Historier om vin

Feirer Norge med en spesialpakket Clairet

Da det norskeide Bordeaux-vinhuset Château Bastoney deltok på en VinPuls-kveld under koronapandemien i 2021, var det deres Clairet som kanskje imponerte mest av vinene...

Henter opp gull fra Weinert-kjellerne

Få vinprodusenter, om noen, har en større samling av eldre viner liggende på fat og flasker for en fremtidig lansering enn det argentinske vinhuset...

Trondheimsnatt med spanske vibber

Det trondheimsbaserte vinimportfirmaet North of Wine har lansert sin første vin under egen etikett. Vinen har de hentet fra to søstre som lager vin...

The battle of the champions

For bare noen år tilbake var de to spanske vinhusene Juvé y Camps og Gramona ansett for å være blant de beste cava-produsentene i...

Nå er Periquita også bærekraftig

En av Norges mest populære og lengstlevende listeføringer på Vinmonopolet, Periquita, kan nå smykke seg med Fair’n Green-sertifisering. Vinhuset som står bak Periquita-suksessen, José...

Led(a) meg inn i fristelsen

Av og til må man bare la seg friste. Det skjedde meg i oktober i fjor, på en spansk restaurant i Andalucía. Jeg ble...

Calle Fegth tråkker opp nye stier

Restaurantgründer og vinskaper Calle Fegth er i ferd med å ta nye veivalg. Etter to år med koronarestriksjoner og nedstengninger satser han nå med...

Ny «super-stjerne» fra California

«Moderne» amerikanske viner seiler for fullt inn på det norske markedet. Glem eiketunge, superekstrakterte og heftige «Napa Valley Cabs». Nå er det elegante viner...

Byttet ut olje med vindruer

Noen legger planer for pensjonisttilværelsen, andre har drømmer de vil oppfylle når tiden er inne. Trondhjemmeren Arnstein Hernes (62) og kona Tove (64) har...

Weinerts grunnlegger er gått bort

En av Argentinas viktigste aktører på det internasjonale vinmarkedet, brasilianske Bernardo C. Weinert, er gått bort nærmere 90 år gammel, etter kort tids sykdom....

Når vin kan redde naturen

Lansering av produkter hvor en andel av prisen går til gode formål er ikke noe nytt, ei heller i vinverdenen. Mest kjent er naturligvis...

Toppviner fra utenfor allfarvei

Av og til skal man ta seg tid til en avstikker utenom allfarvei. Da kan det dukke opp spennende og uventede opplevelser. Det gjelder...

Etter 20 år fikk Bibi endelig fullklaff

Norsk-italienske Bibi Graetz har nå hatt 20 innhøstinger i Toscana siden han droppet kunstnerlivet og startet vinprosjektet sitt i år 2000. Bibi feirer 20-årsjubileet...

Nå kommer også Tyrkia på banen

Tyrkia startet fotball-EM med to skikkelige smeller. 0-3 mot mot Italia og 0-2 mot Wales var ikke all verden. Trøsten får være at når...

Colomé har tatt malbec til nye høyder

Tidligere i år feiret vinelskere verden over den internasjonale malbec-dagen. VinPuls benyttet anledningen til en digital malbec-smaking med den franske vinmakeren Thibaut Delmotte for...

Provence-rosé med britisk vri

I VinPuls sin store test av roséviner kom flere av de beste ikke overraskende fra Provence. Der hadde de en tradisjon og en historie...

Bare Bourgogne er alt og har alt

Med stadig økende popularitet for pint noir-druen, har en hel vinverden en tid forsøkt å kopiere originalen, de røde vinene fra en av Frankrikes...

Denne vinen kvoteres på Polet onsdag

Etter at det oppsto fullstendig kaos på Vinmonopolets nettsider sist mandag, da ni Riserva-viner fra Produttori del Barbaresco i 2016-årgangen ble gjort tilgjengelig, kan...

-Ikke akkurat gjennomsnittlig…

Ungdommelig pågangsmot kombinert med familienes lange tradisjoner innen vindyrking, samt muligheten til å hente druer fra noen av de beste vinmarkene i Piemonte var...

Originalt og ekte fra New Zealand

Hun har vært sjefsvinmaker hos Yealands, ett av New Zealands aller største vinhus. Nå lager hun utvalgte, spesielle og strålende viner i det lille...

Dronningen av Hermitage

Flere vinprodusenter har parseller i den berømte Hermitage-åsen i Rhône. Men bare ett vinhus eier kapellet fra 1235, Chapelle Saint-Christophe, på toppen av åsen....

