Fikk Black Tower av mamma til jentefest

Hovmester og vinkelner Mette Smistad Olsen på NordØst Food & Cocktails startet sin “vinkarriere” med en flaske søt tysk hvtivin, som hun fikk av mamma da Mette skulle på jentefest. Nå er vinsmaken betydelig mer avansert.

Mette Smistad Olsen er neste ut i VinPuls-serien der vinfolk forteller om sitt forhold til vin og om sine favoritter blant viner og produsenter.

Det beste Mette får av mat- og vinkombinasjoer er enten laksesashimi med ponzu-saus med en fruktig riesling, eller et godt stykke lam med kryddersjy og en fyldig merlot.

Se hva Daniel Johansson på Lille Skansen/Rockheim Panorama svarte forrige uke:

Her er Mettes svar på våre vinspørsmål:

Navn:
Mette Smistad Olsen

Arbeidssted:
NordØst Food & Cocktails

Stilling:
Hovmester/sommelier

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?
Den aller første vinen jeg smakte var Black Tower som 16 åring, og mamma sendte den med meg til en hjemmefest hos ei venninne.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?
Det er én vin som har satt seg fast i minnet, og det er La Gravette de Certan 2010, fra Pomerol, Bordeaux. Jeg fikk smake den under sommelierutdanningen i Oslo, og ble nyforelsket i Bordeaux som område.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?
Jeg tror min favorittvinbar må være Terriotoriet i Oslo. Alltid hatt mine beste vinopplevelser der.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?
For tiden går det mye i røde burgundere og champagne.

Mette Smistad Olsen fotografert på sitt arbeidssted NordØst Food & Cocktails. Foto: UD

Favorittdrue – og hvorfor?
Riesling, uten tvil. Den er aldri feil. Du kan finne den forskjellige steder i verden, som gjør at druen også passer til utrolig mye forskjellig mat. Den har som regel skyhøy syre og litt sødme som gir en balanse jeg liker veldig godt i vin. Og man kan få den musserende også..

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?
Enten laksesashimi med ponzu saus med en fruktig riesling, eller et godt stykke lam med kryddersjy og en fyldig merlot.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?
Det mest spennende jeg har smak på i det siste er forskjellige typer pet-nat (naturlig perlende vin) og jumping juice. Har aldri smakt noe lignende før innen vinverdenen.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?
Om jeg kunne fått tak i ei flaske av Certan 2010, så hadde det holdt for meg. Men det er utrolig mye godt fra Lucien le Moine jeg kunne tenkt meg å få smakt på.

(Publisert 22.1.2019)