Gleder seg til Annas pepperkaker

Du trodde kanskje ”Riesling-kongen” Calle Fegth kun lesket seg med tyske riesling-viner. Da kan vi røpe at han hele året gleder seg til julen kommer, for da kan han meske seg med ektefelle Anna Mattons tynne, sprøe pepperkaker, med Stilton og portvin til. Ellers går det mye i champagne til daglig, kan Calle røpe fra sitt selvpålagte eksil i  Sverige.

Publisert 15.april 2020

Han er mest kjent som Credo-gründer og for sine etter hvert mange viner lansert under eget navn på såvel Vinmonopolet som Systembolaget. Men Calle Fegth gjør seg bemerket også på mange andre områder, som ivrig alpinist, frittalende mat- og vinentusiast, minigolf-arrangør og de siste årene som krovert på Gotland. For den opprinnelige Molde-gutten har de siste årene faktisk gjort svenske av seg.

Den første årgangen han lanserte under eget navn på Vinmonopolet var Calles Riesling 2007, den kom på markedet i 2009. Da hadde han innledet samarbeid med Weingut Mehrlein i Rheingau i Tyskland. Sammen med Thorsten Mehrlein, tredje generasjon i familien, er det vel riktig å si at med Calles hjelp og innspill har Weingut Mehrlein løftet nivået på alle sine viner. På Polet finnes nå Calles riesling-viner i tørre og søte varianter, en rosévin og en rød Côte du Rhône. Samt bitteren “Two grumpy old bastards”!

Calle Fegth sammen med Thorsten Mehrlein i ferd med å blende utgaven av Calles Riesling 2019.

Credo var en reise verdt

Da han sammen med Heidi Bjerkan og Tor Schjølberg åpnet Credo i 1998, begynte en lang og bemerkelsesmessig gourmetreise for Carl Birger (Calle) Fegth. Som servitør på bl.a. Royal Garden i Trondheim og Palace Grill i Oslo hadde han vært en trendsetter alt tidlig på 80-tallet. På Bakklandet drev han en stund også Andetasjen over Kafe Gåsa.

Med Credo tok han steget opp i elitedivisjonen. Hit hentet han hjem den ene stjerneprodusenten etter den andre til sagnomsuste Winemaker’s dinners på Credo. Etter kort tid gikk det rykter i hele det internasjonale vinmiljøet om den litt sprøe, men unike restaurantfyren i Trondheim. Nå ville ”alle” til Trondheim for å vise frem vinene sine, i kombinasjon med Heidi Bjerkans fantastiske matretter. ”Credo er verdt en egen reise”, skrev Arne Ronold, Master of wine og redaktør av Vinforum, lenge før noen drømte om Michelin-stjerner til byen. Det var kanskje på denne tiden, rundt 1990, at også Michelin-inspektørene skulle ha kommet hit.

Calle Fegth (t.h.) sammen med PolkaBjørn, Bjørn Tomren, fotografert i jaktrommet.De to har reist rundt og skapt stemning med jodling og jodelwasser.

Nå holder han mest til på Bugenäs på Gotland, hvor han har sin egen hytte og vinkjeller, og hvor han driver Förvaltervillaen som både er vinbar og restaurant. Om vinteren er Åre hans andre hjem, hvor han har hatt en egen evne til å bli kjent med alpinstjernene som gjerne blir med Calle på nachspiel i hans landsted der.

Calle Fegth er nr. 18 ut i VinPuls-serien hvor vi spør folk i bransjen om deres forhold til vin. Her er de 17 første som har svart:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros
Liora Levi, sjef for Sommelier Liora Levi AS og president i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)
Martin Haraldsen, vinansvarlig ved Røst Teaterbistro
Francesco Marzola, wine director ved Park Vossevangen, regjerende norgesmester for vinkelnere
Tove Børstad Solem, restaurantsjef ved Kraft Bodega

Se her hva Calle Fegth har svart på våre vinkelner-spørsmål:

Navn/alder:
Calle Fegth, 60 år

Arbeidssted:
Fegths Riesling /Jodelwasser/Förvaltarvillan Mat&vin

Stilling:
Altmuligmann

Utdannet vinkelner?
Nei

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Min farmors hjemmelagde madeira. Jeg sneik meg inn i hennes bod, stappet gummislangen ned i hennes vinballong og utforsket hevertens magi.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

I kjelleren til DRC sammen med  en gjeng kollegaer og kompiser. Etter en strålende smaking , tok kjellermesteren frem noen blindinger. Nest sist var La Tache 1971 innen han toppet det hele med Romanée Conti 1959. Husker hårene reiste seg på hendene hos flere før vi fikk vite hva vi drakk. Besøket på vinhuset vi dro til etterpå ble litt preget av konsentrasjonsvikt kan man si.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Babette i Stockholm. Totalt uformelt med både moderne og klassiske viner. Riktig gode småretter og pizza. To av eierne er mine gode venner fra deres tid på Fäviken og i Åre, og det at Babette er en magnet på bransjefolk gjør det til min favoritt.
PS: En av eierne (Johan Agrell) er også hjernen bak Smaltz rett ved ÖstermalmHallerna. Et must hver gang jeg er i Stockholm.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?
Drikker alltid mye Champagne. Mia og Mads Rudolf, som skrev Champagnebibelen og driver Pètillant Vinimport som selger mine viner i Danmark, sørger for at jeg har et riktig bredt utvalg av Champagne. Anbefaler på det sterkeste en tur til Forbindelsesvej 7 neste gang man er i København.

Favorittdrue – og hvorfor?

Vanskelig å velge bare en. Men må jo svare riesling siden det er den som har gitt meg levebrød de siste ti årene. Og selvfølgelig fordi det er drue som gir så utrolig stort spekter av viner fra tørt til sætt og dermed gir masse mat- og vinopplevelser.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Kanskje ikke den ultimate, men den jeg gleder meg mest til hele året, er når Anna baker sine syltynne sprøe pepperkaker, jeg har fått tak på Stilton fra Neil’s Yard Dairy, og mine døtre, Nina Karlsen og Rune Pal med familier er på plass, sånn at jeg kan åpne en flaske portvin som har fristet meg lenge. Selv om jeg elsker gode mat/vinopplevelser, så er hvem jeg drikker vinene sammen med enda viktigere.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Det interessante som skjer nå i disse covid 19-tider er at mange finner frem viner de har glemt i sine lagre. Viner fra vinhus de handlet med tidligere. Nå gjenoppdager mange sine gamle favoritter. Og en ting som virkelig gledet mitt hjerte i Los Angeles og New York City i januar var at manzanilla og fino var markant til stede i de viktigste barene.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Er så priviligert at jeg har fått smakt og får smake så utrolig mye at det er ingen vin jeg går og drømmer om lenger. Men håper at jeg en gang til får sitte sammen med Dirk Nieport i Porto og få smake en serie Colheitaer fra samme årgang.
Jo, forresten: Jeg drømmer om at Ulf Dalheim inviterer på et glass Calles Riesling 2007!

(Red. anmerkninger: Det ønsket skal jeg oppfylle, Calle! Jeg har fortsatt noen flasker igjen av din første årgang med Calles Riesling, fra 2007! Det har du kanskje ikke selv….?)