Ungdom med matengasjement

Unge kokke- og servitør-emner fikk en fin smakebit på livet på et restaurantkjøkken eller blant gjestene ute i salen da «Ung restaurant»-prosjektet onsdag ble arrangert i Trondheim. Og mange av ungdomsskoleelevene uttrykte interesse for å utdanne seg innen yrket.

«Ung restaurant» har nå vært arrangert årlig syv år på rad, totalt åtte ganger, i Trondheim. Senere i høst blir det tilsvarende arrangement også for ni skoler på Fosen og tre i Ytre Namdal.

Utvalgte elever fra mange av ungdomsskolene i byen deltok onsdag, og kokker og servitører på flere av byens beste restauranter stilte opp som lagledere og rettledere.

Sulteforet på praktiske øvelser

-Vi er veldig fornøyde med det gode samarbeidet vi har med disse restaurantene. I år har det naturligvis vært visse utfordringer for å få til dette, men restaurantene har vært kjempepositive. Og skolene er kjempehappy, for de har vært sulteforet på praktiske øvelser, sier Geir-Rune Larsen, avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole og primos motor for diverse rekrutteringstiltak for bransjen gjennom en årrekke.

Elevene fra Hoeggen ungdomsskole gikk til slutt til topps i årets “Ung Restaurant” i Trondheim. De hadde inntatt Kraft Bodega på Brattøra og imponerte dommerne med innsatsen sin.

Årets deltakende restauranter var Kraft Bodega, Søstrene Karlsen, Emilies Eld, Frati, Le Bistro, Britannia hotel, Fagn og To Rom og Kjøkken. Avslutning og premieutdeling var ved Royal Garden. Der ble elevene fra Hoeggen skole kåret til årets vinnere.

Elevene kom fra Strinda, Spongdal, Hoeggen, Blussuvoll, Sunnland, Lade, Charlottenlund, Rosenborg, Vikhammer og Markaplassen.

Veldig gøy og lærerikt

Konseptet går ut på at ungdomsskoleelevene «inntar» hver sin restaurant hvor de både lager mat og serverer de ferdige rettene til inviterte gjester. VinPuls stakk innom Søstrene Karlsen på Solsiden, hvor elever fra Blussuvoll ungdomsskole hadde ikledd seg kokkeforklær.

Margrethe Hamland Gystad lager ofte vårruller hjemme, men på kjøkkenet til Søstrene Karlsen jobbet hun bl.a. med søt mais. Her har hun fått besøk av dommerne Mette Beate Evensen og Nils Flatmark. Foto: UD

-Veldig gøy og lærerikt dette. Nå ser vi hvordan det er på kjøkkenet i restaurantene, fortalte Margrethe Hamland Gystad som var en av seks elever som ble plukket ut ved Blussuvoll. De som var interessert i å delta på Ung restaurant-arrangementet skulle melde seg til rådgiver, som så gjorde det endelige «uttaket».

-Jeg synes det hørtes spennende ut. Jeg liker å lage mat, og serverer av og til middag hjemme. Vårruller er det jeg helst vil lage da, sier Margrethe som jobbet med søt mais til forretten da vi snakket med henne.

Forvekslet salt og sukker

Tor Erling Kvarner (t.v.) forklarer dommerne Tore Rørdal og Mette Beate Evensen (hoveddommer) hvordan han har jobbet med desserten. Markus Lillebo (t.h.) fra Søstrene Karlsen var rettleder for Blussuvoll-elevene. Foto: UD

Skolekollega Tor Erling Kvarner hadde fått ansvaret for desserten, som var elevenes variasjon på Pære Helene Bellene. De hadde forvekslet feil av salt og sukker, og fikk derfor en utfordring med å lage vaniljesausen som skulle brukes til pærene om igjen. Desserten var Pære Bellene Helene med crunch og sjokoladegrenache samt vanljesaus.

