Imponerer med “norsk” vin fra franske Ventoux

Det begynner å bli ganske mange nordmenn som lager vin rundt om i verden. En ny «stjerne» blant norske vinmakere er Even Andreas Bakke som holder til i Frankrike, på vingården Clos de Trias i Ventoux i Sør-Rhône. Han har en litt annen bakgrunn enn mange av de andre norske som har reist ut for å følge «vindrømmen». Bakke, som er født i Boulder, Colorado i USA og vokste opp med norske foreldre delvis i USA, delvis i Norge, jobbet i 14 år med vin hos bl.a. Matanazas Creek og Landmark i Sonoma før han etablerte seg i Rhône-dalen med egen vingård. Nå er han aktuell med sin første norske listeføring, Clos de Trias Red Label Ventoux 2015.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. mars 2024

Clos de Trias er en vingård Bakke-familien kjøpte i 2007, etter to års leting i flere franske regioner. Da hadde Bakke og kona flyttet til hennes hjemland Frankrike fra USA i 2005. Vinstokkene på gården de fant er fra 45-90 år gamle, og som det seg hør og bør være i syd-Rhône, er det en hovedvekt av druene grenache, syrah, carignan og cinsault.

Even Andreas Bakke er vinmakeren ved Clos de Trias. Da han flyttet fra USA til Frankrike for å satse på vinproduksjon der, var det sammen med sin franske kone og deres to barn. Fruen kommer fra champagnefamilien Paillard, så der er det vinslektskap å ta vare på. Med på å finansiere kjøpet i Ventoux var også foreldrene Even og Ragnhild Bakke. Sistnevnte drev mens de bodde i USA restauranten Oslo i New York. Nå står hun for matlagingen på vingården.

Økologisk – og biodynamiske prinsipper
Fra en av de biodynamiske vinmarkene ved den norskeide vingården i Ventoux. Foto: Clos de Trias

Produksjonen ved Clos de Trias er på 50-100 000 flasker i året, og vinene lages så naturlig som det er mulig. Økologisk naturligvis, men den biodynamiske kalenderen legger også føring for arbeidet både i vinmarkene og i kjelleren. Der benyttes 30 middels store (650-liters) fat for lagring, sammen med små og store tanker. For den lanserte vinen på Vinmonopolet, ble kun 25% av vinen lagret på disse fatene.

Ventoux fikk sin AOC-status i 1973, men var kjent som Côtes du Ventoux frem til 2008. Appellasjonen omfatter 51 landsbyer (kommuner) i Vaucluse-departementet som er godt beskyttet av det 1911 meter høye Mont Ventoux-fjellet. Jordsmonnet i området, der rundt 6000 hektar er beplantet med vinstokker, er en blanding av kalkstein samt sand, silt og grus (alluvial). Vinene er ofte aromatiske, bærkraftige, men godt avrundet og med bløt og ikke for aggressiv fylde. Arkeologiske utgravninger har avdekket amfora-krukker som viste at det er blitt dyrket vindruer og laget vin i Ventoux i minst 2000 år.

Kritisk til Polets innkjøpspolitikk
Ikke så alt for stor, men veldig sjarmerende er vingården til Bakke-familien. Foto: Clos de Trias

Vinene fra Even A. Bakke og Clos de Trias har fått gode score fra bl.a. Robert Parker og Jancis Robinson. Fra enkelte hold er Bakke beskrevet som en av de mest innovative vinmakere i Frankrike akkurat nå. Men å komme inn på det norske markedet har Bakke-familien opplevd som svært vanskelig. Det førte til en kronikk i Aftenposten, undertegnet av foreldrene Even og Ragnhild, sammen med Even Andreas.

Der rettet de kritikk mot Vinmonopolet for deres innkjøpspolitikk, som de mener favoriserer de store «industrielle» vinprodusentene og skaper en barriere mellom de små vinbøndene og deres potensielle kunder. Bakke-familien mener det er disse vinbøndene som produserer den beste vinen til den laveste prisen, men de slipper ikke til, og kommer derfor ikke frem til kundene.

-Vinene som nordmenn til enhver tid skal drikke er bestemt av «fem vise kvinner og menn» på Vinmonopolet, skrev de i sin aviskronikk. Så spørs det om det blir enklere å få en listeføring i basisutvalget etter dette…

Importert til Norge av Solmimosa

I bestillingsutvalget er imidlertid Clos de Trias Red Label Ventoux 2015 nå gjort tilgjengelig, takket være Solveig Horne hos den lille importøren Solmimosa AS. Horne har, med utgangspunkt i Provence, lenge vært opptatt av å promotere mat og vintradisjoner fra denne delen av Frankrike.

Even Andreas Bakke har som nevnt innledningsvis jobbet med 14 årganger i California, i Sonoma County og Napa Valley før han flyttet til Frankrike. Underveis studerte han «teknisk håndverk» innen vinindustrien. Noe som førte frem til konklusjonen at god vin ikke trenger teknologi, den bør skapes naturlig. Men Even Andreas har samtidig en hang til å eksperimentere, følge sin intuisjon og bruke sin know-how. Slik skapes originale og ekte viner.

Drev restaurant Oslo i NYC

Familie og venner fra Norge, USA og Storbritannia er gjerne med og hjelper til under innhøstingen ved Clos de Trias. Alle druer blir håndplukkede og håndsortert. Og mellom øktene serverer mamma Ragnhild vingårdsarbeiderne mat som har restaurantkvalitet, og hun vil heller ikke at det skal være enkelt, så det dekkes på bord med pent servise.

Ute i vinmarkene på rundt 350 m.o.h. jobbes det etter biodynamiske prinsipper. Det pløyes ikke mellom rankene, og dermed ivaretas en biologisk balanse mellom vinrankene, jordsmonnet, insektene og gresset. Vingården er som følge av dette sertifisert som «agriculture biodynamique». Underveis i produksjonen, som er på gammeldags maner vil gjæringen variere fra tank til tank. Gjennom å smake daglig bestemmer Even Andreas seg for når han skal overføre vinen til langtidslagring i mindre tanker eller på eikefatene han har i den kjølige vinkjelleren som er bygget inn i åssiden.

Clos de Trias Red Label Ventoux 2015
Rødvin
Frankrike, Rhône, Ventoux
Bestilling – varenr. 565801
Kr. 342,00, 0 – 6 år
Dyp rød farve, med en antydning til brunkant. Rik, med modne bærfrukter, både røde og mørke bær, kirsebær og bjørnebær. Godt utviklet, med et tydelig preg av svisker og plommer. Kompleks og fyldig, gode, bløte aromaer og milde tanniner. Innslag av krydder (pepper), urter, lær, lakris, skogbunn og fat.
Produsent: Clos de Trias
Importør: Solmimosa