Norge er på en stigende rosévins-rus. Mens totalsalget på Vinmonopolet har nedgang, kjøper vi mer rosévin enn noen gang. Nå har VinPuls i samarbeid med Adresseavisen latt en ekspertjury kåre Norges beste rosévinskjøp.
Straks sola titter frem sprettes korkene hos rosévinselskere over det ganske land. Under årets drømmepåske økte salget av rosévin med hele 73%. Og Værmeldingen lover at en ny varmebølge er på vei. Da gjelder det å ha riktig rosévin ferdig avkjølt for terrassehygge eller som følge til lettere sommermat.
Har testet 124 forskjellige roséviner
Vi kan i dag gi deg solide tips om hvilke roséviner du skal velge på Vinmonopolet. Våre vineksperter har nemlig smakt seg gjennom totalt 124 forskjellige roséviner, fra tolv ulike nasjoner.
Resultatene fra testen, med bilde, terningkast og omtale av samtlige 124 roséviner finner du på adressa.no (NB! Pluss-sak):
https://www.adressa.no/pluss/kultur/2019/05/16/Test-av-124-ros%C3%A9viner-19045040.ece
Tre av vinene oppnådde terningkast 6. De tre var:
Contino Rosado 2015
Vacheron Le Rosé XVII 2017
Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2017
57 fra Frankrike, 30 fra Italia
57 av rosévinene vi testet var franske, med en overvekt av roséviner fra Provence. 30 av vinene i testen kom fra Italia, flest på nebbiolo-druen fra Piemonte.
Listen over land representert inneholdt også viner fra Tyskland (11), Spania (10), Østerrike (6), Chile (2), Sør-Afrika (2), New Zealand (2) samt en vin hver fra Portugal, USA, Hellas og Australia.
Siden 2000 har salget av roséviner steget fra 185 709 liter for tyve år siden, til 2 792 984 liter i 2018. I år ser det ut til at totalsalget passerer tre millioner liter. Fra 2017 til 2018 var økningen på 26,1 prosent, mens salget i årets fire første måneder viser en økning på 23,8 prosent.
Nordmenn drikker nå rosevin hele året gjennom, men helst hvis solen skinner og varmegradene stiger. Årets drømmepåske førte som nevnt til en økning på hele 73 prosent (!) i salget av rosévin her i landet, blant annet på bekostning av rødvin. Det har rett og slett vært en rosévinsrevolusjon i Norge de siste tyve årene.
Rosevinsalget i Norge 2000-2019 (i liter) | |
2000 | 185 709 liter |
2001 | 187 509 liter |
2002 | 204 474 liter |
2003 | 233 239 liter |
2004 | 282 984 liter |
2005 | 377 542 liter |
2006 | 616 631 liter |
2007 | 683 127 liter |
2008 | 943 821 liter |
2009 | 1 165 237 liter |
2010 | 1 317 217 liter |
2011 | 1 553 258 liter |
2012 | 1 744 208 liter |
2013 | 1 892 278 liter |
2014 | 2 210 722 liter |
2015 | 1 963 820 liter |
2016 | 2 104 044 liter |
2017 | 2 214 887 liter |
2018 | 2 792 984 liter |
2019 | 3 millioner? |
(kilde: Vinmonopolet) |
Større konkurranse for folkefavorittene
Mens nordmenn i mange år har hatt noen få favoritter blant de lanserte rosévinene, ser vi nå at folk velger langt bredere. Men fortsatt er det en del masseproduserte roséviner som topper salgslistene. Helst skal de finnes som bag-in-boks variant. Det gjelder franske Montrose Rosé, som i fjor solgte 353 397 liter i Norge. I tillegg noterte Domaine Montrose Rosé 221 090 liter. Totalt seks roséviner passerte 100 000 liter i totalsalg.
Av de mer seriøse rosévinene kan vi nevne Ioppa Nebbiolo Rusin som solgte 88 868 liter, mens en annen favoritt blant liebhaberne, italienske Il Mimo, noterte seg for 46 397 liter. At disse «folkefavorittene» ikke lenger er enerådende, gleder Ida von Stolz i ekspertjuryen:
-Jeg synes det er morsomt å se at bestselgerne har fått konkurranse. De kan ikke hvile på laubærene. Denne smakingen har vist at det finnes veldig mye god rosévin som folk nå kan velge mellom. Selv om det var varierende kvalitet på det vi smakte, var det generelt veldig mye bra. Noe egner seg mest til drikkekos, mens mange av vinene hadde et bredt bruksområde til mat. Kjølige, strukturerte og friske viner bekrefter den positive trenden vi ser blant rosélanseringene, mener Ida von Stolz som til daglig er restaurantsjef på Røst Teaterbistro.
Kathrine Woje Ellingsen, restaurantsjef på Kalas og Canasta, mener at vinnerne i rosétesten var vinene som hadde personlighet, som skilte seg ut fra mengden.
-Det lønner seg nok å gå litt opp i pris når man skal velge en god rosé. Det var mye godt her, men også mange som ikke smakte noe særlig. For meg er rosévin forbundet med kos, sommer og sol. Når alt er på topp, lykke smiler og du er happy, da smaker det ekstra godt med rosévin, sier Kathrine.
Rosévin kan serveres til mye mat
Armin Begic, hovmester på det franskinspirerte Brasseri Britannia, anbefaler gjerne rosévin til mat, både til fisk og kjøtt, men kanskje helst til gode sommersalater.
-Jeg er glad i å bruke rosévin som terrassevin. Men vet også at rosé går veldig bra til mye forskjellige mat. Det er nok også en av grunnene til at rosévin er blitt på populært i Norge. Folk har funet ut at de kan brukes sammen med mye av det vi liker å spise når været er godt, sier Armin Begic og får støtte fra Ida von Stolz, som anbefaler rosé til for eksempel blåskjell med litt spicy krydder til.
Franske roséviner er på toppen av salgslisten for de fire første månedene av 2019 også, med et salg på totalt 315 517 liter. Deretter følger Italia med 97 985 liter, USA med 72 762 liter, Spania med 50 746 og Tyskland med 15 569 liter. Tyskland har en økning på 126,1 prosent, Frankrike med 31,5 prosent og Spania med 21,6 prosent. Bare USA hadde tilbakegang per april, med 2,5 prosent.
Ifølge Vinmonopolet er rosévin nå blitt en helårsdrikke i Norge, med økning i salget i alle årets tolv måneder.
Rosévintesten ble gjennomført av VinPuls for Adresseavisen, organisert og ledet av tidligere Adressa-journalist og VinPuls-gründer Ulf Dalheim.
Alle vinene ble presentert ekspertjuryen blindt. Vinene ble smakt i flighter på 10 i gangen. Vinene var gruppert etter prisnivå, slik at viner i samme priskategori ble smakt sammen.
Juryen besto av vinansvarlige fra flere av de beste restaurantene i Trondheim, alle med sommelierutdannelse. De fem i juryen var:
Armin Begic, vinkelner og hovmester på Brasseri Britannia
Kathrine Woje Ellingsen, vinkelner og restaurantsjef ved Kalas og Canasta
Oskar Sköld, vinkelner og daglig leder/vinansvarlig på Spontan Vinbar
Ida von Stolz, vinkelner og restaurantsjef på Røst Teaterbistro
Kenneth Dalos Bergmann, vinkelner og restaurantsjef på Fagn Restaurant
Smakingen ble gjennomført på Royal Garden Hotel tirsdag 14.mai.