | 7,7 | 902 000 | 78 000 |
Kos Bar & Louge | 9,3 | 10,1 | -717 000 | -647 000 |
Antikvariatet | 9,2 | 9,5 | 594 000 | 527 000 |
Credo Restaurant & Bistro | 9,1 | 11,2 | -63 000 | 370 000 |
Kompis Byåsen | 8,9 | 0 | 75 000 | -104 000 |
Sabrura Byhaven | 8,9 | 10,8 | 319 000 | 658 000 |
Pizza Roma | 8,8 | 5,7 | 619 000 | 57 000 |
Lille Skansen | 8,2 | 7,6 | -14 000 | 93 000 |
Cafe To Tårn (Nidarosdomen) | 7,6 | 6,6 | 980 000 | 640 000 |
Diskoteket | 7,5 | 7,6 | 922 000 | 187 000 |
Caya (nedlagt juni 2017) | 7,1 | 9,2 | -347 000 | -1 357 000 |
Indian Tandoori | 7,1 | 6,1 | -191 000 | 182 000 |
Krem Mat & Kaffehus, Sirkus | 6,9 | 7,6 | -258 000 | -74 000 |
Kompis Lade | 6,8 | 0 | -413 000 | -21 000 |
Jordbærpikene Solsiden | 6,7 | 6,9 | -51 000 | -590 000 |
Sushime | 6,6 | 6,0 | 1 493 000 | 783 000 |
MacBeth | 6,4 | 6,2 | 116 000 | 147 000 |
Bangkok Cafe | 6,3 | 6,2 | 99 000 | 384 000 |
Mormors stue | 6,3 | 7,1 | -6 000 | -42 000 |
Szechuan | 6,0 | 6,0 | -694 000 | -1 150 000 |
Grenaderen | 5,8 | 6,5 | 200 000 | 488 000 |
Cafe 3B | 5,8 | 5,6 | 471 000 | 356 000 |
Bula Neobistro | 5,6 | 0 | 69 000 | 0 |
Istanbul Express | 5,6 | 5,2 | 383 000 | 627 000 |
Fagn | 5,0 | 0,0 | -476 000 | 0 |
Bristol Conditori | 5,0 | 5,3 | -160 000 | -30 000 |
Sellanraa | 5,0 | 1,2 | 40 000 | -88 000 |
Mr.Chuong | 4,4 | 4,4 | 52 000 | 168 000 |
Ila Brannstasjon | 3,8 | 3,6 | -121 000 | 22 000 |
Mellomveien | 3,8 | 3,9 | -152 000 | -31 000 |
Vida (Parkkafeen) | 3,6 | 3,5 | -72 000 | -41 000 |
Krem Kaffebar | 3,4 | 8,4 | 171 000 | 769 000 |
Alma Mater | 3,4 | 3,1 | -255 000 | -378 000 |
Taste of India | 3,2 | 3,6 | -18 000 | -162 000 |
Oska Pizzeria | 3,0 | 2,5 | 406 000 | 203 000 |
Khao Thai | 2,9 | 3,0 | -14 000 | 44 000 |
Daniel På Hjørnet | 2,9 | 3,1 | -135 000 | 223 000 |
Phu Yen | 2,9 | 3,2 | 68 000 | -243 000 |
Latte Liten Olavshallen | 2,7 | 2,8 | 18 000 | 602 000 |
Sponhuset Lade | 2,4 | 2,7 | 286 000 | 370 000 |
Vi Fire Cafe & Interior | 2,1 | 0,6 | 85 000 | 77 000 |
1001 Natt | 0,9 | 0,0 | 239 000 | 0 |
Konkurs San Sebastian Torvet | 0,0 | 14,9 | 0 | 175 000 |
Konkurs Tregården Restaurant | 0,0 | 9,1 | 0 | -144 000 |
Konkurs Nattergalen Bar & Kjøkken | 0,0 | 6,6 | 0 | -3 000 |
Totalt | 1446,1 | 1 365,4 | 74 876 145 | 68 321 000 |
Ikke levert regnskap per 7.8.2018 | ||||
Downtown | x | 24,2 | x | 2 337 000 |
Bakgården Bar og Spiseri | x | 9,9 | x | -499 000 |
Capri Flatåsen | x | 9,0 | x | 1 557 000 |
Ramp Pub & Spiseri | x | 6,7 | x | -97 000 |
Bar Moskus | x | 5,4 | x | 497 000 |
Ladejarlen Mat og Vinhus | x | 5,0 | x | -1 917 000 |
Napoli | x | 4,1 | x | 187 000 |
Døgnvill Burger | x | 0 | x | -16 000 |
(Kilden for tallene i regnskapsoversiktene er proff.no.
Tallene er hentet inn og bearbeidet av VinPuls/Ulf Dalheim).