Premiert trøndersk bartender med fruktig sommerøl

Hva får du når en av verdens beste bartendere blir invitert til å lage en helt spesielt sommerøl? Jo, en “Beerlini”, med rause mengder av øl, musserende vin, fersken og bringebær som komponenter. Jørgen Dons, både norgesmester, nordisk mester, europamester og verdensmester innen cocktails, lot seg inspirere av den berømte Bellini-cocktailen da ølet ble laget sammen med bryggerimester Wolfgang Lindell hos E.C.Dahls.

Av Ulf Dalheim, publisert 3. mai 2024

Nå er det tilgjengelig på “champagneflaske” i alle Coops butikker landet over , samt på tapp ved en rekke serveringssteder.

-Vi brukte 1,5 tonn fersken og bringebær i den første batchen på 25 000 liter. Målet mitt var å gjenskape den klassiske Bellini-cocktailen i ølformat, sier Jørgen Dons, gründer og deleier ved den premierte baren Raus i Trondheim.

Bryggeriambassadør Kristian Berger og øl-maker Jørgen Dons under lanseringen av E.C. Dahls Peach & Raspberry Beerlini ved Nedre Løkka Cocktailbar i Oslo.

Han er i tillegg kjent for en rekke pop-up happenings med duoen Klempe & Dons, hvor mesterkokk Håvard Klempe tilbereder spennende retter som Jørgen Dons setter spenstige cocktails til. Målet deres er å gi gjestene en matopplevelse hvor rettene og drinkene skreddersys for hverandre. Nylig gjorde de en slik happening for 800 personer i Trondheim. Fremover er de invitert til 20-årsjubileet for Michelin-restauranten Re-Naa i Stavanger og Sjømatfestivalen i Tromsø for å kjøre sitt pop-up konsept der.

Inspirert av verdensberømt cocktail

E.C. Dahls Peach & Raspberry Beerlini er brygget med fersken og bringebær. Den er tilsatt druejuice og gjæret med champagne-gjær. Den originale cocktailen Bellini er en cocktail av hvit fersken og prosecco, skapt på Harry’s Bar i Venezia, med navn etter renessansemaleren Giovanni Bellini. Den internasjonale bartenderorganisasjonen har den på sin liste over vår tids klassikere.

-I vår tolkning har vi i tillegg brukt bringebær. Resultatet er blitt en frisk og fruktig øl. Vingjæren og druejuicen er med på å gi ølet et vinøst preg. Den søte og lett syrlige smaken av fersken balanseres med friskheten av bringebær. Drikk den gjerne fra et godt vinglass. Vi serverer den i goblet med stett på Raus Bar, sier Jørgen.

-Bare til kosedrikke, eller kan det brukes til mat også?

-Målet var å lage årets sommerøl! Det skulle være friskt og fruktig, så det kan gjerne nytes uten matfølge. Men prøv det gjerne til tacos eller annen spicy mat. Beerlini passer også godt til salat og sjømat som torsk og sjøkreps. Jeg drikker det også sammen med melon. Det er godt det, smiler Jørgen Dons.