Østerrikes store vinstjerne

Han ble en umiddelbar stjerne da han overtok etter sin far i 1980, kom seg fint gjennom vinskandalen i Østerrike i 1985 og har...

Tar grep for fremtiden

Glem forestillingen om at hvite tyske viner kun er riesling, riesling og riesling. Peter og Bärbel Klein i Pfalz river faktisk opp rieslingvinstokker for...

Muga: Klassisk og moderne fra Rioja

Samtidig som «nye» Spania er på sterk fremmarsj, med spennende viner fra områder som Madrid (Sierra de Gredos), Ribeira Sacra, Bierzo, Mentrida, Almanza, Terra...

Biodynamisk mester fra Mosel

Clemens Busch er en ledestjerne innen økologisk og biodynamisk vinproduksjon i Mosel, tross utfordringene med stupbratte vinmarker fulle av skifer i alle farvenyanser. Clemens...

En gresk åpenbaring fra Naoussa

Greske viner har lenge hatt et litt dårlig image og vært lite ettertraktet internasjonalt. Den unge vinmakeren Apostolos Thymiopoulos har klart å gjøre noe...

Kvalitetscava fra familien

Cava-produsenten Juvé y Camps eksporterer vinene sine til 50 land, men har fortsatt Spania som sitt største marked. Deres mest kjente musserende vin, Reserva...

Kalkuner og gresk vinrevolusjon

Kalkuner kan brukes til så mangt. Grekeren Dimitri Hatzimichalis satset på kalkunoppdrett på 70-tallet, men mest for å skaffe penger til å kunne begynne...

Mosbachers 100-årsgave til Norge

Norske vindrikkere elsker vinene fra Weingut Georg Mosbacher i Pfalz i Tyskland. Og Mosbacher på sin side setter stor pris på interessen fra Norge....

En tysk magiker i Spania

To av de spanske vinregionene som tradisjonelt leverer de mest intense, alkoholsterke og mektigste røde er Priorat og Montsant i Katalonia. Men så finnes...

Da Champagne møtte Jerez

Hva skjer om en fransk champagne-legende tar med seg sine biodynamiske prinsipper og drar til Spania for å samarbeide med en ung spanjol som...

«Hele» Burgund fra ett vinhus

Når familien har vinhuset sitt og vinmarker i selveste Vosne-Romanée, midt i hjertet av Burgunds berømte Côte d’Or, og du i tillegg har parseller...

Johannes Leitz ble covid 19-syk

Vinprodusenten Johannes Leitz, eier og vinmaker ved Weingut Leitz i Rheinhau, Tyskland, har vært syk med covid-19. Nå advarer han alle om ikke å...

Supre viner til vinterens vilt

Vinter og mørketid betyr gjerne vilt eller solide kjøttretter på tallerkenen. Og gode viner i glasset! De får vi garantert fra Rhône, som fortsatt...

På høyden i Valpolicella

Først hadde vi Amarone-bølgen på 90-tallet. Den ble avløst av nordmenns nyforelskelse i Ripasso-viner. Nå håper søskentrioen Maria Sabrina, Antonietta og Riccardo Tedeschi at...

Nå kommer også rosa prosecco

Mange liker å snakke ned den musserende italienske vinen kjent under navnet Prosecco. Men enda flere liker å drikke den, også her i Norge....

Gjør deg klar for den «nye» vin

«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Tidligere var dette en beskjed som skapte begeistring og oppmerksomhet om en vin som i beste fall var en...

Først kom låta, nå kommer vinen

Musikeren Anders Jektvik er en av mange som har mesket seg med boblende drikke på de populære «cava-søndagene» ved utestedet Barmuda på Solsiden i...

Endelig fikk Bibi 100-poenger’n

Midt under koronapandemien opplever norsk-italienske Bibi Graetz den ene gode nyheten etter den andre. Det hele toppet seg da det kjente vinmagasinet The Decanter...

Året det ble så bratt

En av de litt uventede konsekvenser av koronapandemien for vinbransjen er at det i Douro-dalen i 2020 ikke blir fottråkket druer ved innhøstingen. Det...

Sør-Spanias nye juveler

Han kom til Spania på 70-tallet for å lære spanjolene å bruke Schweppes tonic i gindrinkene sine. Nå skal engelske Richard Golding overbevise både...

Englands første gullvinner i vin

Engelsk musserende har slått til så til de grader i Norge de siste årene. Blant «stjerneprodusentene» i Kent og Sussex som rangeres høyest er...

En ny østerriksk stjerne

Det dukker stadig opp nye spennende vinprodusenter verden over. Mange av dem tenker nytt, enten de har arvet et vinhus, startet å tappe egen...

