Spør Vinulf om vin

 

Er det noe du lurer på om vin? Her kan du stille dine spørsmål, så svarer jeg så raskt som mulig.

Vinulf

Trykk her for å skrive inn ditt spørsmål

351 kommentarer til “Spør Vinulf om vin”

  1. Kicki avatar
    Kicki

    Hei
    Jeg har lyst å lagre champange i ca 10år. Har vinkjølskap og hadde satt pris på forslag til champagne jeg kan kjøpe inn for dette. Tusen takk 🙂

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Skulle gjerne visst hva slags budsjett du har for innkjøp, og om det gjelder en spesiell flaske eller om du vil ha tips på flere produsenter? Da kan jeg gi deg et bedre og mer konkret svar.

      Uansett, skal du lagre champagne så lenge som ti år, bør du satse på Vintage-champagne. Gode årganger de siste årene er 2015, 2018 og 2019.

  2. Lene avatar
    Lene

    Hei. Jeg har en Dom perignon vintage 2005. Hvor lenge kan den lagres? Har ligget i kjøleskapet i esken sin hele tiden

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Årgangs-champagne fra gode produsenter kan lagres i mange år. Denne begynner garantert å bli pent modnet nå. Men den vil nok tåle god lagring i 10-15 år videre. Spørsmålet er avhengig av hvordan du liker vinene du drikker. Med enda flere år på baken vil vinen endre karakter og andre aromaer enn de opprinnelige blir mer fremtredende.

  3. Emma Antonsen avatar
    Emma Antonsen

    Hei!
    Lurer på vin som kan lagres i 18 år fra følgende årstall 2019 og 2022. ?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Du er ganske heldig med disse to årene, for både 2019 og 2022 var svært gode årganger i flere av Europas beste vindistrikter, spesielt 2019. Så her kan du lete frem gode produsenter fra Bordeaux og Burgund i Frankrike, Piemonte i Italia eller Rioja i Spania som alle leverer viner med god lagringskapasitet.

  4. Aleksander Gifstad avatar
    Aleksander Gifstad

    Hei. Jeg har en 2012 robert weil riesling trocken liggende som vi ikke har drukket enda. Vi har ikke vinskap så har stått in hylle de første årene og ligget i kjøleskap de siste. Tåler denne vinene lagring og hva tror du om å drikke den? Innholdet er helt klart. Mvh Aleksander

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Vinen tåler så absolutt lagring, gode rieslingviner gjør generelt det. Så er det et spørsmål om hvor lenge den sto i en hylle, og hva slags påvirkning av varme og lys den fikk i denne tiden. Det kan ha påvirket/fremskyndet modningen av vinene. Jeg ville ikke ha ventet særlig mye lenger før jeg åpnet denne. Forhåpentligvis for du en god vinopplevelse”

  5. Tine Linea Holte avatar
    Tine Linea Holte

    Hei, jeg leter en veldig sjelden vin.
    Saken er den at jeg har klart å åpne en flaske vin, D de dassault saint-emilion grand cru 2016. 717 skvadron DA- 20 1972 – 2022, med bilder av fly på etiketten,

    Dette var en gave til samboeren på sin 30 års dag. Jeg var ikke oppmerksom nok og så ikke hvilke vin jeg åpnet og har nå fått forklart at dette var en megen sjelden vin og at jeg mest sannsynlig ikke får tak i en slik lengre.

    Jeg har Google meg opp og ned for å se om kan være en liten mulighet, men vet ikke lengre hvem jeg skal spørre.

    Samboeren ble selvfølgelig veldig skuffet over meg, og jeg gjør hva som helst for å komme i kontakt med noen som vet, kjenner noen jeg kan snakke med eller noen som har en flaske jeg kan kjøpe.

    Vennlig hilsen Tine Linea Holte

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Her er det bare å håpe at noen som følger med på denne spalten kan sitte på en flaske som de kan tenke seg å donere bort. Jeg skjønner godt at den har en spesiell betydning for sin samboer. Dette er for øvrig andrevinen til slottet Château Dassault i Saint-Emilion i Bordeaux, og er ansett som god vin som sikkert hadde hatt godt av noen ekstra år med lagring og som det er mulig å få kjøpt med originaletikett. Men her er det nok den spesielle etiketten som har mest verdi for din samboer.

  6. Anne M avatar
    Anne M

    Hei igjen! Har du tips til en god vin fra i år, som kan holde seg fint i 30-40 år under de rette forholdene?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      De beste vinene fra 2024 vil ikke komme på markedet før om 3-5 år fra nå, så her må du nok smøre deg med tålmodighet. Når de blir lansert er det viner fra de mest berømte regionene du skal se etter – Bordeaux, Burgund, Rioja, Ribera del Duero, Piemonte, Veneto og Toscana.

  7. Anne M avatar
    Anne M

    Har Banksy Balloon Girl rødvinen noen som helst verdi, etter å ha blitt tatt ut av produksjon? Har lagret den siden 2020, men lurer på om jeg like greit kan drikke den, eller om den er/kan bli et samleobjekt?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg tror faktisk ikke denne vil bli noe samleobjekt, for det finnes veldig mange ulike varer av Banksy Balloon Girl å få kjøpt, plakater, skulpturer osv. Vinene som er på den (siciliansk) er ikke av aller høyeste kvalitet, så den vil nok heller ikke bli bedre med årene. Så mitt tips vil være at du bør nyte vinen nå, og heller ta vare på tomflasken som et lite minne.

  8. Mads avatar
    Mads

    Hei,
    Vi skal feire attenårsdag om 18 år, og vil gjerne kjøpe en vin nå som vi kan åpne da. Har du noen gode forslag som vi kan markere dagen med?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg vil vente noen år med å kjøpe vinen du skal åpne om 18 år, for det morsomste da vil være at dere har en vin fra nettopp 2024. Årets årgang er hverken laget eller lansert ennå, de beste kommer ikke på markedet før om 3-5 år. da er det gode produsenter fra Bordeaux, Burgund, Piemonte, Rioja, Veneto eller Toscana (Brunello) du skal se etter.

  9. Johnny Grøsfjell avatar
    Johnny Grøsfjell

    Hei!

    Er det mulihet for å få Imperial i grand reserva utgave. Ser at 2021 årgangen vare et topp år. Venter i spenning 🙂

    MVH

    Johnny Grøsfjell

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Den kommer nok i Gran Reserva-utgave, ja, men ikke før om tidligst 2-3 år. Så det er bare å vente i spenning og være rask på labben når den lanseres, for det vil garantert være kun noen få flasker som finner veien til Norge.

  10. Hogne Heir avatar
    Hogne Heir

    På Systembolagets nettsted finner jeg et utvalg av kasser med vin (søker på “låda”) med 3-6 flasker. Utvalget satt sammen av den/de svenske vinimportørene. Flere av kassene er ikke så kostbare og her kan jeg smake på forskjellige vinsorter, ofte fra samme produsent. Finnes noe slik på Vinmonopolet, og hvordan søker jeg for å finne dette?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Du finner nok dessverre ikke tilsvarende “tilbud” på Vinmonopolet. Alternativet vil være at du selv plukker ut 3-6 flasker og lager deg noen slike kasser selv. Resultatet kan bli vel så bra.

  11. Mona avatar
    Mona

    Hei Ulf! Er det for tidlig å finne gode lagrings-rødviner fra 2021? Min datter ble født det året, og jeg vil kjøpe en rødvin hun kan få i gave til 18-årsdagen. Har du evt. noen anbefalinger? Pris har ikke noe å si, så lenge den er god og kan lagres mange år.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det er litt tidlig ennå, ja, for mange av de beste vinene fra 2021 er ikke kommet på markedet ennå. Mange slike viner lagres gjerne 3-5 år av produsentene før de lanseres. Så det er bare å følge med fremover. Sikre viner å lagre i 18 år er gode Bordeaux-produsenter, Gran Reserva-viner fra Rioja eller f.eks. Amarone-viner fra Veneto i Italia.

  12. K avatar
    K

    Hei Ulf. Har lyst til å besøke Piemonte med noen venner. Hvor er det anbefalt å bo? Har lyst til å være i nærheten av et sted med litt restauranter og liv men også i nærheten av produsenter. Tenker å leie hus. Har du noen tips?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Alba er den absolutt beste byen å bo i, for det er en mellomstor mye med mye tilbud og masse gode restauranter. Om du skal leie et hus er det kanskje mest aktuelt i nærheten av en av de mange landsbyene i området. Det vil uansett ikke være langt å kjøre til nærmeste vinprodusent nesten uansett hvor du velger å bo. I flere av dem er det mange vinprodusenter i selve landsbyene også.

  13. Stian k avatar
    Stian k

    Hei
    Fant plutselig en Baron De Lay 2016 på hytta, er denne noe å lagre videre på? Finner ikke den årgangen på vinmonopolets side.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Baron de Ley lager viner som tåler noen års lagring, men siden du ikke oppgir om dette er f.eks. en Reserva eller Finca Monasterio, er det vanskelig å gi noe eksakt råd. Men jeg tror kanskje at vinen du har vil ha nådd sin topp, så anbefalingen er å nyte den nå.

  14. Mette Larsen avatar

    Har Pinot Noir fra usa kortere lagringstid enn annen rødvin ? MvH Mette

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Nei, det har de så absolutt ikke! Lagringstid kommer gjerne an på hvilken produsent du har vin fra. Mange amerikanske pinot noir-viner vil kanskje fremstå som mer drikkevennlige i ung alder enn tilsvarende fra Burgund.

  15. Ivar avatar
    Ivar

    Hei.
    Jeg lurer på hvorfor samme vin på Vinmonopolet nettside har forskjellig “varianter”? f.eks.
    Ch. Petit-Village 2018 har to “varianter” :
    Ch. Petit-Village 2018 13822101 – 865,70 kr.
    Ch. Petit-Village 2018 13201201 – 1 249,70 kr.
    Så hvilken av vin er den ”rette” egentlig?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Begge er nok den “rette” vinen. Prisforskjellene kommer av at de fleste slottene i Bordeaux selger sine viner gjennom negocianter, og således kan alle de norske importørene kjøpe inn samme vin, ingen importør har eksklusivitet. Da vil det være kalkuleringen hver enkelt importør gjør, og hvor mye de har betalt for vinen, som vil være avgjørende for prissettingen. Så kjøp den rimeligste utgaven du finner!

  16. Odd avatar
    Odd

    Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1999.
    Gran cru. Ligget mørkt i kasse. I kjeller med temp 5-10°c
    Verdi?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Du kan nok forvente å få 2000-2500 kroner per flaske ved salg via en auksjon. Husk at all salg av vin i Norge må skje via Vinmonopolets auksjoner, som Blomqvist arrangerer for Polet.

  17. Ida avatar
    Ida

    Hei! Er det noe vin fra 2023 som kan lagres i 18 år?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det vil det garantert være, men du må nok vente 3-5 år enda før disse vinene blir lansert og tilgjengelig på Vinmonopolet. Da kan du se etter viner fra Piemonte, Burgund, Bordeaux og Rioja primært.

  18. Grete Eriksen avatar
    Grete Eriksen

    Lurer på om disse flaskene har samlerverdi?
    Bordeaux World cup 94
    Bordeaux World cup 94
    Merlot J.P Chenet WC 94
    Vh
    Grete Eriksen

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Beklager, men det har de nok ikke. Som drikkevin er de også uinteressante, for kvaliteten på innholdet var i utgangspunktet så lav at de ikke vil ha tålt 30 års lagring. Selv ikke en fotballpub kan være interessert i vinene, for det er ikke lov å ha vinflasker som “utstilling”.

    2. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      De har nok ikke noen samlerverdi, nei. Vinen på flasken er heller ikke av en slik kvalitet at den har tålt lagringen fra 1994, så disse flaskene gjør seg best som “pynt”.

  19. Håvard Fledsberg avatar
    Håvard Fledsberg

    Hei,

    Vi har en vin som heter “Stor salutt”, en cotes du rhone fra 1997 som ble tappet i annledningen 60 års dagen til kong harald og dronning sonja og som ble gjort tilgjengelig å kjøpe for gardister. Vil denne være mulig å drikke og vil den evt være verdt noe?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det kan være mulig at vinen fortsatt er mulig å drikke, men jeg er litt i tvil om holdbarheten på en Côtes du Rhône som ble tappet på en “gimmick-flaske” for over 25 år siden. Noen verdi tror jeg ikke den har. Kanskje du skal gi den som gave til kongeparet vårt?

  20. Knut Nordstedt avatar
    Knut Nordstedt

    I anledning av at det iår er 50 års jubileum for svensk import av Casal Garcia Vinho Verde, er jeg nyskjerrig på om dere har et svar på følgende;

    I Europa forøvrig, og også på produsentens hjemmeside, oppgis alkoholprosenten til 9.5%, herav også Danmark.
    Norsk importør adm.dir bekrefter på mail til meg derimot at import til Norge og Sverige inneholder 8.5 %.
    Etiketten synes å være den samme.

    Spent på om dere kan løse denne quiz oppgaven!
    På forhånd takk.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det er ikke uvanlig at det vi oppfatter som samme vin, kan være forskjellig fra land til land, selv med samme etikett. Det kan skyldes at importøren gjerne ber om at vinen spesiallages for det aktuelle landet. Når det er sagt: På Vinmonopolets sider står denne vinen oppført med alkoholprosent 9,5.

  21. Johnny Karlsen avatar
    Johnny Karlsen

    Hei.
    Jeg følger med på vinpuls sin månedlige anonseringer om salg fra leverandørene for bestilling på vinmonopolet.no. I min uvitenhet har jeg sittet oppe kl. 00.01 og gjort bestillinger på nedsatte viner i den tro jeg var førstemann i køen. Svært ofte får jeg melding etter et par dager fra polet som skriver at varen dessverre ikke er levert fra leverandør. Denne gangen ringte jeg tilbake til polet og spurte om årsak og hvordan dette bestillingssystemet fungerte. Svaret jeg fikk var meget oppklarende: Det har ingen hensikt å bestille 00.01. Om du bestiller dagen etter er det like bra. Det finnes ingen kø system. Alle bestillinger til en leverandør samles sammen og alle bestillinger behandles likt. Er det 10 flasker tilgjengelige så er det loddtrekning blant alle. For et idiotisk system. Her ble det for meg first in and nothing out. Kanskje vinpuls kan skrive noe om dette så ikke folk tror at alle får. Den vinen som var omtalt nå Dornach 20 Mitterberg Souvignier Gris ble ikke levert.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg skjønner godt at folk blir frustrert når det gjelder tilgangen på “salgsvinene”. Det er dessverre et lotteri om man får kjøpt eller ikke. Noen ganger blir vinene solgt ut før det er mulig å kjøpe dem til nedsatt pris den 1. hver måned. Andre ganger er det så flasker tilgjengelig at de ryker ut tvert. Og så virker det som om hverken importørene eller Vinmonopolet helt har oversikt over hvordan vinene skal fordeles. Jeg tror faktisk ikke på den forklaringen du forteller at du fikk.
      For øvrig: Det er sjelden jeg får alle vinene jeg forsøker å få kjøpt, men noen får jeg som oftest, så jeg slutter ikke å prøve. Men det kan virke som om veldig mange nå følger med på disse prisnedsettelsene, og da blir det mange om beinet.

  22. Ela avatar
    Ela

    Hei, har du tips til rødvin som passer godt til finnbiff? (må være i basisutvalget, +/- 200,-)

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Her er tips på tre viner jeg tror vil fungere godt til finnbiff:
      Amalaya Malbec 2021
      varenr. 9629601
      Argentina, Salta, Calchaqui Valley
      Kr 189,90

      Dom. d’Andézon 2022
      varenr. 3133701
      Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
      Kr 189,90

      Casa Ferreirinha Vinha Grande 2021
      varenr. 9928901
      Portugal, Douro e Porto
      Kr 179,90

  23. Jon Gausdal avatar
    Jon Gausdal

    Hei Ulf!
    På ferie i Portugal bestiller vi ofte hvitvin på glass. Ved valg av vin får jeg ofte spørsmål om vi vil ha den fruktig eller tørr. Jeg skjønner ikke at dette kan være motsetninger. For meg er fruktig på linje med floral, i motsetning til mineralsk, og har ikke noe med sukkerinnholdet å gjøre. Hva er det jeg har misforstått? Mener de at fruktig betyr halvtørr/sør?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Min erfaring er at de med spørsmål om fruktig ofte mener en vin med noe restsødme, gjerne en halvtørr/halvsøt vin. Så det sikreste er å bestille den tørr, da vil du ofte også få en vin med god fruktighet.

  24. Ulf Dalheim avatar
    Ulf Dalheim

    Send en mail til vinpulsmedlem@gmail.com for å bli medlem av Norges største vinklubb, VinPuls, og få invitasjoner til vinmesser, spesialsmakinger og vinturer, samt tips om “salg” på Vinmonopolet og masse vintips ellers.

  25. SJ avatar
    SJ

    Heisann
    Jeg har 3 barn, født i 2008, 2012 og 2014. Trenger tips til rødviner som kan lagres til deres 30-40 årsdager, har lett mye og ser ut som ganske mange av de som er på kjente nettsteder er utsolgt på vinmonopolet for disse årgangene.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Du vil fortsatt finne en del rødviner fra disse årene på Vinmonopolet, men må naturligvis regne med å betale noe ekstra for dem.
      Jeg ville ha satset på Bordeaux, der både 2008, 2012 og 2014 var relativt gode årganger. Og Bordeaux lagrer som oftest veldig godt. Også Barolo vil du finne, der var 2008 og 2012 gode årganger, 2014 noe svakere.

  26. Irene avatar
    Irene

    Hei!
    Jeg har lyst å kjøpe musserende vin for lagring.
    Har du forslag til champagne til rundt 500 kr som egner seg?

    Kjenner du til noen skikkelig bra spanske musserende viner? Uavhengig av pris? Har inntrykk av vi mest har de enkle variantene på polet, men at det finnes mye mer.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det er kanskje brutalt å si det, men 500 kroner er vel noen hundrelapper for lite hvis du skal kjøpe champagne for lagring.
      Men her er noe tips omtrent i den prisklassen:
      Vintage Champagne:
      A.D. Coutelas Grand Millesime Brut 2015
      Moutardier Pure Meunier Brut Nature 2015
      Eric Legrand Champagne Millésime 2010
      Lamblot Millesime 2009

      Non Vintage Champagne:
      André Jacquart Experience Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut
      Lanson Le Black Label Brut
      Charles Mignon Grand Cru Cuvée Comte de Marne
      Liébart-Régnier Confidencia Brut
      Camille Savès Bouzy Carte d’Or Grand Cru Brut

      Når det kommer til cava, så er det som du skriver ikke så veldig mange kvalitets-cavaer å finne på Vinmonopolet. Men ser du etter produsenter som lager corpinnat (utbrytere fra Cava-appellasjonen som mener kvalitetskravene til cava er for lave), så vil du finne veldig god spansk musserende.
      Min favorittprodusenter på musserende når jeg handler i Spania er blant annet:
      Gramona, Recaredo, Sabate i Coca, Manuel Raventos, Colet Viticultors og Mestres.

  27. Mathias r avatar
    Mathias r

    Hei.
    Kan du nevne topp 5 vin flasker for investering, som man får handlet på Vinmonopolet. Tenker da lagring på 25år ++

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Oj, det var et vanskelig spørsmål! Med investering, mener du at vinene skal kunne selges med fortjeneste etter 25+ år? Eller har du tenkt å nyte dem selv? Med investering for øye, vil det lønne seg å kjøpe hele kasser (6 flasker). Så er det også viktig å vite hvor mye penger du vil legge i dette. Viner til 1000 kroner per flaske vil generelt være mer lagringsdyktige enn flasker til 500 kroner.
      Generelt kan jeg si at viner fra Bordeaux og Burgund, samt Champagne, er stedet å gå til for Frankrike. I Spania lagrer viner fra Rioja og Ribera del Duero godt, det samme gjelder Piemonte (Barolo og Barbaresco), Valtellina og Toscana (Brunello di Montalcino) i Italia. De beste vinhusene fra California, primært Napa Valley, har også god verdistigning.

  28. Ruben Adolfsen avatar

    Hei, hvilken ideell temperatur for disse vinene lagret i vinskap? Har 2 soner.

    Rødvin:
    Chateau Palmer 1982
    Chateau Lafite Rothschild 1975

    Hvitvin:
    Louis Latour Puligny-Montrachet 1er Cru Sous Le Puits 2018

    Musserende:
    Armand de Brignac Gold Brut

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Anbefalt lagringstemperatur for alle viner er stabilt mellom 8-12 grader. Jo kjøligere de lagres, dessto senere utvikler de seg. Jeg ville ha lagt champagnen og de hvite på rundt åtte, og de røde på 11-12 grader.

  29. Inger Holand avatar
    Inger Holand

    Koonunga hill shiraz cabernet 2019 kan den lagres ?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Ja, den kan lagres, men dette er ikke en vin ment for lang lagring, så jeg ville ikke lagt den unna mer enn maks 2-3 år .

  30. Ole Rafoshei avatar
    Ole Rafoshei

    Hei!

    Vet du om noen gode kjøp i tax-free nå om dagen? Jeg sliter med å se hvilke som skiller seg ut, eller om det i det hele tatt er noen. Flott nettsted og arbeid forøvrig

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det finnes helt klart flere gode kjøp på taxfree også nå om dagen. Og det vil bli enda flere etter nyttår, for mens Vinmonopolet og importørene kommer med ganske mange prisøkninger fra 1. januar 2024, har taxfree-butikkene antydet at de ikke vil sette opp prisene i januar. Jeg jobber nå med å få laget en ny oversikt over de beste kjøpene fra taxfree. Den kommer når jeg har fått hentet inn nye priser fra både taxfree og Vinmonopolet.

  31. Arne Monsholm avatar
    Arne Monsholm

    Hei,

    jeg skal kjøpe inn noen vinflasker til vårt planlagte vinrom. Kan du foreslå noen gode viner som egner seg for lagring, men som ikke er altfor dyre? Tenker i prisklasse 300-800 kr/flaske. (Må starte med noe ikke altfor dyrt slik at jeg kan kjøpe inn mer enn et par flasker så hyllene ikke ser helt tomme ut, samtidig som det som er der er ok vin… :-))
    Må helst være tilgjengelig for bestilling på Vinmonopolet..

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg burde helst vite litt om dine preferanser innen vin for å kunne svare godt nok på dette, for jeg går ut fra at du vil ha viner du selv liker godt i vinskapet ditt. Så bør du ha litt av hvert der, fra hvitt til rødt, kanskje også champagne og portvin. Blant de hvite, så bommer du ikke med en GG Riesling eller en hvit burgunder. På den røde siden ville jeg ha kjøpt noe fra Frankrike, Spania, Italia og USA, primært, samt også noe fra f.eks. Libanon og Portugal. For champagne og portvin vil prisen du er villig til å betale avgjøre hva som kan kjøpes inn.

  32. Gunnar Pettersen avatar
    Gunnar Pettersen

    Hvor går grensen på at skal være samlevin ? ( pris / år ? )

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Vanskelig å svare helt konkret på dette åpne spørsmålet, men kort sagt så vil høyere pris på vinen gi større sjanse for at den vil tåle lagring. Jeg vil tro at du må starte på rundt 250-300 kroner for å finne viner som kan tåle opp til ti års lagring, og så vil antall år øke litt parallelt med hvor mye du øker innkjøpsprisen.

  33. Vidar Kleivi avatar
    Vidar Kleivi

    Hei. Jeg har tvillinger som er født i 2014 og tenkte at en morsom 20 og 30 års gave hadde vært en god rødvin fra året de er født. Noen gode forslag tåler litt lagring og gjerne ikke koster skjorta.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det er nok vanskelig å finne “rimelige”viner som både er fra 2014 og som tåler lagring i 20 og 30 år. Så noe må du nok belage deg på å betale for slike flasker. Men om du investerer i de riktige vinene, kan det bli en spennende opplevelse for tvillingene når de får smake dem etter 20 og 30 år. Jeg hadde selv en magnumflaske som min eldste fikk servert da han fylte 25 år. Det var en vellykket gave.
      For å finne viner som matcher dine kriterier, så ville jeg ha søkt opp 2014-årgangene fra Rioja (Spania), Bordeaux (Frankrike) eller Piemonte/Toscana (Italia).

  34. Stian avatar
    Stian

    Hei. Lurte på om du har noe tips til en fin kasse Bordeaux  . Som ikke er noe problem og lagra over flere år. Mvh Stian

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Tenker du en kasse av samme vin, eller en kasse med forskjellige viner? Vanligvis ville jeg ha foreslått tre flasker av hver vin, for å kunne følge dem over tid, f.eks. hente opp en flaske hvert andre år etter 5-6 års lagring. Dessuten vil prisen du er villig til å betale også være avgjørende. Gode årganger velegnet for lagring fra Bordeaux i nyere tid er: 2010, 2015, 2016, 2018 og 2019.

  35. Niall Skjæveland Maloney avatar
    Niall Skjæveland Maloney

    Hei,

    Jeg har arvet en flaske med Petrus Pomerol 1982 årgang. Vinen har tidligere vært lagret i en vinkjeller(tørt og svalt)som holdt mellom 8 og 14 grader, flasken og label er fine og fyllingsgraden har ikke gått ned, ergo tett kork. Vinen er nå i et vinskap som holder 12 grader. Hva slags pris kan man forvente for en slik flaske ved salg? Jeg er i besittelse av en del andre ekslusive viner, men det er Petrusen jeg er primært nysgjerrig på.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Petrus 1982 er en svært ettertraktet vin, som du kan få opp mot 50 000 kroner for om du får solgt den i de rette kanaler. Her i Norge er Vinmonopolets auksjoner via Blomqvist eneste mulighet for omsetning. Både Petrus 1982 og de andre vinene du har kan du levere inn til Vinmonopolets auksjonsansvarlig for å få en antydet salgspris.

  36. Syver Jøingsli avatar
    Syver Jøingsli

    Å kalle NOE denne utdaterte, champagnesosialistsnobbete anakronisme av en virksomhet holder på med for ‘salg’, blir helt feil. Dette er et stalig monopol. En melkeku. En del av undertrykkelsen og umyndiggjøringen, samt den grådighet våre ‘ledere’ bedriver. Ingen varer her, er billige. Dermed skaper virksomheten de klasseskiller myndighetene ideellt skulle motarbeide. Men de feiler oss. Handler ikke her. Skjønner ikke at noen gjør det.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Avgifter kan vi alltid diskutere, men trist å se at du ikke verdsetter Vinmonopolet som det denne kjeden av vinbutikker faktisk gir oss, ett av verdens beste utvalg innen vin i de aller fleste kategorier. Dessuten – det er de private importørene som sørger for “salg” på Vinmonopolet hver eneste måned, når de setter ned prisen på noen av vinene sine. Også det skal vi applaudere.

  37. Kjell madsen avatar
    Kjell madsen

    Har ei flaske Cinto gran reserva 1995. Erlagret liggende i et kjølig rom. Hva er verdien på slikt. Er den drikkende eller er det bar å kaste.
    Mvh kjell madsen.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Jeg går ut fra at det er Faustino Cinto Gran Reserva 1995 du spør om.
      I så fall er dette en vin som bør være drikkemoden og smake godt nå. Vi erfarer ofte at Faustino-vinene, spesielt Gran Reserva-utgavene, tåler utrolig lang lagringstid. Så det er bare å åpne den og kose seg!
      Verdien er vanskelig å fastsette, men jeg ser at det er mulig å få kjøpt denne for rundt 75 euro internasjonalt. Volumet på Faustino-vinene er i utgangspunktet veldig høyt, så de helt store samleobjektene blir de sjelden.

  38. Børge Kraft Ervig avatar
    Børge Kraft Ervig

    Forslag til en god rødvin til Kalkun?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Jeg var i Australia like før jul en gang. Der bruker de mye kalkun i forbindelse med julefestlighetene. Og drikker gjerne sparkling shiraz til. Det er det lite av på Vinmonopolet, kun den rimelige Sunday Drive Sparkling Shiraz 2022 (kr. 149,90). Dette er en perlende vin som godt kan prøves til kalkunen. Server den gjerne noe avkjølt.
      Men i og med at dette er litt spesielt, så kan det være lurt å ha en ekte rødvin i bakhånda. Gjerne på shiraz-druen den også, så prøv f.eks. St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022 (kr. 165,60) eller Shaw + Smith Shiraz 2021 (kr. 289,90).

  39. Birgitte overland avatar
    Birgitte overland

    Vil en Museum Reserva fra 2019 fungere til røkt pinnekjøtt?
    mvh Birgitte

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Ja, det tror jeg kan bli en svært bra match!
      Gi oss gjerne en tilbakemelding når du har gjennomført måltidet.

  40. Mikkel avatar
    Mikkel

    Hei,

    Er det noen viner du tenker er ekstra spennende å kjøpe på novemberlanseringen til vinmonopolet for å lagre i flere år?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Egentlig er det vel bare å velge å vrake om man har økonomi til det, for det lanseres stadig flotte, lagringsdyktige viner på Vinmonopolet, spesielt i bestillingsutvalget (BU), men sjelden i basis. Blant BU-vinene denne gangen kan man spesielt lete blant viner fra Bordeaux i 2019-årgangen, som Château Talbot.
      Spør du om hvite, så ville jeg ha sjekket William Fevre Chablis Grand Crus Les Clos 2021, samt hvite Burgund-viner fra Louis Latour og Pierre Girardin.
      Av røde så er spanske Ysios Seleccion 2016 spennende, det samme er Occidental Freestone pinot Noir 2021 og naturligvis Tenuta San Guido Sassicaia 2019.

  41. Martin avatar
    Martin

    Hei, har en niese som ble født og døpt i 2021. Gaven hennes er to like viner, som hun kan drikke/selge når blir 18. Har ventet på at årgangene for langtidslagring kommer ut i markedet og ser det nå har startet. Noen anbefalinger?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Du er fortsatt litt tidlig ute, for de mest lagringsdyktige røde vinene er nok ikke tilgjengelig ennå. Men du kan sikre deg en god hvitvin som du kan gjemme unna fra 2021 nå, for de beste Grosses Gewäcs-vinene fra Tyskland er på markedet nå. Mitt forslag er Müller-Catoir Bürgergarten im Breumel Riesling Grosses Gewächs 2021 (kr. 469,90, varenr. 10228501 i BU). En hvit og en rød vin fra hennes fødselsår burde være en spennende gave. Når det gjelder de røde bør du vente til toppvinene fra 2021-årgangene slippes fra Spania (Rioja eller Ribera del Duero), Italia (Piemonte og Toscana) eller Frankrike (Bordeaux og Burgund). Pluss naturligvis Château Musar 2021 fra Libanon, en vin som alltid leverer etter mange år i kjelleren!
      Kom gjerne tilbake med et ønske om tips om rød vin når det er gått ett år eller to!

  42. Herman avatar
    Herman

    Hei Vinulf,

    Har du noen anbefalinger for en rødvin i prisklassen 300 kr til 500 kr som passer til pinnekjøtt? (Flasken skal være en julegave)

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Dette er en super vin til pinnekjøtt: Scarpa Barbera d’Asti I Bricchi 2020 (kr. 320,00).

    2. Jarle Aase avatar
      Jarle Aase

      Faustino Gran Reserva Mythical Vintage 2008 – kan jeg bruke denne til ribbe?

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Dette ville ikke ha vært mitt førstevalg til ribbe, for jeg tror en vin med mer syre vil gjøre seg godt til en slik rett. Denne Faustino-vinen har fått en del fatlagring, så jeg vil mene at lammeretter, vilt og storfe vil passe bedre.

  43. Irmelin avatar
    Irmelin

    Hei. Jeg har en flaske Faustino Rioja I Gran Reserva 1998. Lurer på om den har noe verdi, om den er god ennå( er det en god lagringsvin?) Kan den evt lagres lenger?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Faustino I Gran Reserva er en Rioja-vin som tåler svært lang lagring om den får de riktige lagringsforhold. Så 25 år er i utgangspunktet ingen alder for denne vinen. Nå er ikke 1998-årgangen vurdert til mer enn middels, så spesielt verdifull er ikke en slik flaske. Dessuten tappes den i ganske stort volum hvert eneste år, så det er mange flasker av den tilgjengelig. Mitt beste råd er derfor å ta den frem til en god lammerett i løpet av den nærmeste tiden.

  44. Kirsten Weierholt avatar
    Kirsten Weierholt

    Hei! Jeg synes det er moro med viner som ikke er så veldig kjent.
    Nå har jeg fått øynene opp for druen Nero di Troia og nord-Puglia.
    Har du noen gode anbefalinger om drikkeklare og / eller noen til å lagre? Mvh Kirsten

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Nero di Troia, eller Uva de Troia som er det mest brukte navnet, er en stedegen og spesiell drue i Puglia, mest beplantet i Bari-provinsen og rundt Castel del Monte. Den er faktisk den tredje mest brukte rødvinsdruen i Puglia, men likevel ikke spesielt godt kjent blant vindrikkere. Mange produsenter blender den med druene montepulciano, primitivo eller negroamaro.
      På Vinmonopolet finner du nå 4-5 viner laget på nero di troia, hvor kanskje vinene fra Paolo Leo og Carlo Sani er de mest interessante. Men siden det ikke er så mange tilgjengelig, alle i BU, så prøv gjerne også de fra Angelo Rocca & Figli og Borgo Turrito. Calcarius er den femte produsenten, deres lages en spesiell utgave av nero di troia.
      Er du i Puglia eller Italia, er det vinen “Il Falcone” fra produsenten Rivera du skal handle inn. Den betegnes som den absolutt beste nero di troia-vinen på markedet.
      Bra med tanniner og en del syre gjør at vinene på denne druen har godt av lagring i minst 3-5 år, gjerne lenger.

    2. Maren avatar
      Maren

      Hei
      Fikk en 1998 Marquis de Saint-Estèphe Saint-Estèphe av en slektning som takk for hjelpen. Kan du fortelle litt om den smaksmessig og om verdien? Finner ikke så mye informasjon på nettet som jeg forstår. Er det en samlevin?

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Hei!
        Dette er en klassisk Bordeaux-vin, laget på de meste brukte druene der, cabernet sauvignon og merlot. 1998 er ansett som en super årgang, så dette burde være en flaske som fortsatt kan smake veldig godt. Noen samlevin vil jeg ikke mene den er, for dette er i utgangspunktet en relativt rimelig vin, rundt 11-12 euro per flaske i nyere årganger kjøpt hos produsenten. Smaksmessig kan du forvente moden, lett utviklet mørk frukt, med innslag av krydder, lær og fat. Tror du kan få en fin opplevelse ved å servere denne til noe godt innen kjøtt, gjerne grillet rødt kjøtt, f.eks. entrecote.

  45. Toya Cowie avatar
    Toya Cowie

    Jeg tenkte kjøpe en 2023 vinflaske (rød). Som jeg vil lagre å gi min sønn når han fyller 18. Må være en 2023 vin da han er født i år. Har du en anbefaling?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Veldig god ide å kjøpe vin fra fødeårene til barna sine! Det kan faktisk anbefales å kjøpe mer enn en flaske fra sønnens år, slik at du kan ha spesielle gaver til han også når han runder år senere f.eks. 25 år, 30 og 40.
      “Problemet” ditt nå er at de beste vinene fra 2023, som kan tåle 18 år lagring og mer, ikke er kommet på markedet ennå. Drueinnhøstingen for 2023 er knapt avsluttet. Når vinene lanseres om 2-3 til 5 år, bør du se etter viner fra Bordeaux og Burgund i Frankrike, Piemonte og Toscana i Italia eller Rioja og Ribera del Duero i Spania. Der lages det viner som garantert vil vise seg fra en god side om 18 år eller mer.
      Kom gjerne tilbake og be om spesifikke anbefaler om noen år, jeg plukker gjerne ut noen forslag til deg da!

  46. Nina Storrø avatar
    Nina Storrø

    Hei , jeg har noen flasker
    Muga Reserva 2003 –
    Tommasi Amarone il sestante 2008 –
    Begge flaskene er nummerert –
    Lurer på om de er drikkbare eller er det samleverdi på slikt.
    Mvh
    Nina

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det er nok ikke noen spesiell samlerverdi på disse flaskene, men det er gode viner. Muga Reserva er drikkemoden nå, mens Tommasi sin Amarone kan lagres lengre – 5-8 år til. Men også den smaker svært bra nå.

  47. Bjørn Anthun avatar
    Bjørn Anthun

    Hei, jeg leter etter informasjon om en ny restaurant på Nedre Bakklandet som skal være under etablering, i lokalene til Den Gamle Krambod. Jeg har lest om dette tidligere men er ikke i stand til å finne informasjonen på nytt. Kan du hjelpe?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Den skal hete “Blomster og Vin” og kommer i lokalene som tidligere huset Den Gamle Krambod. Åpning blir i løpet av oktober, når diverse bevillinger er på plass. Konseptet er italiensk-inspirert.

  48. Kristin avatar
    Kristin

    Hei.
    Jeg skal spise middag hos noen som samler på vin og jeg tenkte å ta med en flaske. Hva er godt men fortsatt ganske billig? (Studentvennlig pris :D)

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Da ville jeg ha tatt med en flaske av en solid argentinsk vin som de kanskje ikke kjenner fra før, men som har et godt lagringspotensiale og kan passe til noen som samler vin og vil putte noen godbiter i vinskapet eller kjelleren.
      Vinen jeg tenker på er Amalaya Malbec 2021 som koster kr. 185,00 og kan finnes i hyllene hos mange butikker.

  49. Charlotte avatar
    Charlotte

    Hei!
    Har du noen tips på de alkoholfrie vinene på vinmonopolet? Eller tips på hvor man anners kjøper? Drikker vanligvis litt eikige chardonnayer fra usa eller Frankrike, zinfandel, bourgogne etc, så litt kraftigere viner. Liker og litt friskere hvite, men ikke søte eller altfor mineralske. Hva er det mest smaksrike som man kan finne? Takk!

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      For å være helt ærlig, så synes jeg ikke mange av de alkoholfrie vinene på Vinmonopolet smaker spesielt godt.

      Hvorfor skal gjester som vil ha alkoholfritt få noe som egentlig ikke er godt, hvis det finnes andre, bedre alternativer. For det gjør det, innen sider og fruktjuicer. Norsk sider har fått et utrolig kvalitetsløft, så der er det mye spennende å hente.

      Om du absolutt skal servere alkoholfrie viner, så er disse OK, men ikke så mye mer enn det:
      Edenvale Cabernet Sauvignon (rød)
      Miguel Torres Natureo Free Muscat (hvit)

  50. Irene avatar
    Irene

    Hei!
    Jeg lurer på om du synes det er noen interessante viner på tax-free på Gardermoen? Eller er det bare store og ‘kjedelige’ produsenter?
    Jeg kjøper ofte ‘drikkevin’ når jeg løper gjennom, men har aldri kjøpt noe der tenkt for lengre tids lagring. Er det noen viner som er verdt det i dagens sortiment?
    Hilsen Irene

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Du har rett i din observasjon om at det er mange viner fra store kommersielle produsenter i hyllene hos Taxfree-butikkene, både i Norge og ellers rundt om.
      Men noen godbiter finnes. Jeg ville ha vurdert disse:
      Château Angludet 2020 (kr. 489,00 – spar kr. 256,70 i forhold til Vinmonopolets pris).
      Luce della Vite Lucente 319,00 – Ikke på Polet
      Frescobaldi Mormoreto 539,00 – ikke på Polet
      Château Puy Mouton Saint-Èmilion 289,00 – ikke på Polet
      De Wetshof Finesse Chardonnay 229,00 – Ikke på Polet
      Henri Giraud Espirit Nature Champagne (kr. 529,00 – spar kr. 221,00)

  51. Gro Sætherbø avatar
    Gro Sætherbø

    Hei.
    Hvis du skulle velge 2 røde fra Piemonte, og 2 Rioja til vinskapet for lagring.
    Pris ca 2000,- pr flaske. Hvilke hadde du valgt?
    Dette skal gies i gave til en vinkjenner som fyller 50 år.
    Mvh Gro

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Gode årganger i Piemonte i nyere tid er 2010, 2013, 2016 og 2019.
      Til opp mot 2000 kroner per flaske ville jeg valgt følgende:
      Enrico Serafino Barolo Briccolina Riserva 2016 (kr. 1479,00)
      Roberto Voerzio Barolo del Comune di La Morra 2019 (kr. 1298,80)
      Så vlle jeg også ha vurdert, hvis du vil ha noe som er mer modent og drikkevennlig:
      Palladino Barolo Parafada 2010 (kr. 1199,00)
      Dessuten denne, for enda litt lagring:
      Pico Maccario Barolo Vigna Rionda 2016 (kr. 2019,80).
      Fra Spania/Rioja er 2010, 2016, 2018 og 2021 (lite lansert ennå fra dette året) ansett som veldig gode årganger. Her er det imidlertid veldig å lite å velge blant på Vinmonopolet. 2019 og 2020 er også gode år.
      Dette mine forslag:
      Macán Rioja 2018 (kr. 829,90)
      Baigorri B70 2019 (kr. 1337,90)
      Cune Real de Asúa Carromaza 2019 (kr. 1349,90)

  52. per ivar aak avatar
    per ivar aak

    Tips til veldig god hvitvin til kun å drikke

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det var litt lite informasjon her for å kunne gi et fullgodt svar. Hva liker du best av hvitvin? Helt tørre, fyldige, viner med noe restsødme, med fatpreg?
      Dessuten, hva er prisnivået ditt?
      Uten å ha disse svarene, kan jeg foreslå disse tre, i forskjellige priskategori:
      Under 125 kroner:
      Lindeman’s Bin 65 Chardonnay Kr. 124,30
      Mellom 125-150 kroner:
      Dönnhoff Riesling Trocken 2022 Kr. 149,90
      Mellom 150-200 kroner:
      Leth Duett Riesling & Veltliner Kr. 184,90

  53. Anne M avatar
    Anne M

    Hei!
    Er dette en vin «Amethystos» blanc 2022» jeg bør kjøpe med hjem fra Hellas? Pris/kvalitet?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Dette er en vin som ikke er tilgjengelig på Vinmonopolet, og som jeg ikke har smakt personlig. Men jeg ser at Wine Enthusiast gir den bra omtale og score (88 p). Hvis prisen i Hellas er under 125-130 kroner, tror jeg dette er et godt kjøp og en fin vin å ta med hjem. Den er laget på druene sauvignon blanc og assyrtiko, og bør være både fruktig og frisk.

  54. Vinskvetten avatar
    Vinskvetten

    Hei, finnes det egentlig gode rødviner til under 200 spenn?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Ja, jeg vil påstå at det finnes mange. VinPuls planlegger å publisere en liste over de beste kjøpene på Vinmonopolet under 200 kroner i løpet av høsten, så følg med!

  55. Jørn Kveseth avatar

    Ingen tips om nedsatte viner fra 1. september 2023 ? Bare prisøkninger ?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Jo, alltid liste over nedsatte viner på https://www.vinpuls.no.
      Denne gangen ble den publisert dagen før nedsettelsene, altså 31. august.

  56. K avatar
    K

    Hyttetur med gode venner står for tur og jeg tenkte å spørre om du har noen anbefalinger på rødvin. Kriterie: Bør finnes på vinmonopolet og gjerne i butikker i Trondheim. Kostnad gjerne under 800kr.
    Fredag: Finnbiff med rein
    Lørdag: Grillmat med mye forskjellig kjøtt.
    Har du noen gode tips å gi?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      jeg har funnet disse i hyllene på Valentinlyst som jeg tror vil gi dere gode mat og vinopplevelser:
      Fredag:
      Virgen de Galir Los Carismaticos 2019 (Spania, Valdeorras) – kr. 500,00
      Lørdag:
      Pierre André Châteauneuf-du-Pape 2017 (Frankrike, Rhône) – kr. 479,00

      1. K avatar
        K

        Takk Ulf Disse kjøpes inn og testes

  57. Kaja avatar
    Kaja

    Hei!
    Har du noen tips til noen gode viner jeg kan kjøpe fra årgangen til barnet mitt (2020) som jeg kan lagre til han er 18-20 år?
    Champagne må jeg vell vente noen år før jeg får kjøpt 2020?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det er egentlig litt tidlig å handle inn 2020-årganger ennå, de beste vinhusene i de beste regionene har ikke lansert så mye far dete året ennå, og det gjelder ikke bare Champagne.
      Frankrike, med Bordeaux (spesielt Saint-Emilion, Pomerol) og Burgund kommer med svært gode og lagringsdyktige viner fra 2020.
      Spania, Rioja og Ribera del Duero, kan også vurderes.
      Hvite (GG riesling) fra Tyskland (Mosel og Rheingau) kan også være interessant å vurdere. De finner du allerede noen av lansert nå.

  58. Ingunn avatar
    Ingunn

    Hei! Lurer på om du kan gi vintips til denne menyen:

    Ceviche av torsk (lime, koriander, granateple)
    Boeuf Bourguinon
    Sjokoladefondant (vaniljeis)

    Når det gjelder desserten kan det godt være en ikke alt for søt dessertvin, evt. musserende om du tror det kan passe? Eller noe annet. Prisklasse ca 200-300 pr flaske.

    Tusen takk!

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Til ceviche har jeg funnet ut at spansk albariño passer bra. En mulig kandidat kan være Terras Gauda O Rosal 2022 (kr. 238,00).
      Boeuf Bourguinon bør vel få en burgunder som følge. P.A. Larsen Coteaux Bourguignons 2022 (kr. 209,90) er blitt veldig populær det siste halvåret, og finnes i mange butikker.
      Til desserten bør det være noe rødt og (litt søtt). Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2017 (kr. 259,00) er i basisutvalget, så den bør være enkel å finne.

  59. Kenneth avatar
    Kenneth

    Hei. Tenkte jeg skulle sende deg en utfordring. Hvis du skulle velge 5 røde fra Piemonte, og 5 Rioja til vinskapet for lagring i 15-20 år. Pris maks 1500,- pr flaske. Hvilke hadde du valgt? 🙂

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Problemet rundt et slikt spørsmål er at mange av de vinene som kunne vært aktuelle for deg allerede er utsolgt fra Vinmonopolet. De beste og de mest lagringsdyktige vinene fra gode årganger kommer ofte i små partier til Norge, og derfor er det stor rift om dem. Så beste når man skal bygge en god vinsamling er å være på hugget når de beste vinene fra de beste årgangene lanseres.
      For Piemonte (Barolo og Barbaresco) er det 2019, 2016 og 2013 i nyere tid, og fra disse årgangene er det ikke så veldig mye igjen å velge mellom.
      Det samme gjelder Rioja, hvor spesielt årgangene 2016 og 2010 er beskrevet som eksepsjonelle.
      Men for å ta utfordringen din, her er noen muligheter:
      Piemone:
      Enrico Serafino Barolo Briccolina Riserva 2016 (kr. 1469,00).
      Rivetto Barolo Leon Riserva 2016 (kr. 943,90).
      Palladino Barolo San Bernardo 2013 (kr. 799,00).
      Bruno Rocca Barbaresco Currà 2019 (kr. 799,80).
      Ettore Germano Barolo Lazzarito Riserva 2016 (kr. 1100,00).
      Så ville jeg også kjøpt Produttori del Barbaresco 2019 i magnumutgave (kr. 859,90) som en ekstravin, godt priset.
      Rioja:
      Torre Muga Reserva 2019 (kr. 939,90).
      BaiGorri B70 2019 (kr. 1234,90).
      Contino Graciano 2010 (kr. 779,90).
      Prado Enea Gran Reserva 2015 (kr. 819,90).
      Orben 2019 (kr. 359,90).
      Og så ville jeg ha plusset på med en magnum også her:
      La Rioja Alta Gran Reserva 904 2015 (1499,90).
      Lykke til!

  60. Jan G avatar
    Jan G

    Hva anbefaler du til Tapas? Gjerne spansk rød og hvit, ev. også andre land.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Tapas kan være så mye, men tar vi utgangspunkt i det som gjerne serveres når vi bestiller tapas catering, så vil en god spansk rosévin ofte være et godt valg. Da VinPuls testet 150 roséviner tidligere i sommer, var det to spanske blant de aller beste, Arzuaga Rosae og Muga Rosé, så de anbefales å prøve.
      Alternativt synes jeg (og mange spanjoler) at friske, fruktige og saftige rødviner uten for mye eikelagring fungerer godt til et tapasbord. Muligheter her er Marques de Nombrevilla Old Vines Garnacha (det rimelige valget – kr. 124,90), Museum Reserva (litt mer fylde og kraft – kr. 189,90) og Dominio do Bibei Lalama (dyrere, mer elegant – kr. 297,00).
      Og så tror jeg faktisk Trondheimsnatt (kr. 158,80) kan fungere greit, spesielt om du har trondhjemmere/trøndere rundt bordet.

  61. Ole Andreas Lund avatar
    Ole Andreas Lund

    Hei

    Elsker Weinert og deres viner, lurer på hvem som tipset meg🧐😃.
    Har forsøkt forskjellig Bordeaux-viner senest på Refsnes gods. Alle er enten for unge, selv om det er 2005 eller for dyre😇.
    Har du gode tips på Bordeaux-viner eller Burgunder-lignende viner som er gode kjøp i vinbaren på B. Du kjenner jo denne kjelleren godt😀🕺. Ser prisene varierer en del fra kjeller til kjeller. Jeg er jo ikke engang en novise i vinens verden, men moden Bordeaux eller burgunder er fantastisk.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Skal jeg gjette, så håper jeg at tipset om å prøve Weinert kom fra VinPuls/meg. Takk for denne tilbakemeldingen!
      Både Bordeaux og Burgund er regioner hvor du gjerne må vente lenge for ¨å få opplevelsen av at vinene er blitt modne og drikkeklare. Men da får du ofte en fenomenal opplevelse. Modne viner fra andre områder/land kan gi samme nytelse, jfr Weinerts argentinske viner.
      Dessverre er mange av de eldre vinene som ble handlet inn før åpningen av Vinbaren ved Britannia i april 2019 nå sluttsolgt. Av litt moden Bordeaux til greie priser kan jeg nevne et bra utvalg fra Château Montrose som alltid smaker godt. Château de Fondel 2011 til 1290,- er også verdt å prøve, det samme gjelder Château Gloria 2014 og 2015 til 1390/1590.-.Château Lascombes 2006 (1890,-) og Château Chasse-Spleen 2008 (1690.-) er også kommet langt modningsprosessen. Har du med deg noen, kan dere f.eks. spleise på magnum BelAir LaGrave 1986 til 2990,-
      Dessuten vil jeg anbefale deg at du kanskje prøver ut en moden Brunello. Tror det kan gi deg a-ha-opplevelser. Jeg drakk en deilig Casanova de Neri sist jeg var innom.

  62. Erling Morten Hareide avatar
    Erling Morten Hareide

    Hei. Eg lager vin av bær fra egen hage. Solbær, rips og stikkelsbær. Hvordan skal det ha seg at for lang lagring, ett år, så smaker det tung portvin. Bruker kun 6 kg bær på 25 liter vin. Det kan være 3/3 eller 4/2. Altså tre rips, tre solbær. Eller litt lettere, fire rips, to solbær. Mva. Erling.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg er ingen ekspert på vin fra bær, er mest opptatt av vin fra vindruer.
      Derfor må jeg oppfordre andre som kanskje har mer erfaring innen egen vinlegging med bær om å svare på dette.
      Det finnes garantert også fora på nettet hvor du kan finne ut av dette “problemet”.

  63. Rune avatar
    Rune

    Hei jeg har en- hvit. sauternes. Baron philippe. 1996. Har den Verdi?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Hei!
      Nesten alle viner har i utgangspunktet en viss verdi. Sauternes er blant vinene som står høyt i kurs blant mange vinelskere. Både fordi de er spesielle, og de beste helt utrolig flotte og deilige. Men som med alle ting, det kommer an på hvem som har laget den og hva intensjonene bak har vært og hvilke råstoffer man har fått jobbe med.
      Jeg går ut fra at det er Mouton Cadet Baron Philippe Sauternes du har, og den er blant de rimeligste og enkleste på markedet (2020-årgangen koster ca 180 kroner på Polet). Så spesiell verdifull tror jeg ikke din flaske er, til tross for at det er en eldre årgang (1996), som vel var en årgang på det jevne i Sauternes. Men jeg tror den kan smake godt fortsatt, så mitt beste råd er å nyte den selv.

  64. Einar børsum avatar

    Hei,

    Jeg drakk en nydelig hvitvin “Land og Saints 2021” i går. Skulle bestille en del vin til sommeren, og den var dessverre utsolgt. Har du noen lignende viner som du vil anbefale?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg går ut fra at det var Land of Saints Chardonnay fra Santa Barbara i California du syntes var god. Den finnes fortsatt å få kjøpt på Vinmonopolet:
      https://www.vinmonopolet.no/Land/USA/California/Santa-Barbara-County/Land-of-Saints-Chardonnay-2021/p/10440901
      Om du vil forsøke en lignende vin så vil jeg anbefale produsenten Au Bon Climat fra samme område:
      https://www.vinmonopolet.no/Land/USA/California/Santa-Barbara-County/Au-Bon-Climat-Santa-Barbara-County-Chardonnay-2021/p/6942601

  65. Sandra C.E avatar
    Sandra C.E

    Hei,
    Vi skal i bryllup til et par som er glad i en god vin.
    Vi ønsker å kjøpe noen flasker i gave. vi har da tenkt at det er flasker som skal kunne trikkes på bryllupsdagen etter 1,3,5 og 10 år, eventuelt 1,4,7 og 10. Har du noen forslag?
    Om det er rødt, hvit eller champagne er ikke så nøye.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Champagne er vel det aller beste å feire bryllupsdager med. Du skriver ikke noe om pris, men skal du være sikker på at den tåler opp ti til år, så kommer nok prisen til å være rundt 500 kroner eller mer.
      Her er noen forslag:
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Champagne/Billecart-Salmon-R%C3%A9serve-Brut/p/731101
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Champagne/Charles-Heidsieck-Brut-R%C3%A9serve/p/3761801
      Vil du ha en noe rimeligere vin, bør du satse på rødvin. Her er en Rioja-vin som garantert vil tåle minst ti års oppbevaring:
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Rioja/Marqu%C3%A9s-de-Vargas-Reserva/p/3346901

  66. Ane avatar
    Ane

    Hei! Ønsker å kjøpe champagne i dåpsgave. Kan en av disse tåle lagring i 18 år, eller finnes det andre muligheter i underkant av 800kr prisklasse?
    Pertois-Moriset L’Assemblage Brut eller Bollinger special cuvee.

    Tusen takk for gode tips!

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Mange champagner vil tåle 18 års lagring, selv om de vil utvikle seg og forandre karakter i løpet av disse årene. En magnum vil tåle alderen bedre enn en vanlig flaskestørrelse.
      Pertois-Moriset L’Assemblage Brut har jeg ikke smakt selv, men en magnum av den til kr. 759,90 er et mulig valg.
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Champagne/Vall%C3%A9e-de-la-Marne/Pertois-Moriset-L%27Assemblage-Brut/p/12300805
      Her er noen andre alternativer:
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Champagne/Moutardier-Carte-d%27Or-Brut/p/7382105
      https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Champagne/Roger-Manceaux-Cuv%C3%A9e-de-R%C3%A9serve-Brut/p/12186905

  67. Fredrik avatar
    Fredrik

    Hei,
    Jeg har 2 flasker med Bordeaux blanc sec fra 1994 World Cup USA som er 100% intakte. Er det noe verdi i disse vinflaskene?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg har selv noen flasker fra samme serie. Dessverre tror jeg at de for lengst har nådd toppen, så hvor bra de kan smake i dag er jeg veldig usikker på. Mest sannynlig er de “gone”, selv om hvit Bordeaux kan ha god langringskapasitet.
      Om flaskene har noen verdi rent økonomisk, tviler jeg også på. De kunne ha vært aktuelle som utstillingsobjekter i hyllene hos en fotballpub, men norsk alkohollov setter en stopper for akkurat det også. En utstillingsflaske, tom eller full, blir betraktet som ulovlig alkoholreklame. Forstå det, den som kan…

  68. Vidar avatar
    Vidar

    Hei, jeg har en La tour de by 2001 og en flaske Castello Di Neive reservat 2001 som jeg lurer på verdiene av.
    Glad for svar😁 V.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det er alltid vanskelig å sette pris på eldre viner, for hvordan de har vært lagret og om denne lagringen kan dokumenteres, vil ofte bestemme prisen.
      La Tour de By er ikke av de mest etterspurte Bordeaux-produsentene og prisen på denne vinen er heller ikke spesielt høy (240-290 kroner for de nyeste årgangene på Vinmonopolet). Jeg vil tro det vil være vanskelig å få særlig mye mer for en 2001-årgang også, fordi det er usikkert om den egentlig tåler såpass lang lagring. Men finner du noen som absolutt skal ha viner fra 2001, så kan prisen bli høyere.
      Castello di Neive i Barbaresco er en adskillig mer anerkjent produsent, og dette er jo også viner som lagrer bra i 20-25 år. Jeg er usikker på hvilken vin du har, men antar at det kan være Barbaresco Santa Stefano Riserva 2001? Det er i så fall en vin som det vil være mulig å få 1000-1500 kroner per flaske for. Jeg vil anbefale at du kontakter Vinmonopolets auksjonsansvarlig for å høre om dette er en vin de mener er aktuell for auksjon.

  69. Kristian avatar
    Kristian

    Hei! Jeg ønsker å kjøpe en lagringsvin til barna mine i 30-års gave. De er født i 2015, 2019 og 2022. De siste har kanskje ikke kommet på markedet ennå, men 2015 og 2019 er kanskje tilgjengelig?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      2022 er nok litt tidlig ennå for kvalitets/lagringsviner. Årene 2015 og 2019 begynner å komme på markedet. Det er begge svært gode år for viner fra Bordeaux og Burgund i Frankrike, og Piemonte (Barolo/Barbaresco) og Toscana (Brunello) i Italia, så der kan du lete etter viner som kan lagres lengde. Rioja og Ribera del Duero i Spania har også mange lagringsdyktige viner fra 2015 og 2019 (Gran Reserva fra 2019 ikke lansert ennå).
      Lykke til i jakten!

  70. Anne-Grethe Michelsen avatar
    Anne-Grethe Michelsen

    Hei. Har en flaske rød vin som jeg lurer på går an å drikke. Vet ingenting om den kun at den har stått i varierende temperatur fra et par minus til pluss 25. For oss ser det ut som en eksklusiv vin. Faustino 1 Tinto Gran Reserva. Står Rioja 1994 Gran Reserva øverst. Det er et merke på baksiden som står AZ No 102012

    Mvh Anne-Grethe

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Faustino I Gran Reserva er en kjent vin som dessuten tåler lagring godt. Volumet er stort, så den er ikke blant de mest eksklusive i bransjen, men samtidig er eldre årganger ofte etterspurt.
      Er litt skeptisk til hvordan din flaske kan ha taklet varierende temperatur etc, det er ikke sikkert den er i så bra form som en annen flaske fra samme årgang vil være med korrekt lagring (8-12 grader i mørk kjeller eller vinskap). 1994 er betegnet som en av de beste årgangene i Rioja, og 25-30 år vil normalt gå bra for en Faustino I. Men så var det dette med korrekt lagring da….
      Eneste måten å finne ut hvordan den smaker er nok å åpne den og prøve.

  71. Pål Nygård avatar
    Pål Nygård

    Hei

    Pleide å få ekstrem hodepine av rødvin. Total katastrofe, at det går an å få så vondt!:-)
    Bodde så i Spania, ble tipset om Ribera del Duero viner. Fikk ikke hodepine, og i alle fall ikke av Joven.
    Utvidet så til Rioja, går stort sett bra. Navarra også. Og pussig nok Bordeaux. Men viner fra andre strøk er total gambling.
    Ble fortalt av folk i Spania at Bordeaux, Navarra, Rioja og Ribera lages på stort sett samme måte, at folk som vandret vestover fra Bordeaux tok med seg måten de lager vin på vestover, metoden er egentlig så godt som organisk uten kjemikalier, men de skiver ikke organisk på fordi lisens til å gjøre det koster peng.
    Mon tro om det er noe i dette?
    Har også merket meg at Tempranillo er tryggest for meg, Shiraz går som regel greit, men Cabernet må ikke røres om eg skal jobbe dagen etter.
    Om vinen er tykk og kraftig eller tynn spiler ikke så stor rolle, men om eg skal skille her så er de tykke tryggest for meg. Leste at dameblad generaliserte at tynne viner er tryggest, det stemmer absolutt ikke for meg. Heller motsatt.

    Hva er det som gjør at vin fra noen distrikter gir mindre hodepine, druetype ser ut til å ha sitt å si, og også alder.

    For meg er Joven, altså unge viner, både best og tryggest. Skjønner meg ikke på dette med Gran Reserva, synes smaken dølles, og hodepinefaren øker markant.

    Mon tro om det er lagring på eik jeg ikke tåler?

    Finnes det noen slags oversikt over hvilke viner som lagres på eik, er det forskjell mellom distrikter og tradisjoner, kan det virkelig være så tullete at Ribera-viner er dønn trygg, mens franske, gamle Cabernet er garantert lammende hodepine?

    Skulle gjerne kommet til bunns i dette, hva slags “kjemi” som kan ligge bak her.

    Mvh

    Pål

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Dette er et mye diskutert og svært komplisert tema, for forskjellige mennesker kan reagere forskjellig på det som gjør at man får hodepine. Da er det nok fornuftig å gjøre som du tydeligvis har gjort, forsøke seg frem.
      Generelt kan det sies at enkelte druetyper og enkelte produksjonsmetoder kan føre til at noen får problemer når de drikker disse vinene enn hva som skjer med viner på andre druer og laget på en annen måte. Jeg er overrasket over at du sier viner fra Ribera del Duero og Rioja går bra, samt Bordeaux, for der brukes mye eikelagring, og det har ofte vært problematisk for mange med allergiske reaksjoner på noen viner. Både Reserva og Gran Reserva-viner skal etter spansk vinlov lagres på fat i minst to og tre år.
      Så er det nok noe i det at økologiske viner (organic wines) kan fungere bedre for mange, for jo mindre sprøytemidler og kjemiske substanser som er brukt av vinhuset, jo renere bør vinene være. Og mange produsenter har tilnærmet økologisk drift, selv om de ikke har tatt kostnadene ved å sertifisere vinhuset.

  72. Beate Søtvik Nilsen avatar
    Beate Søtvik Nilsen

    Hei
    Vet du om winemaker Bibbi Gretz driver egen restaurant i Fiesole?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Bibi Graetz har for en tid tilbake kjøpt det historiske hotellet Villa Aurora i Fiesole, og har flyttet mye av aktivitetene/vinproduksjonen dit. Jeg vet at han har innredet et smakerom der, i tillegg til hotellrom, men om han også tilbyr mat i egen restaurant er jeg ikke oppdatert på.

  73. Brage M avatar
    Brage M

    Hei,
    Jeg har noen nieser og nevøer som jeg gjerne vil kjøpe noe godt å drikke til for deres 18-års dag.
    Ser for meg et budsjett på ~1000kr så langt det lar seg gjøre, per flaske, helst i magnum.
    Champagne eller musserende fra England tror jeg vil passe godt til feiring om mange år.
    De er født i 2015, 2017 og 2017.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      God vin på magnumflasker er flotte gaver til noen du setter pris på, og som du ønsker skal få en fin smaksopplevelse frem i tid.
      Du nevner champagne og engelsk musserende, og det er så absolutt en god ide. Men du må muligens gå over ~1000 kroner per flaske om du vil kjøpe magnum. 2015-årgangen er lovpriset i Champagne som et meget godt år, så var jeg deg ville jeg ha fulgt godt med når 2015-champagnene blir lansert. 2017 er ikke ansett å være en like sterk årgang, så her må du kanskje tenke annerledes. Tyske rieslingviner på magnum fra 2017-årgangen vil f.eks. garantert lagre godt i mange år fremover. Alternativt kan du vurdere noe rødt, men i 2017 var det ikke mange regioner som fremhevet seg, hverken i Frankrike, Spania eller Italia.

  74. Sindre K avatar
    Sindre K

    Hei, jeg har en flaske vin hjemme som jeg har fått i gave for noen år siden. Finner ikke noe info om den årgangen på nettet.. Har du noe info på den: Bør den drikkes nå, kan den lagres lenger, evt pris for den..

    Flasken:
    Gini Contrada Salvarenza Vecchie Vigne Soave Classico 2001 – magnum

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det er en god produsent og en ettertraktet hvitvin. Nye årganger koster rundt 300 kroner for 0.75 l. På magnum lager alle viner bedre enn på vanlig flasker, men jeg er i tvil om hvor godt en Soave egentlig smaker etter 22 år. Det finner du først ut når du åpner den. Hvordan den har vært lagret er også et viktig element her. Er i tvil om den er verdt særlig mye som salgsobjekt.

  75. Espen Pettersen avatar
    Espen Pettersen

    Hei. Takk for flott side! Liker spesielt listene over «tilbud» i månedsskiftene.
    Ser at det arrangeres vinmesser innimellom, men avholdes det noen form for rene «champagnemesser» i Norge?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Tusen takk for at du setter pris på nettstedet VinPuls.no.
      Det er som du sier ganske mange vinmesser i Norge, men en ren “champagnemesse” har jeg ikke hørt om. Kanskje det er noe VinPuls skal forsøke å få til? Jeg skal sjekke ut muligheten for det!

  76. Simen avatar
    Simen

    Hei.
    Jeg lurer på om du har noen anbefalinger på en vin fra 2018 som kan lagres frem til 2036, skal være en 18 års gave til guttungen.
    Gjerne tips i litt forskjellige pris klasser. Alt fra billigst og litt oppover.

    Mvh Simen

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Billige viner som vil drikke godt i 2036 vil nok være vanskelig, for ikke å si umulig å finne. Men går du noe opp i pris, vil du ha en del å velge mellom. Jeg vil anbefale at du satser på magnumflaske(r) (1,5 liter), fordi viner på magnumflaske har bedre lagringspotensiale enn viner på vanlige 0,75 l flasker.
      Her er noen aktuelle magnumkjøp:
      Muralia Manolibera 2018 (kr. 520,00)
      Nozzole La Forra Chianti Classico Riserva 2018 (kr. 725,00)
      Château Cissac 2018 (kr. 822,90)
      Muga Selección Especial 2018 (kr. 879,00)
      Pago de Carraovejas El Anejón 2018 (kr. 1937,00).
      Sikkerstikket her er Pago de Carraovejas og Muga.

  77. Roger.Strøm avatar

    Hei! Er i Spanina og har funnet mange gode viner som jeg ønsker å transportere hjem i bobilen.
    Det er lang tur , og hvordan lagre den best under transporten. Liggende eller stående.
    Den er pakket i esker og blir oppbevart i skap som holder ganske jevn temperatur.
    Regner med den uansett blir litt «bilsyk» men hvis den så får ligge i fred hjemme, blir den da bra igjen, og hvor lang tid bør den ligge før den drikkes?
    Mvh.
    Roger

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det har ikke så veldig stor betydning om vinene transporteres liggende eller stående på en relativt kort reise hjem til Norge. Det viktigste er at flaskene ikke blir utsatt for store temperatursvingninger eller for høy/lav temperatur.
      Etter transporten hjem til Norge er det viktig at flaskene får hvile seg nok, slik at de ikke lenger er “reisesyk”. Noen uker eller kanskje en måned vil uansett være fornuftig her.

  78. Letrud Helge avatar
    Letrud Helge

    Hei 😊 Har et par flasker Louis Jadot Bourgogne Convent des Jacobins Chardonnay fra 2016. Kan de drikkes nå?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Ja, denne vinen kan absolutt drikkes nå. Dette er en solid, rimelig burgunder, men den er nok hverken laget eller godt egnet for spesiell lang lagring. Uten at jeg har smakt 2016-årgangen i senere tid, vil jeg tro at den et godt utviklet nå, og at den ikke vil tjene noe ekstra på lengre lagring.

  79. Terje Fjeldvig avatar

    Hei ULF, jeg er født og oppvokst i Trondheim, men har bodd i Drøbak i mange år der jeg gjennom min vininteresse har blitt kjent med Bringebærlandet. Vil på denne siden bare tipse om deres produkter som er Dessertvin – Isvin (dessertvin laget på frosne Bringebær), Mjød (Honning og Bringebær), Musserende, og en nyhet Aromatisert vin . Alle untatt den siste, Aromatisert er å finne på Polet. https://bringebarlandet.no/ God Påske!

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei Terje,
      Morsomt at du trekker frem Bringebærlandet. De var faktisk representert med egen stand på vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim 27. mars, så vi er allerede kjent med produktene du nevner.

  80. Morten Christensen avatar

    Hei
    «Datt» tilfeldig innom nettsiden din på søk etter Vinmonopolsalg 😊
    Er imponert over din kunnskap og svar på «allverdens» problemstillinger 👏👏

    Hvor kan vi enkelt holde oss oppdatert på hva som kommer på salg i fremtiden?
    Og gjerne er på ett «Pol nær deg».
    Jeg tenker da primært for oss vinamatører som synes det er gøy å kunne drikke & spandere bort en over snittet «Norsk Rødvin» kvalitet, uten å må tømme lommeboka hver gang.
    For ca 20 år siden fant jeg slike søkbare lister på en hjemmeside som jeg ikke finner igjen.

    Rabatter og promille kan være gøy. Dog den første før smaking/ ved innkjøp. Den siste ikke alltid dagen etterpå .. 🫣😇

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei Morten,

      Det eneste stedet jeg vet med sikkerhet kommer til å publisere oversikter hver måned over produktene som kommer på salg på Vinmonopolet er her på https://www.vinpuls.no. Så følg med på dette nettstedet – på VinPuls Facebook, så vil du bli varslet når listen over salgsvinene (og andre produkter) blir publisert.

  81. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Hei Ulf! Jeg har et spørsmål om vingårdbesøk i Priorat. Skjønner at det er et «must-visit», men jeg ville ikke ha tid til å overnatte/ det må nesten bli på en dag fra/ til Barcelona. Kanskje best å vente når man har bedre tid? Eller har du noen tips om en vingård/ prudusent som kan passe ok til en dagstur (med tanke på avstand til togstasjon, etc..).? Hilsen, Renata 🙂

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei Renata,
      Jeg vil egentlig ikke anbefale en dagstur til Priorat om du ikke har egen bil. Du må regne minst to timers kjøretur hver vei, og i Priorat ligger vinhusene spredt rundt i små landsbyer det ikke går noe tog til. Så du må ha god tid for å få besøkt de mest interessante og berømte.
      Men om tog er eneste alternativ, så er det en mulighet med tog til Marca-Falset, der du kan finne to vinhus – Acustic Celler og Celler Dosterras – innen gåavstand (ca 20 minutt til den lengst fra togstasjonen).
      Trenger du noe å spise, så stikk innom El Bar del Juli.
      Lykke til!

      1. Renata Lobo Kubala avatar
        Renata Lobo Kubala

        Tusen takk for grundig svar.!

  82. Marit Andersen avatar
    Marit Andersen

    Hei!

    Har en flaske Allesverloren Tinta Barocco fra 2004 oppbevart mørkt og svalt liggende i en kjeller. Kan denne fortsatt drikkes, og i tilfelle ja, er den forringet i smak?

    Takknemlig for svar på det.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Denne vinen kan fortsatt drikkes, men det kan være at den begynner å bli “sliten”, og at den vil mangle noe frukt og kanskje vil tørre litt. I utgangspunktet var nok ikke denne vinen laget for å drikkes etter nærmere 20 år. Den smakte garantert bedre for 8-10 år siden. Men kanskje har den holdt seg bedre enn forventet, slik at du får en hyggelig opplevelse når den åpnes. Ikke vent for lenge før du gjør det!

  83. Bjørn Steen avatar
    Bjørn Steen

    Hei, vi har 2 flasker Eis Wein som har lagt i kjøleskapet vårt i kanskje 15 år. Tror du disse er mulig å drikke?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Du skriver ikke noe om hvilke årganger disse vinene er fra. Det kan ha betydning for svaret. Men generelt kan jeg si at eiswein er noe av det mest lagringsdyktige du kan ha innen vin, så de to flaskene du har er garantert flotte å drikke nå!

  84. Geir Ertzgaard avatar
    Geir Ertzgaard

    Et spørsmål til: Fins det en systematisk oversikt over anbefalt lagringstid og drikkeperioder for vin? Nå må jeg gjette meg frem til det.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det vil nok være vanskelig å finne en systematisk oversikt som fanger opp alle viner når det kommer til lagring og drikkevindu. Men generelle tommelfingerregler for enkelte viner fra ulike regioner går det an å google seg frem til. Likevel, det er forskjellige meninger om også dette. Mye kommer an på hvordan du selv liker at vinene skal smake. Ikke alle synes gammel vin er like interessant eller smaker godt.

  85. Reidar skansen avatar
    Reidar skansen

    Hei. Har 4 flasker med happy cat vin fra 2001. Rosa, blå, gul og grønn type. Er det noe verdi i de?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Beklager, men dette er nok ikke viner som har noen verdi i dag. I beste fall kan de fortsatt være mulig å drikke, men jeg frykter at de for lenge siden kan ha passert toppen. Det får du svar på om du åpner dem.

  86. Zander avatar
    Zander

    Skal kjøpe en rødvin i 50-års gave til pris fra 400-600 kr på vinauksjon via blomqvist (samarbeid med vinmonopol). Gjerne en matvin. Har du noen anbefalinger av de rødvinene som ligger ute på auksjon per.dags dato?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Vinauksjonen ble dessverre avsluttet før jeg rakk å sjekke aktuelle kandidater og svare deg. Jeg beklager det. Skal være mere “på” neste gang.

  87. Jan G avatar
    Jan G

    Hvilken rødvin anbefaler du til coq au vin. (300-500)?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det må bli noe fransk, en rimelig Bourgogne Rouge som Domaine des Grands Rocs Juliénas Vieilles Vignes 2020 vil passe godt.Eller en Beaujolais, f.eks. Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien.

  88. Ole Eikevik avatar
    Ole Eikevik

    Hei vinulf

    Eg har kjøpt to flasker vin. Ein Achaval Ferrer Finca Altamira 2018 og ei flaske Scherrer Platt Vineyard Pinot Noir 2009. Hvor lenge bør/kan desse lagres?

    På forhand takk

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Den første er en ganske kraftig (og god) malbec-vin. Den tåler, og bør helst få, noen ekstra års lagring. Du kan godt vente inntil 10 år får du nyter den.
      Den amerikanske pinot noir-vinen smaker nok godt allerede, men kan også lagres noen år til, men kanskje ikke mer enn 2-3 år.

  89. Anne Heidi Alme avatar
    Anne Heidi Alme

    Hei Vinulf! Jeg fant en flaske portugisisk Lancers Rosevin fra 1986 i min fars skap!🤣😂Ville vært morsomt å vite om den kan drikkes?🤣😂På forhånd takk!🤗

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei Anne,

      Dette er nok en vin som ble laget for å bli drukket innen noen få år etter lansering.
      Så er det samtidig slik at noen roséviner viser seg å ha en mye bedre lagringsevne enn man kanskje forventet. Eneste måte å finne ut det på er å åpne flasken og smake på den.
      Men jeg tror du må forberede deg på at dette er en flaske som har sett mye bedre dager for mange år siden.

  90. Kjetil Hindar avatar
    Kjetil Hindar

    Hei, hvilken champagne ville du anbefale i prisklassen 4-500?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Hvis du skal ha en champagne som er i basisutvalget, så synes jeg A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut leverer veldig god valuta for pengene (kr. 409,90).
      Går du til bestillingsutvalget (BU), får du straks mange flere og enda mer spennende viner å velge blant. Sjekk ut disse:
      Laurent-Gabriel 1er Cru Grande Reserve Brut (kr. 452,60), Duval-Leroy Brut Reserve (kr. 448,20) og Bonville Grand Cru Brut (kr. 469,90).

      1. Kjetil Hindar avatar
        Kjetil Hindar

        Supert — tusen takk!

  91. Veronica Karen Berg avatar
    Veronica Karen Berg

    Hei. Ønsker å kjøpe en rød lagringsvin til cirka 1000kr +-, til min søster og hennes mann. De giftet seg i 2016 og tanken er at den skal åpnes i 2036. Noen gode forslag?

    1. Veronica Karen Berg avatar
      Veronica Karen Berg

      Glemte å skrive at jeg ønsker en årgang 2016. Om det er en god årgang for lagring.

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Ja, 2016 er en årgang hvor det er fullt mulig å finne gode lagringsdyktige viner.

    2. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Her er tre forslag på viner som ikke vil ha noen problemer med å lagre i tyve år, og som altså vil smake godt når de åpnes i 2036. Vær imidlertid klar over at det forutsetter at de blir lagret under gode forhold, kjølig, mørkt og litt fuktig klima. Helst kjeller eller vinskap.
      Jeg har valgt en spansk og to franske viner. Alle tre er i bestillingsutvalget og må bestilles i butikk eller på nett:
      1) Domaine de Chevalier 2016, Bordeuax, Frankrike (kr. 1050,20)
      2) Torres Mas La Plana 2016, Penedes, Spania (kr. 1057,00)
      3) Chateau Corton Grancey Grand Cru 2016, Burgund, Frankrike (kr. 1099,90).
      Lykke til!

      Ulf

  92. ellen berit naess avatar
    ellen berit naess

    Hei
    Jeg har to flasker med Chateau Talbot fra Saint Julien med årgang 1986 og 1990. Begge Grand Cru Classic.
    De har vært lagret mørkt litt kjølig i alle år.
    Mitt spørsmål er hva bør vi spise til vinen?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Dette er to spennende flasker, med 1990 som den klart beste årgangen (men 1986 var også bra). De er nok ganske drikkeklare begge to nå, så de har fått slipt av de hardeste tanninene. Det er først og fremst solide kjøttretter som her må det serveres klassiske kjøttretter, gjerne med gode sauser. Kalv, lam og vilt primært, men også and vil gå fint med disse vinene.

  93. Martha avatar
    Martha

    Hei!
    Jeg vil gjerne kjøpe en vin til en som blir 18 år i løpet av uka. Tenker det hadde vært kult å kjøpe noe fra fødselsåret, altså 2004, og lurer på om du har noen tips?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det tror jeg må bli en Gran Reserva fra Rioja (Spania). Det finnes noen fra denne årgangen på Vinmonopolet, men de fleste er i bestillingsutvalget. Bor du i Trondheim så har Lade-polet seks flasker av Hacienda Lopez de Haro Gran Reserva 2004 i hyllene.

  94. Kåre avatar
    Kåre

    Hva vil du spise til en Godello som nevnt i dagens artikkel? Noe annet enn sjømat?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Godello er en drue som lager viner som er anvendelig til mye mat. I tillegg til sjømat og tapas, kanskje først og fremst lyst kjøtt, men også til mange pastaretter vil den fungere fint.

  95. Vindrikker avatar
    Vindrikker

    Hei,

    Hvordan vil en hvit fyldig og rik chardonnay fra usa med tydelig smørpreg funke til pinnekjøttet?

    Vil det være en god match?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det er godt mulig at dette kan funke. Jeg har aldri testet ut akkurat den kombinasjonen selv, men skjønner hva du tenker når du spør om en slik vin kan fungere. Det som vil være viktig her er at vinen, i tillegg til fylden du beskriver, også har nok syre til å takle fettet i pinnekjøttet. Mange vil gjerne foreslå en riesling med en viss sødme til pinnekjøtt, pga kombinasjonen syre/sødme, men jeg tror både en fatlagret, amerikansk chardonnay eller en rik chenin blanc fra Loire eller Sør-Afrika kan passe godt hvis man vil ha hvitvin til pinnekjøttet.

  96. Tina avatar
    Tina

    Hei.
    Jeg har lyst til å kjøpe en god lagringsminne i dåpsgave til mitt fadderbarn. Det ideelle hadde vært om han kunne drukket den til sin 30 årsdag. Har du noen forslag?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det soleklare valget her vil være en Vintage Port. Det er viner som ikke har noe problem med å tåle 30 års lagring. Og vil garantert være en opplevelse å åpne og nyte i 2052!
      Prisen du vil betale bestemmer hva du skal velge. Søk på Vinmonopolets nettside på vintage port. Gode årganger de siste årene er 2016 og 2017.

  97. Inge L avatar
    Inge L

    Hei Vinulf!

    Super tjeneste du har her med mulighet for å stille spørsmål!

    Vi har nettopp vært i Toscana og kjøpte noen viner der jeg er litt usikker på hvor lenge vi kan lagre.
    Tanken var å lagre de i vinskap og ta opp en flaske i blandt for å sammenligne smaksnotater.

    Vi kjøpte flere supertoscanere med litt ulik druetype. Den ene er laget på samme måte som Chianto riserva, men var ikke klassifisert som det fikk vi beskjed om. Den er laget av 100 % sangiovese. den andre er laget av 25 % merlot, 50 % sangiovese og 25 % cabernet sauvignon.
    Den tredje er er laget avv 100 % merlot.

    Er det mulig å si noe veiledende om hvor lenge disse vinene kan ligge i vinskap ? Når bør de normalt drikkes innen?

    Om det er nyttig kan du lese om vinene her: corbucciwineboutique.com.
    Vi har kjøpt 17RE oransje og grønn label, samt corba nero 2019.

    Takk på forhånd for svar.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg har ikke besøkt eller smakt viner fra Corbucco, men ut fra det jeg har lest om produsenten og vinene, så er dette solide saker. De vil nok i utgangspunktet tåle lang lagring, opp mot 10-15, ja kanskje 20 år, for de beste. Årgangen avgjør her.
      2019-årgangen er i hvert fall fersk, den er bedømt til å være en svært god årgang også, så flaskene fra 2019 ville jeg har ventet 8-10 år med å åpne, og så drikke de med jevne mellomrom (annet hver år?) fremover.
      2017 var en vanskeligere årgang, men det er druer i denne som gjør den lagringsdyktig, så kanskje prøve om 6-8 år, så finner du ut om du kanskje bør vente litt til med dem.

  98. Vegard Borgheim avatar
    Vegard Borgheim

    Hei,
    Om jeg skulle ha kjøpt 2 typer rødvin som skal kunne lagres i 20-25år, hvilke vil du anbefalt? Makspris pr. flaske 1000kr.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Oj, her kan det være mye å velge mellom. Men et “sikkerstikk” vil være å satse på viner fra områder som vi vet lager viner med godt lagringspotensiale: Rioja, Bordeaux, Burgund og Piemonte f.eks.
      Så kommer det an på hva slags viner du liker best selv. Mitt valg ville være fra Bordeaux og Rioja: Årgangene 2018 eller 2019 fra Bordeaux og 2016 fra Rioja.
      Her er fem forslag å velge mellom:

      Muga Selección Especial 2016 (varenr. 4014705), Spania, Rioja, Kr 879,00.

      Torre Muga Reserva 2016 (varenr. 3149201, Spania, Rioja, Kr 939,90.

      Château du Tertre 2018, (varenr. 12754801), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 845,00.

      Château Cantenac-Brown 2018, (varenr. 13212901), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 944,90.

      Château Rauzan-Segla 2018, (varenr. 12697802), Frankrike, Bordeaux, Margaux, Kr 944,90.

  99. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Hei Ulf,

    Jeg er så heldig å ha fått som bursdagsgave en tur til Rheingau i Pinsen. Vi skal fly til og fra Frankfurt og har 4 dager / 3 netter der nede. Planen er å ta den berømte fotturen “Rheingauer Klostersteig” over 2 dager. Vi klarte å bestille overnatting på Kloster Eberbach kun på siste natten, så turen blir omvendt for oss, altså vi begynner fra Kloster Marienhausen på dag 2, overnatter i nærheten av Schloss Johannisberg og fortsetter til Kloster Eberbach på dag 3 . Har du noen forslag til must-taste viner eller og must-see vingårder som tar i mot gjester til smaking, etc. og som kanskje også tilbyr overnatting? I nærheten av Johannisberg or hvor som helst mellom Frankfurt og Johannisberg også (for dag 1). Om du kjenner området veldig godt, er jeg åpen for all mulige forslag ti reiseplaner!

    Hilsen,
    Renata.

    Om fotturen:

    https://www.outdooractive.com/en/route/pilgrim-walk/rheingau-taunus-kreis/rheingauer-klostersteig/25013233/?utm_medium=referral&utm_source=embed&utm_campaign=embed-plugin-referral&utm_term=https%3A%2F%2Fwww.rheingau.com%2F

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det er mange små og hyggelige hoteller i området, og flere av vinhusene har også gjesterom eller gjestehus man kan booke.
      Jeg ville ha sjekket ut Weingut Balthazar Ress, som har et gjestehus som kan være utgangspunkt for gåturer også:
      https://en.balthasar-ress.de/br-guesthouse

      Ulf

  100. Kristoffer Dalgrav avatar
    Kristoffer Dalgrav

    Hei og takk for en kjempefin vinside.

    Jeg lurer på en ting. Jeg har et vennepar som skal gifte til sommeren, og i den anledning ønsker jeg å gi dem tre vinflasker som kan lagres, og drikkes på deres 1, 5, 10 og 20-års bryllupsdag.

    De er fra Spania og Italia, så aller helst to viner fra hvert land var planen. De møttes i 2015, så ønsket var å finne vin fra denne årgangen.

    Har du noen tips på viner som kunne passet til dette og som kan lagres?

    Budsjettet her ligger ca på rundt 2000 kr.

    Kristoffer

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Dette er en morsom og fin ide til gave.
      Du nevner en totalpris på 2000 kroner, men for finne viner som kan tåle så lang lagring må du noe opp i pris. Jeg har plukket noen fra ulike vinregioner i Italia (Piemonte, Toscana og Veneto) og Spania (Rioja og Ribera del Duero). Det er her du finner de beste og mest lagringsdyktige vinene. Vinene er i priskategorien 300-500 kroner. Du får velge fritt her, alle disse skal matche de krav du har listet opp med hensyn til når de skal drikkes:
      Villadoria Barbaresco Riserva 2015
      7934601
      Italia, Piemonte, Barbaresco
      Kr 349,90

      Palladino Barolo Ornato 2015
      1987201
      Italia, Piemonte, Barolo
      Kr 499,00

      Buon Tempo Brunello di Montalcino 2015
      13501401
      Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
      Kr 444,90

      Ca’ La Bionda Amarone della Valpolicella Classico 2015
      4763601
      Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
      Kr 410,00

      Faustino Icon Edition Reserva Especial 2015
      7816601
      Spania, Rioja
      Kr 339,90

      Roda 1 Reserva 2015
      5610201
      Spania, Rioja
      Kr 499,90

      Valduero Una Cepa 2015
      5705401
      Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
      Kr 355,00

      Corimbo I 2015
      7160101
      Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
      Kr 479,90

      1. Kristoffer Dalgrav avatar
        Kristoffer Dalgrav

        Hei Ulf og tusen takk for et godt svar.

        Her er det absolutt gode forslag, og på grunn av deg så har jeg nå det jeg trenger. Tusen takk 😊

        Du skriver “for finne viner som kan tåle så lang lagring må du noe opp i pris”. Av nysgjerrighet, og for å få litt mer kunnskap, hvilke viner ville du foreslått om man gikk “noe opp i pris”?

        Kristoffer

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Hei!
          I utgangspunktet gikk jeg noe opp i pris på de vinene jeg har foreslått. I og med at du anslå 2000 kroner som en ramme for innkjøpet, lå jo disse noe over det.
          Vil du gå enda høyere i pris, så er det viner fra de samme produsentene og områdene som vil være aktuelle.

  101. Rune Johansen avatar
    Rune Johansen

    Hei. Vi har to viner som er fra 2000. Den ene er en 2000 valle d’oro montepulciano d’abruzo og den andre er campa viejo crianza 1996 millenium.
    Er de drikkbare? Eller er det bare edikk?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Ingen av de to vinene er i utgangspunktet viner hvor jeg ville ha anbefalt lagring så lenge som disse har fått. Derfor er det nok store muligheter for at de for lenge siden har passert middagshøyden. Når det er sagt, så har både jeg og andre opplevd at viner vi kanskje trodde var “over the top”, faktisk viste seg å ha holdt overraskende bra. Uansett er lagringen disse vinene har fått det som mest har påvirket utviklingen. Har de ligget i en kjølig og mørk kjeller, kan de ha overlevd…
      Min anbefaling er derfor at du åpner dem uten for store forhåpninger. Du vil muligens få en positiv overraskelse, men ikke forvent for mye. At de har forandret seg fra hvordan de smakte på kjøpstidspunktet er imidlertid helt klart.
      Lykke til!

  102. NinaNina avatar
    NinaNina

    Hei! Jeg søker råd i forbindelse med en bryllupsgave som skal gis i høst. Planen er at brudeparet skal få 4 vinflasker, som kan nytes etter 1, 5, 10 og 20 år som gift. Fortrinnsvis rødvin. Ekstra pluss hvis de er fra 2016, siden det er året de møttes Men viktigere med best mulig vin 🙂 Budsjett på 1500-2000 totalt.
    Håper du har noen gode forslag:)
    Hilsen Nina

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Dette synes jeg er en god og morsom ide til gave.
      Her er mine forslag:
      1 år: Roda Reserva 2016 – varenr. 9323801, kr. 374,90
      5 år: Roland Champion Special Club Blanc de blancs Brut 2016 – varenr. 1872101, kr. 499,90
      10 år: Marques de Murrieta Ygay Reserva 2016 (magnum 1,5 l)- varenr. 360905, kr. 499,90
      20 år: Croft Vintage Port 2016 – varenr. 10410301, kr. 699,00
      Totalpris på hele “pakken” blir 2073,70.
      Lykke til!

  103. Christer Christer Guttormsen avatar
    Christer Christer Guttormsen

    Hei,

    Har lyst til å kjøpe et par kasser med rødvin som kan lagres lenge, og kun skal nytes et par flasker av på julaften til ribbemiddagen.

    Har du noen konkrete anbefalinger til noen viner som passer dette formålet? De skal da kun drikkes til ribbe, og den må kunne lagres.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Ribbe begrenser valgmulighetene når det gjelder lagringsviner noe, for man bør ha en vin som har nok syre til å matche ribbefettet godt nok. Da må man på druetyper som har nettopp denne nødvendige syresnerten. Mencia-druen fra Bierzo i Spania har det, det samme gjelder sangiovesedruen i Toscana og pinot noir, generelt, men da må man for den sistnevnte også gå etter viner med litt ekstra fylde, og da havner jeg i California.
      Her er tre viner du kan vurdere som ribbeviner nå og en del år frem i tiden:
      Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2018 (kr. 208,00)
      Il Poggione Brunello d Montalcino 2016 (kr. 365,00)
      Ojai Santa Barbera Pinot Noir 2019 (kr. 369,90).

  104. Rolf Strand avatar
    Rolf Strand

    Hei!
    Har et vinstativ i kjelleren som ligger mellom 18 og 21 grader gjennom året borte fra lys. Temperatur svinger ikke mer enn 1-1,5c dag/natt.

    Her står det om lag 140 flasker Barolo, Ghemme, RIbero del duero, Barbaresco, Champagne og Bordeux som jeg håper å lagre i 5-25 år. Ville du vært bekymret for temperaturen?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Ideell lagringstemperatur i en vinkjeller er mellom 8-12 grader. Men det er ikke noe stort problem om temperaturen ligger noe over dette, såfremt det ikke er store og brå temperatursvingninger. Med en kjeller som holder 18-21 grader, vil modningen av vinene skje raskere enn om temperaturen stabilt hadde vært lavere. Det vil være utfordringen med dine viner.
      Det er ikke sikkert viner du trodde skulle holde 20-25 år faktisk gjør det, kanskje har de oppnådd modenhetsalder en god del før dette. Så det vil nok være lurt å følge med på utviklingen av disse flaskene.
      En annen løsning kan være å anskaffe et lite kjøleaggregat som holder temperaturen på et lavere nivå.

  105. Knut Hesthammer avatar
    Knut Hesthammer

    Hei,

    Kjøpte her om dagen Gut Oggau Joschuari 2018 og lurer nå på om dere kan anbefale en matrett den passer godt til.

    Har tidligere spist andehjerte til Gut Oggau Joesphine Rot. Denne har mer mørkeblå bærtoner enn hva jeg tror ovennevnte har.

    På forhånd takk for gode tips!

    Med hilsen
    Knut Hesthammer

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei,
      Min anbefaling til denne vil være langtidskokt storfekjøtt eller gryteretter med kjøtt.

  106. Henrik avatar
    Henrik

    Hei,

    Jeg lurte på om man lagrer vin fra den datoen man kjøper vinen fra vinmonopolet eller om man lagrer den fra årgangen vinen er fra? 🙂

    Eks: 2018 årgang som jeg kjøper på polet nå som bør lagres i 10 år. Lagrer jeg den fra dagens dato eller teller jeg da med fra årgangen vinen ble laget? 🙂

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Når vinjournalister omtaler en vin og antyder lagringstid, så er det nok basert på hvordan man vurderer vinen på smaketidspunktet. Angitt lagringstid er da fra dette tidspunktet og fremover. Viner slippes jo fra 1-2 år til 4-5 år (eller lenger) etter det året druene ble høstet og vinen laget, så det er hvordan vinen fremstår ved smaketidspunktet som ligger til grunn for hvor lenge man tror den vil lagre godt. Mange viner tåler dessuten mye lenger tid enn det som kan være antydet.

  107. Endre Plassen avatar
    Endre Plassen

    Hei, Ulf!

    Vet du når cru-vinene til Produttori del Barbaresco blir lansert i år? Jeg mener å huske at de var tilgjengelig tidlig i mars i 2020.

    Det er vel 2016-årgangen som lanseres nå i år, et riserva-år. Ergo er det vel en sterk årgang? Det kan du sikkert uttale deg noe om også.

    Vennlig hilsen

    Endre Plassen

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      2016-årgangen av de ni riservavinene fra Produttori del Barbaresco er på vei til Norge i disse dager. Importøren opplyser at de planlegger lansering like over påske.

  108. Rikke Johansson avatar
    Rikke Johansson

    Hei.
    Akkurat fått et nytt tantebarn og tenkte derfor å kjøpe en vin som jeg kan lagre til hans 18 år dag. Gutten er født nå i 2021 og lurer derfor på om du kan anbefale en vin som kan lagres i 18 år og som er laget i 2021?
    Mvh
    Ivrig tante

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Gratulerer med barnebarn!
      Du er imidlertid litt tidlig ute med tanke på å handle viner fra årgang 2021. De ligger nok fortsatt på tank og fat rundt i de forskjellige vinhusene, og de beste og mest lagringsdyktige vinene vil ikke være tilgjengelig på markedet før om 3-5 år.
      Da bør du kjøpe f.eks. magnumviner (1.5 liter) fra denne årgangen. Barolo fra Piemonte, Brunello fra Toscana når det gjelder Italia, Rioja, Priorat eller Ribera del Duero fra Spania eller Bordeaux og Burgund fra Frankrike er områdene du da bør navigere deg i for å finne gode viner som kan og skal lagres i ytterligere 15-20 år. Champagne er naturligvis også svært aktuelt!

  109. Renata avatar
    Renata

    Hei! Vi skal servere kalkun til nyttårsaften og det ville være fint med tips om en Pinot Noir som passer (gjestene er Pinot elskere) . Kalkun skal lages med en farse med blant annet kylling og gåselever, samt en saus som er kokt med marsala vin (Hellstrøms nyttårskalkun). Maks 300 kr, tilgjengelig på hylla i Trondheim (ikke BU).

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      I VinPuls Julekalender skrev jeg nylig om en Pinot Noir fra New Zealand som er veldig bra, og som helt sikkert vil passe godt til kalkun. Det var Mud House Claim 431 Vineyard. Om du ikke rekker å bestille den, så kan du prøve amerikanske Rancho Alexander Russian River Pinot Noir 2019 (kr. 209,90) som er i basisutvalget.
      God nytt år!

  110. Ida Pedersen avatar
    Ida Pedersen

    Først og fremst tuuusen tuuusen takk for en fantastisk blogg, med flotte tips! Har fått mange gode opplevelser herfra!

    Men har ett spørsmål om Maison Labouré-Roi Chardonnay 2018 som er satt ned 100kr i dag, skjønner at vinhuset er lokalisert i Burgund men er druene i vinen fra languedoc-roussillon(står på Vinmonopolet sin side) , sånn at den ikke defineres som Burgund? Vi har en liten diskusjon her hjemme,har prøvd å søke med finner lite om at vinen i seg selv er en burgunder. Nå stoler vi jo egentlig på deg da men ble litt usikker når polet definerer vinen fra annet distrikt🤔?
    Håper det er ok å spørre om dette, ellers må du bare ignorere spørsmålet. Setter jo umåtelig pris på din vinblogg og digger den!

    Ha en nydelig dag!

    Hilsen Ida

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Først av alt, tusen takk for hyggelige ord om nettstedet vinpuls.no! Jeg foretrekker å kalle det et nettsted, for dette er egentlig ikke en blogg, mer et nettsted med nyheter, tips og reportasjer. Uansett, så fint at du har funnet tips til viner du liker her!
      Så til spørsmålet ditt om opphavet til denne chardonnay-vinen. Den som påstår at dette ikke er en burgunder har helt rett. For selv om vinhuset har hovedsete midt i Burgund, driver de også som negociant, dvs at de har vinmaker eller kjøper inn druer og vin fra andre områder som så markedsføres under deres eget navn. Denne har benevnelsen “Vin de France”, som betyr at druene kan komme fra flere områder. Her med råstoff fra sør i Frankrike, som helt riktig benevnes Languedoc-Roussillon. Beklager at jeg ikke var mer presis på det i artikkelen om prisnedsettelsene på hvite viner fra 1. desember.

  111. Jenny avatar
    Jenny

    Hei!

    Mannen min er ivrig samler, og ønsker seg vin til jul. Han er glad i rødvin fra Toscana, og spesielt Brunello. Har du et forslag på en meget god lagringsvin jeg kan overraske med? 🙂 Vil du anbefale å kjøpe to like flasker så han kan sammenligne på forskjellige tidspunkt? Tak på rundt kr 2000 totalt.

    Setter stor pris på svar.
    På forhånd, takk.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Akkurat nå er det 2015-årgangen som gjelder for Toscana og Brunello. Jeg vil anbefale at du kjøper disse tre, så får han et bredt sammenligningsgrunnlag med gode viner som kan fremstå som litt forskjellige i stil:
      Poggio Antico Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 639,90)
      Ucceliera Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 659,90)
      Mastrojanni Brunello di Montepulciano 2015 (kr. 690,20).
      Lykke til!

  112. Tore Mundal avatar
    Tore Mundal

    Skal en lufte vin ved å ta opp korken en stund før man skjenker i glasset? I tifelle hvorfor?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Det kommer alt an på hvilken vin du skal nyte. Unge, intense, kraftige viner kan ha godt av luft for å åpne seg. Andre igjen må få lufting for å “våkne opp” etter en lengre tids dvale innestengt i en vinflaske.
      Men det hjelper lite å bare ta opp korken av en flaske. Da er det en svært liten andel av vinen som kommer i kontakt med luft. For unge viner er det er mye bedre å helle innholdet over på en karaffel, for så å tømme den tilbake på flasken igjen. Litt mer krevende viner kan gjerne få fra en til 3-4 timer på karaffel.

    2. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Å bare ta ut korken av en vin for å lufte den, har egentlig ikke så stor effekt, for det blir bare en svært liten del av vinen som kommer i kontakt med luft. Den beste måten å lufte en vin på er å slå den over på en karaffel eller lignende. Da er det en betydelig større flate av vinen som kommer kontakt med luft, samtidig som selve prosessen med å helle vinen over i en karaffel også sørger for noe lufting. Så kan du gjerne helle vinen tilbake på flaske før du serverer den, hvis du vil vise frem flasken.
      Lufting av viner gjøres først og fremst for at vinene skal få åpne seg og slippe ut/frem alle aromaene den besitter. Unge viner kan alltid ha godt av noe luft, det samme gjelder for kraftige, lagringsdyktige viner som ikke er blitt for gammel. Veldig gamle viner skal man være forsiktig med, for det er ikke alltid de tåler så mye luft – etter å ha vært “innestengt” i en flaske i åresvis!

  113. Bjørn Ivar Wågan avatar
    Bjørn Ivar Wågan

    FLOTT, takker…

  114. Bjørn Ivar Wågan avatar
    Bjørn Ivar Wågan

    Hei, kommer det mer info ang Høstvinpuls snart? Tenker spesielt i forhold Koronna restriksjoner og venter spent på vinlister? Er det fortsatt ledig plasser?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Foreløpig er det ingen endringer i forhold til planlagt avvikling av Høst-VinPuls mandag 9. november. Det blir sitt ned-messe og begrensninger i antall deltakere samt fokus på avstand og smittevern ved hver stand.
      Liste over viner som blir presentert på messen er under utarbeidelse og blir sendt ut til påmeldte deltakere straks den foreligger komplett (mangler per i dag (27.10) liste fra fire av importørene).
      Messen er så godt som utsolgt – kun fire messebilletter ledig akkurat nå.

  115. Alf Ivar Nilsen avatar
    Alf Ivar Nilsen

    Hei.
    Jeg mener å huske at du laget en vurdering av ca. 100 spanske viner på Vinmonopolet. Hvis det er korrekt, hvor finner jeg disse?
    Jeg ønsker å kjøpe noen gode spanske til min vinsamling.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg har nok ikke laget en slik omfattende oversikt, men jeg kan godt sende deg en liste over spanske viner jeg gjerne kjøper på Vinmonopolet.

  116. Ken-Gøran Grøtte Pedersen avatar
    Ken-Gøran Grøtte Pedersen

    Hei,
    Takk for meget verdifulle artikler/lister for prisjustering på Vinmonopolet.
    Jeg ser at flere av vinene som går ned i pris allerede er utsolgte, f.eks. disse:
    Schätzel Niersteiner ReinSchiefer Riesling 2017 https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Niersteiner-ReinSchiefer-Riesling-2017/p/5335001
    Schätzel Hipping Kabinett https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Hipping-Kabinett/p/10514201
    Er det fordi enkelte Vinmonopol bestiller inn disse for å kunne selge de på “tilbud”?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Her er det skifte av importør som er årsak til prisjusteringene. Hvorfor de plutselig står som utsolgt før ny pris gjelder kan det være mange årsaker til. Men jeg tror ikke butikker har spekulert i å handle dem inn.

  117. Noralf Størseth avatar
    Noralf Størseth

    Hei jeg har en Juravin: Cotes Du Jura Domaine Rolet 2003 magnum. Jeg lurer på om den fortsatt er drikkbar og hvilken mat bør den eventuelt drikkes til ?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Ja, den skal fortsatt være veldig bra den.Fikk nylig en tilbakemelding fra noen som hadde kjøpt to magnumflasker gjennom VinPuls for noen år siden, og som først nå hadde åpnet den ene. De rapporterte om en veldig bra vinopplevelse.
      Så finn frem noen gode oster (comté) og ta frem flasken!

    2. noralf størseth avatar
      noralf størseth

      Takk for tipset Ulf. Det vil bli fulgt
      Noralf

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Bare hyggelig. Håper du blir fornøyd!

  118. Tommy avatar
    Tommy

    Hei,
    Jeg har lyst til å lage en god hjemmelaget rødvin ?
    Uten noe særlig med garvesyre.
    Har du noen å anbefalle?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Jeg har ikke noen erfaring med hjemmelaget rødvin siden på 80-tallet, men et “triks” jeg brukte da var å blande inn en rødvin med noe sødme i det jeg selv hadde laget.
      Men jeg tror nok ikke jeg er den riktige til å gi deg gode råd her. Kanskje noen av VinPuls-leserne har gode råd å gi?

  119. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Hei igjen. Glemte å si at jeg har god tid, så det kan være bestillingsvin. Og, gjestene er mer rødvin mennesker enn hvit, så ville unngå hvitviner med for mye syre (med mindre det de er godt balansert med sødme) og kanskje lurt med litt eik? Hilsen, Renata.

  120. Renata Lobo Kubala avatar
    Renata Lobo Kubala

    Hei Ulf,

    Jeg har fått den hyggelige oppgaven å lage en middag som 50 års gave til en nær venn. Han ønsker australsk vin som tema siden han er gift med en australier og har vært der mange ganger. Jeg vil inkludere i menyen Shiraz som er hans favorittdrue og noe fra Adelaide Hills og/ eller MacLaren Vale. Lurer på om du kunne komme med tips til viner som passer innenfor følgende ramme: (med unntak fra dessert, tilpasser jeg maten etter valget av vinen)

    – Aperitif: musserende (ok med litt sødme men helst tørr, trenger ikke nødvendigvis å være tradisjonell metode- tenker litt på pris her…). Yarra, Tasmania?
    – 1. rett: hvit vin. Chardonnay eller Sauvignon Blanc fra Adelaide Hills?
    – hovedretten: klassisk Shiraz fra Barossa. Kanskje artig å presentere/ sammenligne med en annen stil av Shiraz fra et annet område.
    -dessert: dessert/ søt vin som passer til kokosmelk pudding med plomme og karamell saus.

    Prisklasse: hvit og rød ikke så mye dyrere enn 300 per flaske. Dessert og musserende ikke mer enn 500 hver. Men setter pris på “value for money” 😉

    Gleder meg til å høre fra deg,
    Renata.

    1. Renata Lobo Kubala avatar
      Renata Lobo Kubala

      Hei. Jeg ser nå at det ikke finnes søte dessertviner (late harvest, BA, TBA aktig) fra Australia på polet, om jeg ikke tar feil. Men hva med den perlende moscato fra Victoria til kokosmelk pudding? https://www.vinmonopolet.no/Land/Australia/Innocent-Bystander-Victoria-Moscato-2019/p/117901
      Perlende vin kunne også være en mulighet til Aperitif.

    2. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Hva med følgende:
      Aperitiff:
      Enten Dunes & Green Chardonnay Pinot Noir (nr. 11073301, kr. 149,90) eller Jansz Tasmania Premium Cuvee (nr. 6680401, kr. 249,90).
      Hvitvin:
      Peter Lehmann Wildcard Chardonnay 2017 (nr. 10639701, kr. 139,90) eller Penfolds BIN 311 Chardonnay 2017 (nr. 9678601, kr. 279,90).
      Røde shiraz-viner:
      Gemtree Bloodstone Shiraz 2016 (nr. 1988401, kr. 174,80), Ngeringa Syrah Adelaide Hills 2016 (nr. 7742001, kr. 249,80) eller Yalumba Barossa Shiraz (nr. 5237101, kr. 259,00).
      Dessert:
      Innocent Bystander Victoria Moscato 2019 (nr. 117901, kr. 159,90)

      1. Renata Lobo Kubala avatar
        Renata Lobo Kubala

        Tusen takk, dette var til stor hjelp!

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Bare hyggelig!

  121. Asgeir Jordahl avatar
    Asgeir Jordahl

    Hei! Kom over en flaske rødvin som heter «Averæn». Det er en Amerikansk vin av nyere opprinnelse. Spørsmålet er hvor kommer navnet fra? Det er vel uvanlig å bruke bokstaven «æ» i USA? Grunnen til at jeg spør er at vi har hytte på Averøya som på folkemunne kalles Averæn. Kan det være noen sammenheng og i så fall hva…? 🙂
    Mvh Asgeir

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!

      Dette er en produsent som holder til i Willamette Valley i Oregon, og som lager gode pinot noir-viner, blant annet. Bak vinhuset står de samme tre som i sin tid startet Banshee Wines. De samarbeider med den respekterte vinmakeren Adam Smith, og baserer seg på innkjøpte druer fra økologiske vinmarker rundt om i Oregon. Fem ulike pinot noir-viner fra Averæn/Averaen er tilgjengelig på Vinmonopolet. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for bruken av bokstaven Æ i navnet på vinhuset, men har sendt en mail til dem for å få svar på det. Skal oppdatere svaret her når jeg vet beskjed.
      Mvh

  122. Bjørn Svange avatar
    Bjørn Svange

    Hei Ulf.
    Jeg har en flaske med Ch.lafite Rothchild 1981, som jeg kjøpte i USA på midten av 1980 tallet.
    Den gangen betalte jeg nesten kr.1000,- for den. Den har vært lagret i min vinkjeller siden da.
    Hva er den verdt i dag, og fins det marked for å eventuelt selge den?
    Spent på svar fra deg.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Om du har oppbevart denne flasken på en bra måte, kan det være en spennende flaske å åpne snart. Nå var ikke 1981 er spesielt godt år i Bordeaux, men de beste slottene lager ikke dårlig vin uansett. På det internasjonale markedet selges denne årgangen nå for 5-6000 kroner per flaske. Vinmonopolet tar imot flasker fra privatpersoner som ønsker å selge. De går da på auksjon som blir gjennomført av Blomqvist. Andre salgskanaler er det ikke i Norge. Sjekk her https://www.vinmonopolet.no/vinauksjoner for mer info.
      Mvh

  123. Elida Sophie Monsen avatar

    Heisann!

    Jeg skal invitere over noen gamle venner av meg og lurer svært på hvilken drikke jeg skal velge til denne menyen.. De er begge snobbete på vin, og jeg har dessverre lite erfaring da jeg egentlig drikker svært lite vin/øl..

    Hvilken øl og vin (helst begge forslag) passer til:

    Forrett

    KALD AGURKSUPPE (yoghurt natruell+ ruccula)

    MED KAMSKJELL

    Skiver halvgrovt brød

    Hovedrett

    Lammecarré , persillerot, plommer, valnøtter, honning / hvitløk , potetpuré , lammeglace/sjy

    Dessert

    Kanel panna cotta med rabarbra saus

    Tenker også å ha en aperitif, men prosecco blir kanskje litt kjedelig- har dere noe forslag her?

    Retten spises på kvelden i midnattssol i Juni, så jeg setter pris på all hjelp.

    Ha en fin dag!!

    Mvh

    Elida Sophie Monsen

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Spørsmålet er om du også skal servere mat, eller dere bare skal sitte “å skravle”? Og om dere vil ha hvitt eller rødt? Gi meg litt mer info, så skal jeg gi deg et råd.

      1. Elida Sophie Monsen avatar

        Jeg skal servere for å imponere.
        Jeg tenker en riesling fra alsace til forretten, og eiswein fra tyskland til desserten , men har ikke peiling til hovedretten…

        mvh

        Elida Sophie Monsen

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Du skriver ikke hva forretten er, for det har betydning for valg av vin. Men serverer du Trimbach Cuvée Frederic Emile Riesling har du uansett en flott vin. Som avslutning (eiswein) vil jeg foreslå Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Riesling Eiswein 2016. Begge disse er i bestillingsutvalget.

    2. N B K avatar
      N B K

      Hei. Kan du hjelpe meg med en meningsfull reise gjennom 5-6 røde viner som også kan inkludere Californias røde viner? Basisutvalg – grunnleggende for å lære bort smak og struktur i rødvin – men med Cali-viner inkludert (pga gjestenes preferanser for «søte» Cali-viner fra amerikanske eikefat.) Svært takknemlig for hjelp. (Serverer enkel vinsmakingsmat til, som feks biter av rødt kjøtt, så det skal ikke passe til noe annet enn å kjenne og lære ulike smaker.)

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Hei!
        Her er et forslag som kan bli en spennende reise, med flere forskjellige druer og land:
        Cline Ancient Vines Zinfandel 2018 (kr. 175,00) – satt opp mot Giordano Primitivo di Manduria 2017 (kr. 164,90). Primitiva er den opprinnelige druen, som ble hetende Zinfandel i USA.
        Dernest Garzon Tannat Reserva 2018 (kr. 199,90) fra Uruguay, Zorzal Terroir Unico Malbec 2018 (kr. 169,90) fra Argentina.
        Og til slutt viner med drueblend : Musar Jeune 2018 (kr. 219,90) fra Libanon og Corte Giara Valpolicella Ripasso La Groletta 2018 (kr. 184,90) fra Italia.
        Lykke til!
        Mvh
        Ulf D

        1. Nora B avatar
          Nora B

          Herlig, tusen takk for at du deler så raust av din kunnskap med oss.

          1. Ulf Dalheim avatar
            Ulf Dalheim

            Bare hyggelig. Jeg setter stor pris på spørsmål og engasjement rundt vin og VinPuls!

  124. Ole A Lund avatar
    Ole A Lund

    Hei Ulf

    Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017

    Kan du si noe om lufting av vin generelt, og den nevnte vinen spesielt.

    (Jeg kan lite om dette. Merker at noen viner “dør” i karaffelen eller ikke gjør noe av seg, mens andre blomstrer. Vet ikke hva definisjonen på en gammel vin er, ?men jeg er inneforstått med at riktig gamle 20+?, kan oksidere raskt, men bør skjenkes direkte i glasset. Mulig du hra noe om dette, eller at jeg må melde meg på en vinkus til deg…?✔)

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      De fleste viner vil ha godt av luftig, yngre viner kanskje mest. En Chateau-neuf-du-Pape fra 2017 er fortsatt veldig ung, så noen timer i karaffel vil garantert gjøre denne vinen godt.

  125. Cathrine avatar
    Cathrine

    Vet dere om hvilken vin det er lite histamin i når det gjelder rødvin?

    1. Lillian Fossum olsen avatar
      Lillian Fossum olsen

      Hei er det mulig drikke en faustino v 2004 nå i 2019 eller er den da ikke god:?

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Du bør absolutt prøve den snarest mulig! I utgangspunktet er dette en Reserva-vin, som kanskje ikke er beregnet for 15 års lagring. Men har den hatt et fint opphold i kjeller eller tilsvarende med stabil (og lav) temperatur, kan den fortsatt være i bra stand. Faustino-viner tåler generelt lang lagring,

  126. ØISTEIN PETTERSEN avatar

    Tikka massala hvilken hvitvin og rødvin vil kunne fungere bra til dette ?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      En hvitvin vil være førstevalg. Sør-afrikanske A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019 tror jeg vil være en fin match.
      Om du ønsker en rødvin – som kanskje ikke er førstevalg – må det være en som er frisk og fruktig. Kanskje vil en solid Beaujolais fungere bra.
      Mvh
      Ulf

  127. Erlend avatar
    Erlend

    Hei! Jeg er student og interessert i vin. Jeg har nylig skaffet meg vinskap og tenkte å supplere det med et fornuftig utvalg av klassiske viner fra den gamle verdenen, men også noe fra den nye verdenen. Målet mitt er å få et et utvalg av viner som kan drikkes nå, men som også kan bli bedre ved lagring. Jeg synes det er enkelt å klikke kjente distrikter og druer inn i handlekurven på vinmonopolet, men jeg er noe mer usikker på hvilke årganger som er de beste for de ulike stedene. Det blir nok en del vin i prissjiktet opp mot 4-500 kroner, men det hadde vært gøy med noe mer pricey som jeg kunne åpnet noen år frem i tid, eller for spesielle anledninger sammen med interesse-feller. Jeg er også glad i en god historie bak vinene, noe særegent og ha i bakhodet mens man drikker. Her er jeg usikker på hva man bør satse på. Hvilke stalltips ville du gitt til en novise med selverklært god nese, men litt mangelfull teoretisk bakgrunn? 🙂

  128. Svein Inge avatar
    Svein Inge

    Hei Ulf
    Var på vinmesse og møtte en entusiastisk gjeng fra nord Norge som hadde med seg mye vin fra Farina Wines i Italia. Smakte på Ripassoen deres som jeg falt veldig for. Jeg fikk en fin innføring i hva en ripasso var og hvilke druer som generelt sett blir brukt til produksjon av amarone og ripasso, og at denne hadde en litt sjelden drue i tillegg. Jeg har etter dette forsøkt meg på mange andre ripassoer, men ingen har truffet meg like bra som denne ripassoen fra Farina. Har sett mer på drueblandingene på vinmonopolet.no og ser at Farina har en litt annen drueblanding enn hva jeg finner i noen av de andre ripassoene. Har denne druen som er kun 10% av i vinen så stort utslag på vinen? og i såfall hvorfor? Kan du anbefale tilsvarende viner som du tror kan treffe meg innenfor samme prisklasse?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Som du skriver har Ripasso-vinene fra Farina innslag av en fjerde drue (oseleta) i tillegg til de tre vanlige corvina, molinara og rondinella. Oseleta er en lokale drue som man trodde var utdødd, men som Masi vekket til live på 1980-tallet. Det er flere produsenter nå som bruker denne som blandingsdrue i Valpolicella-viner, alt fra vanlige valpo’er til ripasso og amarone. Dette er en drue som gir små avlinger, det var derfor den holdt på å forsvinne helt. Men brukt riktig gir den vinene der den blandes inn litt mere trøkk og struktur. Masi lager en 100 prosent oseleta-vin kalt Osar. Årlig produksjon er rundt 5-6000 flasker.

  129. Robert avatar
    Robert

    Hei Ulf,

    jeg skal reise til Bordeaux i juni og er interessert i tips til vingårder i området og vinbarer i byen det er verdt å besøke. Da spesielt vingårder i området byen st.emilion som vi skal til på dagstur, og om det er noen morsomme vinbarer i selve byen Bordeau.

    Har du noen tips, eller kjenner noen i området som det vil være morsomt for oss å besøke?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg vil anbefale deg en tur til det nye vinmuseet inne i Bordeaux. Rundt St Emilion kryr det av spennende vinprodusenter. Château Clinet og Château Haut-Sarpe er to steder jeg har hatt gode besøk.

  130. per arne dahl avatar
    per arne dahl

    hvor kan jeg finne verdin på 4 vinflasker jeg har fra ! 1994-1989-1987

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Wine Searcher kan gi deg oversikt over hva vinene er verdtsatt til/kan kjøpes for rundt om i verden.

  131. Frank Grønås avatar
    Frank Grønås

    Hei

    Vi skal til Champagne i sommer, nærmere bestemt i Fourdrain (i nærheten av Laoin). Har du noen vingårder/champagnegårder å anbefale i området som tar besøkende?

    mvh
    Frank

  132. Per Braarud avatar
    Per Braarud

    Skal til Trondheim noen dager i feb/mars og lurer på om det finnes vinbarer i byen? Har du noen gode anbefalinger på restauranter er jeg takknemlig .

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Byen har tre nye vinbarer, Rot, Spontan og NB6. De to førstnevnte serverer også gode matretter. Spontan fikk nylig terningkast 6 av Smakspolitiet i Adresseavisen.
      Restauranter med gode vinlister og ypperlig mat: To Rom og Kjøkken, Kraft Bodega, Røst, Fagn, Le Bistro (spør om spesiallisten) og Credo.

  133. Knut Svisdahl avatar
    Knut Svisdahl

    Hei. Hva vet du om Dom Perignon Millesime, Altum Villare, Champagne, Vintage Brut? Den har grønn etikett men finner ikke noe årstall. Jeg har fått den i present, og vil ikke bare åpne den før jeg vet litt mer om flasken.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg har oversendt spørsmålet ditt til den norske importøren av Dom Perignon, Moet Hennessy, og de svarer at det er vanskelig å si hvilken årgang det kan være uten mer informasjon fra baketiketten.
      Dette er en spesialtapning, ment for bl.a. nattklubber og altså ikke tilgjengelig på Vinmonopolet.
      Tristan Viala hos Moet Hennessy Norge opplyser at den ikke har påskrevet årgang.
      -Vi er faktisk litt usikre på hvordan vi kan tolke koden på baksiden av flasken (ved strekkoden) for å få info om årgang. Men om kunden sender meg koden kan jeg spørre huset selv, sier Tristan.
      Mvh
      Ulf

      1. Knut Svisdahl avatar
        Knut Svisdahl

        Takker for engasjement og svar! Da tar jeg bilde av etiketten på baksiden og sender på epost. Finner jeg hans epost på nettet, eller har du en adresse jeg kan benytte?

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Send det på mail til:
          TVIALA@moethennessy.com

  134. Robert avatar
    Robert

    Hei Ulf,

    skal servere vin til en middag, men er litt usikker på hva jeg burde gå for, kan du komme med noen tips i 200-400 kr klassen?

    Langtidsstekt svinenakke med noe sitron over, med skysaus (pepper og koriander). Servert med potetsalat.

    Mvh Robert

    1. Ulf Dalheim avatar

      Hei!
      Jeg vil anbefale at du velger en vin fra Piemonte på nebbiolo-druen. Gjerne en Barbaresco, for det er viner som kan fremstå mer elegante og drikkeferdige i ung alder enn f.eks. en Barolo. Disse vinene har syreog friskhet nok til å takle fettet i svinekjøttet og dessuten stå godt opp mot krydderet. En god Langhe Nebbiolo kan være et rimeligere alternativ. Spør i din lokale polbutikk hvlke varianter de har i hyllene i den priskategorien du antyder.
      Mvh
      Ulf

  135. Marit Julie Bergh avatar
    Marit Julie Bergh

    Hei! For et par ukers tid var mine venner og jeg, gjester på Bula i Trondheim. En meget god opplevelse, spesielt fordi vinpakken var særdeles god og treffende til maten. Det jeg lurer på er: Det ble servert en meget god hvitvin (tror det var en Riesling). Etiketten hadde to sverd på utsiden. Jeg skulle så gjerne ha fått tak i den vinen, men mangler altså navn på den. Kan du huske en hvitvin med denne etiketten? Kan jo kontakte Bula selvsagt, men vet ikke om de sånn uten videre svarer på det. Vh Marit Julie

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Ifølge restaurantsjef Stine ved Bula, må det ha vært von Buhl Rieslng Trocken dere fikk servert. Den har et skjold på etiketten.
      Bula-folket syntes også at det var stas å høre at dere likte maten og vinpakken!
      Mvh
      Ulf

  136. Olaf Husby avatar
    Olaf Husby

    Hei, takk for flott side og takk for Vinpuls.

    Jeg var i Milestii Mici utenfor Chisinau, Moldova for tre år siden og kjøpte noen flasker vin, alle fra 1986. I ettertid har jeg forsøkt å finne ut hva som er de best kan nytes, dvs. sammen med hva slags mat.

    Purpurio de Purcari
    http://wine.md/colectie/purpuriu-de-purcari.html

    Trandafirul Moldovei
    http://wine.md/colectie/trandafirul-moldovei.html

    MILEŞTII MICI – Auriu
    http://wine.md/milestii-mici-auriu-1986.html

    Jeg har sett Purpurio de Purcari annonsert til tusenvis av kroner flaska. Kan det være korrekt?

    Hilsen OH

  137. Thomas avatar
    Thomas

    Hei Ulf!
    Jeg brygger øl på fritida og nå ønsker jeg å forsøke vin. Trur du det er mulig å få tak i fersk druejuice til vin i norge (riesling, sav blanc f.eks)? Har søkt litt på nett og finner lite info rundt dette.

    Vurderer å kjøpe et vinkit (IKKE EUROPRIS SIN :D), prisen ligger på ca 1500,- for en pakke på 18liter juice. har du noengang smakt på hjemmelaget vin fra kit? Ser ikke for meg å brygge verdens beste vin men om jeg klarer å matche 100,-til150,- vin fra polet er jeg i mål! 🙂

  138. Liv Svare avatar
    Liv Svare

    Vi skal til Barcelonaområdet til sommeren, og vil gjerne ha tips om vinhus man kan besøke i området. Gjerne både for bare besøk/smaking og for overnatting med middag. På forhånd takk for svar 🙂

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Da ville jeg ha besøkt Bodegas Abadal i den knøttlille regionen Pla de Bages. Flotte viner og supert, spennende sted. Det går fint å ta tog dit, ca 1,20 ut fra Barcelona. Jeg har kontaktinfo.
      Alternativet er en tur til Priorat. Litt lenger å dra, men skal man overnatte går jo det bra. Unike viner og terreng. Kan sette deg i kontakt med produsenter der også.

  139. Sverre Hoel avatar
    Sverre Hoel

    hei Ulf.

    Jeg legger vanligvis vin selv av frukt og bær. Det er sjelden bruk for klaringsmiddel, da vinene
    pleier å klarne av seg selv. Jeg har likevel tilført Bentonitt da jeg har lest at den fjerner miljøgifter
    fra kroppen. Siden det er en leiresort, er det vel en grense for hvor mye som er forsvarlig å innta?
    Kan du si noe om forsvarlig mengde pr liter? Jeg har pakker på 10 g. Det er vel dose til ca 25 liter.
    Beste hilsen Sverre Hoel.

  140. Ragnhild Vanvik avatar
    Ragnhild Vanvik

    Hei Ulf,
    Da vi besøkte Itsas Mendi, kjøpte jeg søtvinen Urezti. Har tenkt å servere den til en dessert, men er usikker på hva som passer best.
    Kan du gi meg forslag til følge for vinen?

    Mvh
    Ragnhild

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Jeg kjøpte også denne dessertvinen der. Den ligger fortsatt i kjelleren 🙂
      Mitt forslag vil være en dessert av type pannacotta, eventuelt creme brulee.
      Jeg tror også den vil smake godt til blåmuggoster.

  141. Frank Christiansen avatar
    Frank Christiansen

    “Same procedure as every year, Ulf”

    Hei Ulf,
    I år som i fjor, så er vi en gruppe på 6 som tar turen til Piemonte, nærmere bestemt Barbaresco. Vi har tidligere år spurt deg til råds på dette og fått god hjelp med tips på vingård og kanskje en døråpner inn. Har du noen gode tips på gårder i Barbaresco, store eller små produsenter?

    Mvh
    Frank C

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei Frank!
      Kan sikkert ordne dere noen gode kontakter denne gangen også.
      Hva er datoene for besøket i Piemonte?

  142. Tom-Eirik Jensen avatar
    Tom-Eirik Jensen

    Hei
    Har fått oppskriften til To Rom og Kjøkken sin soppsuppe. Skal lage den på lørdag kveld og trenger hjelp til vin. Prisklasse under kr 250,-

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Høst og sopp er viner fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte og laget på Nebbiolo-druen.
      Helst burde det ha vært en Barbaresco eller en Barolo-vin, men med en prisgrense på opp til 250 kroner havner vi på Langhe Nebbiolo som ofte kan være et like så godt kjøp.
      Jeg har sjekket hva Bakkvartalet har i hyllene sine, og da er følgende aktuelle:
      Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 199,90) eller OMA Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 189,90).
      Mange andre butikker vil også ha disse inne.
      Lykke til lørdag!
      Mvh
      Ulf D.

      1. Vegard Stuan avatar
        Vegard Stuan

        Hei Ulf.
        Hva med en tørr sherry, en amantillado, til suppen. Har gode minner om varm soppsuppe med tørr sherry…

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Hei!
          Du har naturligvis helt rett: Det finnes alternativer til en nebbiolo-vin til soppsuppe. Og tørr sherry er fantastisk godt til. Det samme er jo en tørr Madeira, så flere muligheter er mulig for den som tør å eksperimentere. Og så kan man kanskje vente med nebbiolo-vinen til man lager sopprisotto. Da smaker den enda bedre!
          Mvh
          Ulf D.

      2. Steinar Lund avatar
        Steinar Lund

        Hei Ulf!
        Vi har tenkt å åpne en Carruades de LAFITE 1998, Pauillac nå på lørdag. Bør den luftes?

        Mvh Steinar Lund

        1. Ulf Dalheim avatar
          Ulf Dalheim

          Hei,

          Ja, den kan du godt lufte 1-2 timer i karaffel før du skjenker den.
          Blir spennende å smake denne, kan jeg tenke meg.

    2. Camilla Næsss avatar
      Camilla Næsss

      Deler du oppskrift på suppa forresten? Tror det er den beste soppsuppa jeg har spist noen gang 🙂

  143. Fredrik Winsnes avatar
    Fredrik Winsnes

    Hei Ulf!

    Jeg er på utkikk etter en portvin som skal være 70års gave, har ikke veldig mye greie på portvin selv så jeg må forhøre meg litt rundt.
    Tenker man kommer langt med 6-8 hundrelapper på polet?

    Jeg fikk med meg at du hadde en liste for gode kjøp på taxfree, vet du om det er portvin der man kan være obs på?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det er morsomt med portvin, spesielt gamle utgaver, og det er alltid en fin gave å gi bort. Når mottakeren er 70 år, synes jeg du skal satse på en gammel portvin, da jeg regner med at vedkommende ikke skal lagre den i flere tiår :-).
      Her er to forslag:
      1) Calem Vintage Port 1985 (kr. 499,90)
      2) Quinta do Vallado Tawny 30 Years Old (kr. 653,80)
      Begge vinene er i bestillingsutvalget. Bestill enten på vinmonopolet.no eller i den polbutikken du pleier å handle i.
      Lykke til!
      Mvh
      Ulf

  144. John avatar
    John

    Hei, en bekjent skryter av en riesling som hun opplever å smake bensin (positivt), og ønsker tips om lignende viner.
    Mistenker at vi snakker om duft av bensin/petroleum ++, men trenger altså tips.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hei!
      Det er riktig at en del riesling-viner utvikler et preg av petroleum (flybensin) i smakspaletten, helst etter noen år. Noen finner dette litt merkelig og liker det ikke så veldig godt, mens andre oppfatter dette som en ekstra nyanse i vinen og setter pris på det. Her er tre viner som jeg har notert har innslag av petroleum: Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken GG 2015, Anselmann Riesling Trocken 2015 og Ehlen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2014. Det finnes nok en rekke andre, og i første rekke tyske rieslinger, som også har innslag av petro-aromaer.

  145. TT avatar
    TT

    Her registrert at noen vingrossister setter ned prisen på vin som de enten har lite lager igjen av eller fordi årgangen begynner å bli “gammel”. Finnes det et sted hvor det orienteres om disse prisreduksjonene? Har registrert at det er en del gode tilbud her, men når jeg får vite om det er lagret allerede utsolgt.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det finnes dessverre ikke offisielle steder hvor man «lovlig» kan informere om prisnedsettelser på Vinmonopolet. Det blir nemlig definert som reklame for alkohol, og det er ulovlig i Norge. Men om du er medlem av VinPuls, så skal du vite at jeg hver måned forsøker å lage en liste over aktuelle prisnedsettelser som VinPuls-medlemmene får informasjon om. VinPuls melder du deg inn i med en mail til: vinpulsmedlem@gmail.com.

  146. HF avatar
    HF

    Hei! Jeg lurte på om det finnes noen plass å dra på vinsmaking i Trondheim?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Den største vinklubben i Trondheim (og Norge) er VinPuls som har regelmessige smakinger med foredrag av produsenter i Prins Olav Grill på Royal Garden. VinPuls arrangerer dessuten flere store vinmesser i året hvor du kan gå rundt i utstillingshallen og velge mellom hundrevis av viner. Informasjon om smakinger får du her på vinpuls.no. Du kan også melde deg inn i VinPuls her, eller ved å sende en mail til vinpulsmedlem@gmail.com. Det finnes også noen andre vinklubber i Trondheim som arrangerer vinsmakinger, men de er helst lukkede vennegjenger eller så må du bli anbefalt som medlem. Flere av restaurantene i byen arrangerer såkalte Winemaker’s Dinner, der de får besøk av produsenter som forteller om og skjenker sine viner til en utvidet meny.

  147. MB avatar
    MB

    Jeg sliter med å finne druen til Ackerman Saugvignon 2011, er det en det en drue som heter Savingnon Blance? Takk for svar.

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Vinfirmaet Ackerman Laurance holder til i Loire, og der er en av de mest brukte druene sauvignon blanc, som du bl.a. finner i vinene fra Sancerre. Som oftest brukes hele druenavnet, men du kan også finne kun betegnelsen sauvignon. Den har ofte et karakteristisk preg av nesle, urter, gress og stikkelsbær. Det er imidlertid andre varianter av sauvignon også, bl.a. sauvignon gris, rose, noir, violet og jeaune. Ved siden av Loire, er sauvignon blanc mye brukt i New Zealand, hvor denne druen lager flotte, friske hvitviner.

  148. Rex avatar
    Rex

    Hvorfor har Amarone-vinene ofte høyt alkoholinnhold?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Amarone-viner er som du sikkert vet laget på druer som har vært tørket i 100 dager etter innhøsting. Rundt 30 prosent av væskeinnholdet forsvinner i tørkeprosessen, og det som først og fremst blir borte er vann. Dermed vil den druemosten som blir igjen når druene/rosinene presses, ha en større mengde av søt druejuice enn det som er vanlig når vin lages. Og dette sukkeret forvandles som du vet om til alkohol underveis i gjæringsprosessen. Ettersom man gjærer også Amarone-viner helt ut, slik at de blir relativt tørre, betyr det at det ekstra sukkerinnholdet ender opp som høyere alkoholstyrke i den endelige vinen.

  149. RL avatar
    RL

    Har glutenallergi og har fått reaksjon på noen typer vin, både hvit og rød. Så er jeg blitt fortalt at noen produsenter klarner vinen med hvetemel. Kjenner du til det? Vet du om det jobbes med krav om å oppgi klarningstype?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg har ikke hørt om at noen bruker mel som klarningsmiddel, men jeg vet at en blanding av mel og vann ofte benyttes for å tette eikefat, så det kan være her dine reaksjoner kommer fra. Du bør altså unngå vin som har vært fatlagret. Klarningsmidler som brukes er helst fra plante- eller dyreriket, som eggehvite og gelatin, men det gjøres også bruk av mineraler, f.eks. bentonitt som lages fra leire. De mest kvalitetsbevisste produsentene vil helst at vinen klarner seg selv gjennom å gi den tid på tank eller fat slik at uønskede partikler legger seg på bunnen. Disse unngår også filtrering, som tar bort restpartikler, men også noe av smaken.

  150. bs avatar
    bs

    Jeg har et spørsmàl pà vegne av min søster, sà jeg hàper du kan svare meg pà det:-) Hun har noe vin stàende, som hennes mann samlet pà, men som hun nà vil selge. Etter hva jeg vet kan hun fà opp til 8000 bare for den ene flasken, men hvor er det hun kan henvende seg, for à fà solgt disse. Det er àrgangsvin og hun vet at dette er flasker som er vanskelig à fà tak i. Hàper du kan veilede meg pà dette da verken hun eller jeg har greie pà dette

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Privat salg av vin i Norge er jo i utgangspunktet forbudt, men hvis man kan definere dette som samlerobjekter/antikviteter e.l. går det likevel an. For noen år siden fikk Vinmonopolet tillatelse til å ta i mot vin fra private samlere for videresalg. Det skjer gjennom en auksjon som Blomqvist Kunsthandler administrerer. Du må først kontakte Vinmonopolet, som gir beskjed tilbake om vinene du har er interessante. Det blir så gjort en vurdering av forventet kvalitet på flaskene, og satt en utropspris. Er du heldig kan prisen i selve auksjonen bli langt høyere, men det er ingen garanti for dette, naturligvis. Det beste vil være hvis vinene finnes i originalkasser, med seks i hver kasse, og at det kan dokumenteres at vinflaskene har vært lagret forsvarlig.

  151. LR avatar
    LR

    Jeg har en kjeller med bortimot en meter tykke vegger. Kjelleren ligger nesten helt under jorden. Takhøyden er 190 cm (hus fra 1905) og jorden går opp til 160 cm. Det er jevn temperatur på mellom 9-11 grader året rundt. Problemet er at det er to vinduer i rommet. Kan jeg bruke rommet til vinkjeller? Hvordan løser jeg problemet med vinduene? Må de mures igjen, eller kan de blendes på annen måte?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det høres ut som om du har en ganske så perfekt vinkjeller. Mange vil nok misunne deg denne! Det ideelle for en vinkjeller er en stabil temperatur i området 8-12 grader, så der treffer du perfekt. I tillegg bør det være en viss fuktighet i rommet. Når det gjelder vinduene, så tror jeg ikke det er noe problem, men de må naturligvis blendes, for mye lys er ikke bra for flasker som ligger lagret. Men det løser du nok greit med sorte blendingsgardiner eller noe tilsvarende.

  152. JW avatar
    JW

    Jeg skal lage grillspyd med svin, rødt kjøtt og kylling. Hva slags vin serverer jeg til det? Noen vil jo også ha hvitvin. Er det noen hvitvin som kan smake godt til dette, tro?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      En blanding av fugl, lyst og mørkt kjøtt gjør at du må finne en vin som ligger midt mellom lett og tungt. Jeg tror du kan ha stor suksess med en Ripasso-vin her, eller en ung, fersk vin fra Valpolicella. Som hvitt alternativ vil jeg anbefale en tysk Riesling, prøv Weingut Dönnhof Riesling Trocken.

  153. LT avatar
    LT

    Har ikke peiling pà vin, men satt forelden sammen med noen og de snakket om vin. De begynte à diskutere og det endte med at ingen ble enig. Jeg som ikke vet noe spør likevel. Kan en lukte i et glass med rødvin om den er fyldig, tørr eller ikke tørr, sur eller søt? Jeg vet vinkjennere har nese for mye, men mà en ikke smake for à vite dette?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det er faktisk slik at man ved å lukte på en vin kan fortelle ganske mye om hvordan vinen vil presentere seg i munnen når man smaker på det. Så ja, det er mulig for en trenet vinsmaker å si ganske mye om den vinen han/hun har foran seg bare ved å lukte. Men aller best er det både å lukte OG smake!

  154. vinelsker avatar
    vinelsker

    Jeg har en flaske årgangsvin (Gaudium Reserva) som jeg planlegger å konsumere snart. Utfordringen er at den har vært lagret liggende i kjeller i flere år, og jeg går ut fra at den har en del bunnfall, og konsumet skal foregå på et sted som krever transport i bil ett par timer. Bør jeg transportere den mest mulig i ro og liggende (og evt. dekantere den rett før den skal drikkes), eller bør jeg transportere den stående og la den stå etterpå fram til den skal drikkes (for å få bunnfallet til å synke mot bunnen)?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Jeg vil anbefale deg å ta frem flasken og la den stå oppreist noen dager før du skal frakte den til bestemmelsesstedet. Transporten bør også foregå med flasken stående og mest mulig i ro. Greit også å la den stå noe før den åpnes. Nå tror jeg ikke at det er veldig mye bunnfall i en flaske Gaudium, selv om den kanskje er over ti år gammel, men dekantering kan uansett være en god ide i tillegg, mest for at vinen skal få lufte seg noe før den konsumeres.

  155. LB avatar
    LB

    Jeg har fått påvist sopp i kroppen og må derfor holde meg unna sukker og gjær blant annet. Men liker å kose meg med et glass god rødvin iblant. Ettersom jeg kan lese meg frem til finnes det viner uten tilsatt sukker og med lavt innhold av restsukker som da kommer fra fruktsukkeret i druene. Og at det i mange viner er meget lite gjærrester såfremt det ikke er satt i gang en gjæringsprosess nr. 2… Har jeg forstått riktig? Det jeg da lurer på er om du kan anbefale et par gode rødviner som ikke er tilsatt sukker, med veldig lavt innhold av restsukker (fra fruktsukkeret i druene) og som i tillegg ikke har gjærrester?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det finnes heldigvis en rekke gode, tørre rødviner, selv om bestselgerne i Norge dessverre er rene sukkerbomber, med opp til 20 gr. restsukker pr. liter. Det er ikke naturlig for en god rødvin, så her er sukker tilsatt for å tilfredsstille «folkesmaken». Hvis du søker på enkeltviner på Vinmonopolets nettsider, vil du se hvor mye restsukker det er i hver enkelt vin. De beste har under to gram restsukker pr. liter. Hvor mye gjærrester som forefinnes er det vanskeligere å vite, men viner som er filtrert bør ha tatt bort det meste. Unngå derfor ufiltrerte viner. En god, tørr rødvin er Giribaldi Barbera d`Alba Superiore 2015. Den er også sertifisert økologisk. Vinen er fermentert (gjæret) helt tørr, det er faktisk under 1 g/l restsukker og det benyttes ingen eik i produksjonen.

  156. JanJ avatar
    JanJ

    Skal til Lisboa og Estoril og lurer pà om du vet om noen vingàrder/slott det gàr an à besøke?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Da vil jeg anbefale at du besøker Jose Maria da Fonseca Vinhos på Setubal-halvøya. Dette firmaet er ikke bare ett av de historisk sett mest interessante vinhusene der, med aner tilbake til 1834, men det er også et sted hvor du blir tatt godt i mot. Det er organiserte omvisninger hver dag kl. 10.00 og kl. 14.00 på de fleste språk. Vinhuset holder til i byen Azeitao som også er kjent for osteproduksjon. Sjekk nærmere info på vinhusets hjemmeside: http://www.jmf.pt

  157. TT avatar
    TT

    Jeg har lest litt om vin. Hva er forskjellen pà kanadisk Ice Wine fra Inniskillin og tysk eller østerriksk Eis wein. Jeg har lest at den kanadiske høstes i januar og de to andre i oktober. Er dette riktig?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Forskjellen på icewine fra Inniskillin i Canada og eiswein fra Tyskland eller Østerrike er først og fremst hvilke druer som brukes. Inniskillin har en drue som heter Vidal (en kloning av Ugni Blanc og Riparia-Seibel), i Europa brukes ikke denne druen, med mange andre druer, som Riesling, Schreurebe, Welschriesling, Muskat Ottonel osv. Innhøstingen skjer ved første frostnatt (kaldere enn minus 6-7 grader), og dermed kan innhøstingstidspunktet variere, fra tidligst november/desember til et stykke ut i januar i Tyskland og Østerrike, det samme er tilfellet i Canada.

  158. bs avatar
    bs

    Jeg reagerer på rødvin med mye garvesyre i, får rennende nese og nysing. Har du tips på rødvin med lavt innhold av garvesyre?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Det er nok flere som er i samme båt som deg, at de plages av enten allergi eller hodepine i forbindelse med vin, og da i første rekke rødvin. Det er som du er inne på garvesyren, eller histaminer, som gjør at enkelte kan få slike reaksjoner. Det handler derfor om å unngå viner som har betydelige mengder av disse stoffene. Noen universalløsning finnes ikke, for dette kan variere fra ett år til et annet for samme vin. Og noen kan reagere på en vin som andre ikke reagerer på, selv om de har tilnærmet samme problem. Men tommelfingerregelen er nok at du skal unngå vin laget på druer som inneholder mye garvesyre, eller hvor produksjonsmetoden er slik at det blir mye tanniner (hard pressing, langt opphold for druemosten sammen med skall, lagring på nye eikefat osv.). Mitt råd vil være at du forsøker deg på druer som regnes for å være «snille» i uttrykket. En slik drue er merlot-druen, og jeg vet at noen allergikere har hatt gode erfaringer med viner på merlot-druer fra Chile. Lykke til!

  159. RO avatar
    RO

    I en del tilfeller hender det seg at ei flaske vin ikke blir konsumert samme dag som åpnes. Skulle derfor gjerne hatt tips om hvordan jeg best mulig kan beholde kvaliteten på vinen eksempelvis til dagen etter (har vakumpumpe).

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Enkleste måte å bevare en vin som ikke er helt drukket opp samme dag som den blir åpnet, er å korke den igjen og sette flasken i kjøleskapet. Da vil den holde seg i hvert fall noen dager. Enda bedre er det å slå det som er igjen av vin over på en mindre flaske. Det er nemlig viktig å unngå at vinen får kontakt med for mye luft. Så jo mindre flate av vinen som kommer i berøring med luft, jo bedre er det. Det er derfor vakumpumper funger så bra som de gjør, fordi man da suger ut lufta. Men for bare noen dager tror jeg det fungerer like bra å slå vinen over på en mindre flaske. En annen sak er at enkelte kvalitetsviner ikke vil ha noe problem med å «overleve» til neste dag, uten at kvaliteten forringes vesentlig, og uten at du gjør noe med flaska eller vinen.

  160. mj avatar
    mj

    Sitter og ser etter litt info og pris på Faustino I Gran Reserva 1986, men finner ikke noe på nettet… så; kanskje du kunne hjelpe meg? Hva er prisen på denne og er denne noe å samle på?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Faustino I Gran Reserva er en gammel traver på Vinmonopolet i Norge. Faustino finnes både som Faustino VII, Faustino V og Faustino I. Sistnevnte er den mest eksklusive av dem. Gran Reserva betyr at den blir lagret i minst fem år før den slippes på markedet. Faustino venter ofte enda lenger. 1986 var en middels årgang i Rioja, og min erfaring er at viner fra dette året nå bør drikkes. Jeg vil altså ikke anbefale deg å lagre den videre. På grunn av årgangen vil verdien på denne vinen derfor ikke være høyere enn det du i dag må betale for en yngre årgang av Faustino I, rundt kr. 230,-

  161. Lars Ragnvald avatar
    Lars Ragnvald

    Kjære Vinulf.

    Jeg skal ha en større middag, og som forrett (ca 70g) tenker jeg å servere en hjemmelaget hjortetartar iblandet foie gras mi cuit (med vakteleggeplomme og klassisk tilbehør), men jeg er usikker på om jeg bør prøve å matche foie gras med søt hvit (Sauternes etc) eller om det er hjorten som må matches? Har du et tips til hva du tror kommer til å fungere i en slik kombinasjon?

    På forhånd takk.

  162. Roe avatar
    Roe

    Gratulerer med flott hjemmeside, Vinulf! Oversiktlig, ryddig og estetisk, og som mange av oss vet, basert på solid kunnskap. Hilsen Roe

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Takk skal du ha. Hyggelig med så fin tilbakemelding på vinpuls.no! Håper dere får nytte av innholdet på sidene her i tiden fremover. Skal forsøke å følge opp med nyheter og tips så ofte jeg kan.
      Ulf D.

  163. nysmaker avatar
    nysmaker

    Vi skal begynne med lagring av vin og lurer på hvilke viner som egner seg best til dette. Vi har ikke direkte prisbegrensninger når det kommer til vin, men vil gjerne holde oss under 400,- flasken. Har lest at Polet merker “lagringsmulighetene” til vinene med stående, halvt liggende og liggende flasker der de to sistnevnte kan lagres. Vi har kanskje ikke de mest optimale forholdene, en bod som holder rundt 12-15 grader konstant temperatur. Vi elsker gode rødviner, men har aldri satt oss helt inn i de forskjellige typene, årganger og annet snacks – men regner med det kommer etter hvert. Vi har begynt med å kjøpe inn Marques de Chivite Tempranillo Crianza og Allesverloren Tinta Barocca, er det viner man kan oppbevare? Eventuelt hvor lenge?

    1. Ulf Dalheim avatar
      Ulf Dalheim

      Hvis du setter smertegrensen på pris til opp mot 400 kroner, så er det fullt opp av gode lagringsviner å finne på Vinmonopolet, kanskje først og fremst i bestillingsutvalget. Jeg vil anbefale deg å plukke ut noen land og regioner, og så starte med noen kjøp derfra. F.eks. Ribera del Duero og Rioja i Spania, Bordeaux , Burgund og Rhône i Frankrike og Piemonte, Veneto og Toscana i Italia. Gode årganger å se etter er 2004 og 2010 for Spania, 2006, 2007, 2010 og 2015 for Italia, 2005 og 2009, 2010 og 2015 for Frankrike. Dessuten noe hvit Burgund, tyske rieslingviner og naturligvis årgangs-champagne. De to vinene du allerede har kjøpt inn er dessverre ikke det første jeg ville ha valgt. De har nok ikke særlig lang levetid, så dette er viner du kan nyte mens du bygger opp vinsamlingen din! Lykke til!

    2. Tom HJ avatar
      Tom HJ

      Hei! Vi har en flaske Negromant Merlot fra 2016 som vi kjøpte på tur til Kroatia i 2018. Er denne fortsatt grei å drikke, eller har vi ventet for lenge?
      Hilsen Tom

      1. Ulf Dalheim avatar
        Ulf Dalheim

        Hei!
        Produsenten Crvik er kjent for viner på et bra kvalitetsnivå. En Merlot fra 2016 skal derfor i utgangspunktet fortsatt være i fin form. Men det avhengiger av at den har vært lagret riktig: helst kjølig og mørkt. Så svaret er ja, den bør være grei å drikke fortsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.