«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Tidligere var dette en beskjed som skapte begeistring og oppmerksomhet om en vin som i beste fall var en morsom hype. «Den nye vin», årets første smak av vin laget på druer høstet bare noen uker tidligere, tappet på flaske og fraktet rundt i verden til entusiaster som ville drikke den før året var omme. Nå er den her igjen!
Av Ulf Dalheim, publisert 17. november 2020
Vinen vi kjenner som Beaujolais Nouveau har en lang historie. Egentlig oppsto den vel ut fra tradisjonen med å feire at årets innhøsting av druer endelig var ferdig, med en fest hvor man drakk ung, uferdig vin nærmest rett fra gjæringskarene.
Har vært feiret med Nouveau siden 1951
Så oppdaget noen at det var et visst marked der ute for en ung, fersk og saftig vin fra årets vinhøst. Fra 1951 ble det derfor innført en offisiell regulering av frigivelsen av den «nye» vinen. De franske landbruksmyndighetene satte da 15. november som fast dato for «slippet» av Beaujolais Nouveau. Men noen “hit” å verdensmarkedet ble den ikke før tyve år senere.
På 70-tallet klarte produsenten Georges Duboeuf å skape et tilnærmet rotterace blant vinhus i Beaujolais, hvor det var om å gjøre å være først fremme i Paris med årets ferske utgave. Det var på denne tiden plakater med de magiske ordene «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» kom opp på vinduer og vegger i de parisiske restauranter og barer.
Og verden over fulgte andre kreative restaurantdrivere etter. Den unge vinen fra sør i Burgund ble en internasjonal «snakkis», og mange laget en egen happening av lanseringen. Fortsatt med 15. november som en meget strengt regulert slippdato. Brøt du den og åpnet en flaske før kl. 00.01 på denne datoen, kunne du risikere heftige bøter. Franske landbruksmyndigheter fulgte nøye med, og det gikk trailere med plomberte kontainere ut til butikker og restauranter over hele Europa. Samt egne fraktfly til mer fjerntliggende kunder, som Japan, der Beaujolais Nouveau en tid var virkelig stort.
Tredje torsdag i november – fra 1985
Men så var det det at datoen 15. november kunne havne på hvilken som helst ukedag. Og hvem ville ut en mandag, etter kanskje en heftig helg, for å smake på en saftig og lett, ung vin? Franskmennene visste hvordan de skulle løse dette «problemet» også. Fra og med 1985 bestemte de lokale jordbruksmyndighetene at tredje torsdag i november skulle være den offisielle Beaujolais Nouveau-datoen. Da hadde Norge også blitt med på hypen. Til og med i Trondheim ble det gjort ekstra stas på Nouveau-slippet, med ost og vinkvelder på fleste av restaurantene.
Gjennom resten av 80-tallet og langt ut på 1990-tallet holdt den nye vin fra Beaujolais seg godt på popularitetsstigen. I f.eks. England ble det i 1999, som nok var toppåret, drukket 740 000 flasker Beaujolais Nouveau. Siden falt salget år for år, til et bunnivå på 100 000 flasker i 2011. I dag er Japan fortsatt det største markedet utenfor Frankrike for denne vintypen, foran Tyskland og USA.
Det har altså vært et lite tiår hvor interessen for denne unge, ferske vinen har vært dalende. Men nå er det noe som er på gang igjen. De siste årene har de norske importørene igjen begynt å ta inn mer og mer av Beaujolais Nouveau-flasker. I år har Vinmonopolet registrert hele 45 forskjellige listeføringer. Prisene ligger fra 150 kroner og opp til 254 kroner. I tillegg er det to magnumflasker til henholdsvis 319 og 359 kroner.
Kanskje har den økende interessen sammenheng med at Beaujolais-viner fra solide produsenter har fått et voldsomt løft de siste årene, og synes å være en favoritt blant mange vinkelnere rundt om i landet. Vinene er jo svært bra matfølge. Kanskje kan det også henge sammen med den økende interessen for naturvin, for mange av Nouveau-vinene er jo ganske ferske og ubesudlede. En amerikansk vinskribent mente en gang at «å drikke Beaujolais Nouveau er det samme som å spise kakedeig». Hun om det…
«Hemmeligheten» er kullsyregjæring
Produksjonsmåten for Beaujolais Nouveau kan beskrives som «karbonisk maserasjon». Maserasjon betyr egentlig farveuttrekk, men her blir hele klaser med Beaujolais sin egen signatur-drue gamay lagt i en tank under et teppe av CO2, en slags kullsyregjæring altså. Gjæringen starter inne i druene mens de fortsatt er hele. Etter fra en til tre uker blir drueklasene så presset og vinen gjæres videre til den er klar for flasketapping, normalt etter et par måneder.
