Kongen av vin fra Wien

Om noen by kan kalles vin-hovedstad, må det være Wien i Østerrike. Det finnes mindre parseller med vinplanter i noen andre hovedsteder også, men Wien er omkranset av vinmarker og vinprodusenter på nesten alle kanter. Vin betyr noe spesielt i Wien. Nå er noen av de beste Wien-vinene også introdusert på Vinmonopolet.

De fleste av oss som har besøkt Wien har sikkert også vært innom og svingt med glassene i en av de mange «heuriger», eller «vinhager», som byen er så berømt for, nesten på høyde med Schönbrunn-palasset, lipizzanerhestene eller Wiens guttekor Wiener Sängerknaben.

Langbord, vin og allsang

I utgangspunktet var en heuriger et sted hvor man solgte årets unge, nytappede vin, servert sammen med passende mat, gjerne mye spekemat, ost eller grillmat. Og nesten alltid med musikk til, helst skikkelig sing-a-long. Så satt man der under gamle furutrær ved langbord, skålet og klinket glass og sang med…

De siste tiårene har imidlertid flere av disse aktørene tatt vinene sine til helt andre høyder enn det vi tidligere forbant med heuriger-serveringen. Og de spesielle blandingsvinene, såkalt «Wiener Gemischter Satz», er blitt et begrep som forbindes mer og mer med kvalitet.

Dette blir vel den eneste Porschen jeg noen gang får råd til å eie, fleipet Fritz Wieninger da han viste meg rundt på familiegården i Wien. Foto: UD

Blant disse er ikke minst Weingut Wieninger en ledestjerne. Sammen med Stift Klosterneuburg fikk de 10.januar listeført to viner i partiutvalget (Wieninger) og en i basisutvalget (Stift Klosterneuburg) nå i januar.

Gemischter Satz lages også ellers i Østerrike, og betyr rett og slett at vinen er laget på flere forskjellige druevarianter, plantet i en og samme vinmark. Blenden kan bestå av alt fra 3-4 druer til 6-7 forskjellige.

Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz 2018 består av drueblenden grüner veltliner 45%, chardonnay 25%, pinot blanc 25% og gewürztraminer 5%.

Mens Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Ulm 2018 er satt sammen hele ni forskjellige druesorter: weißburgunder, neuburger, welschriesling, grüner veltliner, sylvaner, zierfandler, rotgipfler, traminer og riesling.

Og Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Falkenberg 2018 har denne sammensetningen: chardonnay, grüner veltliner, müller-thurgau, neuburger, riesling og gewürztraminer. Den har fått 93 poeng i det tyske vinmagasinet Falstaff.

Kongen av Wien – og Nussberg

Fritz Wieninger må sies å være kongen av vin fra Wien. I mange år har familien hans drevet en av de mest populære heuriger i Wien, Wieninger am Nussberg, hvor Fritz i ung alder fikk være med å servere vin laget av sin mor, som var en av de første kvinnelige studenter som ble uteksaminert fra ønologi-studiet ved Klosterneuburg.

Fritz fulgte opp med å bli ønologistudent hans også, og tilbrakte så ett år i California før han kom hjem og bestemte seg for å bli en «skikkelig» vinprodusent, ikke bare lage vin til familiens heuriger.

Foreldrene kjøpte gård i 19.distrikt

Jeg møter Fritz Wieninger i Wiens 19.distrikt, ved Bisamberg, hvor han bor på en gård kjøpt av hans foreldre for 30 år siden. Her har han både smakerom og produksjonsanlegg. Eiendommen var opprinnelig del av et kloster.

-De kjøpte dette uten egentlig helt å vite hva de skulle med den. Det eneste de visste var at muligheten til å få tak i et slikt sted kanskje aldri ville komme tilbake. Med alle byggene rundt her, blant annet kapell, er dette som en liten landsby midt i Wien. Det er faktisk ganske så sentralt dette, selv om vi er i utkanten av storbyen. Det tar meg bare 16 minutt med drosje hjem etter at jeg har vært på byen, smiler Fritz Wieninger.

Så stort bygget jeg, men jeg skulle ha bygget enda større, sier Fritz Wieninger som utvidet og oppgraderte anlegget i 19.distrikt i 2011, men som etter noen år oppdaget at han hadde bygget alt for lite. Foto: UD

Bygget for lite i 2011

Han valgte å bygge ut og koste på produksjonsanleggene over en svært gammel, historisk kjeller, Meningen var at dette ville holde livet ut, og han var fornøyd med investeringen og resultatet da han var ferdig i 2011.

Men allerede etter noen få år fant han ut at han hadde bygget for lite, for interessen for Wiens og Wieningers viner har økt kolossalt den siste tiden. Totalt disponerer han 80 hektar av en totalareal på 600 hektar i det som defineres som vinappellasjonen Wien, verdens eneste hovedstad med egen appellasjon.

Biodynamisk i ti år allerede

Fritz Wieninger startet sitt prosjekt i 1987, og har drevet biodynamisk i ti år. Han er medlem av både produsentforeningen Österreichischer Traditionsweingüter og Respekt, forening for de som driver med biodynamisk dyrkning i Østerrike, det være seg vindruer, frukt eller grønnsaker.