Biodynamisk fra Barolo

Vinhuset Rivetto er første produsent i Barolo som er Demeter-sertifisert som biodynamisk. -Jeg måtte bare gjøre det, forteller eier og vinmaker Enrico Rivetto. Og...

Napa Cab for hvermannsen

Napa Cabs har for mange vært ensbetydende med intense, overeikede og tungt ekstraherte rødviner basert på Bordeaux’ kongelige drue cabernet sauvignon. I nyere tid...

Når cava ikke lenger er bare cava

Cava er ikke lenger bare cava. Nå har cavaprodusentene, som tredje område i Spania, fått innført en egen klassifisering for viner der druene kommer...

Arven etter vikingene

Visste du at norske vikinger bør få noe av «æren» for starten på vinproduksjon i Chablis? For da vikingene i år 867 stormet oppover...

Seriøst fra Ribera del Duero

Noen av verdens mest berømte og ettertraktede viner lages i den spanske regionen Ribera del Duero, nordvest i Spania. Det holder å nevne navn...

Drømmer om en vin fra 1938

Lena Engtrø ruler for tiden i vinkjelleren og plukker flasker til badekaret på Bula Neobistro i Trondheim. Stavanger-jenta har kommet en lang vei innen...

Brocards Chablis-eventyr

Lykkelig må den være som kan gifte seg til en vinmark! Jean-Marc Brocard gjorde nettopp det, på 70-tallet. Det ble starten på et vineventyr....

Sveitsisk artist i Argentina

Ett av Argentinas mest renommerte vinhus, Bodega y Cavas de Weinert, feirer i år sitt 45-årsjubileum og husets sveitsiske vinmaker Hubert Weber benytter anledningen...

Blekksprut, sopp og oxi-vin

Mathies Firing er ett av få danske innslag i Trondheims restaurantverden. Som restaurantsjef og vinkelner ved etablerte Havfruen skal han bl.a. forsøke å overbevise...

Riojas hvite juveler

Rioja har siden 70-tallet vært nordmenns favoritt nr. 1 blant spanske rødviner. Nå får andre områder, som Ribera del Duero, Priorat og flere av...

Det gode liv i Portugal

Etter et langt og suksessrikt liv som skredder, klesdesigner og lærer innen tekstilfag valgte trondhjemmeren Roar Aune i 2010 å kjøpe en eldre, litt...

Vil løfte Lambrusco opp igjen

På 60-70-tallet var Lambrusco en av verdens mest populære viner. Særlig i USA belmet man denne vinen i store mengder, ofte den aller søteste...

Nå lager Frode vin igjen!

Tre år etter at ekteparet Eli Anne Langen og Frode V. Refstad solgte seg ut av Tenuta il Sogno i Piemonte, er Frode i...

Fra business til bobler

Fredag lanserer Vinmonopolet hele åtte nye viner fra England (!). To hvite, to røde og fire musserende. Jeg har digital-smakt tre musserende sammen med...

Når lidenskapen vinner

Lykkelig er den som har besteforeldre med flotte vinmarker. Carmen og Juantxu hadde nettopp det. Og da barndomskjærestene giftet seg, var det naturlig å...

Fra Martini Asti til Leflaive

Hun håper å få smake en 1938-årgang fra Domaine Huet i Loire før hun vandrer, men akkurat nå er restaurantsjef Lena Engtrø mest opptatt...

Gleder seg til Annas pepperkaker

Du trodde kanskje ”Riesling-kongen” Calle Fegth kun lesket seg med tyske riesling-viner. Da kan vi røpe at han hele året gleder seg til julen...

En biodynamisk surfer

Han er filosof, idealist, surfer, trendsetter og vinbonde. Johan Reyneke ble vinprodusent nærmest ved en tilfeldighet, men han satte umiddelbart dype spor. Først og...

Kvinnene inntar Champagne

De har vært i fåtall, men de siste årene har stadig flere kvinnelige ønologer fått viktige posisjoner i små og store champagne-hus. Sist ut...

Stifinneren Michel Chapoutier

Mange blir gjerne noe skeptisk til kvaliteten når et vinfirma begynner å bli for stort (i volum) og aktiviteten sprer seg til mange forskjellige...

På toppen av Barolo

Fremsynte folk skal man alltid applaudere. Cesare Borgogno «glemte» en ting da han i 1920 overtok familievinhuset som hans tipp-tipp-tipp-tipp-oldefar hadde grunnlagt i 1761,...

Tove drømmer om Armand

Hun er en av mange i restaurantbransjen som plutselig opplevde at gjestene uteble og de ansatte måtte ut i permisjon. Restaurantsjef Tove Børstad Solem...