-Kjempeartig å være med på dette. Om du ser bort fra at man må passe på å velge riktig mellom sukker og salt, så er ikke denne dessertoppgaven spesielt utfordrende, mente Tor Erling som slo fast at han elsker å lage mat til daglig, spesielt det å lage mat han kan servere andre. Han er derfor fast bestemt på å søke seg inn på restaurant- og matfag når han er ferdig med ungdomsskolen.

Hoveddommer fra nedlagte Røst Teaterbistro

Dommere i «Ung restaurant»-konkurransen i år var hoveddommer Mette Beate Evensen, kjent fra nedlagte Røst Teaterbistro sammen med landslagskokk Nils Flatmark (jobber nå ved Arne Brimis Vianvang i Lom) og Tore Rørdal fra Norske Kokkers Landsforening.

-Det er både spennende og givende å være dommer i en slik konkurranse. Artig å se unge folk som kan bli potensielle kolleger fremover. Det er kjempeflott at så mange restauranter vil være med på dette, det betyr mye for rekrutteringen til faget. Det er fint å være med på dette. På de fem årene vi drev Røst hadde vi syv lærlinger som tok fagbrev, sier Mette Beate Evensen.

-Hva betyr en slik konkurranse for skoleelevene?

-Jeg ser at de koser seg, det er viktig. Når de får gjøre ting selv, så ser de hvordan det funker, og kan lære noe av det, sier Mette Beate Evensen.

Kaja Hatlevoll fra Blussuvoll jobber med den ene av de tre rettene Blussuvoll-elevene skulle bryne seg på under “Ung restaurant”. Foto: UD

Møtte opp 15 minutt før tiden!

Kokk Markus Lillebo ved Søstrene Karlsen hadde fått oppgaven med å rettlede og guide elevene fra Blussuvoll underveis denne dagen.

-De var tydelig skikkelig gira for å være med på dette, for de var på plass her allerede femten minutter før vi skulle begynne i dag tidlig. Og de er flinke, de har virkelig utført oppgavene sine bra. Det er lærerikt for meg også dette, for jeg må tenke gjennom hele prosessen de skal gjennom og begrunne svarene mine. Ellers så var jeg med på «Ung restaurant» selv da jeg gikk på ungdomsskolen, forteller Markus.

-Har det betydning for rekrutteringen?

-Absolutt. Og det gjelder å framsnakke bransjen. Dette er jo den beste jobben som finnes.

-Og elevene?

-De er veldig motiverte, spør mye og viser interesse. Stemningen er god. Alt de er laget har vært godt, fastslår Markus Lillebo.

Dommerne Nils Flatmark og Mette Beate Evensen ankommer Søstrene Karlsen for å inspiserer arbeidet rettleder Markus Lillebo (i midten) og skoleelev Tor Erling Kvarner hadde utført under “Ung restaurant”-konkurransen. Foto: UD

Vil markedsføre yrket på nye måter

Oi! Trøndersk Mat og drikke er sammen med Trøndelag fylkeskommune og Norske Kokkers Landsforening samarbeidspartner i «Ung restaurant»-prosjektet. Prosjektleder Kristine Rise sier at dette er ett av flere prosjekter som er viktige for rekrutteringen.

-Alle skolene er dedikerte. I år bruker vi arrangementene til å lage ny kommunikasjon, blant annet filmer vi på Fagn og Britannia. Vi skal bruke både TikTok og Instagram for å vise dagliglivet i en fantastisk bransje. Og Frosta, til og med pærene, forteller Kristine.

Dette var menyen:

Råvarene som elevene skulle bruke til en tre-retters meny var:

Forrett:
Variasjon på artisjokk, søt mais, hvitløk og bondebønner fra Rågo med pannekaker laget på lokalt mel.

Hovedrett:
Valgfri tilberedning på sei, med tre variasjoner på løk, valgfri tilberedning av gulrot, fennikel, mandelpoteter og valgfri saus.

Dessert:
Pære Belle Helene på «vår måte».

Dommernes kriterier var å se på: Punktlighet/holdninger, samarbeid, orden kjøkken og restaurant, råvarekunnskap, smak og utseende, tilberedningsteknikker, oppdekking, kundebehandling og presentasjon av meny.