Hotellet ble innviet 14. juni 1870. Men 150-årsjubileumsfesten måtte Britannia hotel utsette fra juni til 31.oktober 2020 pga koronapandemien. Lørdag ble imidlertid Norges flotteste hotell feiret på behørig vis med lansering av en påkostet og imponerende jubileumsbok og en feiende flott jubileumsmiddag med 150 gjester i Trondheims absolutte storstue, Palmehaven.
Av Ulf Dalheim, publisert 1. november 2020
Det var historisk sus allerede over åpningen av kvelden, da hotelldirektør Mikael Forselius introduserte duoen Adrian Goicoechea Selfjord og Ruth Potter, han på fiolin, hun på harpe.
For det var ikke hvilken som helst fiolin Adrian Selfjord trakterte. Den hadde tilhørt polske Jac Maliniak, født 31. oktober (!) 1883 i Warzawa, og headhuntet til Trondheim og åpningen av Palmehaven i 1918.
Maliniak var en ettertraktet musiker på denne tiden, nesten for stor for Trondheim, kjent fra store oppdrag i Warzawa, Berlin, Leipzig og Stockholm. Men fra 1918 kapellmester i Palmen, en orkesterlederoppgave han hadde helt frem til 1934 da han ble båret på gullstol ut fra Palmehaven etter sin siste konsert.
86 år senere var fiolinen hans hentet tilbake til Palmehaven, flybåren fra Polen med organisering og hjelp fra en av Britannias mange «venner», Harald Fredrik Ulltveit-Moe, og barnebarnet til Jac Maliniak, Liv Daasvatn.
Gjestenavn ble trykket i Adressa
Mikael Forselius fortalte om flere av de kjente gjestene som har bodd og feiret på Britannia gjennom de første 150-årene. Mange av dem var lorder, grever og adelsmenn, men like gjerne kongelige fra mange av Europas kongehus. Og alle store artister som har kommet til Trondheim for opptredener har naturligvis blitt innkvartert på Britannia.
Da hotellet ble åpnet i 1870, med Andreas Myhre som første eier, kunngjorde Adresseavisen for øvrig navnene på de første gjestene, to amerikanere og åtte engelskmenn som mest sannsynlig kom til Trondheim for å fiske laks i trønderske lakseelver. Det var faktisk tradisjon den gangen at byens avis publiserte navnene på gjester som tok innpå hotellene!
Take away-ribbe fra Britannia
Odd Reitan berettet stolt om drømmen han hadde hatt siden han var unggutt, om en dag å eie Britannia hotel, byens hvite svane. Men også om da han julaften i 1966 (“muligens var det nyttårsaften”) møtte på nabogutten med familie som var på vei til byen for å spise julelunsj på Britannia. Mens Odd skulle på farens butikk for å hjelpe til der.
Over 50 år senere – julaften 2019 – skulle han imidlertid selv få spise nettopp julelunsj i Palmehaven. I tillegg ordnet han det slik at han og kona Hilde kunne ta med seg ferdiglaget ribbe hjem. Også kveldens måltid var dermed sikret, uten for mye ekstraarbeid. Det ble nok en fin julaften for Britannia-eieren det!
-Tenk det, take-away ribbe fra Britannias flotte kjøkken! Det kan faktisk alle dere som er her i kveld også bestille, mente colonialmajoren, og viste at kremmeren i ham lever i beste velgående.
“Skrik” og revolver – eller Britannia…
Han reflekterte også rundt de mange kommentarene han får på det at han har brukt så mye penger på å kjøpe og renovere det historiske hotellet.
-Ja, det er mye penger investert her. Jeg kunne ha kjøpt Edvard Munchs «Skrik» for det samme beløpet, og hengt det på veggen hjemme. Men da hadde jeg gått rundt og vært livredd, ja, kanskje hadde jeg måttet kjøpe meg en revolver. Så det å bruke penger på å kjøpe Britannia var et godt valg for meg. Mitt indre landskap fylles av stolthet når jeg står her i dag. Jeg får forrentning av investeringen i form av glede, understreket Odd Reitan.
Jubileumsbok i 1870 nummererte eksemplarer
Jubileumsboken som ble lansert lørdag er på 330 sider i storformat, med inngående presentasjon av hotellets lange og tradisjonsrike historie, ført i pennen av forfatter og forlegger Sverre M. Nyrønning, i samarbeid med historikeren Terje Bratberg, som har stått for mye viktig research.
Nyrønning fortalte om sitt arbeid, og fremholdt at boken først og fremst skal informere, engasjere og underholde. 1870 nummererte eksemplarer er trykket med 150 forskjellige forsider, med bilder fra Britannias unike historie. Boken vil være til salgs på Britannia. I forbindelse med lanseringen er det en egen utstilling i konferanseavdelingen på Britannia med historiske bilder og mange av de ulike forsidene.
Jubileumsfesten inneholdt festtaler og en treretters middag. Deretter ble gjestene underholdt av hotellets eget orkester, Britannia Superior Swing Orchestra under ledelse av blåserne Jan Magne og Helge Førde (kjent fra Ytre Suløen), med vokalistene Mari Haugen Smistad og Are Hembre i smektende storbandlåter. Senere inntok Britannia Jazz trio podiet og holdt det gående sammen med gjestene så lenge det var lov å holde åpent.
Dette var kveldens meny, med viner:
Blinis med Kalix løyrom, rømme fra Røros og gressløk.
Vin: Champagne Ayala Britannia Selection Brut Majeur
Villaks fra Gaila «mi cuit». Brunet smøremulsjon, urtesalat og hyllebomst.
Vin: Champagne Ayala Britannia Selection Rosé Majeur
Kalvefilet Osvar, Helstekt kalvefilet, porsjert norsk hummer, hvite asparges og luftig choronsaus.
Vin: Olivier Laflaive Bourgogne Rouge «Cuvée Margot» 2015 Omelette Norvégienne. Vaniljeparfait, rørte bringebær og italiensk marengs.
Vin: Cazes Rivesaltes Ambré 2005