-Folk med vitenskapelig tilnærming vil ikke alltid gå med på at biodynamiske prinsipper har noe for seg. Jeg kan heller ikke helt forklare hva som skjer, men jeg vet med sikkerhet at vinene mine er mye bedre nå enn de var før jeg ble biodynamisk, fastslår Fritz Wieninger.

Også hvitvinene får tanniner

Han har sin helt egen filosofi når det gjelder det å lage vin. Tiden for hvor lenge vinene skal ha skallkontakt avgjøres av alderen på vinstokkene. Han liker dessuten å gi hvitvinene litt ekstra pressing, for han mener også de hvite skal ha litt tanniner.

Det meste av vinen blir laget kun med naturlig gjær. Men han har plukket ut gjær fra vinmarken Eisenstadt som er foredlet og tatt vare på, hvis man skulle trenge det. Og kvaliteten på vinen vil han helst vente med å vurdere til den er ferdiglaget, før blendingen tar til.

-Jeg mener det er vanskelig å mene noe eksakt før gjæringen er avsluttet. Men jeg liker å være tett på når druene skal høstes. I 2018 måtte jeg kansellere sommerferien fordi druene begynte å bli modne og vi måtte fremskynde innhøstingen en god del. Av de åtte varmeste årene Wien har opplevd, kom fire av dem i de siste ti årene. På grunn av klimaendringene har jeg begynt å kjøle ned druene før de går til pressing. Det tror jeg blir mer og mer viktig i fremtiden om den globale oppvarmingen fortsetter, sier Fritz.

Fritz Wieninger trives best med arbeidssko på ute i vinmarkene. I kjelleren er det blendingen av vinene som er den store utfordringen. Der jobber han sammen med to portugisiske kjellermestere. Foto: UD

Endret klima gir nye utfordringer

Han opplever også utfordringer den andre veien, med for kjølige perioder i vinmarkene. Derfor har han installert varmekabler og har containere med varmelys som kan kjøres inn om nødvendig. Han har også hengt opp nett mot hagl på 6-7 hektar med vinstokker.

-Jeg har imidlertid stor tro på det vi driver med og har kjøpt 7-8 hektar det siste året. Det er en investering for fremtiden. Jeg ønsker å ha noe å levere videre til barna våre. Jeg håper og tror at de vil ta over og videreføre det jeg har bygget opp.

Å blende vin er en stor utfordring

Fritz Wieninger har parseller i 100 forskjellige vinmarker. Og alle vinmarkene, og alle de ulike vindruene, plukkes på forskjellig tidspunkt. Når innhøstingen er gjort, og vinene er ferdiggjæret, er det blendingen som er utfordringen.

-Jeg mener det å sette samme vinene, gjøre blenden, er en både hard og risky jobb. Noe vin kommer fra fat, andre fra ståltanker. Gjør du en feil når du setter vinen sammen kan lett være at du taper/ødelegger 50 000 flasker. Så det gjelder å være skjerpet, mener Fritz Wieninger.

Naturvin hos Weingut Hajszan-Neumann

Nylig kjøpte han Weingut Hajszan-Neumann, som ga han 20 hektar ekstra og enda mer å spille på. Neumann er den mer eksperimentelle delen av vinlager jobben hans. Der forsøker han seg med naturviner, og utforsker bruk av sementtanker i eggform. Han har også begynt å bruke amforakrukker.

Kun 30 prosent av produksjonen hos Fritz Wieninger er røde viner. I den imponerende klosterkjelleren fra 1600-tallet har han to portugisiske kjellermestere, hvorav den ene av dem har vært hos Weingut Wieninger i åtte år. Selv trives Fritz best med arbeidsskoene på, ute i vinmarkene. Det er der de gode vinene starter.

Her er omtale av de to Wieninger-vinene lansert januar 2020:

Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Ulm 2018
Hvitvin
Østerrike, Wien, DAC Gemischter Satz
Parti – nr. 11495301
Kr. 300,50, 0 – 4 år
Moden fruktstil, druemiksen er weißburgunder, neuburger, welschriesling, grüner veltliner, sylvaner, zierfandler, rotgipfler, traminer og riesling, som absolutt gir aromabredde. Men likevel fint balansert og strukturert. Økologisk laget, hint av nøtter, mineraler og krydder.
Produsent: Weingut Wieninger
Importør: Vinarius

Wieninger Wiener Gemischter Satz Ried Falkenberg 2018
Hvitvin
Østerrike, Wien, DAC Gemischter Satz
Parti – nr. 11495401
Kr. 280,40, 0 – 4 år
Laget på seks ulike druevarianter, chardonnay, grüner veltliner, müller-thurgau, neuburger, riesling og gewürztraminer. Smaksrik, bred palett, fin syresnert, smak av modne epler, fersken, nøtter, kryddertoner og sitrus.
Produsent: Weingut Wieninger
Importør: Vinarius