En skinnende stjerne i Soave

Hva skjer når den siste arvingen til Visco-familiens eiendommer møter en pasjonert lærer og søt musikk oppstår? Jo, det blir ekteskap, 25 hektar med...

Spiller på et bredt register

I USA er vinmarkseierne like viktige, minst, som produsentene av vin. Mange vinhus henter druer til vinene de lager fra de samme vinmarkene, ofte...

B for Poggione Brunello

Den ene av de tre stor B’er innen italiensk vin, Brunello di Montalcino, er kommet litt i skyggen av de to andre, Barolo og...

Tar Rioja i nye retninger

Ting skjer i Rioja. Spanias mest berømte vinregion stykkes opp i mindre enheter, produsenter melder seg ut av Consejo Regulador, andre igjen går nye...

Fint å feire med Ferrari

«Alle» kjenner til bilmerket Ferrari. Et synonym på kvalitet. Det samme gjelder for vinhuset Ferrari (ingen forbindelse med bilfabrikken). Det er ikke uten grunn...

Han ryddet i kjelleren på Voss

Søndag vant italienske Francesco Marzola NM for vinkelnere i Oslo. Fra før er han også nordisk mester. Nå er han tilbake på Voss, hvor...

Ny Torres-generasjon i USA

Cristina Torres, datter av Marimar Torres, har gått på som direktør for salg og markedsføring ved Marimar Estate Vineyards & Winery i California. Hun...

Polet stoppet vågal naturvin

Nå har Vinmonopolet begynt å sensurere vinetiketter også. Nylig ble en sør-fransk naturvin sendt tilbake til importør på grunn av en etikett man fant...

Kongen av vin fra Wien

Om noen by kan kalles vin-hovedstad, må det være Wien i Østerrike. Det finnes mindre parseller med vinplanter i noen andre hovedsteder også, men...

Verdejo-viner i en egen klasse

Spanske hvitviner på verdejo-druen har fått et enormt løft de siste årene, både salgs- og kvalitetsmessig. Blant produsentene står Ossian Vides y Vinos frem...

Gjør klar for boblefesten!

Bobler hører med ved overgangen til et nytt år. Og tilbudet på Vinmonopolet er bare enestående. Du kan faktisk velge mellom hele 1881 forskjellige...

Portvins-bonanza til jul

Aldri har det vært så mye god portvin på det norske markedet som i denne førjulstiden. Du kan velge mellom alt fra en supereksklusiv...

Drømmer om vin fra en tysk kjeller

Du kjenner henne bl.a. fra TV2s God Morgen Norge, der hun deler sine beste vintips med deg. Liora Levi er «sjefen» over alle vinkelnerne...

En ny stjerne fra Burgund

Pascal Clément er en av Burgunds aller minste vinprodusenter. Likevel lager han 19 forskjellige hvite og røde viner fra like mange appellasjoner. En av...

Si B – B for Brunello

Poggio San Polo er et vinhus vi hører stadig mer om når gode Brunello-viner diskuteres. Vinhuset ble etablert på 1980-tallet av en familie fra...

Ble vinfrelst av riesling

Petter Hartweg Husby, daglig leder ved Vertshuset Røros, hadde lite kjennskap til vin før han ble introdusert for rieslingvinene til Jos. Christoffel jr fra...

Frukt, finesse, friskhet

Gode champagneprodusenter har en klart definert stil. Det gjør dem både gjenkjennelige og unike. For champagnehuset Billecart-Salmon er det frukt, finesse og friskhet som...

Gjenskaper Riojas storhet

Rioja har fått, fullt fortjent, mer oppmerksomhet fra vinelskere igjen den siste tiden. Viner fra klassiske, berømte vinhus som La Rioja Alta, Cvne/Contino, Marques...

Vinopplevelser på rekke og rad

Redaktør og vinblogger Christer Byklum er for tiden med på TastingBooks topp 50-liste hvor verdens mest innflytelsesrike vinskribenter skal kåres. Han smaker vin hver...

Til Høst-VinPuls med Nino Negri-viner

Nebbiolo-baserte viner fra områder utenfor Barolo og Barbaresco opplever en stadig økende interesse. På Høst-VinPuls presenteres en av topprodusentene fra Valtellina i Lombardia, Cantina...

Peter Gagos London-happening

Den australske vingiganten Penfolds markerer sitt 175-årsjubileum med å lansere ikonvinen Grange i 2015-årgang, samt en helt ny supervin» som har fått navnet Special...

Artadi er den nye spanske stjerna

Merk deg navnet: Bodegas y Viñedos Artadi. En av de nye store stjernene blant spanske vinhus. I en ny vurdering den amerikanske vinjournalisten James...