«Alle» kjenner til bilmerket Ferrari. Et synonym på kvalitet. Det samme gjelder for vinhuset Ferrari (ingen forbindelse med bilfabrikken). Det er ikke uten grunn at Ferraris musserende viner betegnes som «Italias champagne».
Da Michelin-stjernene ble delt ut i Trondheim 17.februar var det Ferrari-bobler som ble skjenket i glassene. På scenen var Ferrari-eier Camilla Lunelli gitt oppgaven med å dele ut Michelin-guidens nyopprettede servicepris. Det var absolutt fint å feire med Ferrari!
Ville lage “champagne” i Trentino
Ferrari ble grunnlagt av Guilio Ferrari i 1902. Han kom fra en adelsfamilie i Trentino og etter studieopphold i Geisenheim og Montpellier, vendte han som 24-åring tilbake til Italia med overbevisning om at han i fjellområdet ved Trentino kunne han lage musserende vin som skulle måle seg med champagne, selv om man geografisk befant seg 1000 km sør for Champagne. Jordsmonnet var ulikt, høyden over havet likeså, men klimatisk var det likheter mellom Champagne og Trentino, med store temperaturforskjeller mellom dag og natt.
-Min bestefar var en visjonær ung mann, selv om han fikk store utfordringer med prosjektet sitt, sier Camilla Lunelli, som tok seg tid til å prate og smake med VinPuls midt i Michelin-aktivitetene. Hun er en av fire slektninger etter Guilio som nå styrer Grupo Lunelli som både eier Ferrari og tre andre vinhus, bl.a. Podernovo i Toscano og Castelbuono i Umbria.
Hentet rotstokker fra Frankrike
Utfordringene Guilio møtte da han startet på sin vinreise i 1902 var at han hadde sett seg ut et område hvor det ikke var infrastruktur på plass. På høyder fra 400 meter over havet og oppover fikk han opparbeidet veier og satte i gang med vinplanting. Rotstokkene hentet han fra Frankrike, for det måtte være de riktige klonene av Champagnes egne druer, chardonnay og pinot noir, med hovedvekt på chardonnay. Fortsatt i dag lager Ferrari mest blanc de blancs-musserende, altså på chardonnay-druer.
-Det var et komplisert arbeid. Heldigvis kom bestefar fra en rik familie, så han hadde tid og rom for å gjøre ting akkurat som han ville. Han trengte ikke tenke på at han måtte selge, i stedet kunne han fokusere kun på kvalitet. Det fortsatte han med hele sitt liv, poengterer Camilla Lunelli.
Laget vin i egen kjeller
De første vinene fra Guilio Ferrari ble laget i familiens kjeller, og i mange år dreide det seg kun om noen få tusen flasker. Før Guilio satte i gang var det ingen som hadde laget musserende i Trentino, og han ble også den første som startet med annengangsgjæring på flaske, altså metode classico.
Maskinen som skulle brukes ved dosage-arbeidet fikk han laget i sølv, fordi han hadde sett at maskinene som eksisterte på markedet, som var i jern, hadde rustproblemer. Sølvmaskinen er tatt vare på av Ferrari, selv om fabrikanten som støpte den har forsøkt å kjøpe den tilbake, fordi den var helt spesiell også for dem.
Flere av Ferraris viner får ekstra lang flaskelagring før degosjering. Det var en «metode» Guilio Ferrari oppdaget litt tilfeldig. Under andre verdenskrig ble Trentino utsatt for heftig bombing, så han valgte å flykte til fjells. Før han dro fra hjemmet sørget Guilio for at kjeller, vinduer og dører var skikkelig boltet og spikret igjen. Og heldigvis falt ingen av tyskernes bomber over Ferrari-huset i de tre årene han var borte.
Krigen hadde gjort vinene godt
Da han vendte tilbake i 1945 oppdaget Guilio at vinen som hadde ligget på flasker og bunnfall de tre årene han selv lå i skjul, hadde hatt en bemerkelsesmessig god utvikling. Så han bestemte seg for at fra da av skulle Ferrari-vinene få ekstra tid på bunnfall før lansering. Det er et grep dagens eiere så absolutt har fulgt opp. En av vinene med Guilios navn – Guilio Ferrari Collezzione RD – får opptil 19-20 års flaskelagring før degosjering og lansering. Det er en single vineyard-vin som kun lages i 4-5000 flasker i utvalgte årganger.
Guilio Ferrari var barnløs, og hadde heller ikke nær slekt som han mente kunne overtak «champagne-prosjektet» sitt. 73 år gammel, i 1952, valgte han derfor å selge livsverket sitt til en god kjenning, den lokale vinhandleren Bruno Lunelli, en seriøs og visjonær mann som Guilio visste ville ta Ferrari videre på en god måte. Selv ble han engasjert som produksjonsansvarlig også etter salget, en stilling han hadde frem til sin død i 1965. Da var Guilio Ferrari blitt 86 år gammel. På denne tiden var produksjonen økt til 100 000 flasker i året.
Arven etter Guilio og Bruno
Camilla Lunelli snakker med ærefrykt om både grunnlegger Guilio og sin bestefar Bruno. Sammen med broren Alessandro og søskenbarna Marcello og Matteo har de fire slektningene nå, som tredje generasjon Lunelli, ansvaret for å ta vare på arven etter Guilio. Hennes far Mauro, som fortsatt er i live, var sjefsvinmaker fra 1965, og tok vinhuset mange skritt videre.