Beaujolais Nouveau-vinene kan hente sitt druemateriale fra hele regionen. I noen tilfeller, og gjerne hvis produsenten mener litt mer alvor med sin nye vin, så er druene fra definerte landsbyer, og får da betegnelsen Beaujolais-Villages Nouveau.
Om Beaujolais er det eneste stedet i verden det lages «ny» vin som selges kort tid etter at druene er høstet? Nei, så visst ikke! Bare i Frankrike er det 50 appellasjoner som har sin egen «Vin de Primeur». Tyskland og Østerrike har de samme tradisjonene, der blir vinen ofte benevnt «Der Neuer».
Om du, etter å ha smakt en av årets Beaujolais Nouveau-lanseringer, får lyst til å utforskje de «ekte», gode Beaujolais-vinene, så let gjerne etter en såkalt «Cru», en vin som markedsføres under underområdet der druene er dyrket og høstet. Dette er de ti mest kjente underområdene, Cru’ene, i Beaujolais er: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Moulin-à-Vent, Morgon, Regnié og Saint-Amour.
Lanseres torsdag, kan bestilles fra fredag
Alle de 45 Beaujolais Nouveau-vinene som lanseres torsdag er i det såkalte tilleggsutvalget på Vinmonopolet. Mange butikker vil nok ha tatt inn enkelte av dem som lokal listeføring. Ønsker du noen av de andre vil de fra fredag være synlige i nettbutikken, slik at du kan bestille dem der for levering til den butikken hvor du ønsker å hente dem ut.
Om Beaujolais Nouveau-viner er noe for lagring? Nja, i utgangspunktet er dette viner ment for konsum ganske umiddelbart. Men de fleste av dem vil utvilsomt ha godt av noen måneder på flaske for å kunne yte enda bedre. Før påske 2021 ville jeg ha drukket de fleste av dem.
Jeg må likevel fortelle om en smaking jeg hadde med Hroar Dege, en legende innen norsk restaurantbransje, som driver av flere restauranter i Oslo samt aktiv formidler av vin og brennevinshistorie, ikke minst om norske akevitter. Vi satt en gang midt på 90-tallet og smakte gjennom årets utgaver av Beaujolais Nouveau fra Georges Duboef. Plutselig kom han med et glass som han ville jeg skulle smake blindt. Jeg gjettet på en litt moden burgunder. Og jeg hadde for så vidt rett. Vinen han skjenket meg var nemlig en åtte år gammel Beaujolais «Hemmeligheten»! Denne hadde absolutt tålt tidens tann…
Jeg har testet to av Beaujolais-vinene som lanseres torsdag, begge fra en av de beste produsentene i Beaujolais, Jean-Paul Brun:
Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2020
Rødvin
Frankrike, Burgund, Beaujolais
Tilleggsutvalget -nr. 5804101
Kr. 174,90, Drikkes nå
Denne er overraskende mørk på farve til å være en Nouveau. Også aromamessig dominerer mørk frukt, det smaker av solbær og sorte kirsebær, med frisk rødbærfrukt i bakgrunnen. Den er saftig så det holder, med godt modne frukter og god lengde. Hint av blomster og urter. Jeg prøvde den først mot pizza med ikke alt for mye sterkt krydder, og det var en utmerket match. Den var også god som “tørstedrikke”, godt avkjølt.
Produsent: Jean-Paul Brun
Importør: Autentico
Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien 2020
Rødvin
Frankrike, Burgund, Beaujolais
Tilleggsutvalget -nr. 5804001
Kr. 184,90, Drikkes nå
Tilnærmet rødlilla på farve. Friskere, mer rødbærfrukt, mer urtepreget. Men leskende, saftig og tiltalende, litt krystede røde bær, mot jordbær og tyttebær, noe kjernefrukt, innslag av fioler, lett mineralitet.
