Nebbiolo-baserte viner fra områder utenfor Barolo og Barbaresco opplever en stadig økende interesse. På Høst-VinPuls presenteres en av topprodusentene fra Valtellina i Lombardia, Cantina Nino Negri. Der kalles nebbiolo for chiavennasca og har vært dyrket lokalt i over 2000 år.
Kjøp billetter til messen og seminaret her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/vinpuls-messe-2019
Valtellina-vinene er Italias ektefødte «fjell-viner». I denne alpedalen ca 100 kilometer nord for Milano, ved foten av fjell som strekker seg opp til 3700 meter på grensen mot Sveits, lages viner under betegnelsene Rosso di Valtellina og Sforzato. Sistnevnte er en amarone-lignende vin der druene også tørkes i 100 dager før de presses.
Nærmest ufremkommelig terreng
Valtellina Superiore fikk DOCG-statues (Italias høyeste klassifisering) i 1993, mens Sfozato-vinene ble tildelt DOCG-status i 2003.
Vinmarkene ligger fra 230 til nærmere 800 meter over havnivå, i bratte skråninger og fjellsider som nærmest er ufremkommelige. Enkelte vinhus har installert taubaner (teleferiche) for å kunne frakte druene sikkert ned. Alt arbeid i vinmarkene må gjøres for hånd.
Cantina Nino Negri er satt opp med Master class på Høst-VinPuls. Den vil bli ledet av vinhusets chief winemaker Danilo Drocco. For noen vil han nok være godt kjent fra før, som chief winemaker hos den store Piemonte-produsenten Fontanafredda i mer enn ti år.
Historie tilbake til 1897
Danilo Drocco overtok hovedansvaret for vinene til Cantina Nino Negri for to år siden. Før Fontanafredda jobbet han hos en annen kjent Piemonte-produsent, nemlig Prunotto.
Cantina Nino Negri har historie tilbake til 1897, og holder til i slottet Castello Quadrio fra 1400-tallet. Årlig produksjon er 1,2 millioner flasker. Valtellina-vinene har som Barolo og Barbaresco evnen til å lagre lenge. I starten kan de oppfattes som lettere og mer direkte enn sine mer berømte «slektninger» i nabo-regionen, men med noen år på baken kommer dybden, med hint av viltkjøtt, lær, tørkede kirsebær, tjære og rosevann.
Skaff deg billetter til VinPuls og til spesialseminaret med Danilo Drocco fra Cantina Nino Negri her: