Spør Vinulf om vin

 

Er det noe du lurer på om vin? Her kan du stille dine spørsmål, så svarer jeg så raskt som mulig.

Vinulf

Trykk her for å skrive inn ditt spørsmål

212 kommentarer til “Spør Vinulf om vin”

 1. Vidar avatar
  Vidar

  Hei, jeg har en La tour de by 2001 og en flaske Castello Di Neive reservat 2001 som jeg lurer på verdiene av.
  Glad for svar😁 V.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det er alltid vanskelig å sette pris på eldre viner, for hvordan de har vært lagret og om denne lagringen kan dokumenteres, vil ofte bestemme prisen.
   La Tour de By er ikke av de mest etterspurte Bordeaux-produsentene og prisen på denne vinen er heller ikke spesielt høy (240-290 kroner for de nyeste årgangene på Vinmonopolet). Jeg vil tro det vil være vanskelig å få særlig mye mer for en 2001-årgang også, fordi det er usikkert om den egentlig tåler såpass lang lagring. Men finner du noen som absolutt skal ha viner fra 2001, så kan prisen bli høyere.
   Castello di Neive i Barbaresco er en adskillig mer anerkjent produsent, og dette er jo også viner som lagrer bra i 20-25 år. Jeg er usikker på hvilken vin du har, men antar at det kan være Barbaresco Santa Stefano Riserva 2001? Det er i så fall en vin som det vil være mulig å få 1000-1500 kroner per flaske for. Jeg vil anbefale at du kontakter Vinmonopolets auksjonsansvarlig for å høre om dette er en vin de mener er aktuell for auksjon.

 2. Kristian avatar
  Kristian

  Hei! Jeg ønsker å kjøpe en lagringsvin til barna mine i 30-års gave. De er født i 2015, 2019 og 2022. De siste har kanskje ikke kommet på markedet ennå, men 2015 og 2019 er kanskje tilgjengelig?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   2022 er nok litt tidlig ennå for kvalitets/lagringsviner. Årene 2015 og 2019 begynner å komme på markedet. Det er begge svært gode år for viner fra Bordeaux og Burgund i Frankrike, og Piemonte (Barolo/Barbaresco) og Toscana (Brunello) i Italia, så der kan du lete etter viner som kan lagres lengde. Rioja og Ribera del Duero i Spania har også mange lagringsdyktige viner fra 2015 og 2019 (Gran Reserva fra 2019 ikke lansert ennå).
   Lykke til i jakten!

 3. Anne-Grethe Michelsen avatar
  Anne-Grethe Michelsen

  Hei. Har en flaske rød vin som jeg lurer på går an å drikke. Vet ingenting om den kun at den har stått i varierende temperatur fra et par minus til pluss 25. For oss ser det ut som en eksklusiv vin. Faustino 1 Tinto Gran Reserva. Står Rioja 1994 Gran Reserva øverst. Det er et merke på baksiden som står AZ No 102012

  Mvh Anne-Grethe

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Faustino I Gran Reserva er en kjent vin som dessuten tåler lagring godt. Volumet er stort, så den er ikke blant de mest eksklusive i bransjen, men samtidig er eldre årganger ofte etterspurt.
   Er litt skeptisk til hvordan din flaske kan ha taklet varierende temperatur etc, det er ikke sikkert den er i så bra form som en annen flaske fra samme årgang vil være med korrekt lagring (8-12 grader i mørk kjeller eller vinskap). 1994 er betegnet som en av de beste årgangene i Rioja, og 25-30 år vil normalt gå bra for en Faustino I. Men så var det dette med korrekt lagring da….
   Eneste måten å finne ut hvordan den smaker er nok å åpne den og prøve.

 4. Pål Nygård avatar
  Pål Nygård

  Hei

  Pleide å få ekstrem hodepine av rødvin. Total katastrofe, at det går an å få så vondt!:-)
  Bodde så i Spania, ble tipset om Ribera del Duero viner. Fikk ikke hodepine, og i alle fall ikke av Joven.
  Utvidet så til Rioja, går stort sett bra. Navarra også. Og pussig nok Bordeaux. Men viner fra andre strøk er total gambling.
  Ble fortalt av folk i Spania at Bordeaux, Navarra, Rioja og Ribera lages på stort sett samme måte, at folk som vandret vestover fra Bordeaux tok med seg måten de lager vin på vestover, metoden er egentlig så godt som organisk uten kjemikalier, men de skiver ikke organisk på fordi lisens til å gjøre det koster peng.
  Mon tro om det er noe i dette?
  Har også merket meg at Tempranillo er tryggest for meg, Shiraz går som regel greit, men Cabernet må ikke røres om eg skal jobbe dagen etter.
  Om vinen er tykk og kraftig eller tynn spiler ikke så stor rolle, men om eg skal skille her så er de tykke tryggest for meg. Leste at dameblad generaliserte at tynne viner er tryggest, det stemmer absolutt ikke for meg. Heller motsatt.

  Hva er det som gjør at vin fra noen distrikter gir mindre hodepine, druetype ser ut til å ha sitt å si, og også alder.

  For meg er Joven, altså unge viner, både best og tryggest. Skjønner meg ikke på dette med Gran Reserva, synes smaken dølles, og hodepinefaren øker markant.

  Mon tro om det er lagring på eik jeg ikke tåler?

  Finnes det noen slags oversikt over hvilke viner som lagres på eik, er det forskjell mellom distrikter og tradisjoner, kan det virkelig være så tullete at Ribera-viner er dønn trygg, mens franske, gamle Cabernet er garantert lammende hodepine?

  Skulle gjerne kommet til bunns i dette, hva slags “kjemi” som kan ligge bak her.

  Mvh

  Pål

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Dette er et mye diskutert og svært komplisert tema, for forskjellige mennesker kan reagere forskjellig på det som gjør at man får hodepine. Da er det nok fornuftig å gjøre som du tydeligvis har gjort, forsøke seg frem.
   Generelt kan det sies at enkelte druetyper og enkelte produksjonsmetoder kan føre til at noen får problemer når de drikker disse vinene enn hva som skjer med viner på andre druer og laget på en annen måte. Jeg er overrasket over at du sier viner fra Ribera del Duero og Rioja går bra, samt Bordeaux, for der brukes mye eikelagring, og det har ofte vært problematisk for mange med allergiske reaksjoner på noen viner. Både Reserva og Gran Reserva-viner skal etter spansk vinlov lagres på fat i minst to og tre år.
   Så er det nok noe i det at økologiske viner (organic wines) kan fungere bedre for mange, for jo mindre sprøytemidler og kjemiske substanser som er brukt av vinhuset, jo renere bør vinene være. Og mange produsenter har tilnærmet økologisk drift, selv om de ikke har tatt kostnadene ved å sertifisere vinhuset.

 5. Beate Søtvik Nilsen avatar
  Beate Søtvik Nilsen

  Hei
  Vet du om winemaker Bibbi Gretz driver egen restaurant i Fiesole?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Bibi Graetz har for en tid tilbake kjøpt det historiske hotellet Villa Aurora i Fiesole, og har flyttet mye av aktivitetene/vinproduksjonen dit. Jeg vet at han har innredet et smakerom der, i tillegg til hotellrom, men om han også tilbyr mat i egen restaurant er jeg ikke oppdatert på.

 6. Brage M avatar
  Brage M

  Hei,
  Jeg har noen nieser og nevøer som jeg gjerne vil kjøpe noe godt å drikke til for deres 18-års dag.
  Ser for meg et budsjett på ~1000kr så langt det lar seg gjøre, per flaske, helst i magnum.
  Champagne eller musserende fra England tror jeg vil passe godt til feiring om mange år.
  De er født i 2015, 2017 og 2017.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   God vin på magnumflasker er flotte gaver til noen du setter pris på, og som du ønsker skal få en fin smaksopplevelse frem i tid.
   Du nevner champagne og engelsk musserende, og det er så absolutt en god ide. Men du må muligens gå over ~1000 kroner per flaske om du vil kjøpe magnum. 2015-årgangen er lovpriset i Champagne som et meget godt år, så var jeg deg ville jeg ha fulgt godt med når 2015-champagnene blir lansert. 2017 er ikke ansett å være en like sterk årgang, så her må du kanskje tenke annerledes. Tyske rieslingviner på magnum fra 2017-årgangen vil f.eks. garantert lagre godt i mange år fremover. Alternativt kan du vurdere noe rødt, men i 2017 var det ikke mange regioner som fremhevet seg, hverken i Frankrike, Spania eller Italia.

 7. Sindre K avatar
  Sindre K

  Hei, jeg har en flaske vin hjemme som jeg har fått i gave for noen år siden. Finner ikke noe info om den årgangen på nettet.. Har du noe info på den: Bør den drikkes nå, kan den lagres lenger, evt pris for den..

  Flasken:
  Gini Contrada Salvarenza Vecchie Vigne Soave Classico 2001 – magnum

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det er en god produsent og en ettertraktet hvitvin. Nye årganger koster rundt 300 kroner for 0.75 l. På magnum lager alle viner bedre enn på vanlig flasker, men jeg er i tvil om hvor godt en Soave egentlig smaker etter 22 år. Det finner du først ut når du åpner den. Hvordan den har vært lagret er også et viktig element her. Er i tvil om den er verdt særlig mye som salgsobjekt.

 8. Espen Pettersen avatar
  Espen Pettersen

  Hei. Takk for flott side! Liker spesielt listene over «tilbud» i månedsskiftene.
  Ser at det arrangeres vinmesser innimellom, men avholdes det noen form for rene «champagnemesser» i Norge?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Tusen takk for at du setter pris på nettstedet VinPuls.no.
   Det er som du sier ganske mange vinmesser i Norge, men en ren “champagnemesse” har jeg ikke hørt om. Kanskje det er noe VinPuls skal forsøke å få til? Jeg skal sjekke ut muligheten for det!

 9. Simen avatar
  Simen

  Hei.
  Jeg lurer på om du har noen anbefalinger på en vin fra 2018 som kan lagres frem til 2036, skal være en 18 års gave til guttungen.
  Gjerne tips i litt forskjellige pris klasser. Alt fra billigst og litt oppover.

  Mvh Simen

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Billige viner som vil drikke godt i 2036 vil nok være vanskelig, for ikke å si umulig å finne. Men går du noe opp i pris, vil du ha en del å velge mellom. Jeg vil anbefale at du satser på magnumflaske(r) (1,5 liter), fordi viner på magnumflaske har bedre lagringspotensiale enn viner på vanlige 0,75 l flasker.
   Her er noen aktuelle magnumkjøp:
   Muralia Manolibera 2018 (kr. 520,00)
   Nozzole La Forra Chianti Classico Riserva 2018 (kr. 725,00)
   Château Cissac 2018 (kr. 822,90)
   Muga Selección Especial 2018 (kr. 879,00)
   Pago de Carraovejas El Anejón 2018 (kr. 1937,00).
   Sikkerstikket her er Pago de Carraovejas og Muga.

 10. Roger.Strøm avatar

  Hei! Er i Spanina og har funnet mange gode viner som jeg ønsker å transportere hjem i bobilen.
  Det er lang tur , og hvordan lagre den best under transporten. Liggende eller stående.
  Den er pakket i esker og blir oppbevart i skap som holder ganske jevn temperatur.
  Regner med den uansett blir litt «bilsyk» men hvis den så får ligge i fred hjemme, blir den da bra igjen, og hvor lang tid bør den ligge før den drikkes?
  Mvh.
  Roger

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det har ikke så veldig stor betydning om vinene transporteres liggende eller stående på en relativt kort reise hjem til Norge. Det viktigste er at flaskene ikke blir utsatt for store temperatursvingninger eller for høy/lav temperatur.
   Etter transporten hjem til Norge er det viktig at flaskene får hvile seg nok, slik at de ikke lenger er “reisesyk”. Noen uker eller kanskje en måned vil uansett være fornuftig her.

 11. Letrud Helge avatar
  Letrud Helge

  Hei 😊 Har et par flasker Louis Jadot Bourgogne Convent des Jacobins Chardonnay fra 2016. Kan de drikkes nå?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Ja, denne vinen kan absolutt drikkes nå. Dette er en solid, rimelig burgunder, men den er nok hverken laget eller godt egnet for spesiell lang lagring. Uten at jeg har smakt 2016-årgangen i senere tid, vil jeg tro at den et godt utviklet nå, og at den ikke vil tjene noe ekstra på lengre lagring.

 12. Terje Fjeldvig avatar

  Hei ULF, jeg er født og oppvokst i Trondheim, men har bodd i Drøbak i mange år der jeg gjennom min vininteresse har blitt kjent med Bringebærlandet. Vil på denne siden bare tipse om deres produkter som er Dessertvin – Isvin (dessertvin laget på frosne Bringebær), Mjød (Honning og Bringebær), Musserende, og en nyhet Aromatisert vin . Alle untatt den siste, Aromatisert er å finne på Polet. https://bringebarlandet.no/ God Påske!

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei Terje,
   Morsomt at du trekker frem Bringebærlandet. De var faktisk representert med egen stand på vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim 27. mars, så vi er allerede kjent med produktene du nevner.

 13. Morten Christensen avatar

  Hei
  «Datt» tilfeldig innom nettsiden din på søk etter Vinmonopolsalg 😊
  Er imponert over din kunnskap og svar på «allverdens» problemstillinger 👏👏

  Hvor kan vi enkelt holde oss oppdatert på hva som kommer på salg i fremtiden?
  Og gjerne er på ett «Pol nær deg».
  Jeg tenker da primært for oss vinamatører som synes det er gøy å kunne drikke & spandere bort en over snittet «Norsk Rødvin» kvalitet, uten å må tømme lommeboka hver gang.
  For ca 20 år siden fant jeg slike søkbare lister på en hjemmeside som jeg ikke finner igjen.

  Rabatter og promille kan være gøy. Dog den første før smaking/ ved innkjøp. Den siste ikke alltid dagen etterpå .. 🫣😇

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei Morten,

   Det eneste stedet jeg vet med sikkerhet kommer til å publisere oversikter hver måned over produktene som kommer på salg på Vinmonopolet er her på https://www.vinpuls.no. Så følg med på dette nettstedet – på VinPuls Facebook, så vil du bli varslet når listen over salgsvinene (og andre produkter) blir publisert.

 14. Renata Lobo Kubala avatar
  Renata Lobo Kubala

  Hei Ulf! Jeg har et spørsmål om vingårdbesøk i Priorat. Skjønner at det er et «must-visit», men jeg ville ikke ha tid til å overnatte/ det må nesten bli på en dag fra/ til Barcelona. Kanskje best å vente når man har bedre tid? Eller har du noen tips om en vingård/ prudusent som kan passe ok til en dagstur (med tanke på avstand til togstasjon, etc..).? Hilsen, Renata 🙂

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei Renata,
   Jeg vil egentlig ikke anbefale en dagstur til Priorat om du ikke har egen bil. Du må regne minst to timers kjøretur hver vei, og i Priorat ligger vinhusene spredt rundt i små landsbyer det ikke går noe tog til. Så du må ha god tid for å få besøkt de mest interessante og berømte.
   Men om tog er eneste alternativ, så er det en mulighet med tog til Marca-Falset, der du kan finne to vinhus – Acustic Celler og Celler Dosterras – innen gåavstand (ca 20 minutt til den lengst fra togstasjonen).
   Trenger du noe å spise, så stikk innom El Bar del Juli.
   Lykke til!

   1. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Tusen takk for grundig svar.!

 15. Marit Andersen avatar
  Marit Andersen

  Hei!

  Har en flaske Allesverloren Tinta Barocco fra 2004 oppbevart mørkt og svalt liggende i en kjeller. Kan denne fortsatt drikkes, og i tilfelle ja, er den forringet i smak?

  Takknemlig for svar på det.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Denne vinen kan fortsatt drikkes, men det kan være at den begynner å bli “sliten”, og at den vil mangle noe frukt og kanskje vil tørre litt. I utgangspunktet var nok ikke denne vinen laget for å drikkes etter nærmere 20 år. Den smakte garantert bedre for 8-10 år siden. Men kanskje har den holdt seg bedre enn forventet, slik at du får en hyggelig opplevelse når den åpnes. Ikke vent for lenge før du gjør det!

 16. Bjørn Steen avatar
  Bjørn Steen

  Hei, vi har 2 flasker Eis Wein som har lagt i kjøleskapet vårt i kanskje 15 år. Tror du disse er mulig å drikke?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Du skriver ikke noe om hvilke årganger disse vinene er fra. Det kan ha betydning for svaret. Men generelt kan jeg si at eiswein er noe av det mest lagringsdyktige du kan ha innen vin, så de to flaskene du har er garantert flotte å drikke nå!

 17. Geir Ertzgaard avatar
  Geir Ertzgaard

  Et spørsmål til: Fins det en systematisk oversikt over anbefalt lagringstid og drikkeperioder for vin? Nå må jeg gjette meg frem til det.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det vil nok være vanskelig å finne en systematisk oversikt som fanger opp alle viner når det kommer til lagring og drikkevindu. Men generelle tommelfingerregler for enkelte viner fra ulike regioner går det an å google seg frem til. Likevel, det er forskjellige meninger om også dette. Mye kommer an på hvordan du selv liker at vinene skal smake. Ikke alle synes gammel vin er like interessant eller smaker godt.

 18. Reidar skansen avatar
  Reidar skansen

  Hei. Har 4 flasker med happy cat vin fra 2001. Rosa, blå, gul og grønn type. Er det noe verdi i de?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Beklager, men dette er nok ikke viner som har noen verdi i dag. I beste fall kan de fortsatt være mulig å drikke, men jeg frykter at de for lenge siden kan ha passert toppen. Det får du svar på om du åpner dem.

 19. Zander avatar
  Zander

  Skal kjøpe en rødvin i 50-års gave til pris fra 400-600 kr på vinauksjon via blomqvist (samarbeid med vinmonopol). Gjerne en matvin. Har du noen anbefalinger av de rødvinene som ligger ute på auksjon per.dags dato?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Vinauksjonen ble dessverre avsluttet før jeg rakk å sjekke aktuelle kandidater og svare deg. Jeg beklager det. Skal være mere “på” neste gang.

 20. Jan G avatar
  Jan G

  Hvilken rødvin anbefaler du til coq au vin. (300-500)?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det må bli noe fransk, en rimelig Bourgogne Rouge som Domaine des Grands Rocs Juliénas Vieilles Vignes 2020 vil passe godt.Eller en Beaujolais, f.eks. Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien.

 21. Ole Eikevik avatar
  Ole Eikevik

  Hei vinulf

  Eg har kjøpt to flasker vin. Ein Achaval Ferrer Finca Altamira 2018 og ei flaske Scherrer Platt Vineyard Pinot Noir 2009. Hvor lenge bør/kan desse lagres?

  På forhand takk

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Den første er en ganske kraftig (og god) malbec-vin. Den tåler, og bør helst få, noen ekstra års lagring. Du kan godt vente inntil 10 år får du nyter den.
   Den amerikanske pinot noir-vinen smaker nok godt allerede, men kan også lagres noen år til, men kanskje ikke mer enn 2-3 år.

 22. Anne Heidi Alme avatar
  Anne Heidi Alme

  Hei Vinulf! Jeg fant en flaske portugisisk Lancers Rosevin fra 1986 i min fars skap!🤣😂Ville vært morsomt å vite om den kan drikkes?🤣😂På forhånd takk!🤗

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei Anne,

   Dette er nok en vin som ble laget for å bli drukket innen noen få år etter lansering.
   Så er det samtidig slik at noen roséviner viser seg å ha en mye bedre lagringsevne enn man kanskje forventet. Eneste måte å finne ut det på er å åpne flasken og smake på den.
   Men jeg tror du må forberede deg på at dette er en flaske som har sett mye bedre dager for mange år siden.

 23. Kjetil Hindar avatar
  Kjetil Hindar

  Hei, hvilken champagne ville du anbefale i prisklassen 4-500?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Hvis du skal ha en champagne som er i basisutvalget, så synes jeg A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut leverer veldig god valuta for pengene (kr. 409,90).
   Går du til bestillingsutvalget (BU), får du straks mange flere og enda mer spennende viner å velge blant. Sjekk ut disse:
   Laurent-Gabriel 1er Cru Grande Reserve Brut (kr. 452,60), Duval-Leroy Brut Reserve (kr. 448,20) og Bonville Grand Cru Brut (kr. 469,90).

   1. Kjetil Hindar avatar
    Kjetil Hindar

    Supert — tusen takk!

 24. Veronica Karen Berg avatar
  Veronica Karen Berg

  Hei. Ønsker å kjøpe en rød lagringsvin til cirka 1000kr +-, til min søster og hennes mann. De giftet seg i 2016 og tanken er at den skal åpnes i 2036. Noen gode forslag?

  1. Veronica Karen Berg avatar
   Veronica Karen Berg

   Glemte å skrive at jeg ønsker en årgang 2016. Om det er en god årgang for lagring.

   1. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Ja, 2016 er en årgang hvor det er fullt mulig å finne gode lagringsdyktige viner.

  2. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Her er tre forslag på viner som ikke vil ha noen problemer med å lagre i tyve år, og som altså vil smake godt når de åpnes i 2036. Vær imidlertid klar over at det forutsetter at de blir lagret under gode forhold, kjølig, mørkt og litt fuktig klima. Helst kjeller eller vinskap.
   Jeg har valgt en spansk og to franske viner. Alle tre er i bestillingsutvalget og må bestilles i butikk eller på nett:
   1) Domaine de Chevalier 2016, Bordeuax, Frankrike (kr. 1050,20)
   2) Torres Mas La Plana 2016, Penedes, Spania (kr. 1057,00)
   3) Chateau Corton Grancey Grand Cru 2016, Burgund, Frankrike (kr. 1099,90).
   Lykke til!

   Ulf

 25. ellen berit naess avatar
  ellen berit naess

  Hei
  Jeg har to flasker med Chateau Talbot fra Saint Julien med årgang 1986 og 1990. Begge Grand Cru Classic.
  De har vært lagret mørkt litt kjølig i alle år.
  Mitt spørsmål er hva bør vi spise til vinen?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Dette er to spennende flasker, med 1990 som den klart beste årgangen (men 1986 var også bra). De er nok ganske drikkeklare begge to nå, så de har fått slipt av de hardeste tanninene. Det er først og fremst solide kjøttretter som her må det serveres klassiske kjøttretter, gjerne med gode sauser. Kalv, lam og vilt primært, men også and vil gå fint med disse vinene.

 26. Martha avatar
  Martha

  Hei!
  Jeg vil gjerne kjøpe en vin til en som blir 18 år i løpet av uka. Tenker det hadde vært kult å kjøpe noe fra fødselsåret, altså 2004, og lurer på om du har noen tips?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det tror jeg må bli en Gran Reserva fra Rioja (Spania). Det finnes noen fra denne årgangen på Vinmonopolet, men de fleste er i bestillingsutvalget. Bor du i Trondheim så har Lade-polet seks flasker av Hacienda Lopez de Haro Gran Reserva 2004 i hyllene.

 27. Kåre avatar
  Kåre

  Hva vil du spise til en Godello som nevnt i dagens artikkel? Noe annet enn sjømat?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Godello er en drue som lager viner som er anvendelig til mye mat. I tillegg til sjømat og tapas, kanskje først og fremst lyst kjøtt, men også til mange pastaretter vil den fungere fint.

 28. Vindrikker avatar
  Vindrikker

  Hei,

  Hvordan vil en hvit fyldig og rik chardonnay fra usa med tydelig smørpreg funke til pinnekjøttet?

  Vil det være en god match?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det er godt mulig at dette kan funke. Jeg har aldri testet ut akkurat den kombinasjonen selv, men skjønner hva du tenker når du spør om en slik vin kan fungere. Det som vil være viktig her er at vinen, i tillegg til fylden du beskriver, også har nok syre til å takle fettet i pinnekjøttet. Mange vil gjerne foreslå en riesling med en viss sødme til pinnekjøtt, pga kombinasjonen syre/sødme, men jeg tror både en fatlagret, amerikansk chardonnay eller en rik chenin blanc fra Loire eller Sør-Afrika kan passe godt hvis man vil ha hvitvin til pinnekjøttet.

 29. Tina avatar
  Tina

  Hei.
  Jeg har lyst til å kjøpe en god lagringsminne i dåpsgave til mitt fadderbarn. Det ideelle hadde vært om han kunne drukket den til sin 30 årsdag. Har du noen forslag?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det soleklare valget her vil være en Vintage Port. Det er viner som ikke har noe problem med å tåle 30 års lagring. Og vil garantert være en opplevelse å åpne og nyte i 2052!
   Prisen du vil betale bestemmer hva du skal velge. Søk på Vinmonopolets nettside på vintage port. Gode årganger de siste årene er 2016 og 2017.

 30. Inge L avatar
  Inge L

  Hei Vinulf!

  Super tjeneste du har her med mulighet for å stille spørsmål!

  Vi har nettopp vært i Toscana og kjøpte noen viner der jeg er litt usikker på hvor lenge vi kan lagre.
  Tanken var å lagre de i vinskap og ta opp en flaske i blandt for å sammenligne smaksnotater.

  Vi kjøpte flere supertoscanere med litt ulik druetype. Den ene er laget på samme måte som Chianto riserva, men var ikke klassifisert som det fikk vi beskjed om. Den er laget av 100 % sangiovese. den andre er laget av 25 % merlot, 50 % sangiovese og 25 % cabernet sauvignon.
  Den tredje er er laget avv 100 % merlot.

  Er det mulig å si noe veiledende om hvor lenge disse vinene kan ligge i vinskap ? Når bør de normalt drikkes innen?

  Om det er nyttig kan du lese om vinene her: corbucciwineboutique.com.
  Vi har kjøpt 17RE oransje og grønn label, samt corba nero 2019.

  Takk på forhånd for svar.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Jeg har ikke besøkt eller smakt viner fra Corbucco, men ut fra det jeg har lest om produsenten og vinene, så er dette solide saker. De vil nok i utgangspunktet tåle lang lagring, opp mot 10-15, ja kanskje 20 år, for de beste. Årgangen avgjør her.
   2019-årgangen er i hvert fall fersk, den er bedømt til å være en svært god årgang også, så flaskene fra 2019 ville jeg har ventet 8-10 år med å åpne, og så drikke de med jevne mellomrom (annet hver år?) fremover.
   2017 var en vanskeligere årgang, men det er druer i denne som gjør den lagringsdyktig, så kanskje prøve om 6-8 år, så finner du ut om du kanskje bør vente litt til med dem.

 31. Vegard Borgheim avatar
  Vegard Borgheim

  Hei,
  Om jeg skulle ha kjøpt 2 typer rødvin som skal kunne lagres i 20-25år, hvilke vil du anbefalt? Makspris pr. flaske 1000kr.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Oj, her kan det være mye å velge mellom. Men et “sikkerstikk” vil være å satse på viner fra områder som vi vet lager viner med godt lagringspotensiale: Rioja, Bordeaux, Burgund og Piemonte f.eks.
   Så kommer det an på hva slags viner du liker best selv. Mitt valg ville være fra Bordeaux og Rioja: Årgangene 2018 eller 2019 fra Bordeaux og 2016 fra Rioja.
   Her er fem forslag å velge mellom:

   Muga Selección Especial 2016 (varenr. 4014705), Spania, Rioja, Kr 879,00.

   Torre Muga Reserva 2016 (varenr. 3149201, Spania, Rioja, Kr 939,90.

   Château du Tertre 2018, (varenr. 12754801), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 845,00.

   Château Cantenac-Brown 2018, (varenr. 13212901), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 944,90.

   Château Rauzan-Segla 2018, (varenr. 12697802), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 944,90.

 32. Renata Lobo Kubala avatar
  Renata Lobo Kubala

  Hei Ulf,

  Jeg er så heldig å ha fått som bursdagsgave en tur til Rheingau i Pinsen. Vi skal fly til og fra Frankfurt og har 4 dager / 3 netter der nede. Planen er å ta den berømte fotturen “Rheingauer Klostersteig” over 2 dager. Vi klarte å bestille overnatting på Kloster Eberbach kun på siste natten, så turen blir omvendt for oss, altså vi begynner fra Kloster Marienhausen på dag 2, overnatter i nærheten av Schloss Johannisberg og fortsetter til Kloster Eberbach på dag 3 . Har du noen forslag til must-taste viner eller og must-see vingårder som tar i mot gjester til smaking, etc. og som kanskje også tilbyr overnatting? I nærheten av Johannisberg or hvor som helst mellom Frankfurt og Johannisberg også (for dag 1). Om du kjenner området veldig godt, er jeg åpen for all mulige forslag ti reiseplaner!

  Hilsen,
  Renata.

  Om fotturen:

  https://www.outdooractive.com/en/route/pilgrim-walk/rheingau-taunus-kreis/rheingauer-klostersteig/25013233/?utm_medium=referral&utm_source=embed&utm_campaign=embed-plugin-referral&utm_term=https%3A%2F%2Fwww.rheingau.com%2F

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det er mange små og hyggelige hoteller i området, og flere av vinhusene har også gjesterom eller gjestehus man kan booke.
   Jeg ville ha sjekket ut Weingut Balthazar Ress, som har et gjestehus som kan være utgangspunkt for gåturer også:
   https://en.balthasar-ress.de/br-guesthouse

   Ulf

 33. Kristoffer Dalgrav avatar
  Kristoffer Dalgrav

  Hei og takk for en kjempefin vinside.

  Jeg lurer på en ting. Jeg har et vennepar som skal gifte til sommeren, og i den anledning ønsker jeg å gi dem tre vinflasker som kan lagres, og drikkes på deres 1, 5, 10 og 20-års bryllupsdag.

  De er fra Spania og Italia, så aller helst to viner fra hvert land var planen. De møttes i 2015, så ønsket var å finne vin fra denne årgangen.

  Har du noen tips på viner som kunne passet til dette og som kan lagres?

  Budsjettet her ligger ca på rundt 2000 kr.

  Kristoffer

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Dette er en morsom og fin ide til gave.
   Du nevner en totalpris på 2000 kroner, men for finne viner som kan tåle så lang lagring må du noe opp i pris. Jeg har plukket noen fra ulike vinregioner i Italia (Piemonte, Toscana og Veneto) og Spania (Rioja og Ribera del Duero). Det er her du finner de beste og mest lagringsdyktige vinene. Vinene er i priskategorien 300-500 kroner. Du får velge fritt her, alle disse skal matche de krav du har listet opp med hensyn til når de skal drikkes:
   Villadoria Barbaresco Riserva 2015
   7934601
   Italia, Piemonte, Barbaresco
   Kr 349,90

   Palladino Barolo Ornato 2015
   1987201
   Italia, Piemonte, Barolo
   Kr 499,00

   Buon Tempo Brunello di Montalcino 2015
   13501401
   Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
   Kr 444,90

   Ca’ La Bionda Amarone della Valpolicella Classico 2015
   4763601
   Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
   Kr 410,00

   Faustino Icon Edition Reserva Especial 2015
   7816601
   Spania, Rioja
   Kr 339,90

   Roda 1 Reserva 2015
   5610201
   Spania, Rioja
   Kr 499,90

   Valduero Una Cepa 2015
   5705401
   Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
   Kr 355,00

   Corimbo I 2015
   7160101
   Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
   Kr 479,90

   1. Kristoffer Dalgrav avatar
    Kristoffer Dalgrav

    Hei Ulf og tusen takk for et godt svar.

    Her er det absolutt gode forslag, og på grunn av deg så har jeg nå det jeg trenger. Tusen takk 😊

    Du skriver “for finne viner som kan tåle så lang lagring må du noe opp i pris”. Av nysgjerrighet, og for å få litt mer kunnskap, hvilke viner ville du foreslått om man gikk “noe opp i pris”?

    Kristoffer

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Hei!
     I utgangspunktet gikk jeg noe opp i pris på de vinene jeg har foreslått. I og med at du anslå 2000 kroner som en ramme for innkjøpet, lå jo disse noe over det.
     Vil du gå enda høyere i pris, så er det viner fra de samme produsentene og områdene som vil være aktuelle.

 34. Rune Johansen avatar
  Rune Johansen

  Hei. Vi har to viner som er fra 2000. Den ene er en 2000 valle d’oro montepulciano d’abruzo og den andre er campa viejo crianza 1996 millenium.
  Er de drikkbare? Eller er det bare edikk?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Ingen av de to vinene er i utgangspunktet viner hvor jeg ville ha anbefalt lagring så lenge som disse har fått. Derfor er det nok store muligheter for at de for lenge siden har passert middagshøyden. Når det er sagt, så har både jeg og andre opplevd at viner vi kanskje trodde var “over the top”, faktisk viste seg å ha holdt overraskende bra. Uansett er lagringen disse vinene har fått det som mest har påvirket utviklingen. Har de ligget i en kjølig og mørk kjeller, kan de ha overlevd…
   Min anbefaling er derfor at du åpner dem uten for store forhåpninger. Du vil muligens få en positiv overraskelse, men ikke forvent for mye. At de har forandret seg fra hvordan de smakte på kjøpstidspunktet er imidlertid helt klart.
   Lykke til!

 35. NinaNina avatar
  NinaNina

  Hei! Jeg søker råd i forbindelse med en bryllupsgave som skal gis i høst. Planen er at brudeparet skal få 4 vinflasker, som kan nytes etter 1, 5, 10 og 20 år som gift. Fortrinnsvis rødvin. Ekstra pluss hvis de er fra 2016, siden det er året de møttes Men viktigere med best mulig vin 🙂 Budsjett på 1500-2000 totalt.
  Håper du har noen gode forslag:)
  Hilsen Nina

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Dette synes jeg er en god og morsom ide til gave.
   Her er mine forslag:
   1 år: Roda Reserva 2016 – varenr. 9323801, kr. 374,90
   5 år: Roland Champion Special Club Blanc de blancs Brut 2016 – varenr. 1872101, kr. 499,90
   10 år: Marques de Murrieta Ygay Reserva 2016 (magnum 1,5 l)- varenr. 360905, kr. 499,90
   20 år: Croft Vintage Port 2016 – varenr. 10410301, kr. 699,00
   Totalpris på hele “pakken” blir 2073,70.
   Lykke til!

 36. Christer Christer Guttormsen avatar
  Christer Christer Guttormsen

  Hei,

  Har lyst til å kjøpe et par kasser med rødvin som kan lagres lenge, og kun skal nytes et par flasker av på julaften til ribbemiddagen.

  Har du noen konkrete anbefalinger til noen viner som passer dette formålet? De skal da kun drikkes til ribbe, og den må kunne lagres.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Ribbe begrenser valgmulighetene når det gjelder lagringsviner noe, for man bør ha en vin som har nok syre til å matche ribbefettet godt nok. Da må man på druetyper som har nettopp denne nødvendige syresnerten. Mencia-druen fra Bierzo i Spania har det, det samme gjelder sangiovesedruen i Toscana og pinot noir, generelt, men da må man for den sistnevnte også gå etter viner med litt ekstra fylde, og da havner jeg i California.
   Her er tre viner du kan vurdere som ribbeviner nå og en del år frem i tiden:
   Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2018 (kr. 208,00)
   Il Poggione Brunello d Montalcino 2016 (kr. 365,00)
   Ojai Santa Barbera Pinot Noir 2019 (kr. 369,90).

 37. Rolf Strand avatar
  Rolf Strand

  Hei!
  Har et vinstativ i kjelleren som ligger mellom 18 og 21 grader gjennom året borte fra lys. Temperatur svinger ikke mer enn 1-1,5c dag/natt.

  Her står det om lag 140 flasker Barolo, Ghemme, RIbero del duero, Barbaresco, Champagne og Bordeux som jeg håper å lagre i 5-25 år. Ville du vært bekymret for temperaturen?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Ideell lagringstemperatur i en vinkjeller er mellom 8-12 grader. Men det er ikke noe stort problem om temperaturen ligger noe over dette, såfremt det ikke er store og brå temperatursvingninger. Med en kjeller som holder 18-21 grader, vil modningen av vinene skje raskere enn om temperaturen stabilt hadde vært lavere. Det vil være utfordringen med dine viner.
   Det er ikke sikkert viner du trodde skulle holde 20-25 år faktisk gjør det, kanskje har de oppnådd modenhetsalder en god del før dette. Så det vil nok være lurt å følge med på utviklingen av disse flaskene.
   En annen løsning kan være å anskaffe et lite kjøleaggregat som holder temperaturen på et lavere nivå.

 38. Knut Hesthammer avatar
  Knut Hesthammer

  Hei,

  Kjøpte her om dagen Gut Oggau Joschuari 2018 og lurer nå på om dere kan anbefale en matrett den passer godt til.

  Har tidligere spist andehjerte til Gut Oggau Joesphine Rot. Denne har mer mørkeblå bærtoner enn hva jeg tror ovennevnte har.

  På forhånd takk for gode tips!

  Med hilsen
  Knut Hesthammer

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei,
   Min anbefaling til denne vil være langtidskokt storfekjøtt eller gryteretter med kjøtt.

 39. Henrik avatar
  Henrik

  Hei,

  Jeg lurte på om man lagrer vin fra den datoen man kjøper vinen fra vinmonopolet eller om man lagrer den fra årgangen vinen er fra? 🙂

  Eks: 2018 årgang som jeg kjøper på polet nå som bør lagres i 10 år. Lagrer jeg den fra dagens dato eller teller jeg da med fra årgangen vinen ble laget? 🙂

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Når vinjournalister omtaler en vin og antyder lagringstid, så er det nok basert på hvordan man vurderer vinen på smaketidspunktet. Angitt lagringstid er da fra dette tidspunktet og fremover. Viner slippes jo fra 1-2 år til 4-5 år (eller lenger) etter det året druene ble høstet og vinen laget, så det er hvordan vinen fremstår ved smaketidspunktet som ligger til grunn for hvor lenge man tror den vil lagre godt. Mange viner tåler dessuten mye lenger tid enn det som kan være antydet.

 40. Endre Plassen avatar
  Endre Plassen

  Hei, Ulf!

  Vet du når cru-vinene til Produttori del Barbaresco blir lansert i år? Jeg mener å huske at de var tilgjengelig tidlig i mars i 2020.

  Det er vel 2016-årgangen som lanseres nå i år, et riserva-år. Ergo er det vel en sterk årgang? Det kan du sikkert uttale deg noe om også.

  Vennlig hilsen

  Endre Plassen

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   2016-årgangen av de ni riservavinene fra Produttori del Barbaresco er på vei til Norge i disse dager. Importøren opplyser at de planlegger lansering like over påske.

 41. Rikke Johansson avatar
  Rikke Johansson

  Hei.
  Akkurat fått et nytt tantebarn og tenkte derfor å kjøpe en vin som jeg kan lagre til hans 18 år dag. Gutten er født nå i 2021 og lurer derfor på om du kan anbefale en vin som kan lagres i 18 år og som er laget i 2021?
  Mvh
  Ivrig tante

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Gratulerer med barnebarn!
   Du er imidlertid litt tidlig ute med tanke på å handle viner fra årgang 2021. De ligger nok fortsatt på tank og fat rundt i de forskjellige vinhusene, og de beste og mest lagringsdyktige vinene vil ikke være tilgjengelig på markedet før om 3-5 år.
   Da bør du kjøpe f.eks. magnumviner (1.5 liter) fra denne årgangen. Barolo fra Piemonte, Brunello fra Toscana når det gjelder Italia, Rioja, Priorat eller Ribera del Duero fra Spania eller Bordeaux og Burgund fra Frankrike er områdene du da bør navigere deg i for å finne gode viner som kan og skal lagres i ytterligere 15-20 år. Champagne er naturligvis også svært aktuelt!

 42. Renata avatar
  Renata

  Hei! Vi skal servere kalkun til nyttårsaften og det ville være fint med tips om en Pinot Noir som passer (gjestene er Pinot elskere) . Kalkun skal lages med en farse med blant annet kylling og gåselever, samt en saus som er kokt med marsala vin (Hellstrøms nyttårskalkun). Maks 300 kr, tilgjengelig på hylla i Trondheim (ikke BU).

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   I VinPuls Julekalender skrev jeg nylig om en Pinot Noir fra New Zealand som er veldig bra, og som helt sikkert vil passe godt til kalkun. Det var Mud House Claim 431 Vineyard. Om du ikke rekker å bestille den, så kan du prøve amerikanske Rancho Alexander Russian River Pinot Noir 2019 (kr. 209,90) som er i basisutvalget.
   God nytt år!

 43. Ida Pedersen avatar
  Ida Pedersen

  Først og fremst tuuusen tuuusen takk for en fantastisk blogg, med flotte tips! Har fått mange gode opplevelser herfra!

  Men har ett spørsmål om Maison Labouré-Roi Chardonnay 2018 som er satt ned 100kr i dag, skjønner at vinhuset er lokalisert i Burgund men er druene i vinen fra languedoc-roussillon(står på Vinmonopolet sin side) , sånn at den ikke defineres som Burgund? Vi har en liten diskusjon her hjemme,har prøvd å søke med finner lite om at vinen i seg selv er en burgunder. Nå stoler vi jo egentlig på deg da men ble litt usikker når polet definerer vinen fra annet distrikt🤔?
  Håper det er ok å spørre om dette, ellers må du bare ignorere spørsmålet. Setter jo umåtelig pris på din vinblogg og digger den!

  Ha en nydelig dag!

  Hilsen Ida

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Først av alt, tusen takk for hyggelige ord om nettstedet vinpuls.no! Jeg foretrekker å kalle det et nettsted, for dette er egentlig ikke en blogg, mer et nettsted med nyheter, tips og reportasjer. Uansett, så fint at du har funnet tips til viner du liker her!
   Så til spørsmålet ditt om opphavet til denne chardonnay-vinen. Den som påstår at dette ikke er en burgunder har helt rett. For selv om vinhuset har hovedsete midt i Burgund, driver de også som negociant, dvs at de har vinmaker eller kjøper inn druer og vin fra andre områder som så markedsføres under deres eget navn. Denne har benevnelsen “Vin de France”, som betyr at druene kan komme fra flere områder. Her med råstoff fra sør i Frankrike, som helt riktig benevnes Languedoc-Roussillon. Beklager at jeg ikke var mer presis på det i artikkelen om prisnedsettelsene på hvite viner fra 1. desember.

 44. Jenny avatar
  Jenny

  Hei!

  Mannen min er ivrig samler, og ønsker seg vin til jul. Han er glad i rødvin fra Toscana, og spesielt Brunello. Har du et forslag på en meget god lagringsvin jeg kan overraske med? 🙂 Vil du anbefale å kjøpe to like flasker så han kan sammenligne på forskjellige tidspunkt? Tak på rundt kr 2000 totalt.

  Setter stor pris på svar.
  På forhånd, takk.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Akkurat nå er det 2015-årgangen som gjelder for Toscana og Brunello. Jeg vil anbefale at du kjøper disse tre, så får han et bredt sammenligningsgrunnlag med gode viner som kan fremstå som litt forskjellige i stil:
   Poggio Antico Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 639,90)
   Ucceliera Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 659,90)
   Mastrojanni Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 690,20).
   Lykke til!

 45. Tore Mundal avatar
  Tore Mundal

  Skal en lufte vin ved å ta opp korken en stund før man skjenker i glasset? I tifelle hvorfor?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Det kommer alt an på hvilken vin du skal nyte. Unge, intense, kraftige viner kan ha godt av luft for å åpne seg. Andre igjen må få lufting for å “våkne opp” etter en lengre tids dvale innestengt i en vinflaske.
   Men det hjelper lite å bare ta opp korken av en flaske. Da er det en svært liten andel av vinen som kommer i kontakt med luft. For unge viner er det er mye bedre å helle innholdet over på en karaffel, for så å tømme den tilbake på flasken igjen. Litt mer krevende viner kan gjerne få fra en til 3-4 timer på karaffel.

  2. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Å bare ta ut korken av en vin for å lufte den, har egentlig ikke så stor effekt, for det blir bare en svært liten del av vinen som kommer i kontakt med luft. Den beste måten å lufte en vin på er å slå den over på en karaffel eller lignende. Da er det en betydelig større flate av vinen som kommer kontakt med luft, samtidig som selve prosessen med å helle vinen over i en karaffel også sørger for noe lufting. Så kan du gjerne helle vinen tilbake på flaske før du serverer den, hvis du vil vise frem flasken.
   Lufting av viner gjøres først og fremst for at vinene skal få åpne seg og slippe ut/frem alle aromaene den besitter. Unge viner kan alltid ha godt av noe luft, det samme gjelder for kraftige, lagringsdyktige viner som ikke er blitt for gammel. Veldig gamle viner skal man være forsiktig med, for det er ikke alltid de tåler så mye luft – etter å ha vært “innestengt” i en flaske i åresvis!

 46. Bjørn Ivar Wågan avatar
  Bjørn Ivar Wågan

  FLOTT, takker…

 47. Bjørn Ivar Wågan avatar
  Bjørn Ivar Wågan

  Hei, kommer det mer info ang Høstvinpuls snart? Tenker spesielt i forhold Koronna restriksjoner og venter spent på vinlister? Er det fortsatt ledig plasser?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Foreløpig er det ingen endringer i forhold til planlagt avvikling av Høst-VinPuls mandag 9. november. Det blir sitt ned-messe og begrensninger i antall deltakere samt fokus på avstand og smittevern ved hver stand.
   Liste over viner som blir presentert på messen er under utarbeidelse og blir sendt ut til påmeldte deltakere straks den foreligger komplett (mangler per i dag (27.10) liste fra fire av importørene).
   Messen er så godt som utsolgt – kun fire messebilletter ledig akkurat nå.

 48. Alf Ivar Nilsen avatar
  Alf Ivar Nilsen

  Hei.
  Jeg mener å huske at du laget en vurdering av ca. 100 spanske viner på Vinmonopolet. Hvis det er korrekt, hvor finner jeg disse?
  Jeg ønsker å kjøpe noen gode spanske til min vinsamling.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Jeg har nok ikke laget en slik omfattende oversikt, men jeg kan godt sende deg en liste over spanske viner jeg gjerne kjøper på Vinmonopolet.

 49. Ken-Gøran Grøtte Pedersen avatar
  Ken-Gøran Grøtte Pedersen

  Hei,
  Takk for meget verdifulle artikler/lister for prisjustering på Vinmonopolet.
  Jeg ser at flere av vinene som går ned i pris allerede er utsolgte, f.eks. disse:
  Schätzel Niersteiner ReinSchiefer Riesling 2017 https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Niersteiner-ReinSchiefer-Riesling-2017/p/5335001
  Schätzel Hipping Kabinett https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Hipping-Kabinett/p/10514201
  Er det fordi enkelte Vinmonopol bestiller inn disse for å kunne selge de på “tilbud”?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Her er det skifte av importør som er årsak til prisjusteringene. Hvorfor de plutselig står som utsolgt før ny pris gjelder kan det være mange årsaker til. Men jeg tror ikke butikker har spekulert i å handle dem inn.

 50. Noralf Størseth avatar
  Noralf Størseth

  Hei jeg har en Juravin: Cotes Du Jura Domaine Rolet 2003 magnum. Jeg lurer på om den fortsatt er drikkbar og hvilken mat bør den eventuelt drikkes til ?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Ja, den skal fortsatt være veldig bra den.Fikk nylig en tilbakemelding fra noen som hadde kjøpt to magnumflasker gjennom VinPuls for noen år siden, og som først nå hadde åpnet den ene. De rapporterte om en veldig bra vinopplevelse.
   Så finn frem noen gode oster (comté) og ta frem flasken!

  2. noralf størseth avatar
   noralf størseth

   Takk for tipset Ulf. Det vil bli fulgt
   Noralf

   1. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Bare hyggelig. Håper du blir fornøyd!

 51. Tommy avatar
  Tommy

  Hei,
  Jeg har lyst til å lage en god hjemmelaget rødvin ?
  Uten noe særlig med garvesyre.
  Har du noen å anbefalle?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Jeg har ikke noen erfaring med hjemmelaget rødvin siden på 80-tallet, men et “triks” jeg brukte da var å blande inn en rødvin med noe sødme i det jeg selv hadde laget.
   Men jeg tror nok ikke jeg er den riktige til å gi deg gode råd her. Kanskje noen av VinPuls-leserne har gode råd å gi?

 52. Renata Lobo Kubala avatar
  Renata Lobo Kubala

  Hei igjen. Glemte å si at jeg har god tid, så det kan være bestillingsvin. Og, gjestene er mer rødvin mennesker enn hvit, så ville unngå hvitviner med for mye syre (med mindre det de er godt balansert med sødme) og kanskje lurt med litt eik? Hilsen, Renata.

 53. Renata Lobo Kubala avatar
  Renata Lobo Kubala

  Hei Ulf,

  Jeg har fått den hyggelige oppgaven å lage en middag som 50 års gave til en nær venn. Han ønsker australsk vin som tema siden han er gift med en australier og har vært der mange ganger. Jeg vil inkludere i menyen Shiraz som er hans favorittdrue og noe fra Adelaide Hills og/ eller MacLaren Vale. Lurer på om du kunne komme med tips til viner som passer innenfor følgende ramme: (med unntak fra dessert, tilpasser jeg maten etter valget av vinen)

  – Aperitif: musserende (ok med litt sødme men helst tørr, trenger ikke nødvendigvis å være tradisjonell metode- tenker litt på pris her…). Yarra, Tasmania?
  – 1. rett: hvit vin. Chardonnay eller Sauvignon Blanc fra Adelaide Hills?
  – hovedretten: klassisk Shiraz fra Barossa. Kanskje artig å presentere/ sammenligne med en annen stil av Shiraz fra et annet område.
  -dessert: dessert/ søt vin som passer til kokosmelk pudding med plomme og karamell saus.

  Prisklasse: hvit og rød ikke så mye dyrere enn 300 per flaske. Dessert og musserende ikke mer enn 500 hver. Men setter pris på “value for money” 😉

  Gleder meg til å høre fra deg,
  Renata.

  1. Renata Lobo Kubala avatar
   Renata Lobo Kubala

   Hei. Jeg ser nå at det ikke finnes søte dessertviner (late harvest, BA, TBA aktig) fra Australia på polet, om jeg ikke tar feil. Men hva med den perlende moscato fra Victoria til kokosmelk pudding? https://www.vinmonopolet.no/Land/Australia/Innocent-Bystander-Victoria-Moscato-2019/p/117901
   Perlende vin kunne også være en mulighet til Aperitif.

  2. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Hva med følgende:
   Aperitiff:
   Enten Dunes & Green Chardonnay Pinot Noir (nr. 11073301, kr. 149,90) eller Jansz Tasmania Premium Cuvee (nr. 6680401, kr. 249,90).
   Hvitvin:
   Peter Lehmann Wildcard Chardonnay 2017 (nr. 10639701, kr. 139,90) eller Penfolds BIN 311 Chardonnay 2017 (nr. 9678601, kr. 279,90).
   Røde shiraz-viner:
   Gemtree Bloodstone Shiraz 2016 (nr. 1988401, kr. 174,80), Ngeringa Syrah Adelaide Hills 2016 (nr. 7742001, kr. 249,80) eller Yalumba Barossa Shiraz (nr. 5237101, kr. 259,00).
   Dessert:
   Innocent Bystander Victoria Moscato 2019 (nr. 117901, kr. 159,90)

   1. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Tusen takk, dette var til stor hjelp!

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Bare hyggelig!

 54. Asgeir Jordahl avatar
  Asgeir Jordahl

  Hei! Kom over en flaske rødvin som heter «Averæn». Det er en Amerikansk vin av nyere opprinnelse. Spørsmålet er hvor kommer navnet fra? Det er vel uvanlig å bruke bokstaven «æ» i USA? Grunnen til at jeg spør er at vi har hytte på Averøya som på folkemunne kalles Averæn. Kan det være noen sammenheng og i så fall hva…? 🙂
  Mvh Asgeir

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!

   Dette er en produsent som holder til i Willamette Valley i Oregon, og som lager gode pinot noir-viner, blant annet. Bak vinhuset står de samme tre som i sin tid startet Banshee Wines. De samarbeider med den respekterte vinmakeren Adam Smith, og baserer seg på innkjøpte druer fra økologiske vinmarker rundt om i Oregon. Fem ulike pinot noir-viner fra Averæn/Averaen er tilgjengelig på Vinmonopolet. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for bruken av bokstaven Æ i navnet på vinhuset, men har sendt en mail til dem for å få svar på det. Skal oppdatere svaret her når jeg vet beskjed.
   Mvh

 55. Bjørn Svange avatar
  Bjørn Svange

  Hei Ulf.
  Jeg har en flaske med Ch.lafite Rothchild 1981, som jeg kjøpte i USA på midten av 1980 tallet.
  Den gangen betalte jeg nesten kr.1000,- for den. Den har vært lagret i min vinkjeller siden da.
  Hva er den verdt i dag, og fins det marked for å eventuelt selge den?
  Spent på svar fra deg.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Om du har oppbevart denne flasken på en bra måte, kan det være en spennende flaske å åpne snart. Nå var ikke 1981 er spesielt godt år i Bordeaux, men de beste slottene lager ikke dårlig vin uansett. På det internasjonale markedet selges denne årgangen nå for 5-6000 kroner per flaske. Vinmonopolet tar imot flasker fra privatpersoner som ønsker å selge. De går da på auksjon som blir gjennomført av Blomqvist. Andre salgskanaler er det ikke i Norge. Sjekk her https://www.vinmonopolet.no/vinauksjoner for mer info.
   Mvh

 56. Elida Sophie Monsen avatar

  Heisann!

  Jeg skal invitere over noen gamle venner av meg og lurer svært på hvilken drikke jeg skal velge til denne menyen.. De er begge snobbete på vin, og jeg har dessverre lite erfaring da jeg egentlig drikker svært lite vin/øl..

  Hvilken øl og vin (helst begge forslag) passer til:

  Forrett

  KALD AGURKSUPPE (yoghurt natruell+ ruccula)

  MED KAMSKJELL

  Skiver halvgrovt brød

  Hovedrett

  Lammecarré , persillerot, plommer, valnøtter, honning / hvitløk , potetpuré , lammeglace/sjy

  Dessert

  Kanel panna cotta med rabarbra saus

  Tenker også å ha en aperitif, men prosecco blir kanskje litt kjedelig- har dere noe forslag her?

  Retten spises på kvelden i midnattssol i Juni, så jeg setter pris på all hjelp.

  Ha en fin dag!!

  Mvh

  Elida Sophie Monsen

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Spørsmålet er om du også skal servere mat, eller dere bare skal sitte “å skravle”? Og om dere vil ha hvitt eller rødt? Gi meg litt mer info, så skal jeg gi deg et råd.

   1. Elida Sophie Monsen avatar

    Jeg skal servere for å imponere.
    Jeg tenker en riesling fra alsace til forretten, og eiswein fra tyskland til desserten , men har ikke peiling til hovedretten…

    mvh

    Elida Sophie Monsen

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Du skriver ikke hva forretten er, for det har betydning for valg av vin. Men serverer du Trimbach Cuvée Frederic Emile Riesling har du uansett en flott vin. Som avslutning (eiswein) vil jeg foreslå Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Riesling Eiswein 2016. Begge disse er i bestillingsutvalget.

  2. N B K avatar
   N B K

   Hei. Kan du hjelpe meg med en meningsfull reise gjennom 5-6 røde viner som også kan inkludere Californias røde viner? Basisutvalg – grunnleggende for å lære bort smak og struktur i rødvin – men med Cali-viner inkludert (pga gjestenes preferanser for «søte» Cali-viner fra amerikanske eikefat.) Svært takknemlig for hjelp. (Serverer enkel vinsmakingsmat til, som feks biter av rødt kjøtt, så det skal ikke passe til noe annet enn å kjenne og lære ulike smaker.)

   1. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Hei!
    Her er et forslag som kan bli en spennende reise, med flere forskjellige druer og land:
    Cline Ancient Vines Zinfandel 2018 (kr. 175,00) – satt opp mot Giordano Primitivo di Manduria 2017 (kr. 164,90). Primitiva er den opprinnelige druen, som ble hetende Zinfandel i USA.
    Dernest Garzon Tannat Reserva 2018 (kr. 199,90) fra Uruguay, Zorzal Terroir Unico Malbec 2018 (kr. 169,90) fra Argentina.
    Og til slutt viner med drueblend : Musar Jeune 2018 (kr. 219,90) fra Libanon og Corte Giara Valpolicella Ripasso La Groletta 2018 (kr. 184,90) fra Italia.
    Lykke til!
    Mvh
    Ulf D

    1. Nora B avatar
     Nora B

     Herlig, tusen takk for at du deler så raust av din kunnskap med oss.

     1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Bare hyggelig. Jeg setter stor pris på spørsmål og engasjement rundt vin og VinPuls!

 57. Ole A Lund avatar
  Ole A Lund

  Hei Ulf

  Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017

  Kan du si noe om lufting av vin generelt, og den nevnte vinen spesielt.

  (Jeg kan lite om dette. Merker at noen viner “dør” i karaffelen eller ikke gjør noe av seg, mens andre blomstrer. Vet ikke hva definisjonen på en gammel vin er, ?men jeg er inneforstått med at riktig gamle 20+?, kan oksidere raskt, men bør skjenkes direkte i glasset. Mulig du hra noe om dette, eller at jeg må melde meg på en vinkus til deg…?✔)

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   De fleste viner vil ha godt av luftig, yngre viner kanskje mest. En Chateau-neuf-du-Pape fra 2017 er fortsatt veldig ung, så noen timer i karaffel vil garantert gjøre denne vinen godt.

 58. Cathrine avatar
  Cathrine

  Vet dere om hvilken vin det er lite histamin i når det gjelder rødvin?

  1. Lillian Fossum olsen avatar
   Lillian Fossum olsen

   Hei er det mulig drikke en faustino v 2004 nå i 2019 eller er den da ikke god:?

   1. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Du bør absolutt prøve den snarest mulig! I utgangspunktet er dette en Reserva-vin, som kanskje ikke er beregnet for 15 års lagring. Men har den hatt et fint opphold i kjeller eller tilsvarende med stabil (og lav) temperatur, kan den fortsatt være i bra stand. Faustino-viner tåler generelt lang lagring,

 59. ØISTEIN PETTERSEN avatar

  Tikka massala hvilken hvitvin og rødvin vil kunne fungere bra til dette ?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   En hvitvin vil være førstevalg. Sør-afrikanske A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019 tror jeg vil være en fin match.
   Om du ønsker en rødvin – som kanskje ikke er førstevalg – må det være en som er frisk og fruktig. Kanskje vil en solid Beaujolais fungere bra.
   Mvh
   Ulf

 60. Erlend avatar
  Erlend

  Hei! Jeg er student og interessert i vin. Jeg har nylig skaffet meg vinskap og tenkte å supplere det med et fornuftig utvalg av klassiske viner fra den gamle verdenen, men også noe fra den nye verdenen. Målet mitt er å få et et utvalg av viner som kan drikkes nå, men som også kan bli bedre ved lagring. Jeg synes det er enkelt å klikke kjente distrikter og druer inn i handlekurven på vinmonopolet, men jeg er noe mer usikker på hvilke årganger som er de beste for de ulike stedene. Det blir nok en del vin i prissjiktet opp mot 4-500 kroner, men det hadde vært gøy med noe mer pricey som jeg kunne åpnet noen år frem i tid, eller for spesielle anledninger sammen med interesse-feller. Jeg er også glad i en god historie bak vinene, noe særegent og ha i bakhodet mens man drikker. Her er jeg usikker på hva man bør satse på. Hvilke stalltips ville du gitt til en novise med selverklært god nese, men litt mangelfull teoretisk bakgrunn? 🙂

 61. Svein Inge avatar
  Svein Inge

  Hei Ulf
  Var på vinmesse og møtte en entusiastisk gjeng fra nord Norge som hadde med seg mye vin fra Farina Wines i Italia. Smakte på Ripassoen deres som jeg falt veldig for. Jeg fikk en fin innføring i hva en ripasso var og hvilke druer som generelt sett blir brukt til produksjon av amarone og ripasso, og at denne hadde en litt sjelden drue i tillegg. Jeg har etter dette forsøkt meg på mange andre ripassoer, men ingen har truffet meg like bra som denne ripassoen fra Farina. Har sett mer på drueblandingene på vinmonopolet.no og ser at Farina har en litt annen drueblanding enn hva jeg finner i noen av de andre ripassoene. Har denne druen som er kun 10% av i vinen så stort utslag på vinen? og i såfall hvorfor? Kan du anbefale tilsvarende viner som du tror kan treffe meg innenfor samme prisklasse?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Som du skriver har Ripasso-vinene fra Farina innslag av en fjerde drue (oseleta) i tillegg til de tre vanlige corvina, molinara og rondinella. Oseleta er en lokale drue som man trodde var utdødd, men som Masi vekket til live på 1980-tallet. Det er flere produsenter nå som bruker denne som blandingsdrue i Valpolicella-viner, alt fra vanlige valpo’er til ripasso og amarone. Dette er en drue som gir små avlinger, det var derfor den holdt på å forsvinne helt. Men brukt riktig gir den vinene der den blandes inn litt mere trøkk og struktur. Masi lager en 100 prosent oseleta-vin kalt Osar. Årlig produksjon er rundt 5-6000 flasker.

 62. Robert avatar
  Robert

  Hei Ulf,

  jeg skal reise til Bordeaux i juni og er interessert i tips til vingårder i området og vinbarer i byen det er verdt å besøke. Da spesielt vingårder i området byen st.emilion som vi skal til på dagstur, og om det er noen morsomme vinbarer i selve byen Bordeau.

  Har du noen tips, eller kjenner noen i området som det vil være morsomt for oss å besøke?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Jeg vil anbefale deg en tur til det nye vinmuseet inne i Bordeaux. Rundt St Emilion kryr det av spennende vinprodusenter. Château Clinet og Château Haut-Sarpe er to steder jeg har hatt gode besøk.

 63. per arne dahl avatar
  per arne dahl

  hvor kan jeg finne verdin på 4 vinflasker jeg har fra ! 1994-1989-1987

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Wine Searcher kan gi deg oversikt over hva vinene er verdtsatt til/kan kjøpes for rundt om i verden.

 64. Frank Grønås avatar
  Frank Grønås

  Hei

  Vi skal til Champagne i sommer, nærmere bestemt i Fourdrain (i nærheten av Laoin). Har du noen vingårder/champagnegårder å anbefale i området som tar besøkende?

  mvh
  Frank

 65. Per Braarud avatar
  Per Braarud

  Skal til Trondheim noen dager i feb/mars og lurer på om det finnes vinbarer i byen? Har du noen gode anbefalinger på restauranter er jeg takknemlig .

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Byen har tre nye vinbarer, Rot, Spontan og NB6. De to førstnevnte serverer også gode matretter. Spontan fikk nylig terningkast 6 av Smakspolitiet i Adresseavisen.
   Restauranter med gode vinlister og ypperlig mat: To Rom og Kjøkken, Kraft Bodega, Røst, Fagn, Le Bistro (spør om spesiallisten) og Credo.

 66. Knut Svisdahl avatar
  Knut Svisdahl

  Hei. Hva vet du om Dom Perignon Millesime, Altum Villare, Champagne, Vintage Brut? Den har grønn etikett men finner ikke noe årstall. Jeg har fått den i present, og vil ikke bare åpne den før jeg vet litt mer om flasken.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Jeg har oversendt spørsmålet ditt til den norske importøren av Dom Perignon, Moet Hennessy, og de svarer at det er vanskelig å si hvilken årgang det kan være uten mer informasjon fra baketiketten.
   Dette er en spesialtapning, ment for bl.a. nattklubber og altså ikke tilgjengelig på Vinmonopolet.
   Tristan Viala hos Moet Hennessy Norge opplyser at den ikke har påskrevet årgang.
   -Vi er faktisk litt usikre på hvordan vi kan tolke koden på baksiden av flasken (ved strekkoden) for å få info om årgang. Men om kunden sender meg koden kan jeg spørre huset selv, sier Tristan.
   Mvh
   Ulf

   1. Knut Svisdahl avatar
    Knut Svisdahl

    Takker for engasjement og svar! Da tar jeg bilde av etiketten på baksiden og sender på epost. Finner jeg hans epost på nettet, eller har du en adresse jeg kan benytte?

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Send det på mail til:
     TVIALA@moethennessy.com

 67. Robert avatar
  Robert

  Hei Ulf,

  skal servere vin til en middag, men er litt usikker på hva jeg burde gå for, kan du komme med noen tips i 200-400 kr klassen?

  Langtidsstekt svinenakke med noe sitron over, med skysaus (pepper og koriander). Servert med potetsalat.

  Mvh Robert

  1. Ulf Dalheim avatar

   Hei!
   Jeg vil anbefale at du velger en vin fra Piemonte på nebbiolo-druen. Gjerne en Barbaresco, for det er viner som kan fremstå mer elegante og drikkeferdige i ung alder enn f.eks. en Barolo. Disse vinene har syreog friskhet nok til å takle fettet i svinekjøttet og dessuten stå godt opp mot krydderet. En god Langhe Nebbiolo kan være et rimeligere alternativ. Spør i din lokale polbutikk hvlke varianter de har i hyllene i den priskategorien du antyder.
   Mvh
   Ulf

 68. Marit Julie Bergh avatar
  Marit Julie Bergh

  Hei! For et par ukers tid var mine venner og jeg, gjester på Bula i Trondheim. En meget god opplevelse, spesielt fordi vinpakken var særdeles god og treffende til maten. Det jeg lurer på er: Det ble servert en meget god hvitvin (tror det var en Riesling). Etiketten hadde to sverd på utsiden. Jeg skulle så gjerne ha fått tak i den vinen, men mangler altså navn på den. Kan du huske en hvitvin med denne etiketten? Kan jo kontakte Bula selvsagt, men vet ikke om de sånn uten videre svarer på det. Vh Marit Julie

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Ifølge restaurantsjef Stine ved Bula, må det ha vært von Buhl Rieslng Trocken dere fikk servert. Den har et skjold på etiketten.
   Bula-folket syntes også at det var stas å høre at dere likte maten og vinpakken!
   Mvh
   Ulf

 69. Olaf Husby avatar
  Olaf Husby

  Hei, takk for flott side og takk for Vinpuls.

  Jeg var i Milestii Mici utenfor Chisinau, Moldova for tre år siden og kjøpte noen flasker vin, alle fra 1986. I ettertid har jeg forsøkt å finne ut hva som er de best kan nytes, dvs. sammen med hva slags mat.

  Purpurio de Purcari
  http://wine.md/colectie/purpuriu-de-purcari.html

  Trandafirul Moldovei
  http://wine.md/colectie/trandafirul-moldovei.html

  MILEŞTII MICI – Auriu
  http://wine.md/milestii-mici-auriu-1986.html

  Jeg har sett Purpurio de Purcari annonsert til tusenvis av kroner flaska. Kan det være korrekt?

  Hilsen OH

 70. Thomas avatar
  Thomas

  Hei Ulf!
  Jeg brygger øl på fritida og nå ønsker jeg å forsøke vin. Trur du det er mulig å få tak i fersk druejuice til vin i norge (riesling, sav blanc f.eks)? Har søkt litt på nett og finner lite info rundt dette.

  Vurderer å kjøpe et vinkit (IKKE EUROPRIS SIN :D), prisen ligger på ca 1500,- for en pakke på 18liter juice. har du noengang smakt på hjemmelaget vin fra kit? Ser ikke for meg å brygge verdens beste vin men om jeg klarer å matche 100,-til150,- vin fra polet er jeg i mål! 🙂

 71. Liv Svare avatar
  Liv Svare

  Vi skal til Barcelonaområdet til sommeren, og vil gjerne ha tips om vinhus man kan besøke i området. Gjerne både for bare besøk/smaking og for overnatting med middag. På forhånd takk for svar 🙂

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Da ville jeg ha besøkt Bodegas Abadal i den knøttlille regionen Pla de Bages. Flotte viner og supert, spennende sted. Det går fint å ta tog dit, ca 1,20 ut fra Barcelona. Jeg har kontaktinfo.
   Alternativet er en tur til Priorat. Litt lenger å dra, men skal man overnatte går jo det bra. Unike viner og terreng. Kan sette deg i kontakt med produsenter der også.

 72. Sverre Hoel avatar
  Sverre Hoel

  hei Ulf.

  Jeg legger vanligvis vin selv av frukt og bær. Det er sjelden bruk for klaringsmiddel, da vinene
  pleier å klarne av seg selv. Jeg har likevel tilført Bentonitt da jeg har lest at den fjerner miljøgifter
  fra kroppen. Siden det er en leiresort, er det vel en grense for hvor mye som er forsvarlig å innta?
  Kan du si noe om forsvarlig mengde pr liter? Jeg har pakker på 10 g. Det er vel dose til ca 25 liter.
  Beste hilsen Sverre Hoel.

 73. Ragnhild Vanvik avatar
  Ragnhild Vanvik

  Hei Ulf,
  Da vi besøkte Itsas Mendi, kjøpte jeg søtvinen Urezti. Har tenkt å servere den til en dessert, men er usikker på hva som passer best.
  Kan du gi meg forslag til følge for vinen?

  Mvh
  Ragnhild

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Jeg kjøpte også denne dessertvinen der. Den ligger fortsatt i kjelleren 🙂
   Mitt forslag vil være en dessert av type pannacotta, eventuelt creme brulee.
   Jeg tror også den vil smake godt til blåmuggoster.

 74. Frank Christiansen avatar
  Frank Christiansen

  “Same procedure as every year, Ulf”

  Hei Ulf,
  I år som i fjor, så er vi en gruppe på 6 som tar turen til Piemonte, nærmere bestemt Barbaresco. Vi har tidligere år spurt deg til råds på dette og fått god hjelp med tips på vingård og kanskje en døråpner inn. Har du noen gode tips på gårder i Barbaresco, store eller små produsenter?

  Mvh
  Frank C

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei Frank!
   Kan sikkert ordne dere noen gode kontakter denne gangen også.
   Hva er datoene for besøket i Piemonte?

 75. Tom-Eirik Jensen avatar
  Tom-Eirik Jensen

  Hei
  Har fått oppskriften til To Rom og Kjøkken sin soppsuppe. Skal lage den på lørdag kveld og trenger hjelp til vin. Prisklasse under kr 250,-

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Høst og sopp er viner fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte og laget på Nebbiolo-druen.
   Helst burde det ha vært en Barbaresco eller en Barolo-vin, men med en prisgrense på opp til 250 kroner havner vi på Langhe Nebbiolo som ofte kan være et like så godt kjøp.
   Jeg har sjekket hva Bakkvartalet har i hyllene sine, og da er følgende aktuelle:
   Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 199,90) eller OMA Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 189,90).
   Mange andre butikker vil også ha disse inne.
   Lykke til lørdag!
   Mvh
   Ulf D.

   1. Vegard Stuan avatar
    Vegard Stuan

    Hei Ulf.
    Hva med en tørr sherry, en amantillado, til suppen. Har gode minner om varm soppsuppe med tørr sherry…

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Hei!
     Du har naturligvis helt rett: Det finnes alternativer til en nebbiolo-vin til soppsuppe. Og tørr sherry er fantastisk godt til. Det samme er jo en tørr Madeira, så flere muligheter er mulig for den som tør å eksperimentere. Og så kan man kanskje vente med nebbiolo-vinen til man lager sopprisotto. Da smaker den enda bedre!
     Mvh
     Ulf D.

   2. Steinar Lund avatar
    Steinar Lund

    Hei Ulf!
    Vi har tenkt å åpne en Carruades de LAFITE 1998, Pauillac nå på lørdag. Bør den luftes?

    Mvh Steinar Lund

    1. Ulf Dalheim avatar
     Ulf Dalheim

     Hei,

     Ja, den kan du godt lufte 1-2 timer i karaffel før du skjenker den.
     Blir spennende å smake denne, kan jeg tenke meg.

  2. Camilla Næsss avatar
   Camilla Næsss

   Deler du oppskrift på suppa forresten? Tror det er den beste soppsuppa jeg har spist noen gang 🙂

 76. Fredrik Winsnes avatar
  Fredrik Winsnes

  Hei Ulf!

  Jeg er på utkikk etter en portvin som skal være 70års gave, har ikke veldig mye greie på portvin selv så jeg må forhøre meg litt rundt.
  Tenker man kommer langt med 6-8 hundrelapper på polet?

  Jeg fikk med meg at du hadde en liste for gode kjøp på taxfree, vet du om det er portvin der man kan være obs på?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det er morsomt med portvin, spesielt gamle utgaver, og det er alltid en fin gave å gi bort. Når mottakeren er 70 år, synes jeg du skal satse på en gammel portvin, da jeg regner med at vedkommende ikke skal lagre den i flere tiår :-).
   Her er to forslag:
   1) Calem Vintage Port 1985 (kr. 499,90)
   2) Quinta do Vallado Tawny 30 Years Old (kr. 653,80)
   Begge vinene er i bestillingsutvalget. Bestill enten på vinmonopolet.no eller i den polbutikken du pleier å handle i.
   Lykke til!
   Mvh
   Ulf

 77. John avatar
  John

  Hei, en bekjent skryter av en riesling som hun opplever å smake bensin (positivt), og ønsker tips om lignende viner.
  Mistenker at vi snakker om duft av bensin/petroleum ++, men trenger altså tips.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hei!
   Det er riktig at en del riesling-viner utvikler et preg av petroleum (flybensin) i smakspaletten, helst etter noen år. Noen finner dette litt merkelig og liker det ikke så veldig godt, mens andre oppfatter dette som en ekstra nyanse i vinen og setter pris på det. Her er tre viner som jeg har notert har innslag av petroleum: Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken GG 2015, Anselmann Riesling Trocken 2015 og Ehlen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2014. Det finnes nok en rekke andre, og i første rekke tyske rieslinger, som også har innslag av petro-aromaer.

 78. TT avatar
  TT

  Her registrert at noen vingrossister setter ned prisen på vin som de enten har lite lager igjen av eller fordi årgangen begynner å bli “gammel”. Finnes det et sted hvor det orienteres om disse prisreduksjonene? Har registrert at det er en del gode tilbud her, men når jeg får vite om det er lagret allerede utsolgt.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Det finnes dessverre ikke offisielle steder hvor man «lovlig» kan informere om prisnedsettelser på Vinmonopolet. Det blir nemlig definert som reklame for alkohol, og det er ulovlig i Norge. Men om du er medlem av VinPuls, så skal du vite at jeg hver måned forsøker å lage en liste over aktuelle prisnedsettelser som VinPuls-medlemmene får informasjon om. VinPuls melder du deg inn i med en mail til: vinpulsmedlem@gmail.com.

 79. HF avatar
  HF

  Hei! Jeg lurte på om det finnes noen plass å dra på vinsmaking i Trondheim?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Den største vinklubben i Trondheim (og Norge) er VinPuls som har regelmessige smakinger med foredrag av produsenter i Prins Olav Grill på Royal Garden. VinPuls arrangerer dessuten flere store vinmesser i året hvor du kan gå rundt i utstillingshallen og velge mellom hundrevis av viner. Informasjon om smakinger får du her på vinpuls.no. Du kan også melde deg inn i VinPuls her, eller ved å sende en mail til vinpulsmedlem@gmail.com. Det finnes også noen andre vinklubber i Trondheim som arrangerer vinsmakinger, men de er helst lukkede vennegjenger eller så må du bli anbefalt som medlem. Flere av restaurantene i byen arrangerer såkalte Winemaker’s Dinner, der de får besøk av produsenter som forteller om og skjenker sine viner til en utvidet meny.

 80. MB avatar
  MB

  Jeg sliter med å finne druen til Ackerman Saugvignon 2011, er det en det en drue som heter Savingnon Blance? Takk for svar.

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Vinfirmaet Ackerman Laurance holder til i Loire, og der er en av de mest brukte druene sauvignon blanc, som du bl.a. finner i vinene fra Sancerre. Som oftest brukes hele druenavnet, men du kan også finne kun betegnelsen sauvignon. Den har ofte et karakteristisk preg av nesle, urter, gress og stikkelsbær. Det er imidlertid andre varianter av sauvignon også, bl.a. sauvignon gris, rose, noir, violet og jeaune. Ved siden av Loire, er sauvignon blanc mye brukt i New Zealand, hvor denne druen lager flotte, friske hvitviner.

 81. Rex avatar
  Rex

  Hvorfor har Amarone-vinene ofte høyt alkoholinnhold?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Amarone-viner er som du sikkert vet laget på druer som har vært tørket i 100 dager etter innhøsting. Rundt 30 prosent av væskeinnholdet forsvinner i tørkeprosessen, og det som først og fremst blir borte er vann. Dermed vil den druemosten som blir igjen når druene/rosinene presses, ha en større mengde av søt druejuice enn det som er vanlig når vin lages. Og dette sukkeret forvandles som du vet om til alkohol underveis i gjæringsprosessen. Ettersom man gjærer også Amarone-viner helt ut, slik at de blir relativt tørre, betyr det at det ekstra sukkerinnholdet ender opp som høyere alkoholstyrke i den endelige vinen.

 82. RL avatar
  RL

  Har glutenallergi og har fått reaksjon på noen typer vin, både hvit og rød. Så er jeg blitt fortalt at noen produsenter klarner vinen med hvetemel. Kjenner du til det? Vet du om det jobbes med krav om å oppgi klarningstype?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Jeg har ikke hørt om at noen bruker mel som klarningsmiddel, men jeg vet at en blanding av mel og vann ofte benyttes for å tette eikefat, så det kan være her dine reaksjoner kommer fra. Du bør altså unngå vin som har vært fatlagret. Klarningsmidler som brukes er helst fra plante- eller dyreriket, som eggehvite og gelatin, men det gjøres også bruk av mineraler, f.eks. bentonitt som lages fra leire. De mest kvalitetsbevisste produsentene vil helst at vinen klarner seg selv gjennom å gi den tid på tank eller fat slik at uønskede partikler legger seg på bunnen. Disse unngår også filtrering, som tar bort restpartikler, men også noe av smaken.

 83. bs avatar
  bs

  Jeg har et spørsmàl pà vegne av min søster, sà jeg hàper du kan svare meg pà det:-) Hun har noe vin stàende, som hennes mann samlet pà, men som hun nà vil selge. Etter hva jeg vet kan hun fà opp til 8000 bare for den ene flasken, men hvor er det hun kan henvende seg, for à fà solgt disse. Det er àrgangsvin og hun vet at dette er flasker som er vanskelig à fà tak i. Hàper du kan veilede meg pà dette da verken hun eller jeg har greie pà dette

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Privat salg av vin i Norge er jo i utgangspunktet forbudt, men hvis man kan definere dette som samlerobjekter/antikviteter e.l. går det likevel an. For noen år siden fikk Vinmonopolet tillatelse til å ta i mot vin fra private samlere for videresalg. Det skjer gjennom en auksjon som Blomqvist Kunsthandler administrerer. Du må først kontakte Vinmonopolet, som gir beskjed tilbake om vinene du har er interessante. Det blir så gjort en vurdering av forventet kvalitet på flaskene, og satt en utropspris. Er du heldig kan prisen i selve auksjonen bli langt høyere, men det er ingen garanti for dette, naturligvis. Det beste vil være hvis vinene finnes i originalkasser, med seks i hver kasse, og at det kan dokumenteres at vinflaskene har vært lagret forsvarlig.

 84. LR avatar
  LR

  Jeg har en kjeller med bortimot en meter tykke vegger. Kjelleren ligger nesten helt under jorden. Takhøyden er 190 cm (hus fra 1905) og jorden går opp til 160 cm. Det er jevn temperatur på mellom 9-11 grader året rundt. Problemet er at det er to vinduer i rommet. Kan jeg bruke rommet til vinkjeller? Hvordan løser jeg problemet med vinduene? Må de mures igjen, eller kan de blendes på annen måte?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Det høres ut som om du har en ganske så perfekt vinkjeller. Mange vil nok misunne deg denne! Det ideelle for en vinkjeller er en stabil temperatur i området 8-12 grader, så der treffer du perfekt. I tillegg bør det være en viss fuktighet i rommet. Når det gjelder vinduene, så tror jeg ikke det er noe problem, men de må naturligvis blendes, for mye lys er ikke bra for flasker som ligger lagret. Men det løser du nok greit med sorte blendingsgardiner eller noe tilsvarende.

 85. JW avatar
  JW

  Jeg skal lage grillspyd med svin, rødt kjøtt og kylling. Hva slags vin serverer jeg til det? Noen vil jo også ha hvitvin. Er det noen hvitvin som kan smake godt til dette, tro?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   En blanding av fugl, lyst og mørkt kjøtt gjør at du må finne en vin som ligger midt mellom lett og tungt. Jeg tror du kan ha stor suksess med en Ripasso-vin her, eller en ung, fersk vin fra Valpolicella. Som hvitt alternativ vil jeg anbefale en tysk Riesling, prøv Weingut Dönnhof Riesling Trocken.

 86. LT avatar
  LT

  Har ikke peiling pà vin, men satt forelden sammen med noen og de snakket om vin. De begynte à diskutere og det endte med at ingen ble enig. Jeg som ikke vet noe spør likevel. Kan en lukte i et glass med rødvin om den er fyldig, tørr eller ikke tørr, sur eller søt? Jeg vet vinkjennere har nese for mye, men mà en ikke smake for à vite dette?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Det er faktisk slik at man ved å lukte på en vin kan fortelle ganske mye om hvordan vinen vil presentere seg i munnen når man smaker på det. Så ja, det er mulig for en trenet vinsmaker å si ganske mye om den vinen han/hun har foran seg bare ved å lukte. Men aller best er det både å lukte OG smake!

 87. vinelsker avatar
  vinelsker

  Jeg har en flaske årgangsvin (Gaudium Reserva) som jeg planlegger å konsumere snart. Utfordringen er at den har vært lagret liggende i kjeller i flere år, og jeg går ut fra at den har en del bunnfall, og konsumet skal foregå på et sted som krever transport i bil ett par timer. Bør jeg transportere den mest mulig i ro og liggende (og evt. dekantere den rett før den skal drikkes), eller bør jeg transportere den stående og la den stå etterpå fram til den skal drikkes (for å få bunnfallet til å synke mot bunnen)?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Jeg vil anbefale deg å ta frem flasken og la den stå oppreist noen dager før du skal frakte den til bestemmelsesstedet. Transporten bør også foregå med flasken stående og mest mulig i ro. Greit også å la den stå noe før den åpnes. Nå tror jeg ikke at det er veldig mye bunnfall i en flaske Gaudium, selv om den kanskje er over ti år gammel, men dekantering kan uansett være en god ide i tillegg, mest for at vinen skal få lufte seg noe før den konsumeres.

 88. LB avatar
  LB

  Jeg har fått påvist sopp i kroppen og må derfor holde meg unna sukker og gjær blant annet. Men liker å kose meg med et glass god rødvin iblant. Ettersom jeg kan lese meg frem til finnes det viner uten tilsatt sukker og med lavt innhold av restsukker som da kommer fra fruktsukkeret i druene. Og at det i mange viner er meget lite gjærrester såfremt det ikke er satt i gang en gjæringsprosess nr. 2… Har jeg forstått riktig? Det jeg da lurer på er om du kan anbefale et par gode rødviner som ikke er tilsatt sukker, med veldig lavt innhold av restsukker (fra fruktsukkeret i druene) og som i tillegg ikke har gjærrester?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Det finnes heldigvis en rekke gode, tørre rødviner, selv om bestselgerne i Norge dessverre er rene sukkerbomber, med opp til 20 gr. restsukker pr. liter. Det er ikke naturlig for en god rødvin, så her er sukker tilsatt for å tilfredsstille «folkesmaken». Hvis du søker på enkeltviner på Vinmonopolets nettsider, vil du se hvor mye restsukker det er i hver enkelt vin. De beste har under to gram restsukker pr. liter. Hvor mye gjærrester som forefinnes er det vanskeligere å vite, men viner som er filtrert bør ha tatt bort det meste. Unngå derfor ufiltrerte viner. En god, tørr rødvin er Giribaldi Barbera d`Alba Superiore 2015. Den er også sertifisert økologisk. Vinen er fermentert (gjæret) helt tørr, det er faktisk under 1 g/l restsukker og det benyttes ingen eik i produksjonen.

 89. JanJ avatar
  JanJ

  Skal til Lisboa og Estoril og lurer pà om du vet om noen vingàrder/slott det gàr an à besøke?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Da vil jeg anbefale at du besøker Jose Maria da Fonseca Vinhos på Setubal-halvøya. Dette firmaet er ikke bare ett av de historisk sett mest interessante vinhusene der, med aner tilbake til 1834, men det er også et sted hvor du blir tatt godt i mot. Det er organiserte omvisninger hver dag kl. 10.00 og kl. 14.00 på de fleste språk. Vinhuset holder til i byen Azeitao som også er kjent for osteproduksjon. Sjekk nærmere info på vinhusets hjemmeside: http://www.jmf.pt

 90. TT avatar
  TT

  Jeg har lest litt om vin. Hva er forskjellen pà kanadisk Ice Wine fra Inniskillin og tysk eller østerriksk Eis wein. Jeg har lest at den kanadiske høstes i januar og de to andre i oktober. Er dette riktig?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Forskjellen på icewine fra Inniskillin i Canada og eiswein fra Tyskland eller Østerrike er først og fremst hvilke druer som brukes. Inniskillin har en drue som heter Vidal (en kloning av Ugni Blanc og Riparia-Seibel), i Europa brukes ikke denne druen, med mange andre druer, som Riesling, Schreurebe, Welschriesling, Muskat Ottonel osv. Innhøstingen skjer ved første frostnatt (kaldere enn minus 6-7 grader), og dermed kan innhøstingstidspunktet variere, fra tidligst november/desember til et stykke ut i januar i Tyskland og Østerrike, det samme er tilfellet i Canada.

 91. bs avatar
  bs

  Jeg reagerer på rødvin med mye garvesyre i, får rennende nese og nysing. Har du tips på rødvin med lavt innhold av garvesyre?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Det er nok flere som er i samme båt som deg, at de plages av enten allergi eller hodepine i forbindelse med vin, og da i første rekke rødvin. Det er som du er inne på garvesyren, eller histaminer, som gjør at enkelte kan få slike reaksjoner. Det handler derfor om å unngå viner som har betydelige mengder av disse stoffene. Noen universalløsning finnes ikke, for dette kan variere fra ett år til et annet for samme vin. Og noen kan reagere på en vin som andre ikke reagerer på, selv om de har tilnærmet samme problem. Men tommelfingerregelen er nok at du skal unngå vin laget på druer som inneholder mye garvesyre, eller hvor produksjonsmetoden er slik at det blir mye tanniner (hard pressing, langt opphold for druemosten sammen med skall, lagring på nye eikefat osv.). Mitt råd vil være at du forsøker deg på druer som regnes for å være «snille» i uttrykket. En slik drue er merlot-druen, og jeg vet at noen allergikere har hatt gode erfaringer med viner på merlot-druer fra Chile. Lykke til!

 92. RO avatar
  RO

  I en del tilfeller hender det seg at ei flaske vin ikke blir konsumert samme dag som åpnes. Skulle derfor gjerne hatt tips om hvordan jeg best mulig kan beholde kvaliteten på vinen eksempelvis til dagen etter (har vakumpumpe).

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Enkleste måte å bevare en vin som ikke er helt drukket opp samme dag som den blir åpnet, er å korke den igjen og sette flasken i kjøleskapet. Da vil den holde seg i hvert fall noen dager. Enda bedre er det å slå det som er igjen av vin over på en mindre flaske. Det er nemlig viktig å unngå at vinen får kontakt med for mye luft. Så jo mindre flate av vinen som kommer i berøring med luft, jo bedre er det. Det er derfor vakumpumper funger så bra som de gjør, fordi man da suger ut lufta. Men for bare noen dager tror jeg det fungerer like bra å slå vinen over på en mindre flaske. En annen sak er at enkelte kvalitetsviner ikke vil ha noe problem med å «overleve» til neste dag, uten at kvaliteten forringes vesentlig, og uten at du gjør noe med flaska eller vinen.

 93. mj avatar
  mj

  Sitter og ser etter litt info og pris på Faustino I Gran Reserva 1986, men finner ikke noe på nettet… så; kanskje du kunne hjelpe meg? Hva er prisen på denne og er denne noe å samle på?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Faustino I Gran Reserva er en gammel traver på Vinmonopolet i Norge. Faustino finnes både som Faustino VII, Faustino V og Faustino I. Sistnevnte er den mest eksklusive av dem. Gran Reserva betyr at den blir lagret i minst fem år før den slippes på markedet. Faustino venter ofte enda lenger. 1986 var en middels årgang i Rioja, og min erfaring er at viner fra dette året nå bør drikkes. Jeg vil altså ikke anbefale deg å lagre den videre. På grunn av årgangen vil verdien på denne vinen derfor ikke være høyere enn det du i dag må betale for en yngre årgang av Faustino I, rundt kr. 230,-

 94. Lars Ragnvald avatar
  Lars Ragnvald

  Kjære Vinulf.

  Jeg skal ha en større middag, og som forrett (ca 70g) tenker jeg å servere en hjemmelaget hjortetartar iblandet foie gras mi cuit (med vakteleggeplomme og klassisk tilbehør), men jeg er usikker på om jeg bør prøve å matche foie gras med søt hvit (Sauternes etc) eller om det er hjorten som må matches? Har du et tips til hva du tror kommer til å fungere i en slik kombinasjon?

  På forhånd takk.

 95. Roe avatar
  Roe

  Gratulerer med flott hjemmeside, Vinulf! Oversiktlig, ryddig og estetisk, og som mange av oss vet, basert på solid kunnskap. Hilsen Roe

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Takk skal du ha. Hyggelig med så fin tilbakemelding på vinpuls.no! Håper dere får nytte av innholdet på sidene her i tiden fremover. Skal forsøke å følge opp med nyheter og tips så ofte jeg kan.
   Ulf D.

 96. nysmaker avatar
  nysmaker

  Vi skal begynne med lagring av vin og lurer på hvilke viner som egner seg best til dette. Vi har ikke direkte prisbegrensninger når det kommer til vin, men vil gjerne holde oss under 400,- flasken. Har lest at Polet merker “lagringsmulighetene” til vinene med stående, halvt liggende og liggende flasker der de to sistnevnte kan lagres. Vi har kanskje ikke de mest optimale forholdene, en bod som holder rundt 12-15 grader konstant temperatur. Vi elsker gode rødviner, men har aldri satt oss helt inn i de forskjellige typene, årganger og annet snacks – men regner med det kommer etter hvert. Vi har begynt med å kjøpe inn Marques de Chivite Tempranillo Crianza og Allesverloren Tinta Barocca, er det viner man kan oppbevare? Eventuelt hvor lenge?

  1. Ulf Dalheim avatar
   Ulf Dalheim

   Hvis du setter smertegrensen på pris til opp mot 400 kroner, så er det fullt opp av gode lagringsviner å finne på Vinmonopolet, kanskje først og fremst i bestillingsutvalget. Jeg vil anbefale deg å plukke ut noen land og regioner, og så starte med noen kjøp derfra. F.eks. Ribera del Duero og Rioja i Spania, Bordeaux , Burgund og Rhône i Frankrike og Piemonte, Veneto og Toscana i Italia. Gode årganger å se etter er 2004 og 2010 for Spania, 2006, 2007, 2010 og 2015 for Italia, 2005 og 2009, 2010 og 2015 for Frankrike. Dessuten noe hvit Burgund, tyske rieslingviner og naturligvis årgangs-champagne. De to vinene du allerede har kjøpt inn er dessverre ikke det første jeg ville ha valgt. De har nok ikke særlig lang levetid, så dette er viner du kan nyte mens du bygger opp vinsamlingen din! Lykke til!

  2. Tom HJ avatar
   Tom HJ

   Hei! Vi har en flaske Negromant Merlot fra 2016 som vi kjøpte på tur til Kroatia i 2018. Er denne fortsatt grei å drikke, eller har vi ventet for lenge?
   Hilsen Tom

   1. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Hei!
    Produsenten Crvik er kjent for viner på et bra kvalitetsnivå. En Merlot fra 2016 skal derfor i utgangspunktet fortsatt være i fin form. Men det avhengiger av at den har vært lagret riktig: helst kjølig og mørkt. Så svaret er ja, den bør være grei å drikke fortsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.