Produsent: Jean-Paul Brun
Importør: Autentico
Dette er alle Beaujolais Nouveau-vinene som lanseres på Vinmonopolet torsdag 19. november:
Navn | Pris | Produsent | Varenr. |
Duboeuf Beaujolais Nouveau | kr 150,00 | Georges Duboeuf | 4617801 |
Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau | kr 155,00 | Georges Duboeuf | 4617901 |
Bel-Air Beaujolais Nouveau Animal | kr 159,00 | Vign. de Bel-Air | 12227001 |
Trénel Beaujolais Nouveau | kr 164,90 | Trénel Fils | 4155101 |
Piron Beaujolais Nouveau | kr 165,00 | Dominique Piron | 12229001 |
Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau | kr 165,10 | Joseph Drouhin | 4984001 |
Laurent Perrachon Beaujolais Nouveau | kr 165,90 | Laurent Perrachon | 11294501 |
Bel-Air Dubouillon Beaujolais Nouveau Rosé | kr 168,50 | Vign. de Bel-Air | 8009401 |
Ferraud Beaujolais Nouveau | kr 169,00 | Pierre Ferraud | 4618101 |
Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau | kr 169,10 | Joseph Drouhin | 4983901 |
Pierre Dupond Beaujolais Nouveau | kr 169,50 | Pierre Dupond | 11292501 |
Colette Beaulolais-Villages Nouveau | kr 170,40 | Dom. De Colette | 12174101 |
P. Dupond Beaujolais Nouveau Non Filtré | kr 172,00 | Pierre Dupond | 11292701 |
P. Dupond Beaujolais-Villages Nouveau | kr 173,00 | Pierre Dupond | 11292601 |
Bel-Air Beau.-Vill. Nouveau Natural | kr 174,00 | Vign. de Bel-Air | 8011501 |
Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première | kr 174,90 | Jean-Paul Brun | 5804101 |
Trénel Beaujolais Villages Nouveau | kr 174,90 | Trénel Fils | 4795901 |
Piron Beaujolais-Villages Nouveau | kr 175,00 | Dominique Piron | 12229101 |
Perrachon Beaujolais Villages Nouveau | kr 176,90 | Laurent Perrachon | 10493001 |
Romy Le Mouflet Beaujolais Nouveau Rosé | kr 177,00 | Dom. Romy | 12228601 |
Christophe Coquard 69 Beaujolais Nouveau | kr 178,20 | Christophe Coquard | 12228801 |
Dupond Seconde Nature Beaujolais-Villages Nouveau | kr 179,00 | Pierre Dupond | 12228701 |
Bulliat Bouquet Final Beaujolais Nouveau | kr 179,90 | Domaine Bulliat | 12228901 |
Dom. des Marrans Beaujolais Nouveau | kr 180,10 | Dom. de Marrans | 10486501 |
Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien | kr 184,90 | Jean-Paul Brun | 5804001 |
M. Lapierre Beaujolais Nouveau Cambon | kr 184,90 | Ch. Cambon | 948501 |
P-U-R Beaujolais Nouveau | kr 189,00 | La Maison P-U-R | 10492401 |
Trénel Beaujolais Nouveau Bio | kr 189,90 | Trénel Fils | 948701 |
Perrachon Beaujolais Nouveau Sans Soufre | kr 192,80 | Laurent Perrachon | 10493101 |
Armand Hetitz Beaujolais Nouveau | kr 199,90 | Domaine Heitz-Lochardet | 12226501 |
Saint-Cyr French Kiss Kanon Bojo Nouveau | kr 199,90 | Dom. Saint Cyr | 8000701 |
Ch. de Chatelard Beaujolais N. Gourmandi | kr 200,10 | Ch. du Chatelard | 4216801 |
Ch. Chatelard Beaujolais-Villages Nouveau l’Ado | kr 204,90 | Ch. du Chatelard | 4216701 |
Lapalu Beaujolais-Villages Nouveau | kr 209,00 | Jean Claude Lapalu | 10495001 |
Chasselay Beaujolais Nouveau | kr 212,90 | Domaine JG Chasselay | 12229301 |
Chemarin Premier Jus Beaujolais-Villages Nouveau | kr 212,90 | Nicolas Chemarin | 12229201 |
G. Breton Fanchon Beaujolais-Villages Nouveau | kr 212,90 | Guy Breton | 10495101 |
Ch. de Chatelard BeauVil Nouveau VV | kr 214,90 | Ch. du Chatelard | 4984101 |
Foillard Beaujolais Nouveau | kr 219,90 | Jean Foillard | 5948401 |
Cadette Beaujolais Nouveau | kr 224,90 | Dom. de la Cadette | 11295901 |
Rottiers Beaujolais-Villages Nouveau | kr 229,90 | Dom. Richard Rottiers | 12229401 |
L. et R. Dufaitre Beaujolais-Villages Nouveau | kr 239,00 | Laurence et Rémi Dufaitre | 8004601 |
Sarnin-Berrux Bojo Sutra Beaujolais Primeur | kr 254,00 | Sarnin-Berrux | 12229501 |
Bel-Air Beaujolais Nouveau Animal | kr 319,00 | Vign. de Bel-Air | 12226905 |
J. Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau | kr 359,00 | Joseph Drouhin | 4983905 |