130 norske restauranter vurdert og omtalt i Falstaff Magazine

Det store internasjonalt anerkjente mat- og drikkemagasinet Falstaff Magazine lanserer nå sin første norske restaurantguide. Der utpekes Re-Naa og Maaemo som Norges to beste restauranter, tett fulgt av Kontrast, Hot Shop, Mirabelle, Hermetikken og Speilsalen. 130 restauranter fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord er vurdert og inkludert på denne unike landsomfattende listen. Hele syv restauranter har fått fire gafler, som er høyeste vurdering og tilsvarer en poengsum mellom 95 til 100 poeng.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. juli 2024

Falstaff er det største forlaget innen kulinariske publikasjoner i Østerrike, Tyskland og Sveits, med over 82 000 faste abonnenter, og tilbyr flere gastronomiguider og annet digitalt innhold. Norge er land nr. 13 som nå får sin egen guide i Falstaffs univers. En av forlagets spesialiteter er å tilby pålitelig restaurant-, vin- og hotellkritikk, samt redaksjonelt kulinarisk innhold fra landene de dekker med sine lister.

Tildeler restaurantene fra en til fire gafler

Den norske listen blir del av Falstaff Nordic Restaurant Guide. Norge er også landet med høyest antall restauranter i førsteutgaven. Guidene bygger på kriteriene mat, service, drikke og atmosfære, med vinlisten som en viktig faktor. Restaurantene tildeles fra en til fire gafler, avhengig av poeng, og de norske restaurantene fordeler seg på følgende måte:

  • 80–84 poeng, en gaffel: 28 norske spisesteder
  • 85–89 poeng, to gafler: 70 norske spisesteder
  • 90–94 poeng, tre gafler: 25 norske spisesteder
  • 95–100 poeng, fire gafler: 7 norske spisesteder

Både Re-Naa og Maaemo får 100 poeng i den første utgaven av Falstaff Nordic Restaurant Guide. Guiden har også funnet frem til de ti beste restaurantene i underkategorier som “Beste fiskerestaurant”, “Beste asiatiske”, “Beste franske”, “Beste lunsjadresser” og “Beste vinlister”. Best på fisk og sjømat mener Falstaff at Re-Naa, Lysverket og Sabi Omakase. Mens Re-Naa og Maaemo begge får 100 poeng for sine vinlister. Her følger Speilsalen (95), Mirabelle (95) og Vianvang (92 poeng) nærmest.

-Den norske restaurantscenen er for tiden en av de mest interessante og lovende. Innovativ, full av kreativitet og med et sterkt fokus på bærekraft. Derfor retter vi vårt kulinariske søkelys mot Norge med vårt velprøvde vurderingssystem, sier Wolfgang Rosam, forlagsdirektør i Falstaff i en pressemelding.

Fortsetter å utforske den norske restaurantscenen

Den første utgaven av Falstaff Nordic Restaurant Guide omfatter 130 restauranter, som alle har fått 80 poeng eller mer. Listen er satt sammen av Falstaff og en nøye utvalgt jury av testere.

Etter lansering kan også medlemmer av Falstaff Gourmet Club stemme, slik at deres vurderinger påvirker neste års guide.

-Vi er glade for å kunne anbefale hele 130 norske restauranter i førsteutgaven, og ser frem til å fortsette å utforske landets restaurantscene videre i 2024 og i årene som kommer, avslutter Wolfgang Rosam.

Falstaff Nordic Restaurant Guide Norway publiseres på engelsk og tysk på www.falstaff.com. Direktelink til Norgesguiden finner du her:

Dette er Falstaff Magazine

Falstaff ble grunnlagt i 1980 som et vinmagasin i Østerrike og er nå en ledende medieplattform i tysktalende Europa med publikasjoner i Tyskland, Østerrike og Sveits. Falstaffs trykte og digitale magasiner gjør det til det største vin-, mat- og reisemagasinet i regionen, med til sammen nær 10 millioner årlige visninger når sosiale medier inkluderes.

Falstaff International er forlagets engelskspråklige publisering. falstaff.com er en internasjonal portal for vin, mat og reise, og engasjerer sitt publikum med et ukentlig nyhetsbrev og sin egen Falstaff Gourmet Club. Den trykte utgaven av det kvartalsvise Falstaff Magazine har et opplag på nær 150 000 eksemplarer, og blir distribuert via utvalgte kiosker i over 40 land og til bransjeinnsidere som verdens beste restauranter, store vinbarer og hoteller.

Falstaff International redigeres i London, England og ved hovedkontoret i Wien, Østerrike. Det har også kontorer i München, Tyskland.