Han laget Ferraris første rosé i 1969, lansert til hans eget bryllup i 1972. Det meldes at de 120 gjestene klarte å gjøre kål på samtlige 120 flasker som var produsert av denne vinen. Hvilket gjorde at Mauro bestemte seg for at en rosé musserende skulle bli en fast del av Ferrari-porteføljen. I 2006 laget han også den første utgaven av en oppgradert rosé, Guilio Ferrari Rosé.
Laget spesiell vin i alle hemmelighet
Juvelen i Ferrari-porteføljen er Guilio Ferrari Riserva del Fondatore som Mauro laget for første gang i all hemmelighet i 1972. Brødrene hans sa nemlig nei til prosjektet, hvor Mauro ville lagre en vin fra spesielt utvalgte druer i ekstra lang tid. Da han hentet frem noen flasker i 1980 og serverte brødrene sine, fikk han umiddelbart «go» til å fortsette. Historien minner mye om det Max Schubert opplevde hos Penfolds da han hadde laget sin første utgave av supervinen Grange.
-Guilio Ferrari er et sterkt merkenavn, for vår grunnlegger er et ikon i Italia. Vi sier ikke at vi er «Italias champagne», men vi blir veldig stolt når vi hører andre si det. På hjemmemarkedet føler vi ikke at vi har konkurrenter, hverken i Trento, Franciacorta eller Alta Langa. Og globalt er det champagne vi konkurrerer med, fastslår Camilla Lunelli.
Hennes søskenbarn Marcello er husets sjefsvinmaker i dag, og har ingen regler å forholde seg til når det gjelder Riserva del Fondatore. Men den lanseres sjelden uten å ha hatt minst ti år «on the lees». Druematerialet kommer fra en enkeltvinmark som ligger ca 600 meter over havet.
Bjørnen tok bikubene
Ferrari er sertifisert økologisk, og de fire eierne er opptatt av biodiversitet i vinmarkene og bærekraft i produksjonen. Rundt om i vinmarksområdene er det blant annet er det satt ut hundrevis av bikuber. For noen år siden oppdaget de at flere av dem var blitt knust. Det viste seg at en bjørn hadde vært der på jakt etter honning. Så helt ufarlig er det ikke å jobbe i vinmarkene…
I dag er Ferrari blitt et stort vinfirma, med en årlig produksjon på 5,8 millioner flasker. Totalproduksjonen i Trento DOC er rundt ni millioner flasker, fordelt på 54 vinhus. Få av dem selger sine viner på eksportmarkedet. Lunelli-familien eier store vinmarksområder selv, men kjøper også inn druer. Åtte agronomer jobber året rundt med 600 private druedyrkere som har langtidskontrakter med Ferrari.
-Bærekraft er viktig for oss. Vi har laget en «protokoll» som definerer hvordan vi skal jobbe med «sustainable & healthy viticulture». 90 prosent av vinmarkene oppfyller nå kravene i denne protokollen. Dette arbeidet har gått raskere enn vi hadde sett for oss. Stadig flere ser viktigheten og helseaspektet bak denne tankegangen, sier Camilla.
Fire Ferrari-viner i Norge
Vi avslutter vårt møte med å smake fire av Ferrari produkter som er tilgjengelig på det norske markedet. Camilla Lunelli er opptatt av at vi bruker gode glass når vi drikker vinene hun representerer. «Server gjerne vinene våre i hvitvinsglass», er hennes oppfordring.
Ferrari Trento Brut
Musserende
Italia, Trento DOC
Bestillingsutvalget – nr. 4561601
Kr. 206,00, 0 – 3 år
Dette er veldig bra «value for money». En fenomenal syre, slank og lett mineralsk, frukt mot epler, med innslag av sitrusfrukt og kjeks. Finnes både i magnum, 3-liter, 6-liter og 9-liter.
Produsent: Ferrari
Importør: Moestue Grape Selections
Ferrari Trento Brut Rosé
Musserende
Italia, Trento DOC
Bestillingsutvalget – nr. 4416401
Kr. 310,10, 0 – 3 år
Svært frisk og leskende rosé, med fersk rødbærfrukt, mot bringebær og kirsebær. Laget på 60 prosent chardonnay og 40 prosent pinot noir. I enkelte årganger opp mot 80 prosent chardonnay.
Produsent: Ferrari
Importør: Moestue Grape Selections
Ferrari Trento Perlé Extra Brut 2013
Musserende
Italia, Trento DOC
Bestillingsutvalget – nr. 4721001
Kr. 325,00, 0-6 år
Mye vin for pengene også her. Modne fruktaromaer, smak av modne grønne epler, sitrus, kjeks og urter.
Produsent: Ferrari
Importør: Moestue Grape Selections
Guilio Ferrari trento Riserva 2007
Musserende
Italia, Trento DOC
Bestillingsutvalget – nr. 1514901
Kr. 899,90, 0 – 15 år
Imponerende dybde og kompleksitet. Elegante fruktaromaer, gule og grønne epler, kjernefrukt, urter, sitrus og kjeks. Herlige mengder av små bobler, lett autolysehint. Fortsatt noe ungdommelig, med stor friskhet. Kan nok lagres i mange år fremover.
Produsent: Ferrari
Importør: Moestue Grape Selections