For første gang i historien har en kokk vunnet Bocuse d’ Or Europa to ganger på rad. Og mesterkokken bak denne bragden er norske Christian A. Pettersen fra Bodø, som fredag gikk helt til topps i årets konkurranse, avholdt i Tallin. Pettersen var hele 31 poeng foran Danmark på 2.plass og 33 poeng foran Sverige på tredjeplass.
Christian A. Pettersen og hans team er dermed kvalifisert til «verdensmesterskapet», Bocuse d’Or i Lyon, for andre gang på rad. Forrige gang, i Lyon i januar 2019, endte det med bronseplass til Pettersen.
Årets Bocuse d’Or Europe-konkurransen ble avsluttet i Tallin fredag ettermiddag. Og i tillegg til trippel nordisk på pallen, kom Island på fjerdeplass og Finland på femteplass.
-Løste tekniske feil greit
Det norske teamet i Bocuse d’Or Europe 2020 i Tallinn har bestått av Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes. Tom Victor Gausdal, som selv har en sølvmedalje fra Bocuse d’Or i Lyon (2005), har vært Norges dommer i konkurransen.
– Det meste gikk etter planen. Vi hadde et par tekniske feil underveis, men det løste vi greit, sier Christian André Pettersen ifølge nettstedet horecanytt.no.
Og Pettersen fortsetter: – Jeg følte en enorm lettelse, men også en tomhet da vi var ferdige med den siste retten. Vi har trent for dette veldig lenge, og konkurransen har blitt utsatt to ganger – som selvfølgelig betyr at forberedelsene har vært helt annerledes frem mot denne konkurransen.
Christian A. Pettersen er fra Bodø, men har de siste årene jobbet som kokk i Stavanger.
Helnordisk seierspall
Her er den komplette resultatlisten fra Tallin:
Gull: Norge – 1993 poeng (Christian André Pettersen)
Sølv: Danmark – 1962 poeng (Ronni Vexøe Mortensen)
Bronse: Sverige – 1960 poeng (Sebastian Gibrand)
Andre utmerkelser utdelt under konkurranen:
Beste tallerken («Special plate prize»): Island (kokk Sigurdur Kristinn Laufdalis).
Beste kjøttfat «Special platter prize»): Frankrike (kokk Davy Tissot).
Beste commis: Anni Peräkylä (Finland).
Her er plasseringen for de øvrige deltakerlandene:
4. plass: Island – 1905 poeng
5. plass: Finland – 1902 poeng
6. plass: Frankrike – 1851 poeng
7. plass: Estland – 1843 poeng
8. plass. Sveits – 1803 poeng
9. plass: Ungarn – 1777 poeng
10. plass: Italia – 1689 poeng
Første gang i Stavanger i 2008
De norske deltakerne har alltid plassert seg blant de tre beste i Buscoe d’Or Europe. Geir Skeie (2009), Ørjan Johannessen (2012), Christian A. Pettersen (2018 og 2020) har alle vunnet Bocuse d’Or Europe.
Her er resultatene fra alle Bocuse d’Or Europe fra 2008 til 2020:
Bocuse d’Or Europe 2008 (Stavanger, Norge)
Gull: Geir Skeie, Norge
Sølv: Jasper Kure, Danmark
Bronse: Jonas Lundgren, Sverige
Bocuse d’Or Europe 2010 (Geneve, Sveits)
Gull: Rasmus Kofoed, Danmark
Sølv: Gunnar Hvarnes, Norge
Bronse: Jérôme Jaëglé, Frankrike
Bocuse d’Or Europe 2012 (Brussel, Belgia)
Gull: Ørjan Johannessen, Norge
Sølv: Adam Dahlberg, Sverige
Bronse: Jeppe Foldager, Danmark
Bocuse d’Or Europe 2014 (Stockholm, Sverige)
Gull: Tommy Myllymäki, Sverige
Sølv: Kenneth Hansen, Danmark
Bronse: Ørjan Johannessen, Norge
Bocuse d’Or Europe 2016 (Budapest, Ungarn)
Gull: Tamas Széll, Ungarn
Sølv: Christopher William Davidsen, Norge
Bronse: Alexander Sjögren, Sverige
Bocuse d’Or Europe 2018 (Torino, Italia)
Gull: Christian André Pettersen, Norge
Sølv: Sebastian Gibrand, Sverige
Bronse: Kenneth Toft-Hansen, Danmark
Bocuse d’Or Europe 2020 (Tallinn, Estland)
Gull: Christian André Pettersen, Norge
Sølv: Ronni Vexøe Mortensen, Danmark
Bronse: Sebastian Gibrand, Sverige
Bare fem nasjoner har vunnet medalje i Bocuse d’Or Europe. Dette er nasjonslisten:
1) Norge – 4 gull – 2 sølv – 1 bronse
2) Danmark – 1 gull – 3 sølv – 2 bronse
3) Sverige – 1 gull – 2 sølv – 3 bronse
4) Ungarn – 1 gull – 0 sølv – 0 bronse
5) Frankrike – 0 gull – 0 sølv –1 bronse.