Espen fikk øldrømmen sin oppfylt

Alle hjemmebryggere har nok en underliggende drøm om å «lykkes stort». Espen Breivik (44)  fra Trondheim får nå denne drømmen oppfylt. I begynnelsen av mai lanseres hans «Cold Ipa» i de fleste Coop-butikker landet over. Ølet er laget i samarbeid med bryggerisjef Wolfgang Lindell og brygger Jacob Sletvold ved E. C. Dahls. Med en etikett hvor Espen til og med har fått med sin egen logo på flaskene. Første batch er på 8000 liter, som tilsvarer ca 24 000 flasker. Men nytt volum er allerede i gang med gjæring.

Av Ulf Dalheim, publisert 1. mai 2023

-Dette er bare helt crazy! Jeg er veldig fornøyd. Ølet ble jo veldig bra, sier Espen når VinPuls er med på første smaking av det ferdige produktet. Da er det ennå noen uker til ølflaskene skal kjøres ut til Coop-utikkene.

VinPuls har vi fulgt Espen i hans arbeid med ølet fra første møte med bryggerne på Dahls i slutten av februar til han like før påske fikk smake på det endelige produktet, tappet på flasker med etikett hvor han også har fått være med på å bestemme farvevalg og til og med fikk på plass sin egen logo.

Vant hjemmebrygger-konkurranse på festival

Bakgrunnen for dette spesielle ølprosjektet er at Espen Breivik i oktober i fjor gikk til topps i hjemmebrygger-konkurransen under Trøndersk ølfestival ved E.C. Dahls. Coop Midt-Norge har samarbeidet med Dahls i mange år, og har tidligere fått brygget fire spesialøl som kun Coop har hatt i sine butikker, bl.a. en «Raspberry Sour» som er blitt veldig populær, forteller Jack Andre Hveding, kategoridirektør i Coop Midt-Norge. Så da bryggeriambassadør Kristian Berger ved E. C. Dahls luftet ideen om å ha Coop-lansering som førstepremie i hjemmebryggerkonkurransen i fjor høst, var det ikke nei i noens munn.

-Jeg måtte klype meg i armen, jeg trodde det nesten ikke da Kristian Berger ringte og fortalte at jeg hadde vunnet og måtte gjøre meg klar til å brygge ølet mitt i stor skala. Det er noe av det største en hjemmebrygger kan oppleve. Tenk at jeg skulle få denne unike sjansen til å få mitt øl ut i butikkene, forteller Espen entusiastisk.

IT på jobb, øl på fritiden

Til daglig jobber han i et IT-selskap som leverer tjenester for banker. På fritiden er det ølet som er den store hobbyen. Han liker å drive med noe praktisk ved siden av det digitale på jobben. Det hele startet i 2016 da han spleiset på en bryggemaskin sammen med svogeren Eivind Bakken. Det første de prøvde seg på var juleøl. Men Espen skjønte fort at dette var noe han ville gjøre mer ut av, så det gikk ikke lenge før han hadde sitt eget utstyr. Så nå brygger de to hver for seg. Ølbrygging er blitt en altoppslukende lidenskap.

Espen Breivik er medlem av Norbrygg og har deltatt i både NM for ølbryggere og i juleølkonkurranser med forskjellige typer øl. I NM er det ofte rundt 300 deltakere, så konkurransen er stor.

-Det er blitt noen 3. plasser. Jeg har aldri gått til topps, før nå. Da er det ekstra artig at seieren fører med seg så mye som dette, sier Espen.

Dahls-sjefen så frem til samarbeidet

Bryggerisjef Wolfgang Lindell ved E.C. Dahls smakte ølet som Espen Breivik deltok md i konkurransen i oktober. Han fastslår at det helt klart var det beste ølet som vant. Han så derfor frem til samarbeidet med amatørbryggeren.

-At noen kommer hit med andre ideer er bra for oss. Det Espen har med var en helt grei oppskrift, ikke de helt store overraskelser. Men det blir nok til at det skjer noe ekstra underveis fra innspill som Espen kommer opp med, kunne Wolfgang røpe da prosessen startet 27. februar. Noe av det spesielle ble bruken av malt fra Bonsak gårdsmalteri på Skogn. Denne malten hadde ikke Wolfgang brukt tidligere. Men lokal forankring er bra for både E. C. Dahls og Coop Midt-Norge, som begge er opptatt av lokal mat og drikke.

Brygger Jacob Sletvold ved Dahls ble den som fikk hovedansvaret for å sette Espen Breiviks tanker og ideer ut i livet. Han er selv hjemmebrygger.

-Jeg er alltid nysgjerrig på å teste ut nye smaker. Det er kjempeartig at en god hjemmebrygger kan få en slik sjanse. Jeg er absolutt for at vi skal gjøre mer av slikt. Det er viktig å fortelle at det fortsatt brygges originalt øl her ved E.C.Dahls. Å få besøk av hjemmebryggere er flott. Mange av dem har veldig god råvarekunnskap, sier Sletvold.

