Østerrike har fått sin første offisielle klassifisering for søte viner. Og det ble naturligvis Ruster Ausbruch DAC, området rundt fristaden Rust ved Neusiedlersee på grensen mot Ungarn. Her i Norge kjenner vi allerede godt til de søte vinene fra Heidi Schröck som holder til ved rådhusplassen midt i landsbyen Rust.
Av Ulf Dalheim, publisert 12.10.2020
Ruster Ausbruch-vinene har en lang historie, flere hundre år tilbake. Men har ikke tidligere fått sin statlige «beskyttelse» som et unikt område for slike viner. Nå er dette på plass, gjennom klassifiseringen Ruster Ausbruch DAC. Dette er område nummer 16 som har fått DAC-betegnelse i Østerrike.
DAC står for Districtus Austriae Controllatus og skal bekrefte at distriktet som har DAC-status lager regiontypisk kvalitetsvin fra Østerrike. DAC-betegnelsen skal gi forbrukerne sikkerhet på at vinen de kjøper et typisk for regionene og at druene som er brukt er høstet inn eksklusivt i denne regionen. I tillegg er det krav til hvilke druer som kan bli brukt i hver DAC-region.
Minst trockenbeerenauslese
Når det gjelder Ruster Ausbruch, så må vinene som får DAC-betegnelsen på etikettene være på en eller flere av de tillatte hvite druene som dyrkes i fristaden Rust. De mest brukte til søte viner er welschriesling og weissburgunder, men også druer som furmint, muskat ottonel, müller thürgau, chardonnay og sauvignon blanc er i bruk.
Målt søthetsgrad ligger et sted mellom trockenbeerenauslese og beerenauslese, men må minst være på trockebeerenauslese-nivå. I mange år har de søte vinene fra Rust vært sammenlignet med tokajiere eller Sauternes-viner.
Kun håndplukking og med botrytis
Andre krav til produsentene som vil ha betegnelsen Ruster Ausbruch DAC på vinene sine er at druene skal være høstet for hånd, og kun utvalgte botrytis-druer skal brukes. Ved Neusiedlersee er det svært vanlig å få botrytis på druene pga høy luftfuktighet. All produksjon og flasketapping må skje i Rust.
I forbindelse med at man nå har opprettet et eget kvalitetsnivå for Ruster Ausbruch-viner, gjøres det også noen justeringer for produksjonen av vinene innenfor andre av DAC-regionene i Burgenland.
Produsenter i Rust som lager tørre rødviner på blaufränkisch-druen samt hvitviner på weissburgunder, chardonnay, neuburger og grüner veltliner kan i fremtiden bruke betegnelsen Leithaberg DAC på etikettene.
Samtidig åpner man opp for at Neusiedlersee DAC på østsiden av innsjøen, som tidligere kun har vært brukt på røde viner av zweigelt-druen, nå også kan brukes på fruktige, søte viner (spätlese og auslese). Mens betegnelsen Neusiedlersee DAC Reserve skal gjelde viner på trockenbeeren- og beerenauslese-nivå. Helt spesielle søte viner, som vinene fra Willi Opitz, kan også bruke betegnelsen «Seewinkel» hvis druene er dyrket i landsbyene Apetlon, Illmitz og Podersdorf.
Burgenland har nå følgende DAC:
Mittelburgenland DAC (fra 2005), Leithaberg DAC (2008/2009), Eisenberg DAC (2008), Neusiedlersee DAC (2011), Rosalia DAC (2018) og Ruster Ausbruch (2020).
Den første DAC-regionen i Østerrike var Weinvirtel DAC i 2002. De øvrige (utenom Burgenland) er nå Traisental DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Wiener Gemischter Satz DAC, Vulkanland Steiermark DAC, Südsteiermark DAC, Carnuntum DAC og Wachau DAC.