Har allerede laget juleølet for i år

Espen Breivik forteller at han har laget mest øl i lager eller IPA stil, men at det i den siste tiden også er blitt litt mørkere stiler. Allerede i januar brygget han det som skal bli årets juleøl. For en gangs skyld var han ute i god tid.

-Men jeg vender alltid tilbake til IPA. Underveis har jeg skjønt hvor stor ølverdenen er. Da jeg så konkurransen som ble utlyst til Trøndersk ølfestival tenkte jeg straks at «den vil jeg gjerne vinne». Å lage øl i butikkstyrke er en ekstra utfordring, det er ikke så mange stiler som holder seg under 4,7 prosent. Jeg brygget to brygg før jeg leverte inn mitt konkurranseøl. I det første eksperimenterte jeg med å bruke rug i pils, men det ølet ble ikke bra nok, for tørr og for anonymt. Heldigvis ble den andre mye bedre, forteller Espen.

-Hva forventer du å lære av å samarbeide med profesjonelle bryggere?

-Hva du må tenke på når du skal brygge i stor skala. Det er ikke noe vi hjemmebryggere må ta hensyn til. Jeg har mange spørsmål. Det blir fint å kunne spørre om tekniske ting og å få sammenligne prosesser, sa Espen da øleventyret hans startet 27. februar.

“Alt” har vært annerledes

Vi møter hjemmebryggeren igjen 23. mars. Da skal Wolfgang Lindell komme med det ferdig produktet, tappet på flaske og klar for smaking. VinPuls spør om hvordan prosessen har vært og hva som har vært annerledes fra det å brygge hjemme?

-Alt, er hans korte og kontante svar. Og forklarer at på grunn av dimensjonene blir løsningene annerledes, selv om prinsippene er de samme.

-Det har vært interessant å være med fysisk i alt. Jeg har nok sneket meg til noen ekstraturer hit til E. C. Dahls, bl.a. for å få smake på ølet i forskjellige deler av prosessen. Jeg ble mer engasjert i dette enn jeg trodde jeg skulle bli. Men gjengen her har vært veldig grei, så det har ikke vært noen problem å få komme. Wolfgang og jeg har diskutert underveis. Men de var opptatt av at det var jeg som skulle ta avgjørelsene. Allerede etter fem dager gjorde vi noen justeringer. Følte det var brukt for lite humle, så vitilsatte ekstra humle og da ble det vel egentlig en DDH Cold IPA (dobbel dry hopped).

-Hvor mye har du tenkt på at dette skulle bli et øl som skulle selges i Coop-butikker?

-Det har ligget i bakhodet. Hadde jo vært gøy at det ble et publikumsvennlig øl. Blant annet i diskusjonen om filtrering vurderte vi at det ville vært lurt for sluttproduktet. At det da ble mer salgbart. Men ingen ting har gått på bekostning av hva som er min ølstil, understreker Espen.

Ville ikke ødelegge drømmen hans

Så dukker Wolfgang Lindell plutselig opp med tre flasker av Espens Cold IPA. Hjemmebryggeren venter spent mens korken sprettes og ølet skjenkes.

-Oj, veldig bra farve, så klart og fint, er hans første reaksjon. Så tar han en første slurk, lukker øynene og smatter. «Fruktig og forfriskende» er konklusjonen. -Not to heavy, it turned out great. Yes, I am happy, sier han til Wolfgang. Som raskt repliserer: -That is the most important thing!

VinPuls spør om hvordan det har vært å samarbeid med Espen om dette ølet?

-Espen er en «great person», virkelig morsom å jobbe med. Så entusiastisk, autentisk og ærlig. Han hadde en drøm. Vi ville ikke ødelegge den, og nå har han fått den oppfylt. Så kan han fortsette å drømme videre, sier Wolfgang Lindell.

Han berømmer også samarbeidet Dahls har hatt med Coop.

-Folka hos Coop Midt-Norge har vært pro-aktive. Vi er glade for at de ble med på dette prosjektet, med å la en hjemmebrygger få sjansen til å lage et øl som skal rulles ut i Coop-butikkene. Det var også Coop som ga oss muligheten til å lage» Raspberry Sour»-ølet. De ba om noe helt nytt, som var en fin utfordring, sier Wolfgang Lindell, bryggerimester ved E. C. Dahls.

Espen Breiviks «Cold IPA» kommer på 0,33 flasker. Det har en alkoholstyrke på 4,6 prosent, altså et såkalt butikkøl. Lansering vil skje i uke 18.

Bryggerimester Wolfgang Lindell og hjemmebrygger Espen Breivik er begge storfornøyd med Espens Cold IPA som snart skippes ut til Coop-butikker over hele landet.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim